Készült: 2020.07.08.13:44:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  1-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 13:46


Felszólalások:   1   1-8   9-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 2. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Földi László és Varga László jegyző urak lesznek segítségemre. Köszönöm kedves vendégeinket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Ezen a napon, február 19-én ünnepeljük a magyar ápolók napját. Ez Kossuth Zsuzsanna születésnapja, aki a leginkább embert próbáló időkben, az 1848-49-es szabadságharc idején a tábori kórházak főápolónője volt. Világszerte május 12-én emlékeznek meg a modern ápolóképzés megteremtője, a brit Florence Nightingale hasonló tevékenységéről, aki a krími háború idején vállalta fel ezt az áldozatos munkát.

Kossuth Lajos húga kiváló szervezői készségét a feladat szolgálatába állítva a reá bízott hivatalt lelkiismeretesen látta el. Hitvallása szerint küldetésének célja felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt. Ennek emlékét szándékozott megörökíteni az Országgyűlés, amikor 2014-ben határozatában Kossuth Zsuzsanna születésnapját a magyar ápolók napjává nyilvánította, ezzel is hangsúlyozva az ápolói munka megbecsülését.

2017-ben, születésének 200. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, tavaly pedig sátoraljaújhelyi házánál, egykori munkásságának budapesti helyszínén, valamint New Yorkban kapott emléktáblát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk előtt álló nagy kihívás annak elérése, hogy az ápolói pálya megbecsült, magas presztízsű, a pályakezdők számára is vonzó hivatássá váljék, különösen napjainkban, amikor ez a terület is jelentős létszámhiánnyal küzd. Ugyanakkor ki kell fejezzük elismerésünket az évek, évtizedek óta ápolóként dolgozó polgártársainknak, akik ezt a lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő munkát végzik nap mint nap. Helytállásuk  ahogyan Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége és elhivatottsága  a magyar társadalom szenvedő tagjai mellett példaértékű. Köszönet és megbecsülés illeti valamennyiüket. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalással folytatjuk munkánkat. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gyöngyösi Márton frakcióvezető úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?” címmel. Frakcióvezető úr, öné a szó.

GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Látom, hogy ráfordultunk egy újabb kampányra, amikor önök propagandával árasztják el az országot, így még a felszólalásom legelején szeretném leszögezni, mielőtt még a Fidesz propagandagyára kiforgatja a szavaimat, hogy a Jobbik egyetért azzal, hogy a demográfiai mutatókat és a munkaerőhiány pótlását alapvetően népesedéspolitikai eszközökkel kell javítani és megoldani, nem pedig bevándorlással.Az illegális migrációt  mint mindig is  következetesen ellenezzük, a magyar családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése fontos célkitűzés. Ezekben az erőfeszítéseikben a Jobbikra mindig számíthatnak.

De itt nagyjából vége is van a nagy egyetértésünknek, ugyanis a Fidesz számára a népesedéspolitika ugyanolyan politikai termék, mint minden, amihez eddig az elmúlt 30 évben hozzáfogtak, akár csak a migráció, ami ellen önök szavakban küzdenek, de több tízezer migránst telepítettek le 2015-17 között. Aki ismeri a magyar statisztikát, a magyar statisztikai mutatókat, az pontosan tudja, hogy miről beszélek; többet letelepedési államkötvénnyel, mást pedig a Bevándorlási Hivatal engedélyeivel és azon keresztül.

Orbán Viktor évértékelőjéből a népesedéspolitikai intézkedéseknek a zanzásított változatát megkaptuk. A nagy örömhíreket egy-egy üzenet formájában miniszterelnök úr már kibontotta; pár napot kellett várnunk ahhoz, hogy a részleteket is megismerjük Novák Katalin elbeszélésében. Kiderült, hogy azért nem minden arany, ami fénylik, és egy kicsit az önök propagandája is a jereváni rádióhoz kezd hasonlítani. (Németh Szilárd István: Savanyú a szőlő, komám!) Kiderül, hogy nem egészen akkor, nem egészen úgy, és nem egészen ott történt az, amit bemondanak, de természetesen értjük mi, hogy miről szól ez a történet.

Csomagolhatják bárhogy, a színes papíron átsejlik, mit is gondolnak önök rólunk, magyarokról. A magyar fiatal egy szaporítani való haszonállat, amit ha kitömünk hitellel, akkor produkálja a szükséges gyermekszámokat. (Dr. Rétvári Bence: SZDSZ! SZDSZ! Bauer Tamás megírta.) És ha megvan, akkor mehet az összeszerelő üzembe a szalagok mellé, és majd valaki fölneveli azt a gyermeket, hiszen már a szülőknek a túlóratörvénynek, a rabszolgatörvénynek köszönhetően már lassan arra sem marad idejük, hogy felneveljék a saját gyermeküket.

Fogságban még a nemesebb állatok sem szaporodnak, nemhogy azok az emberek, akik tervekkel és célokkal rendelkeznek. Önök mélységesen lenézik a magyar embereket, és megint egy olyan típusú hazárdjátékba hajszolják őket, amikbe önök és az önöket követő szocialista kormányok belehajszolták az embereket akkor, amikor devizahitelek felvételére ösztönözték őket, és amibe majdnem belerokkant egy egész nemzedék.

A magyar fiatalok arra vágynak, hogy saját lábukon állhassanak, kiszámítható mindennapokat teremtsenek maguknak, biztos munkahelyhez, tisztességes fizetéshez jussanak. A magyar fiatalok nem szeretnének olyan országban élni, amit önök teremtettek, ahol a tanulásnak és a tudásnak nincs becsülete, ahol az értelmiséget és az önálló gondolatot üldözik, ahol a vállalkozókat ellehetetlenítik, és ahol az előrejutásnak az egyetlen záloga a Fidesz-párttagság. Az eredményt önök is láthatják: közel egymillió magyar fiatal hagyta már el a hazáját, olyan fiatal (Dr. Rétvári Bence: Egymillió fölött van, kérdezd meg!), aki alapvetően  közel 1 millió 600 ezer már elhagyta , és az önök Statisztikai Hivatala szerint 370 ezer fiatal készül elhagyni ezt az országot záros határidőn belül.

Rétvári képviselőtársamnak ajánlom, hogy a KSH adataival ismerkedjen. (Dr. Rétvári Bence: Ne listázz olyan sokat! Agyadra ment a listázás!) Közel egymillió magyar fiatal hagyta el már lassan ezt az országot az önök politikájának eredményeképpen. Önök csúcsra járatták azt a neoliberális gazdaságpolitikát, amivel a szocialista kormányok korábban csak kísérleteztek. (Tállai András: Listád van róla? Listakirály!)

Az önök gazdaságpolitikájának lényege, hogy stratégiai szerződésekben kiszolgáltassák a magyar munkavállalókat a külföldi tőkének, önök több tíz millió forinttal stafírozzák ki ezeket a vállalatokat, hogy ne a magyar munkavállalók érdekeit tartsák szem előtt. Felpuhítják a munka törvénykönyvét, és folyamatosan olyan törvényeket hoznak, amelyek a magyar munkavállalók érdekeit durván sértik.

A szakszervezeteket leépítették, legyöngítették, bábbá degradálták őket, és ma jelenleg nincs, aki megvédje a magyar munkavállalókat. (Dr. Rétvári Bence: Bérunió! Bérunió!) Az alacsony munkabéreknek eredményeképpen pedig fiatalok százai hagyják el ezt az országot, ezért tűzte ki azt a célt a Jobbik Magyarországért Mozgalom már a béruniós kezdeményezésénél is, hogy a versenyképesség javításán keresztül, a kohéziós politika megreformálásán keresztül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.  Közbeszólások.) a magyar munkavállalók oldalára álljon, önökkel ellentétben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Államtitkár úr, öné a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a figyelmet, elnök úr. Érdekes volt, amikor arról beszélt a frakcióvezető úr, hogy a Jobbik támogatja a bevándorlás elleni küzdelmet. Akkor miért nevezték kudarcnak a határzárat? Miért támadták a népszavazást? Miért nem szavazták meg az alaptörvény-módosítást, és miért gátolják folyamatosan a kormány ebbéli küzdelmét? (Gyöngyösi Márton: Több tízezer migránst engedtetek be!  Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.)

(9.10)

Ami a családok támogatását illeti, azt szeretném öntől kérdezni, miért támadják már akkor (Zaj.  Az elnök csenget.) a családtámogatási programot, amikor még életbe sem lépett (Pintér Tamás: Oda kellene figyelned, amit mondunk!)  amikor még életbe sem lépett!

Mi nagyon jól tudjuk, hogy sokféle élethelyzet van Magyarországon, ezeket mind figyelembe kell venni. Most a kormány bejelentett hétféle intézkedést, de ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne lenne még további intézkedéscsomag. (Varju László: Még több?) Azt azért még szeretném mondani, hogy a házasodási hajlandóság Magyarországon nőtt, több a házasság, a válások csökkentek, és a gyermekvállalási hajlandóság is javult.

A mostani felszólalása és a tegnapi közös szeánszuk is számunkra azt bizonyítja, hogy teljesen belegabalyodtak a baloldali pártokba (Dr. Rétvári Bence: Így van!), és nem is törekednek arra, hogy egy kicsit is függetlenedjenek tőlük. Ezért mondhatták azt pár nappal ezelőtt, hogy a Jobbik együttműködik bárkivel, nemcsak Gyurcsány Ferenccel, hanem az ördög anyjával is, ha szükséges. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Az öreganyjával is!) Na, ez aztán az elvi alapú politizálás, fényes koalíciót akarnak kötni a szemkilövetőkkel! (Gyöngyösi Márton: A magyar munkavállalók érdekében, veletek szemben!)

Hadd kérdezzem már meg önöktől (Zaj.  Az elnök csenget.), hadd kérdezzem már meg önöktől: amikor 2017 januárjában az önök választmánya kinyilvánította, hogy nem köt szövetséget az MSZP-vel, akkor az hazugság volt? Amikor az elnökük tavaly azt mondta, hogy leginkább a DK-MSZP-páros felel az elmúlt 28 évért, az hazugság volt? Ha korábban azt mondták, hogy az MSZP tönkretette a gazdaságot  ezt mondták , akkor ez most miért nem probléma? Miért csatlakoznak hozzájuk?

Ami pedig a sértegetést illeti, felhoztuk már ezt itt: maguk hasonultak abban a baloldalhoz, hogy folyamatosan sértegetik a magyarokat. Most erre a haszonállatos kijelentésére nem is szeretnék kitérni, ez önmagában is sértő, hogy ezt a kifejezést használja (Dr. Rétvári Bence: Minden magyar családot megsértett!), de ennek azért van előzménye. Szolgalelkűnek minősítették a magyarokat. Azt állították róluk, hogy az alapján szavaznak, hogy kitől kapnak 300 forinttal többet. A volt elnökük szerint a magyarok jelentős része a tavalyi választáson nem használta az agyát  ezt a kifejezést használta , ez önmagában is súlyos, erre pár napja kiderül, hogy hogyan beszélnek önök az idősebb generációról, far-hát kommandónak nevezik őket. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: A szolnoki polgármesterről beszélj!  Közbeszólások a Fidesz soraiból: Szégyen! Szégyen!  Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) És arról a generációról van szó, amelynek a tragédiákkal teli XX. század jutott! (Zaj.  Az elnök csenget.)

ELNÖK: Képviselő asszony!

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Az a minimum, tisztelt frakcióvezető úr, hogy bocsánatot kérnek tőlük, azoktól a millióktól, akiket méltóságukban sértettek. Szóval, az a helyzet, hogy önök a magyarokra hivatkoznak, de valójában lenézik őket, máskülönben nem beszélnének így róluk.Mindeközben halomra dőlnek ki a szekrényből a csontvázak, amelyek azt bizonyítják, hogy a Jobbik még a baloldalhoz való dörgölőzés közben is szélsőséges párt maradt (Moraj az ellenzéki pártok soraiból.  Ungár Péter: Logikailag nehéz állítás ez!  Szabó Timea: Na, erre varrjál gombot!) Mert olyanok hiába… (Zaj.  Az elnök csenget.  Gyöngyösi Márton: A papírba beleolvasott, kizökkentette!), hiába… (Nagy zaj, közbeszólások.)

ELNÖK: Tisztelt Jobbik-frakció! Bocsánat, államtitkár úr! Tisztelt Jobbik-frakció, úgy emlékszem, hogy államtitkár úr és a kormánypártok meghallgatták önöket. Kérem, tegyék önök is ezt. (Zaj.  Az elnök csenget.  Moraj és közbeszólások a Jobbik soraiban: Rosszul emlékszik! Korral jár! Azt tesszük, amit ők!  Gyöngyösi Márton: Arról nem tehetünk, hogy többen vagyunk a teremben, mint ők!) Tegyék önök is ezt! Köszönöm. Parancsoljon, államtitkár úr!

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Az a helyzet, és önök is nagyon jól tudják, olyanok vannak a Jobbik soraiban különböző szinteken, előtérben vagy a háttérbe húzódva, akik beleköptek a holokauszt-emlékműbe, akik az áldozatok számán viccelődtek, akik egy zsidó nő megverésével hencegtek. (Moraj és közbeszólások a Jobbik soraiban.) Ön volt az, aki azt javasolta itt, hogy írják össze a zsidó származású embereket a kormányban és az Országgyűlésben. Ebből nagy balhé lett. Aztán most jelöltek egy olyan képviselőt, aki valóban listázta a kettős állampolgárokat (Moraj a Jobbik soraiból.  Pintér Tamás: Ne hazudjál!), nem Magyarországon, hanem az amerikai közéletben. Na, ennyit a néppártosodásról! Semmi sem változott. És hiába veszik fel a lódenkabátot, alóla kilóg a kisnyilas gúnya (Moraj a Jobbik soraiból: Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ülj le! Szánalmas!), és az a helyzet, hogy ezt a Jobbikkal romantikázó baloldali pártok is nagyon jól tudják. Minden ez, csak nem XXI. századi, sokkal inkább a XX. század legrosszabb része. Ha vitatják ezt, akkor nyugodtan menjenek el a Terror Háza Múzeumba, ott is az „átváltozás” termébe, és ott tegyenek fel maguknak egy kérdést (Ungár Péter: Intézek jegyet!), azt, hogy mit mondanának azon ötvenhatos hősöknek, akik támogatták a Jobbik megalapítását. Azt gondolom, hogy a saját szavazóik is nagyon várják a választ. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   1   1-8   9-12      Ülésnap adatai