Készült: 2020.08.14.06:20:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2020.06.03.),  1-4. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:34


Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 29. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Simicskó István  aki később érkezik  és Varga László jegyző urak lesznek segítségemre. Köszöntök mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásokkal kezdjük munkánkat. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Mellár Tamás képviselő úr, Párbeszéd-képviselőcsoport: „Aktuális ügyekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! „Tehát újból Európa ellen mentek, lovas magyarok? Az Időre röhögtök, miért legyen másként, mint Szvatopluk után: szent Ázsia nevében törtetni fogtok előre. (…) Komp-ország, Komp-ország, Komp-ország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza. (…) Minket kergettek előre, nem volt szabad hátranézni, meglátni, honnan megyünk robogva. Meglátni, hogy néhány Fáraóé ez az ország, hogy szennyes állati életben tartják a milliókat. A Fáraók azt akarták, hogy legyenek itt gúlák és piramisok. (…) Turulok kerengnek a levegőbe, nyílzáport lőnek a Nap felé, támadásra készülnek a magyarok. Hányadikra, mióta a betűtanító olasz papokat koncolták? Nagy vagy én népem, nagy vagy én népem: ezer éve élsz folytonos harcban Európával (…). De a gondolatot nem engedted győzedelmeskedni gyermekeid koponyáin, úgy élsz Európa közepén, mint eleven tiltakozás (…). Komp-ország megindult dühösen Kelet felé újra (…).” Biztos vagyok benne, hogy a tisztelt államtitkár urak nem értik, hogy miért olvastam fel részleteket Ady Endre „Ismeretlen Korvin-kódex margójára” című munkájából. Nos, éppen azért. Éppen azért, mert ha értették volna, akkor 2010 után a kétharmados felhatalmazás birtokában és a rengeteg európai uniós pénzzel Magyarországot egy felzárkózási pályára állították volna, egy olyan pályára, amelyben Magyarország harmonikusan és eredményesen illeszkedik be a nemzetközi munkamegosztás rendjébe; egy olyan Magyarországot, amelyben megerősítik a demokratikus intézményeket, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a piaci intézményeket, és amelyben megerősödik a polgárság, és széles bázisú középosztály alakul ki.

Végigtekintve az elmúlt tíz éven, sajnos mindennek az ellentéte történt: illiberális államot építenek, oligarchikus gazdaság kiépítése folyik, a fáraó stadionokat építtet, keleti nyitás van, és közben erőteljesen rázzák az öklüket Európa ellen.

Értem én, hogy miért elfogadhatatlan önöknek a nyugati orientáció és a felzárkózás. Értem én azt is, hogy a miniszterelnök úr miért mondta azt, hogy sokkal jobban érzi magát Keleten, mint Nyugaton, hiszen Nyugaton számon lehet kérni az úri kiváltságok fenntartását, a demokrácia gyengítését, a sajtószabadság korlátozását és a korrupciót, és természetesen nem kell szembenézni azzal sem, hogy a magyar gazdaság mennyire versenyképtelen. Mindez Keleten nem okoz gondot, ott nem kérik számon ezeket a dolgokat.

A Bibó Szakkollégium hajdan volt diákjai ma nemigen emlegetik névadójuk munkáját, különösen nem az „Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem” tanulmányt. Bibó többek között azt a két világháború közötti úri Magyarországot ítéli el és teszi felelőssé azért, hogy zsákutcába kormányozta az országot, amelyet önök most éppen zajosan ünnepelnek és példaképnek tekintenek.

Tehát sajnos semmi sem változott, kompország megindult dühösen Kelet felé újra. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Tállai András államtitkár úr, miniszterhelyettes válaszol az elhangzottakra. Miniszterhelyettes úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megtisztel felszólalásával itt a kora reggeli órákban. (Dr. Vadai Ágnes: Kora reggel? 9 óra.) Bevallom őszintén, a mondandóját eléggé keresni kell, hogy mit is szeretett volna ezzel a napirend előtti felszólalásával valóban elmondani (Közbeszólások a DK, az MSZP és a Párbeszéd soraiban.), hiszen az nyilvánvaló és az kiderült már a parlamenti vitáink során, hogy teljesen máshogy látjuk az elmúlt tíz évet, teljesen máshogy, különbözőképpen ítéljük meg a Fidesz-KDNP-kormány két és fél ciklus alatt végzett munkáját és tevékenységét. Azt már megszoktuk, hogy önök, ellenzékiek nem becsülik azt, amit a magyar emberek, a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások, a magyar önkormányzatok, a magyar kormány fel tud mutatni eredményként az elmúlt tíz évben. (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.)

Akkor próbáljuk meg ebben a rövid pár percben átvenni, hogy mit is tud felmutatni, a magyar társadalom milyen eredményeket ért el az ön állításával szemben. Az első és legfontosabb: 2010-ben gazdasági és társadalmi válságban volt Magyarország. A gazdasági válságot, annak okait ismerjük, ezt sikerült megfordítani, 2013-ban egy emelkedő pályára sikerült állítani Magyarországot, és az mind a mai napig… (Tordai Bence közbeszól.) Ha ez önnek nem tetszik és háborog, akkor is a számok, a GDP-növekedés számai (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.  Az elnök csenget.) önt és ellenzéki képviselőtársait mind-mind cáfolják. Igenis komoly eredményt tud felmutatni Magyarország, a magyar gazdaság  benne a magyar emberek teljesítményével  a gazdaság növekedését illetően, olyannyira komoly, hogy az Európai Unió szintjén is elismerik ezt, és azt Európai Unióban is az elsők között van Magyarország. (Közbeszólások a DK és a Párbeszéd soraiban.  Az elnök csenget.)

Ezzel együtt természetesen a munkanélküliek száma is jelentősen csökkent, a foglalkoztatás növekedett, hiszen több mint 10 százalékos munkanélküliség volt, 12 százalékkal vette át a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben a kormányzást, most meg, ismerjük, még a válság ellenére, amit a gazdaságnak okozott, így is jelentősen 5, illetve 4 százalék alatt vagy körül van a munkanélküliség.

Ugyanez a helyzet a jövedelmeket illetően, hiszen a reáljövedelmeket, ezzel együtt a nyugdíjakat is sikerült egy olyan növekvő pályára állítani, ahol az emberek keresete évről évre növekszik, és nemcsak nominális értelemben, tehát szám szerint, hanem valójában az emberek évről évre többet tudnak vásárolni a megkeresett jövedelmükért, a nyugdíjasok számára pedig  nagy szó, mert a szocialista-balliberális kormányok ezt nem tudták biztosítani  meg tudtuk őrizni a nyugdíjak értékét.

(9.10)

Azt gondolom, amellett, hogy a gazdasági válságból sikerült az országot kimozdítani és egy emelkedő pályára állítani, az uniós pénzekkel való gazdálkodás, annak a felhasználása is sikeres volt hazánkat tekintve. Sikeres volt, hiszen sikerült a gazdaságfejlesztés szolgálatába állítani, sikerült munkahelyeket teremteni az európai uniós pénzekből és forrásokból.

De említettem a társadalmi válságot, ami 2010-ben igaz volt Magyarországra. Itt elsősorban arra gondoltam, hogy a devizahitel-válságból kellett kihozni emberek millióit. Igaz, hogy ez egy ciklus alatt nem sikerült 2014-ig, átnyúlt a következő ciklusra, azonban mégis sikerült, hiszen tudjuk, hogy az Európai Bizottság álláspontját, a magyar bíróságok álláspontját meg kellett várni, és csak azután tudott az Országgyűlés megfelelő döntéseket hozni.

Ellentétben az ön állításával, képviselő úr, Magyarország az elmúlt tíz évben egy növekvő, emelkedő, egy bizakodó pályára tudott lépni mind gazdasági, mind társadalmi vonatkozásban.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1   1-4   5-8      Ülésnap adatai