Készült: 2020.07.16.04:59:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  177-194. felszólalás
Felszólalás oka Általános vita lefolytatása
Felszólalás ideje 17:15


Felszólalások:   163-177   177-194   195-216      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, hogy kíván-e még valaki élni a felszólalás lehetőségével. (Nincs jelzés.) Jelentkezőt nem látok, további felszólalásra senki nem jelentkezett. Az általános vitát lezárom. Megkérdezem államtitkár urat, kíván-e válaszolni a vitában elhangzottakra. (Jelzésre:) Jelzi, hogy nem.

Tisztelt Országgyűlés! A módosító javaslatok benyújtására csütörtökön 16 óráig van lehetőségünk.

Most soron következik „A Magyarország és az Argentin Köztársaság között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló Megállapodás kihirdetéséről” szóló törvényjavaslat általános vitája a lezárásig. A kormány-előterjesztés T/4357. sorszámon a parlamenti informatikai hálózaton elérhető.

Elsőként megadom a szót Kontrát Károly államtitkár úrnak, a Belügyminisztérium államtitkárának, a napirendi pont előterjesztőjének. Öné a szó, államtitkár úr.

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya és az Argentin Köztársaság kormánya között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodás aláírására 2018. október 16-án, Budapesten került sor. A program keretében a két ország 18-35 év közötti állampolgárai  Magyarországra évente legfeljebb 200 fő  egy évet meg nem haladóan tartózkodhatnak a másik fél területén úgy, hogy tartózkodásuk célja elsődlegesen a turizmus, amely mellett a meghatározott feltételek teljesítése esetén ideiglenesen munkát is vállalhatnak.A megállapodásban rögzített legfeljebb 12 hónapig érvényes, turizmus alatti ideiglenes munkavállalásra jogosító vízum már létező, tartózkodásra jogosító okmány az Argentin Köztársaságban. Magyarország már részese több ilyen megállapodásnak, például Új-Zélanddal, a Koreai Köztársasággal, Tajvannal, Ausztráliával, Japánnal, a Chilei Köztársasággal, valamint Hongkonggal, így a megállapodásban foglaltak gyakorlati megvalósulása biztosított Magyarország részéről.

Bízom abban, tisztelt Országgyűlés, tisztelt képviselőtársaim, hogy javaslatom meggyőzte önöket arról, hogy a benyújtott javaslat, illetőleg a megállapodás Magyarország érdekeit szolgálja, megkötése pedig igencsak időszerű. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Most a vezérszónoki felszólalásokra kerül sor. Elsőként megadom a szót Tessely Zoltán képviselő úrnak, a Fidesz képviselőcsoportja vezérszónokának.

TESSELY ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy Magyarország és Argentína kapcsolatát olyan módon mélyítse el, hogy ideiglenes munkavállalási lehetőséget biztosítson azoknak a magyar, illetve argentin fiataloknak, akik turizmus céljából a másik fél országába szeretnének utazni.Ez sok szempontból is előnyös lehet. Egyfelelől megoldást kínálhat az esetleges pénzügyi nehézségekre, a fiatalok így könnyebben fedezhetik az ott-tartózkodásukkal kapcsolatos költségeket, másfelől lehetőséget kínál számukra, hogy megismerhessék az adott ország kultúráját, hagyományait, egyben arra is lehetőséget teremtve, hogy a fiatalok javítsák az adott ország nyelvére vonatkozó ismereteiket.

Természetesen ezzel a lehetőséggel csak bizonyos feltételek mellett lehet élni, legyen szó a magyar ideiglenes tartózkodási engedélyről vagy az argentin munkavállalási turistavízumról egyaránt. Mindkét esetben a munkavállalás vagy egy képzés elvégzésének az időtartama nem haladhatja meg a hat hónapot, valamint mindkét fél jogosult a beadott kérelmeket elutasítani.

A magyar ideiglenes tartózkodási engedélyt és hasonlóképpen az argentin munkavállalási turistavízumot kérvényezők száma évente nem haladhatja meg a 200-at, és azt 18 és 35 év közötti állampolgárok kérvényezhetik. A magyar-argentin kapcsolatok elmélyülését jól mutatja, hogy az argentin fél 2012-ben kezdeményezte a working holiday scheme, tehát az argentin munkavállalási turistavízum-megállapodás megkötését Magyarországgal.

Tisztelt Ház! Meggyőződésünk, hogy a megállapodás fejleszteni fogja a magyar-argentin kapcsolatok mind emberi, de politikai, kulturális és gazdasági dimenzióit is. Kérem, támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Megadom a szót Brenner Koloman képviselő úrnak, a Jobbik képviselőcsoportja vezérszónokának.

DR. BRENNER KOLOMAN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik-frakció nevében támogatásunkról biztosítom ezt a kiváló kezdeményezést, hiszen nagyon fontos és komoly lehetőséget biztosít ez a megállapodás, hogy a 18 és 35 év közötti fiatalok maximum egy évre elmehetnek úgymond világot látni, dolgozhassanak eközben, és olyan nagyon fontos kompetenciákat sajátítsanak el, amelyeket később, reméljük, hazánkban fognak aztán hasznosítani, nem utolsósorban a nyelvgyakorlás szempontjából is nagyon fontos lehetőségről van szó. A régióban több más országgal is viszonylag jól működő rendszerről van szó, reméljük, ez Argentína esetében is így lesz.

(16.20)

Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a Jobbik-frakció ezt a kezdeményezést természetesen azért is különös módon támogatja, mert itt valóban egy ideiglenes munkavállalásról van szó, nem úgy, mint annak a több százezer magyarnak az esetében, akik az EU különböző országaiba el kényszerültek menni hazájukból a Fidesz rossz gazdaságpolitikájából fakadóan, az itthoni fullasztó politikai légkör miatt.

Ceterum censeo: Don’t Cry For Me Argentina (Derültség a Jobbik soraiból.)  a Fidesz vonja vissza a magyar munkavállalókat kizsigerelő rabszolgatörvényt. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Most megadom a szót Gurmai Zita képviselő asszonynak, az MSZP képviselőcsoportja vezérszónokának.

DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! A Magyarország és az Argentin Köztársaság között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodás szerint, a Working Holiday Scheme program keretében a két ország 18 és 35 év közötti állampolgárai évente  mindkét országban legfeljebb 200 fő  egy évet meg nem haladóan tartózkodhatnak a másik fél területén, és meghatározott feltételek teljesítése esetében ideiglenesen munkát is vállalhatnak. Mivel a Magyar Szocialista Párt a fiatalok pártján áll, és az a célunk, hogy hazánknak minél inkább minél többen vigyék a jó hírét, természetesen a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Ugyanakkor, amikor az argentin fiatalok ideiglenes munkavállalásának lehetőségéről beszélünk, fel kell tennünk a kérdést: miért üldözi külföldre a Fidesz a magyar fiatalokat? Ma már minden hatodik gyermek külföldön születik. Mert a Fidesz az elmúlt kilenc évben példátlan kivándorlási hullámot indított el. A rabszolgatörvényt is ezért erőltetik a magyar dolgozókra, hiszen akik kimentek, abszolút mértékben hiányoznak a magyar munkaerőpiacról. Pedig van megoldás. Nem az itthon maradt dolgozókat kell kizsigerelni, hanem olyan fizetéseket kell adni, hogy senki ne akarjon kivándorolni. Ezért javasoljuk az európai szintű fizetések bevezetését és a rabszolgatörvény eltörlését. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Most megadom a szót Gréczy Zsolt képviselő úrnak, a DK képviselőcsoportja vezérszónokának.

GRÉCZY ZSOLT, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Annyit szeretnék hozzátenni, hogy természetesen a Demokratikus Koalíció is rendkívül fontosnak tartja az államközi kapcsolatokat, jelen esetben Argentína és Magyarország között. Azt azonban szeretném hozzátenni itt az előttem szólókhoz képest: egyelőre Magyarországon working van, holiday kevésbé, tehát itt Magyarország egyelőre nem egy boldog ország ebből a szempontból. És ha már Argentínáról beszélünk, az ország fővárosa Buenos Aires, és a magyar munkavállalóknak is joga lenne a jó levegőhöz, és ahhoz, hogy a szabadságukat úgy tölthessék, ahogy szeretnék. Szabad legyen a hétvégéjük, és ne sújtsa őket a 400 órás túlóratörvény, és ne zsigerelje ki az egészségüket, és ne tegye tönkre a családi életüket ez a fajta megszorítás, amit önök rájuk zúdítottak. Ezért a Demokratikus Koalíció arra kéri a kormányt ezúttal is, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, és tegye lehetővé a tisztességes béremelést a tisztességes munkáért. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Most megadom a szót Tordai Bence képviselő úrnak, a Párbeszéd képviselőcsoportja vezérszónokának.

TORDAI BENCE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Párbeszéd részéről szeretném örömömet kifejezni, hogy évi 200 magyar fiatal munkavállaló jólétével törődnek, de 4,5 millió magyar munkavállaló hogyléte nem igazán foglalkoztatja önöket, különben nyilvánvalóan nem vezették volna be a rabszolgatörvényt. Az a jó hírem egyébként, ha már itt a globális rabszolgaindexet böngésszük, hogy van mit tanulnunk Argentínától. Tehát míg Magyarországon ezer főre 3,67 rabszolga jut, Argentínában ez mindössze 1,26 százalék. Tehát ha mondjuk, ilyen munkanyaralás keretében a magyar kormány tagjai vagy a magyar kormánypárti képviselők ellátogatnának Argentínába, és megnéznék, hogy hogyan lehet egy rabszolgamentes országot építeni, hogyan lehet küzdeni a rabszolgaság ellen, az igazán üdvös volna, és nemcsak évi 200 magyarnak, hanem 4,5 millió magyar dolgozónak lenne jobb az élete. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A vezérszónoki felszólalások végére értünk. Két percre megadom a szót Varju László képviselő úrnak, DK-képviselőcsoport.

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Azt nyíltan, nyugodtan kimondhatjuk, hogy mindenképpen jó az, ha akár a kultúrák megismerése, a nyelvtanulás, -gyakorlás miatt ilyen találkozásra vagy ilyen lehetőségre meglesz a megoldás, megvan a megoldás, és az egyezmény erre lehetőséget teremt. Egyidejűleg azonban államtitkár úr pontosan tudja azt, hogy a turizmusban milyen kockázatok rejlenek. Hiszen a rendőrség vonatkozásában, még más egyezmények esetében is, akár országok között is az aktív, nagyon intenzív időszakban, mikor a turizmus nagyon zajlik éppen, akkor rendőrök cseréjére is sor kerül, segítünk más országoknak is. Én azt gondolom, hogy ahhoz, hogy azok, akik ideérkeznek, a biztonságos turizmussal találkozzanak, ahhoz azt is tapasztalniuk kell, hogy nem a rendőrség a célpontja és igazából a rabszolgatörvénynek a kárvallottja, hogy akár Újpesten az ottani rendőröknek négyszázezer (sic!) órát túlórázni kelljen azért, hogy mindezt a biztonságot meg lehessen teremteni. Önök mégis ezt várták el az elmúlt hét évben a rendőröktől.

Mi nyugodtan szeretnénk azt üzenni, hogy nem vagyunk rabszolgák, európai magyarok vagyunk, és azok a hazafiak, akik lázadnak ez ellen a törvény ellen. Nyugodtan szeretnénk azt mondani ezeknek a fiataloknak, hogy vigyék Argentínába Magyarország jó hírét, és ezt nyugodtan megtehetjük, ha önök visszavonják ezt a rabszolgatörvényt. Nincs erre semmi szükség. Különösen akkor, ha sokan jönnek hozzánk dolgozni, és nem elmennek tőlünk a fiatalok más országba, hanem itt maradnak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Most a további képviselői felszólalások következnek. Megadom a szót Nacsa Lőrinc képviselő úrnak, Kereszténydemokrata Néppárt.

NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Bocsánat, a vezérszónoki körben nem jelentkeztünk. Messzemenőkig támogatjuk azt, hogy a fiatalokat ilyen módon versenyképes nyelvtudáshoz, tapasztalathoz, egy olyan környezethez tudjuk juttatni, ahol ezeket a más nyelvben, más munkakörnyezetben is dolgozókat meg tudják ismerni, és világot tudnak látni. Én csak azt szerettem volna ide a tisztelt Ház elé idézni, hogy ahhoz, hogy most idejutottunk, és a magyar-argentin kapcsolatok is itt tartanak, abban nagyon nagy szerepe van egy néprajzkutatónak, Zsonda Márknak, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi tagjának, aki Észak-Argentína különböző tartományaiban felfedezett több tucat, magyar gyökerekkel rendelkező családot, akik az első világháború idején, illetve a 30-as években hagyták el Magyarországot, és azóta most már a leszármazottaik élnek ott. Ott indulhatott el egy olyan program, hogy ottani fiatalok, akiknek a felmenői Magyarországról vándoroltak ki, eljuthattak Magyarországra, megtapasztalhatták a magyar vendégszeretetet. Először láthatták a felmenőik hazáját, és azt gondolom, hogy ez a hihetetlen eredmény, hogy megtalálták ezeket a családokat, ezeket a közösségeket, és ott újra tudták éleszteni a magyar hagyományokat, ezek is hozzájárultak a magyar-argentin kapcsolatok fejlődéséhez az elmúlt években.És csak egy megjegyzést engedjenek meg Varju képviselő úrnak: ha valahol 400 ezer túlórát lát, mint ahogy ő ezt itt mondta, akkor mindenképpen jelezze majd. Köszönöm szépen. (Rig Lajos: 400-1000.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, hogy kíván-e még valaki élni a felszólalás lehetőségével. (Nincs ilyen jelzés.) Jelentkezőt nem látok, az általános vitát lezárom.Megkérdezem az előterjesztőt, államtitkár urat, hogy kíván-e válaszolni a vitában elhangzottakra. (Kontrát Károly jelzésére:) Jelzi, hogy igen. Öné a szó, államtitkár úr.

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni Tessely Zoltán képviselőtársamnak és Nacsa Lőrinc képviselőtársamnak a támogató nyilatkozatot, hogy ezt a javaslatot támogatják. Ami pedig a megszólaló ellenzéki képviselők nyilatkozatait illeti, bár ugye azzal kezdték, hogy támogatják a javaslatot, de nyilván a munka törvénykönyvére való hivatkozás csak egy ürügy volt, és nyilván ez a választási kampány, az európai parlamenti választási kampány része, amit ők itt előadtak, azt szeretnék, ha bevándorláspárti többség lenne Magyarországon. A magyar kormány bevándorlásellenes, és a bevándorlás útjában áll, ezt próbálják kibillenteni, nem fog sikerülni.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(16.30)
Felszólalások:   163-177   177-194   195-216      Ülésnap adatai