Készült: 2020.06.04.20:33:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

86. ülésnap (2019.10.22.),  5-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:09


Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm az államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Kocsis-Cake Olivio képviselő úr, a Párbeszéd képviselőcsoportjából: „Aktuális ügyekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr. (Dr. Harangozó Tamás dr. Rétvári Bence felé: Szégyelld magad!  Dr. Rétvári Bence: A melletted ülő szégyellje magát! A patkányozó szégyellje magát! Meg a Hadházy!)

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Eredetileg az önkormányzati választás tanulságairól szerettem volna beszélni, de elsőként muszáj beszélnem a parlamenti sajtómunkatársak újabb korlátozásáról. A Párbeszéd szerint teljesen elfogadhatatlan, amit az újságírókkal művelnek: gyakorlatilag kitiltják őket az Országgyűlésből, az Irodaházból, kordonok közé zárják őket, kordonok közé kényszerítik őket. Szólok itt most az Origo, a Hír TV vagy a Pesti Srácok munkatársai mellett is, joguk van kérdéseket feltenni az országgyűlési képviselőknek, itt érdemi döntések születnek, az országgyűlési képviselőknek pedig kötelessége a sajtó elé odaállni és nyilatkozni. Tudom, majd a fideszes képviselők elmondják, hogy hol hoztak hasonló szabályozásokat, melyik parlamentben; ezt hívjuk mi Frankenstein-jogalkotásnak, amit önök művelnek. Idehozzák a világ legrosszabb törvényeit, szabályait, egybegyúrják őket, és ebből lesz a Frankenstein-jogalkotás. Nem kérünk a Frankenstein-jogalkotásukból, ebben az esetben sem és más esetben sem.

Visszatérve az önkormányzati választásra, amelynek az üzenete egyértelmű: a választópolgárok egy jelentős része nem kér a Fidesz túlhatalmából és abból, hogy a Fidesz ezt a túlhatalmat nem az ország építésére, szépítésére használja, hanem a saját hatalmának a bebetonozására és a Fidesz-közeli vállalkozók zsebeinek a kitömésére. Azokon a településeken, ahol ellenzéki polgármester vagy ellenzéki képviselő-testületi többség lett, több mint 3,5 millió választópolgár él. Nagy hiba lenne őket büntetni. Tették már ezt 2002 előtt, többször büntették Budapestet, meg is lett a következménye: elvesztették a 2002-es választást. Nehéz kiigazodni azon, hogy mit terveznek. Hiszen a választások előtt többször megfenyegették a településeket, hogy nem lesz fejlesztés (Dr. Rétvári Bence: Ő itt volt tegnap az ülésen?), nem lesz az a megállapodás, ami korábban köttetett. Most, a választások után a miniszterelnök úr azt mondta, hogy azt fogják támogatni, aki maga is készen áll az együttműködésre. Kérdés persze, mit értenek az alatt, hogy valaki készen áll az együttműködésre; remélem, nem azt, hogy a Fidesznek, a hatalom emberének kell behódolni. Ugyanis ezek a képviselők és ezek a polgármesterek az emberek hatalmát képviselik, és ezt is kell képviselniük a továbbiakban is. (Dr. Rétvári Bence: És a kormány mit képvisel?)

Engedjék meg, hogy reagáljak pár tegnapi fideszes kijelentésre. Többször elhangzott az a hazugság, hogy Karácsony Gergely elkezdett kihátrálni a választási ígéreteiből, csak azért, mert nem egyből hajtotta végre egy hét alatt az összes választási ígéretét.

Kedves fideszes Képviselőtársaink! Egy olyan költségvetési évben, ahol érdemi beleszólása nem volt a költségvetésbe, már az is nagy dolog, hogy egy évvel ki tudja terjeszteni az utazási kedvezményt, az ingyenes BKV-t, és az álláskeresők már ingyen utazhatnak ebben az évben. Ez sokkal több, mint amit önök ígértek; az önök választási ígérete az volt, hogy: folytatjuk.

Jönnek vissza a múlt emberei, ezt mondják önök. Nem tudom, kire gondolnak. Naszályi Mártára, az I. kerület párbeszédes polgármesterére, Őrsi Gergelyre, a II. kerület polgármesterére vagy Soproni Tamásra (Dr. Rétvári Bence: Demszky Gáborra!), a VI. kerület polgármesterére; mind fiatal, tehetséges politikus  őket gondolják a múlt emberének? Persze tudjuk a Fidesz-közeli sajtóból, hogy mit mondott Demszky Gábor. De felhívnám a figyelmet arra az önkormányzati törvényre, amit önök hoztak: a főváros nem képes hitelt fölvenni önmagától, ahhoz is az államtól kell engedélyt kérni.

Ráadásul hallom a mai híreket, hogy Budapest-minisztert terveznek kinevezni. Nem kérünk újabb helytartót. Nem kérünk egy újabb hatalom emberét. Ezzel szemben önök tényleg valótlanságokat állítottak a kampányban. Több hete sétálok Budapest utcáin, de hát csak nem látom azt a sok bevándorlót, menekültet vagy migránst, ahogy önök szokták mondani, akik elárasztották Budapestet. Önök ezzel kampányoltak, ezzel rémisztgették az embereket, hogy ha majd megválasztják az ellenzéki polgármestereket, akkor egyből betódul a sok bevándorló. Tényleg ezzel a silány, olcsó hazugsággal akarnak a továbbiakban is kampányolni? Ezzel akarnak választást nyerni?

A Párbeszéd polgármesterei és önkormányzati képviselői ezzel szemben békében szeretnének építkezni, mert ez az ország és a település érdeke, ezért is jelölte például Karácsony Gergely Tarlós Istvánt díszpolgári címre, mert a Fidesszel szemben mi tudunk politikai gesztusokat tenni. A Párbeszéd a továbbiakban az összes önkormányzatban, ahol képviseltetve van, kísérletet tesz arra, hogy a kilakoltatásokat felfüggesszük az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokból, a rabszolgatörvény alkalmazását megtiltsuk, az antikorrupciós szervezetek ajánlásait megvalósítsuk végre. Budapesten zöldfolyosót fogunk létrehozni a Margitszigettől a Római-partig, ahol sétálhatnak és friss levegőt szívhatnak az emberek, és Budapesten meg fogjuk nyitni az emberek előtt a parkot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amely eddig parkolóként szolgált (Dr. Rétvári Bence: Az melyik?), és ki fogjuk nyitni a Városházát. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A parlament belső szabályzata nem tartozik a kormány hatáskörébe, ezzel együtt szeretném önnek elmondani, hogy az mindenhol úgy szokott lenni, hogy egy intézménynek, főleg ha egy ennyire fontos intézményről van szó, akkor megvannak a belső szabályai, protokollszabályai, és amennyire én tudom, amikor a Ház meghozta ezt a döntést, akkor létező és jól működő nyugat-európai példákat vett alapul. Javaslom önnek, hogy nézze meg a nyugat-európai törvényhozásokat, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen típusú tevékenységekre. Arról szeretném biztosítani, hogy abban biztos vagyok, hogy a sajtó munkatársai eddig is és ezután is szabadon tehetnek fel kérdéseket. Ami a választást illeti, a fővárosi szavazók valóban úgy döntöttek, hogy Karácsony Gergelyt bízzák meg a város vezetésével. Nem tudom, hogy ön itt volt-e tegnap, talán délután nem volt itt vagy egy szakaszában nem volt itt, úgyhogy szeretném megismételni azt, amit a miniszterelnök is elmondott, hogy a Tarlós István és a kormány között megkötött megállapodások érvényesek, betűről betűre érvényesek, és a kormány várja a főváros döntését azzal kapcsolatban, hogy milyen módon szeretne élni ezekkel a támogatásokkal, ezekkel a lehetőségekkel. És azt is elmondta a miniszterelnök, hogy milyen óriási nagyságrendű adósságot vállalt át a kormány, az állam Budapesttől: óriási nagyságrendben, több mint 200 milliárdot. Mert az a kiindulási pontunk, hogy mindenki számíthat a kormány támogatására, aki a megválasztott tisztségét építő munkára szeretné használni, nem pedig egy ilyen folyamatos hadakozásra.

(9.20)

Én még nem tudom eldönteni, mondjuk, a tegnapi nap alapján, hogy önök a megválasztott tisztségüket az egyes városokban mire szeretnék felhasználni: a további építkezésre, vagy arra, hogy ilyen folyamatos hecckampányt folytassanak a kormány ellen. Azt tudom önnek mondani, hogy ha a hecckampányt választják, akkor annak nem a városok lesznek a haszonélvezői, valójában senki sem lesz az. A kormány az elmúlt időszakban korrekt viszonyt alakított ki minden önkormányzattal, ez így lesz a jövőben is, és ebben nincs jelentősége pártszíneknek.

Ami pedig Budapest helyzetét illeti: Tarlós Istvánra hárult az a feladat, hogy 2010 után kirángassa a csődhelyzetből Budapestet, és a város  talán ön is egyetért velem ebben  talpra állt és mindannyiunk büszkesége lett, Magyarország büszkesége lett. Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városáról van szó, és az egyik legbiztonságosabból, s ezt nemcsak mi tudjuk, hanem az a rekordszámú turista is, aki évről évre a városba érkezik. Ezzel szemben az a kormány, amelynek többek között Karácsony Gergely is dolgozott, nagyon gyászos budapesti örökséget hagyott hátra, többek között 78 milliárdos BKV-adósságot, de hogy pontosan mondjam a számot, ami az imént felmerült, 217 milliárdnyi adósságot fizetett ki a kormány a főváros helyett. S hogy még egy ügyet mondjak a gyászos örökségből, a 4-es metró ügye, ahol is kiderült, hogy a metrópénzek jelentős része korrupciógyanús. (Arató Gergely: Hol van a feljelentés?) A város vezetésének a felelőssége mostantól kezdve Karácsony Gergelyé, most tudja bizonyítani, hogy tud-e vezetni egy várost. Mindannyiunk érdeke, hogy ne úgy vezesse Budapestet, mint ahogy Zuglóval megtette, és végképp ne úgy, ahogy Demszky Gábor tette.

Ami pedig a múlt embereit illeti: ön megemlített pár megválasztott képviselőt, polgármestert, ha jól idézem föl. Nem ezzel van a baj, tisztelt képviselő úr. Azzal van a baj, hogy megtörtént egy választás, és gyakorlatilag már másnap előbújtak a múlt emberei. Demszky Gábor egyértelműen arról beszélt, hogy hitelt kellene felvenni, a Világbankkal föl kéne venni a kapcsolatot; Timmermans úrral fel kéne venni a kapcsolatot, aki egyébként rendszerszinten támadja meg Magyarországot; és jól működő gyakorlatként utalt arra, hogy a privatizációs bevételekkel lehet működtetni egy várost. Erről beszélt, ez a probléma. Aztán felmerült annak a lehetősége, hogy Lamperth Mónika lenne a főjegyző. (Dr. Rétvári Bence: Friss erő!) Elképesztő! Kiderült, hogy a csapatban olyanok dolgoznak, mint Gál J. Zoltán. Ő lenne a jövő embere? Nem, ő a múlt embere, a Gyurcsány-Bajnai-korszak embere. És ha igazak a sajtóhírek, akkor nem ezekkel az emberekkel találkozott, nem elsősorban velük találkozott a megválasztott főpolgármester, hanem Bajnai Gordonnal. Ő a múlt embere, aki egyszer már bizonyított, és mi ezekből az emberekből, legalábbis a tevékenységükből nem kérünk többet.

Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai