Készült: 2020.07.12.06:07:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  13-18. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:11


Felszólalások:   9-12   13-18   19-22      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Ungár Péter képviselő úr, LMP-képviselőcsoport: „Merre tovább otthonápolási díj?” címmel. Képviselő úr, öné a szó.

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Szerintem egy kormányzásban azt, hogy kinek az érdekében kormányoznak, aszerint lehet eldönteni, hogy kinek az érdekében hogy alkotnak törvényt. Amikor a multinacionális vállalatok kérték azt, hogy módosítsák a munka törvénykönyvét, akkor a csatársor két egyéni képviselői indítványával ezt perceken belül megtették a Házban, úgy is, hogy a napirendet szabálytalanul fogadták el. Nem kellett akkor végighallgatniuk Rétvári államtitkár úrnak a lorem ipsumszerű 14 ezer karakteres leveleit, nem volt hónapokon át tartó álegyeztetés, ahol normaszövegeket hiányoltak az EMMI-től, nem volt semmilyen olyan, hónapokon át tartó előkészítés, amit a fogd meg, ereszd meg, itt a piros, hol a piros nevű népi játékokkal lehet leírni; hanem akkor egyszer rögtön beadták azt, hogy 400 óra túlóra legyen Magyarországon, és ezt elfogadták hamar. Az a helyzet, hogy amikor az ellenzéki képviselők és a civilek az otthonápolási díj növelését akarták, akkor nem sikerült ezt lerendezniük egy egyéni módosító indítvánnyal. Ön most föl fog állni és el fog nekem mondani, mint minden írásbeli válaszában, valamit a csörömpölésről, meg hogy nem vettünk részt a szavazáson, de az a helyzet, hogy az a törvényjavaslat, amit akkor benyújtottak, nem oldotta meg ezt a helyzetet, hanem azokat az embereket szétválasztotta, a szülőjüket ápolókat a gyermekeiket ápolóktól, egymás ellen fordítottak embereket, és csak részben kívánták megoldani ezt a problémát. Jelenleg Magyarországon az, aki idős szülőjét ápolja, 55-60 ezer forint körül kap egy hónapban. Ön el fogja mondani a válaszban, hogy 15 százalékos növekedést jelentett ez az előző évhez képest. Szeretném kérni, hogy ezt forint-fillérben mondja majd, államtitkár úr, ne pedig százalékban, hogy e Házban mindannyian pontosan halljuk, hogy mennyit jelent 55 ezer forintnál egy 15 százalékos emelkedés egyik évről a másikra.

Az a helyzet, hogy ráadásul a gyermekek otthonápolását sem tudták rendesen megoldani. Azt a hatástanulmányt, amit kikértem az EMMI-től, ami a pontozás alapjait jelentette, önök tíz évre titkosították. Hogy mi tíz évre titkos ebben, az számomra egy lételméleti rejtély lehet. Remélem, államtitkár úr a válaszában ezt meg tudja világítani nekem.

Továbbmennék: a pontrendszer nem volt rendesen egyeztetve többek között azokkal a szervezetekkel, amelyek az autista, illetve Down-kóros gyermekeket képviselik, valamint az is hibás a rendszerben, hogy sem a nagyszülő nem veheti igénybe ezt a rendszert, sem pedig a nyugdíj mellett nem lehet igénybe venni.

De továbbmegyek a szülőket otthon ápolók területére. Önök nagyon sokat foglalkoznak a demográfiai problémával. Annak a munkának az alapja, amit a 400 óra túlórával emberek el fognak végezni, az a gondoskodó munka, amit ingyen vagy nagyon kevés fizetésért végeznek el magyar állampolgárok százezrei. Pontosan tudjuk, hogy a magyar társadalom helyzete azt jelenti, hogy húsz-harminc év múlva nagyon sok idős ember lesz, sokkal több, mint most, és ők, hála istennek, sokkal tovább fognak élni. De ez azt jelenti, hogy olyan terhelést fog ez az intézményrendszernek jelenteni, amit nem lehet sem a jelenlegi intézményrendszeri kapacitással megoldani, sem pedig sehogy máshogy, mint hogy az otthonápolást egy vállalható alternatívaként állítsák fel.

(9.30)

Az a helyzet, hogy erre ez az 55 ezer forint nem elég. És most beszéljünk arról, hogy vajon mennyibe kerülne az, ha azoknak az embereknek, akik idős szüleiket otthon ápolják, önök az otthonápolási díjat legalább 100 ezer forintra emelnék. Én most, ha fideszes lennék ellenzékben iksz évvel ezelőtt, akkor lélegeztetőgépekről beszélnék, meg tartanék sajtótájékoztatót vízben térdig, meg ilyenek, de mindegy. (Németh Szilárd István: Erről soha nem beszéltünk.  Cseresnyés Péter: Medgyessy Péter!), de nem teszek ilyeneket, és nem fogom lélegeztetőgépben számolni ezt, hanem az a helyzet, hogy egyszerűen, ha azzal összehasonlítjuk, amit imént államtitkár úr mondott, hogy mennyi adókedvezményt kapott, mondjuk, a Suzuki, abból bőven kijönne az, hogy azok, akik idős szüleiket ápolják otthon, megkapják ezt az emelt díjat.

Az a helyzet, hogy azok az emberek Magyarországon, akik az elsődleges munkaerőpiacot megalapozó gondoskodási munkát végeznek, vagy intézményben, vagy otthon, nem kapnak megfelelő megbecsülést. A szociális bértábla a mai napig nem lett kellően fejlesztve, megalázó fizetések vannak olyan területeken, ahol nagyon értékes munkát végeznek. Úgyhogy, ha önöknek annyira fontos a család, és annyira fontos az, hogy a családban mindenki méltósággal tudjon élni, akkor ezt a pár milliárd forintot ne sajnálják azoktól az emberektől, akik az egyik legfontosabb munkát végzik Magyarországon! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mindig, amikor ilyen témáról beszélünk, el kell mondjuk, hogy óriási emberi teljesítmény az, amit azok végeznek, akik otthon ápolják akár a gyereküket, akár más hozzátartozójukat. Egy család számára, amikor olyan gyermek születik, aki nem tudja önmagát ellátni és egész nap gondoskodni kell róla, nemcsak egy nagy anyagi, hanem óriási emberi kihívás és feladat is. Minden elismerésünk azoknak, akik ezt vállalják, és nap mint nap szeretetből, emberségből megteszik. (Gyöngyösi Márton: Ideje lenne ezt megtenni nyolc év után!)Tisztelt Képviselő Úr! Hadd idézzem önt öt perccel ezelőttről: az minősíti az országgyűlési képviselőt, a jogalkotót, hogy kinek az érdekében alkot törvényt. Valóban, ezt önnek is mondhatnánk mi a kormánypárti padsorokból. Ön az egész december 12-i tevékenységüket, mintegy degradálva azt, és az egésznek a komolyságát is elvonva, csörömpölésnek nevezte. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Ez is mutatja azt, hogy ez önöknek csak egy színjáték, önöknek minden csak egy felvett szerep, így hát csörömpöltek egy kicsit, most így gondolja, december 12-én. Csak ez nem egy csörömpölde, hanem ez a Magyar Országgyűlés, itt törvényeket és jogszabályokat alkotunk, nem pedig a sípolás és a dudálás a műfaj, tisztelt képviselő úr. (Folyamatos, nagy zaj az ellenzéki padsorokban.  Az elnök csenget.)

December 12-én szerepelt az Országgyűlés napirendjén az ápolási díjak megemelése, december 12-én szerepelt az Országgyűlés napirendjén a gyermekek otthongondozási díjának bevezetése. Mit tettek önök ezen a napon? Amikor az elnök fölment volna a pulpitusra, hogy ezt is és más törvényjavaslatokat is szavazásra bocsásson, generációk óta példátlan módon a magyar parlamentarizmusban, fizikai erőszakkal megakadályozták az Országgyűlés levezető elnökét abban, hogy szavazásra tegye föl a kérdést a saját helyéről, a pulpitusáról, és megszavaztassa az Országgyűlést, hogy biztosítunk-e több mint 10 milliárd forint vagy 14 milliárd forint többletforrásból többet azoknak a családoknak, akik otthon gondozzák a gyermeküket, otthon gondozzák a hozzátartozóikat, és adunk-e többlettámogatást. (Dr. Vadai Ágnes: Mégiscsak sikerült.)

Miután a levezető elnök a saját helyéről ezt a kérdést mégis fel tudta tenni szavazásra, bár önök meg akarták akadályozni, hogy a normál helyéről ezt megtegye (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.  Az elnök csenget.), akkor pedig, bár önök itt mindnyájan…

ELNÖK: Vadai képviselő asszony! Vadai Ágnes képviselő asszony! Nagyon megkérem, legyen kedves végighallgatni államtitkár urat. Köszönöm. (Dr. Vadai Ágnes: Én is megkérem. Teljesen indifferens, mit fog mondani, még jön Soros is.) Képviselő asszony, nem kívánok önnel vitatkozni. Megkérem, fejezze be! Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát, amikor az elnök szavazásra tette föl a kérdést a saját helyéről, sok más egyéb törvényjavaslat mellett, hogy támogatják-e a kormánypárti és az ellenzéki képviselők a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését, azt, hogy először 100 ezer forintra emeljük idéntől ezt a juttatást, és jövőre, azután és azután 2022-ig folyamatosan emelkedjen, és 2022-re elérje a minimálbér szintjét, akkor önök mind bent tartózkodtak a parlamentben, itt voltak az ülésteremben, de egyikőjük sem ment oda a helyére, és nem nyomta meg az igen gombot.Megtehették volna, ha fontos lett volna önöknek ez a kérdés (Ungár Péter, dr. Vadai Ágnes, Szabó Timea közbeszól.), fontosabb lett volna, mint az ön által csörömpölésnek nevezett akció, akkor három lépést, másfél méternyi sétát megtettek volna, odamentek volna a helyükre, és megnyomták volna az igen gombot. (Közbeszólás a KDNP padsoraiból: Csürhe.) De ezt nem tették meg. Más törvényjavaslatnál mindnyájan odaültek a helyükre, és megnyomták a szavazógombjukat. Ennél a törvényjavaslatnál nem mentek oda, mert önöknek ez nem volt fontos. Akinek fontos volt, odament és megszavazta.

Önöknek ez egy ugyanolyan felvett szerep, ebből látszik, mint minden más. Mert ez tényleg egy olyan kérdés, tisztelt képviselő úr, amelyben mindnyájan egyet tudnánk érteni. De önöknek ott, akkor ez a szerep, hogy felborítsák az Országgyűlés törvényes és szabályos működését, fontosabb volt, mint az, amiért elvileg szavakban előtte heteken keresztül küzdöttek, tisztelt képviselő úr. A kormány viszont meglépte azt, hogy valóban, mindenki ápolási díját megemeltük, idén 15 százalékkal, jövőre 5 százalékkal, azt követően megint 5 százalékkal, és 2022-ben további 5 százalékkal, bevezettük a gyermekek otthongondozási díját, ami idén 100 ezer forint, 2022-ben pedig a minimálbér akkor szintje legyen.

De nemcsak mi minősítettük önöket, hanem az érintett szervezetek is. Ön az autistákra hivatkozott. Hadd olvassam föl önnek az Autisták Országos Szövetsége elnökének a véleményét. A módosítás szerinte pozitív kormányzati intézkedés, ami nagy segítséget jelent az önellátásra képtelen autista emberek családjainak is. Idáig a mi minősítésünk. És az önök minősítése következik. A fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak éppen elég problémája van. És nem segít rajtuk az, ha nem valós információkat kapnak például politikai szándékból. Ezt a fajta riogatást, az autisták szövetségével együtt mi is kérjük, fejezzék be. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   9-12   13-18   19-22      Ülésnap adatai