Készült: 2020.08.14.08:07:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2020.06.03.),  9-12. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:15


Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Napirendi előtti felszólalásra jelentkezett Vadai Ágnes képviselő asszony, Demokratikus Koalíció: „Bocsánat” címmel. Öné a szó, képviselő asszony.

DR. VADAI ÁGNES (DK): Tisztelt Ház! Önök benyújtották a felhatalmazási törvény visszavonásáról szóló javaslatukat, amelyben immár örök időkre kérnek felhatalmazást az uralkodásra. (Dr. Rétvári Bence: Már megint?) Már elnézést, de akkor miért is kellene bocsánatot kérni önöktől? Rendkívül szánalmas, ahogy önök az elmúlt hetekben megindították a hisztihadjáratukat, azt követelve, hogy az egész világ, mínusz néhány politikai ámokfutó, kérjen maguktól bocsánatot. Az ellenzéki pártokat naponta szólítják fel erre, egyébként pedig sértődött leveleket küldözgetnek külföldi kutatóknak, politikusoknak, újságíróknak, és ebben élen jár a finom úri modort még hallomásból sem ismerő kommunikációs emberük, Kovács Zoltán, sokadjára lejáratva ezzel saját magát, ami persze bennünket nem zavarna, de közben kárt okoznak hazánk megítélésének is.

Összefoglalom önöknek az iromány tartalmát: a csúnya magyar ellenzék, benne természetesen a DK és Gyurcsány, azt terjesztette itthon és külföldön egyaránt, hogy az orbáni felhatalmazási törvény maga a demokrácia és a jogállam eltiprása, és a király uralma örökké fog tartani, de persze önök szerint ez nem igaz. Na már most, ezzel a következő bajok vannak:

1. Valakinek egyáltalán eszébe jutott, hogy egy ilyen levelet megírjon.

2. Maguk teljesen hülyének nézik a megmaradt saját kevés európai szövetségesüket is, amikor azt sugallják, hogy nekik ott Nyugaton fogalmuk sincsen az európai helyzetről. (Dr. Rétvári Bence: Ismerik a helyzetet, csak nem…)

3. A maguk nagyokosai elfelejtették beleírni a levélbe, hogy önök most már örök életre szeretnének felhatalmazást, vagy akkor pontosabban fogalmazok: hamisítottak a levélben.

Engedjék meg, hogy egy mondatrészt idézzek ebből az egyik levélből (Dr. Rétvári Bence: Inkább egy mondatot!): „A bocsánatkérés nemcsak Magyarország megválasztott kormányának jár, de a magyarok nagy többségének is.” Azt, hogy a magyar kormánynak mi jár, inkább nem mondom, mert kitiltanak az ülésteremből, de ha már volt képük a magyar állampolgárokat ebbe a szánalmas és röhejes kampányba belekeverni, akkor elmondok pár példát, amiért önöknek kellene bocsánatot kérni a magyar polgárok nagy többségétől.

Először is, kérjenek bocsánatot azért, amiért önök tesztelték az egyik legkevesebbet Európában a járvány ideje alatt! (Dr. Orbán Balázs: Hazugság!) Kérjenek bocsánatot attól a legalább 400 ezer magyartól, akiknek nem voltak hajlandók segíteni, és ezért elveszítették állásukat, a mostani ajánlat pedig nettó 54 ezer forintos közmunka (Dr. Rétvári Bence: 400 ezer?) vagy nettó 107 ezer forintos hadsereges lehetőség. Kérjenek bocsánatot az egészségügyi dolgozóktól, akik sokszor megfelelő védőfelszerelés nélkül mentették a magyarok életét, miközben maguk fűnek, fának, vadvirágnak küldözgettek maszkokat, védőfelszereléseket! Kérjenek bocsánatot attól a legalább 16 ezer, ápolásra és ellátásra szoruló magyar embertől, akiket maguk egyik napról a másikra egész egyszerűen kidobtak a kórházakból! És külön kérjenek bocsánatot azoktól a magyar családoktól, akik az önök embertelen politikája miatt veszítették el családtagjaikat!

Kérjenek bocsánatot azért is, mert a válság idején is csak a felkapaszkodott tolvaj gázszerelőnek és vele együtt a királynak a zsebét tömték; úgy cirka 600 milliárd forintról beszélünk. (Dr. Rétvári Bence: Tegnap 200 volt, most már 600! Egy éjszaka alatt megháromszorozódott.) Kérjenek bocsánatot azért, mert az önkormányzatoktól jelentős forrásokat vontak el, miközben most is ész nélkül szórják határon innen és túl az adófizetők pénzét a csahos kéznyaló kutyáikra! (Dr. Rétvári Bence: Minden magyar vállalkozás, aki kap pénzt, csaló?) És kérjenek bocsánatot a közművelődési szférában dolgozóktól, a transzneműektől, a kisemmizett egyetemektől, a katonáktól az évi 400 óra túlmunka miatt, a szociális szférában dolgozóktól, a magukra hagyott otthon ápolóktól, a rokkantnyugdíjasoktól, a nyugdíjasoktól, a tanároktól és a diákoktól!

Ha jól tudom, van itt legalább 133 bátor képviselő. Hölgyek és Urak, vagyis, ahogy elnézem a kormánypárti padsorokat, leginkább Urak! Na, itt a lehetőség, hogy gagyi almaosztásos (Dr. Rétvári Bence: Azt mondta Gyurcsány, hogy ne hívjon minket uraknak!), pacalfőzéses vagy benyalós születésnapi köszöntés helyett készítsenek bocsánatkérős videókat. A magyar polgárok nagy többsége ugyan ettől még nem fog maguknak megbocsátani, de legalább a gesztust elkezdik gyakorolni. Erre a most elsajátítandó készségre, higgyék el nekem, igen nagy szükségük lesz a jövőben. Köszönöm szépen. (Taps a DK és az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Államtitkár úr, öné a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Meghallgatva a felszólalását, és figyelembe véve azt, hogy a jó modort is említette, nem ebből fogunk példát meríteni a jó modor tekintetében. De több témát is érintett, ezért engedje meg, hogy válaszoljak.A felszólalása szép példája annak a baloldali politikának, amelynek a lényege az, hogy zsigerből elleneznek mindent, ami a kormánytól érkezik, függetlenül a döntések tartalmától: nem azt nézik, hogy mi lenne a helyes, mi a helyes, hanem csak azt, hogy a kormánytól érkezike, és ha igen, akkor csak azért is az ellenkezőjét mondják.

Az, hogy ezekről a témákról beszélünk most itt a Házban, összegzünk, ha úgy tetszik, politikai értelemben, annak közvetett bizonyítéka, hogy Magyarország jól kezelte a járvány első szakaszát, mert már szerencsére nem az a fő kérdés, hogy lesze elég lélegeztetőgép, hogy lesze elég kórházi ágy, hogy érkezike elég védőfelszerelés; azért nem, mert a magyarok fegyelmezettségének, a kiváló egészségügyi szakembereknek és az idejekorán meghozott döntéseknek köszönhetően a járvány ma már csillapodik, és a feladatunk az, hogy ez így is maradjon.

Ami a jogállamisággal kapcsolatos felvetéseit illeti, meg nem tudom számolni, hogy 2010 óta maguk már hányszor eltemették a magyar demokráciát. Mondjuk, ha a médiatörvénnyel kapcsolatos viták idején indítottunk volna egy számlálót, akkor az valószínűleg kiakadt volna, már ami az ellenzéki vádakat illeti.

(9.30)

Ezzel szemben egészen egyszerűen arról van szó, hogy a baloldali pártok  most már a Jobbikot is beleértve  nem tudnak valós, érdemi alternatívát felmutatni, ami nem is csoda, mert a mindenre kiterjedő tagadásnak nincsen Magyarországon többségi támogatottsága. Tagadásra, tisztelt képviselő asszony, nem lehet jövőt építeni.

Egyébként a vágyaik képtelenségét mutatja az, hogy egyszerre kiáltanak diktatúrát  ön is megtette itt , és fenyegetnek azzal, hogy elsöprik a kormányt egy választáson. Azt azért önök is érzik, hogy ez a kettő ellentmond egymásnak. Ebből is látszik, hogy a parttalan diktatúrázásuk valójában egy üres politikai blöff, semmi több.

A rendkívüli veszélyhelyzet bevezetésekor önök telekürtölték a Házat  mit a Házat, az egész világot  azzal, hogy a kormány bebetonozza a hatalmát, és mellőzi majd a parlamenti üléseket. És az sem zavarta önöket, hogy mindezt a folyamatosan ülésező parlamentben mondták el. Most, hogy az Országgyűlés feloldja a veszélyhelyzetet, ez egyértelmű cáfolata az akkori hazugságaiknak. Szóval, ha már felvetette ezt a kérdést, akkor igen, van tere a bocsánatkérésnek, azért, mert nem szavaztak meg semmit, ami segítette volna a védekezést, azért, mert valótlanságokat állítottak, és azért, mert folyamatosan támadták az egészségügyi vezetőket. És ha nem is kérnek bocsánatot, azt a következtetést azért majd mindenki levonhatja, hogy a baloldalra ebben a helyzetben, ebben a válságban sem lehetett számítani, és más válságok során sem lehet számítani. Ön is tudja nagyon jól, attól, hogy a veszélyhelyzetnek vége lesz, még az egészségügyi készültséget fenn kell tartani, mert a járvány nem múlt el.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban látszik, hogy van egy alapvető hozzáállásbeli különbség közöttünk: önök úgy gondolják, hogy az önkormányzatoknak nem kell szerepet vállalniuk, mi pedig úgy gondoljuk, hogy a kormánynak szerepet kell vállalnia, neki kell a legnagyobb szerepet és felelősséget vállalnia, de a multiknak, a bankoknak és igen, az önkormányzatoknak is felelősséget kell vállalnia. A Pesti út példája mutatja azt, hogy mi az ára annak, ha ezt a felelősséget nem vállalják fel.

Ami a gazdasági kérdéseket illeti, röviden említette: ezen a téren is idejekorán lépett a kormány, felfüggesztette a hiteltörlesztéseket, folytatta az adóeme…  adócsökkentéseket (Dr. Vadai Ágnes: Adóemelés, jól tetszett mondani!), nem pedig növelte az adókat. Ami a tényeket illeti: júliustól tovább csökken a munkaadók adója, mindenkinek; munkahelyvédő és munkahelyteremtő támogatásokról születtek döntések; képzési programok is indulnak; csupán a két bértámogatási program százezres nagyságrendben hoz létre vagy tart meg munkahelyeket. Hogyha az önök javaslatait vettük volna figyelembe, akkor a segélyezést erősítette volna meg a kormány, akkor segélyezés lenne, nem pedig megtartott munkahelyek. Az meg, tudjuk, hogy mivel jár, láttuk 2010 előtt, több mint 10 százalékos, 12 százalékos munkanélküliséggel. Úgyhogy ezen a téren leckét, köszönjük, önöktől nem fogadnánk el. Azt gondolná az ember, hogy tíz év  tíz év!  elegendő volt a baloldalnak ahhoz, hogy tanuljon a saját hibáiból, ehelyett ugyanazt a politikát erőltetik; ráadásul ugyanazok, akik gazdasági értelemben egyszer már felsültek. Hitelek, segélyek, bércsökkentések, megszorítások  ezt tudták ajánlani az országnak tíz éve, és ezt tudják most is. Köszönjük, mi nem ezt az utat választanánk. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   5-8   9-12   13-16      Ülésnap adatai