Készült: 2020.05.25.01:44:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

86. ülésnap (2019.10.22.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:22


Felszólalások:   21-24   25-28   29-37      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Böröcz László képviselő úr, Fidesz-képviselőcsoport: „Aktuális ügyek” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Három dologról szeretnék a napirend előtti felszólalásomban beszélni. Mind a három dolog összefügg egymással, és Magyarország szempontjából kifejezetten fontos. Az egyik a családvédelem, a másik a gazdaság védelme, a harmadik pedig a „Magyar falu” program, hiszen mindegyik téma összefügg egymással: a családvédelem nyilván az ország jövője szempontjából kifejezetten fontos; a „Magyar falu” program pedig a vidék lakosságának megtartása szempontjából fontos; a gazdaságvédelem pedig azért fontos, hogy ezeket mind-mind finanszírozni tudjuk.Először a családvédelemről mondanék pár szót, hiszen ahogy mondtam, ez a jövőnk kulcsa, hosszú távon és felelősségteljesen kell gondolkodnunk a hazánkról, ezért természetesen a magyar embereknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy amennyiben családot szeretnének alapítani, akkor az ezzel járó pluszterheket, plusz anyagi terheket a kormány megpróbálja támogatni.

Ezért akár egy, akár kettő, akár három vagy több gyermeket szeretnének vállalni a magyar családok, a magyar kormány mindent megtesz azért, és ebben a Fidesz-KDNP-frakció támogatja, hogy ezek a családok egy kiszámítható, tervezhető családtámogatási rendszerben élhessenek.

Idén a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció támogatásával, tovább erősítette az eddigi családpolitikai intézkedéseket, egy 7 pontos családvédelmi akcióterv keretében, amelyből 4 pont már életbe is lépett idén júliusban, a babaváró támogatás, a kiterjesztett CSOK-kölcsön, a gyermekes családok lakáskölcsönének nagyobb csökkentése, a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása.

A babaváró támogatás egy 10 millió forintos hitelt jelent a családosok számára, amely akár teljes egészében átalakulhat egy támogatott, vissza nem térítendő hitellé is, illetve akár egy kamatmentes hitellé.

A kiterjesztett CSOK-kölcsön azt jelenti, hogy az eddigiekkel ellentétben használt lakásokra is felvehető a CSOK kedvezményes kamatozású hitele. A gyermekes családok lakáskölcsönének nagyobb csökkentése pedig azt jelenti, hogy bővítettük a jelzáloghitel-csökkentésre jogosultak körét és számát, hiszen már az egy- vagy kétgyerekes családoknál is 1 millió forinttal csökkentjük a jelzáloghitelt, a háromgyerekes családoknál 4 millió forinttal, és minden további gyerek megszületése esetén plusz-plusz 1 millió forinttal. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása pedig 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent azoknak a családoknak, ahol legalább négy (sic!) gyermeket vállaltak a szülők.

Januárban pedig további intézkedések lépnek életbe, a hét pontból három, a bölcsődefejlesztési program, a négy- vagy többgyerekes szülők szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed. Itt a bölcsődefejlesztési program keretében 20 ezerrel fogjuk bővíteni a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel körülbelül mintegy 70 ezer férőhelyet hozva létre. Az intézkedéseknek a költségvetési fedezete biztosított, hiszen erről már döntött a parlament is. Körülbelül 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki ezek az intézkedések  ezeket már mind megkapták egyébként a magyar családok , és a Fidesz-frakció készen áll arra, hogy ezeknek a gyermekeket nevelő családoknak a támogatásait tovább bővítsük a jövőt illetően, és erre a magyar gazdaság teljesítőképessége ad lehetőséget.

És itt el is érkeztünk a második ponthoz, a gazdaságvédelemhez, hiszen ahhoz, hogy folytatni tudjuk az eddigi intézkedéseket és tudjuk támogatni a magyar családokat, elengedhetetlen az, hogy egy stabil gazdasági környezetet hozzunk létre, és folyamatosan, hosszú távon fenntartható, érték- és családközpontú társadalompolitikát tudjunk folytatni.

A magyar gazdaság jól teljesít, de az eurózónában a válság jelei is mutatkoznak, ezért indítottuk el tavasszal a gazdaságvédelmi akciótervet.

(10.10)

Az akcióterv 13+1 pontból áll, és az a célja, hogy legalább 2 százalékponttal az Unió átlagnövekedése fölött maradjon a magyar gazdaság növekedése, a gazdasági növekedés fenntartása pedig a munkahelyteremtésnek és a további béremeléseknek is az alapja kell hogy legyen.

A harmadik és egyben utolsó témám a „Magyar falu” program. Erről szeretnék még néhány gondolatot megosztani önökkel. Szeretnénk megerősíteni a magyar falvakat is, hogy a falu ugyanolyan civilizációs közösséget jelentsen, mint a város. Ehhez meg kell állítani a falusi népesség fogyását, és rendbe kell hozni a falvakat. Idén erre összesen 150 milliárd forintot költöttünk. A „Magyar falu” program keretében az ötezer főnél kisebb települések vehetnek részt ezekben a pályázati konstrukciókban, és több mint tízezer pályázatot nyújtottak be az önkormányzatok, a jogosult önkormányzatoknak pedig több mint 96 százaléka jelentkezett a különböző alprogramokra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönjük szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A kormány nevében Tuzson Bence államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

TUZSON BENCE, a Miniszterelnökség államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják, van egy olyan közös társadalmi célunk, ami, azt gondolom, mindannyiunk társadalmi célja kell legyen, mégpedig hogy Magyarország a következő években, 2030-ig Európa öt olyan állama közé tartozzon, ahol a legjobb élni. És valóban, hogy ezt elérjük, vannak olyan területek, ahol előrelépésre van szükség. Ilyen a családok, a családok támogatásának kérdése. Erősítsük meg a magyar családokat! S miért van erre szükség? Azért, mert egy társadalom akkor erős társadalom, ha a legkisebb egysége, az öngondoskodás legkisebb egysége, a család egy erős közösség, mert csak erős közösségekre lehet építeni egy erős nagyobb közösséget, egy erős egyházi közösséget, egy erős falut, egy erős várost, egy erős megyét és egy erős országot. Ezért fontos, hogy a családokat minden szempontból segítsük. Ezért fontos a családvédelmi akcióterv.

A családok megsegítése és támogatása nélkül Magyarország soha, de soha nem lesz erős ország. Segítenünk kell a magyar embereket abban, hogy gyermeket vállaljanak, hogy ahhoz a felelősséghez, amelyet szülőként mindannyian érzünk, valamiféle segítséget tudjunk adni. Igen, talán a legnagyobb és legfontosabb segítség az otthonteremtési támogatási rendszerünk, amely arról szól, hogy minden magyar családnak legyen olyan otthona, amelyben szeret élni és amelyben jó élni.

Erről szól az otthonteremtési rendszer, és erről szól a CSOK rendszere is, és ehhez kapcsolódik  és ez nagyon fontos kérdés  a falusi CSOK és az a programunk, ami a falut, a magyar falut képes támogatni. Mert nem lehet olyan helyzet, hogy Magyarországon kétféle állampolgár legyen attól függően, hogy valaki hol született, egy városban született, vagy pedig falun született. Nem lehet, hogy egy városban élő embernek sokkal nagyobb lehetőségei legyenek, mint egy falun élő embernek.

Ezért arra kell törekednünk, hogy a falut, a magyar falut felemeljük, ez ne életminőség, hanem életstílus kérdése legyen. Ezért szükséges, hogy a falvakat támogassuk, valóban, a „Magyar falu” programban idén 150 milliárd forinttal, és mindez tovább fog folytatódni a következő években, a magyar falu felemelésére sor fog kerülni, hogy el lehessen érni az állam minden szolgáltatását, de el lehessen érni a piac és a kultúra minden szolgáltatását is.

Az a terület, ahol még előrelépésre van szükségünk, valóban a gazdaság területe. A gazdasági növekedésünk kiemelkedő Európában. De mégis arra kell törekednünk, hogy állandóan az európai átlag fölött legyünk, mert a nyugat-európai államokat, a nálunk szerencsésebb múlttal rendelkező nyugat-európai államokat előbb-utóbb be kell érnünk e tekintetben is. A magyar gazdaság erősödik, de ahhoz, hogy egy ország képes legyen a saját nyelvén beszélni, a saját hangján szólni, szükséges az, hogy erős gazdasági háttérrel rendelkezzen. Az az ország, amelyiknek nincs megfelelő gazdasági ereje, más országok nyelvén szól, nemzetközi szervezetek nyelvén szól, vagy pedig nagy multinacionális vállalatok nyelvén szól. Ezt el kell kerülni. Nekünk, Magyarországnak a saját hangunkon, a saját érdekeink mentén és a saját nyelvünkön kell megszólalnunk. Akkor lehet erős Magyarország, ha erre képesek vagyunk, és az utóbbi időben Magyarország erre képes, látszik, hogy Magyarország nemzetközi súlya és nemzetközi tekintélye az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett.

Ehhez tartozó terület még a kultúra kérdése. Mert mit ér az erősödő család, mit ér a gyarapodó népesség, és mit ér a gazdasági erősödés, ha az ország nem képes a kulturális azonosságát megtartani, a kultúráját erősíteni? Nekünk arra kell törekednünk, hogy ezen a területen is előrelépés legyen, a kultúra erősítése, a magyar nyelvünk erősítése és fejlesztése területén. Ha mindezen három területen, a gazdaság fejlesztése, a családok támogatása és a kultúra fejlesztése területén is előre tudunk lépni, össze tudunk fogni, akkor Magyarország 2030-ra valóban az egyik olyan országgá válik, ahol a legjobb élni Európában. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-37      Ülésnap adatai