Készült: 2019.10.21.16:08:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2019.02.19.),  27-30. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:37


Felszólalások:   23-26   27-30   31-34      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm az államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Varga László képviselő úr, az MSZP képviselőcsoportjából: „Aktuális kérdésekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz épphogy megvárta a 2010-es őszi önkormányzati választást, majd ezt követően rögtön módosította a sztrájktörvényt Magyarországon, az éjszaka leple alatt, fél háromkor éjszaka. Gyakorlatilag olyan szinten szűkítette a magyar munkavállalók sztrájkhoz való jogát, hogy egyes ágazatokban szinte ellehetetlenült teljesen ez a jog. Nem is csoda, hogy ezek után egyébként 2010-et követően jóval kevesebb sztrájkról lehetett hallani az országban, mint azt megelőzően. Nem beszéltek erről a választási programjukban, átverték a magyar munkavállalókat, a magyar embereket.Aztán 2012-ben hatályba lépett az önök által elfogadott új munka törvénykönyve, amelyet önök sokszor mutatnak be úgy, mint a rugalmas munkaerőpiac megalapozóját. Hát igen, rugalmasan kizsákmányolhatóvá tették a magyar munkásokat, a magyar munkavállalókat. Csorbították a jogaikat, csorbították a szakszervezeti jogokat, leépítették a magyar munkavállalói érdekképviseleteket, egyértelműen hadat üzentek a magyar munkavállalóknak.

Itt is történt egy s más az Országgyűlésben, amikor ennek a jogszabálynak a vitája zajlott. Éjszakába nyúlt a vita, akkor sem volt itt sok fideszes országgyűlési képviselő, több ellenzéki képviselő és az MSZP-frakcióból is sokan itt voltak, itt voltunk, érveltünk, mintegy 800 módosító indítványt nyújtottunk be; csakúgy, mint most decemberben, azokat is lesöpörték, egyetlenegyet nem fogadtak el. Egyoldalúan, munkavállaló-ellenesen fogadták el az új munka törvénykönyvét, amely megalapozza mindazt, amit ma a multik, a nagy cégek, sokszor az önök stratégiai partnerei megtehetnek a munkavállalók kizsákmányolása terén ma Magyarországon.

Aztán elérkeztünk a múlt év novemberéhez, decemberéhez, amikor példa nélküli, felháborító módon elképesztően kiszolgáltatottá tették magyar munkavállalók százezreit. Ez a rabszolgatörvény az, amely lehetővé teszi tulajdonképpen magyar multiknak, nagyobb cégeknek, sokszor stratégiai partnereiknek, hogy akár 400 túlórára kötelezzék tulajdonképpen a magyar munkavállalókat. Gondolhatják azt, hogy ez nem kötelezettség, de gondoljanak bele abba, hogy egy kelet-magyarországi kisvárosban, ahol egyetlen multicég az érdemi munkaadó, ha az asztalra teszik a munkavállalónak a módosított munkaszerződését, akkor milyen önkéntesség az, amivel ő erre nemet mondhat akár. Hova menjen dolgozni, ha nem szeretné vállalni ezt a 400 óra túlmunkát? Tehát ilyen módon ez nem önként vállalt túlmunka, ez az önök médiagépezetében kitalált szlogen, ez nincs így, ez egyértelműen egy munkavállaló-ellenes javaslat, és tovább csorbítja ez a javaslat a szakszervezeti jogokat.

Nem csoda, hogy demonstrációk vannak az országban, nem csoda, hogy nagyon sokan tüntetnek, már vidéken is, megyeszékhelyeken is több ezren, így Miskolcon is ez történt. Sokan bejelentették a tüntetések hatására, hogy nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt, de sajnos vannak rossz példák. Ilyen példáról beszéltek itt napirend előtt a képviselőtársaim az esztergomi példa kapcsán, a Suzuki kapcsán, ahol önöknek fel kellene lépni egy stratégiai partnerrel szemben azért, hogy megvédjék a magyar munkavállalói jogokat, megvédjék a szakszervezeti jogosítványokat. Erről van itt szó, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt kormánytagok, ez feladatuk volna, erkölcsi kötelességük. Ehelyett játszanak itt egy politikai színjátékot; ahelyett, hogy megköszönnék az ellenzéki képviselőknek, hogy egy határozott fellépést mutattak tegnap Esztergomban, egy szavuk nincs a Suzukival kapcsolatban, nem védik meg a magyar munkavállalókat. De ez történik Miskolcon is, ahol egy szintén multicég raklapokból kialakított karámok között adott lehetőséget sztrájkolni a munkavállalóinak. Se szék, se asztal, a munkavállalók állítása szerint legalább tíz ponton sérült még az önök által beszűkített sztrájktörvény is. Elképesztő, felháborító! Önöknek az lenne a dolga, hogy a magyar munkavállalók, a magyar szakszervezeti jogosítványok érdekében fellépjenek.

Nemrég, néhány éve láthattuk óriásplakátokon: „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!” A magyar sokszínű kultúrához hozzátartozik a széles körű munkavállalói érdekvédelem, a szakszervezeti jogosítványok, a munkásjogosítványok. Meg kell védeni végre ezeket a jogosítványokat, akár a multicégekkel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akár az önök stratégiai partnereivel szemben. Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzék soraiban.)

(10.00)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr. (Moraj az ellenzéki képviselők soraiban.  Gyöngyösi Márton dr. Varga Lászlónak: Érezd magad megtisztelve!  Ungár Péter: Igen!)

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Amit ebben a felszólalásban, az elmúlt napokban, illetve az elmúlt hetekben műveltek, az nagyon is jól mutatja, hogy mi is a baj az MSZP-vel. (Dr. Vadai Ágnes: Na!) Most nem is a magyar nyelvtannal folytatott hősies küzdelmükre gondolok, ahol is a „folytat” szó elipszilonos; de nem akarok a tegnapi helyesírási hibán lovagolni (Gyöngyösi Márton: A „folytat” szó elipszilonos, a „fojt” szó pontos!  Közbeszólások az ellenzék soraiból.), előfordul az ilyen, mondjuk, az első osztályban. Szóval, nem az a baj, hogy mást gondol az MSZP, mást szeretnének önök, mint a kormánypártok (Közbeszólás az ellenzék soraiból.), az ellenzéki pártok esetében ez gyakran a munkaköri leírás része, hanem az, hogy félrevezetik a magyarokat, az a probléma. Mert az elmúlt hetekben kiderült, hogy amit önök állítottak a túlóratörvény ügyében, az hazugság. Hazudtak a kifizetésről, a munkanapok számáról is hazudtak, és az önkéntességről is hazudtak, azt állították, hogy nem önkéntes (Dr. Hoppál Péter: Úgy van!), nettó hazugság, és nagyon tanulságos a tegnapi álságos komédiájuk: felkerekedtek, és elmentek a túlóratörvény ügyében tiltakozni egy olyan vállalathoz, ahol nem éltek a túlórakerettel, egyáltalán nem. Nem mellesleg… (Dr. Vadai Ágnes: Cserébe viszont kirúgták a szakszervezeti vezetőt!  Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Nem mellesleg folytatták azt a rendkívül arrogáns gyakorlatot, hogy megjelennek különböző intézményeknél és vállalatoknál, és lobogtatják a képviselői igazolványukat (Tordai Bence közbeszól.), úgy, ahogy ön tette, képviselő úr, és azt várják, hogy ettől mindenki hasra vágja magát. Ne várják el se a közigazgatástól, se a magyar vállalatoktól, hogy a munkájukat az ellenzéki ötletfarsanghoz igazítsák! (Gyöngyösi Márton: A demokrácia így működik!) A kormány a maga részéről elkötelezett a béremelések mellett (Dr. Vadai Ágnes: Azt láttuk! Ezért csökkennek a bérek!), és ezért csökkennek idén tovább a munkaadói adók. (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.  Az elnök csenget.) Önök ezt nem támogatták (Dr. Vadai Ágnes: A bércsökkenést nem!), nem támogatták, nem támogatták a multik különadóját sem, arról már nem is beszélve, hogy a baloldal külföldi nagyvállalatoknak dobta oda a magyar ipar jelentős részét (Dr. Vadai Ágnes: Soros! Soros! Brüsszel!), aminek a hatását mind a mai napig érezzük. Százezreket tettek az utcára, és a sort folytathatnám. (Gréczy Zsolt: Most küld el a Posta háromszáz embert, azokkal mi a helyzet?!)

A munka törvénykönyve egyébként már sokszor módosult, ugyanígy kiabáltak önök mindig, amikor módosult, de az eredmény ismert: több mint 700 ezer új munkahely. Úgyhogy mindenki látja, hogy a munka törvénykönyve, annak módosítása csak ürügy a balhéra, ez az egész a választási kampányuk része. (Ungár Péter: A Fidesz ilyet nem csinál, á!)

És ha már választási kampány (Közbeszólások az ellenzék soraiból.), ha már választási kampány, a hétvégén önök tartottak egy kongresszust, és ezen a dzsemborin Frans Timmermans volt a nagyszínpados fellépő. (Dr. Vadai Ágnes: I’m not Fidesz, I’m the people!) Arról a politikusról van szó, aki a bevándorlást támogató erők csúcsjelöltje. (Dr. Vadai Ágnes: És akkor Manfred Weber mi?!) Ő az, aki azt mondja, hogy minden társadalom sokszínű lesz a jövőben, és ehhez a közép-európai országoknak igazodniuk kell, hozzá kell szokniuk. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Tehát a nyílt társadalom elsőszámú lobbistájával van dolgunk, akit teljesen hidegen hagy, hogy itt a Kárpát-medencében száz év múlva magyarok élnek-e vagy sem. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Azért hozom ide ezt, tisztelt képviselő úr, mert önöknek a díszvendége volt ez az ember a kongresszusukon. (Németh Szilárd István közbeszól.  Dr. Vadai Ágnes: Állhatunk a csepeliek mellé?  Németh Szilárd István közbeszól.) Ő most az önök fő szövetségese, és ilyen szempontból nagyon is tanulságos, hogy tegnap közösen álltak ki az ellenzéki pártok, mert mindenki tudhatja, hogy minden egyes ellenzéki párt beiratkozott a bevándorlást támogatók klubjába (Dr. Vadai Ágnes: Soros! Soros!), az a helyzet, hogy minden egyes ellenzéki párt bevándorláspárti. (Dr. Völner Pál: Zsoldosok vagytok!  Dr. Vadai Ágnes: Így van! Sokszor tessék mondani, és akkor el is hiszik!) Jó tudni ezt pár héttel az európai választás előtt.

És van még itt egy csúnya történet (Ungár Péter: Na!), tisztelt MSZP-s képviselők, ez pedig a Jobbikkal való románcuk. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Mert mégiscsak… (Dr. Vadai Ágnes: Csak a pikáns részeket, a többit ne!) ...mégiscsak… (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) …mégiscsak az MSZP az a párt, amelyik éveken át (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) futószalagon gyártotta az elhatárolódási felszólalásokat, az „eddig és ne tovább” hangulatú közleményeket, erre most Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István és Tóth Bertalan úr is listáról, közös listáról és együttműködésről beszél. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) Hadd kérdezzem már meg, hogy ezek szerint most már elfogadható a holokauszt-emlékmű meggyalázása vagy a hencegés azzal, hogy az egyik képviselő megütött egy zsidó származású nőt? (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Hol vannak? (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Hol vannak a híres demokratikus elveik, a méltóság védelme? Hol vannak?!

Tisztelt Vadai Képviselő Asszony! Ha jól emlékszem, ön is felvett egy sárga csillagot pár évvel ezelőtt, amikor tiltakozni kellett egy antiszemita kijelentés miatt, önök itt sokan sárga csillaggal tüntettek (Dr. Völner Pál: Színjáték volt!). Hol vannak most a sárga csillagok? (Ungár Péter: Ezt a Mozgó Világból olvasod fel?  Gréczy Zsolt közbeszól.  Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Hol vannak? Látok mindenféle kitűzőket, önök is látok kitűzőt (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.), de nem látom a sárga csillagokat, nem látom a tiltakozást. (Gréczy Zsolt: Ki akarod tetetni a sárga csillagot?!)

Tisztelt Képviselő Úr… (Ungár Péter közbeszól.) Tisztelt Képviselő Úr! (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) Egyszer önök azt mondták, egyszer önök azt mondták, hogy a fasizmus egy vírus (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.  Az elnök csenget.), a Jobbik pedig a vírusgazda. Most ezek után két lehetséges eset van, két eset lehetséges: vagy a vírus tűnt el, vagy az önök elvei. Én az utóbbira gyanakszom. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.  Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   23-26   27-30   31-34      Ülésnap adatai