Készült: 2021.05.10.03:45:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2020.12.14.),  34-37. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:42


Felszólalások:   30-33   34-37   38-43      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, itt az év vége, az utolsó napokban vagyunk itt az ülésszakon, és talán érdemes így év végén sok szakterületen áttekinteni, hogy mit hozott ez az év. Az önkormányzatok tekintetében talán érdemes bő egy évet áttekinteni, hiszen október közepén, 2019. október 13-án volt az önkormányzati választás, amely sokakat reménnyel töltött el ebben az országban, elindult egyfajta változás, és sok ellenzéki győzelem született.

Ugyanakkor a miniszterelnök már az önkormányzati választások éjszakáján azt mondta, hogy nem fogja figyelni az önkormányzatok pártállását, színeit, tulajdonképpen támogatni fogja a kormány az önkormányzatok munkáját, ennek a szellemében indult meg az október közepe. Aztán már a tavalyi év végén tapasztalható volt több országgyűlési döntésből, hogy azért nem egészen ez a nyugodt hangulat lesz tapasztalható a 2020-as évben.

Úgy kezdődött ez a 2020-as év az önkormányzatok életében, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács  amely kormányszerv  javaslatát hallhatták tulajdonképpen elsők között az önkormányzatok, ami nekik szólt, amely mintegy 80-100 milliárdot vont volna el a helyiiparűzésiadó-bevételeikből, tulajdonképpen elvéve az egyébként is az elmúlt tíz évben szűkülő mozgásterüket.

Aztán ettől az agyrémtől egyébként fokozatosan váltak el a kormány megszólalói, de ne felejtsük el, ez mégiscsak egy kormányszervnek volt a javaslata, és mégiscsak arról van szó, hogy ez nagyon sok olyan önkormányzatnak lehetetlenítette volna el a munkáját, aki a legközvetlenebb kapcsolatban van a hétköznapokban a magyar állampolgárokkal.

Aztán nem gondolták az önkormányzati vezetők, hogy ebben az évben még érheti őket ennél még durvább dolog, de amikor elindult egy világjárvány, a koronavírus-járvány, amikor arra lett volna szükség, hogy a védekezés frontvonalában dolgozó önkormányzatok még inkább többletforrásokat kapjanak  hiszen ne felejtsék el, hogy az első időszakban a védekezés alapvető eszközeit is az önkormányzati vezetők vették meg sok helyen, az önkormányzatok biztosították , szóval, amikor segítségre vártak volna, akkor önök egyre-másra jelentettek be olyan intézkedéseket, amelyek forrásokat vontak el az önkormányzatoktól.

Csak az év végi felsorolás igényével, hogy emlékezzünk ezekre mindenképpen. A gépjárműadót, amely mintegy 34 milliárd forint, elvonták az önkormányzatoktól. És azt se felejtsük el, hogy 2010 előtt a gépjárműadó 100 százaléka maradt az önkormányzatoknál, ez a 34 milliárd már csak a 40 százaléka ennek az összegnek. Elvonták a gépjárműadót, közben persze elvárják azt, hogy az önkormányzatok oldják meg például az útfelújítási gondokat úgy, ahogy akarják és tudják.

Aztán itt, ebben a teremben pont Schanda államtitkár úr mondta azt, hogy én ne kérdezgessek olyanokat, hogy a helyi közösségi közlekedés támogatását elveszie a kormány, veszély fenyegeti-e. Mégis sikerült elvenni ezt a fajta támogatást is, pedig egyébként számos nyugat-európai államban az egyharmadát legalább az állam állja pontosan környezetvédelmi és szociális okokból a helyi közösségi közlekedésnek.

Egyre-másra érkeznek tehát a rossz hírek az önkormányzatok világába, forrásokat von el a kormány a védekezés frontvonalából, muníciót von el. Ez a legnagyobb probléma ezzel a kérdéssel. Egy Miskolc méretű megyei jogú város  hadd beszéljek egy kicsit szűkebb pátriámról  járvány miatt kiesett bevételei és a forráselvonások összesen mintegy 7 milliárd forintot jelentenek. Nem beszélve újabb döntésekről, amelyek az év végén születtek, a közműadó kivetése és a nagyobb településeknek hátrányos volta, de egyébként az ingyenes parkolás körül tapasztalható közlekedési káosz és bevételkiesés.

Szabó Sándorral egy indítványt nyújtottunk be pontosan a gépjárműadó visszaadása érdekében, illetve a helyi közösségi közlekedés állami támogatásának a visszaadása érdekében ez év tekintetében és a jövő év tekintetében is. Ez az indítványunk azt is rendezte volna, hogy az önkormányzatok védekezésre fordított költségeit a kormány megtérítse. Ma tárgyalta volna ezt a Költségvetési bizottság, de a fideszes képviselők többek között erre a napirendre is példátlan módon nem jöttek el, és nem tették lehetővé, hogy ezt az indítványt akár még idén tárgyalja az Országgyűlés. Felháborító ez az eljárás.

Így karácsony előtt gondolják újra az önkormányzatokkal kapcsolatos magatartásukat, és vonják vissza ezeket a felháborító döntéseket! Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Orbán Balázs államtitkár úr fog válaszolni. Parancsoljon!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Abban egyetértünk, hogy az önkormányzatok a magyar állami berendezkedés és alkotmányos berendezkedés fontos szereplői, éppen ezért nem kívánom kritikával illetni a felszólalásának azon részét, hogy vessük össze, hogy az elmúlt 30 évben ki hogyan foglalkozott az önkormányzatokkal, és hogy ezen alkotmányos kötelezettségeinek hogyan tett eleget. Nyilvánvalóan az ön felszólalása egyoldalú volt, merthogy a történet nem 2010-ben kezdődik, hanem már 2010 előtt is voltak önkormányzatok, és 2010 előtt is az önkormányzatok és a kormány között egy együttműködésnek, egy összefogásnak kellett volna megvalósulnia. A feltételes mód azért indokolt a részemről, merthogy önök sportot űztek abból, hogy feladatot adtak, finanszírozást viszont elvontak az önkormányzatoktól. 2002-2010 között programszerűen hajtották végre a magyar állam és az önkormányzatok eladósítását. A statisztikából azt látom, hogy 2010-ben ott tartottunk, hogy 8 ezer hatáskör tartozik a magyar államhoz, és ebből 3500-at kellett volna az önkormányzatoknak ellátniuk, miközben önök folyamatosan, évről évre, hónapról hónapra, hétről hétre, azt lehet mondani, csökkentették az ezzel összefüggésben nekik adott támogatás összegét.

Ez okozta azt, hogy az önkormányzatok teljes adósságállománya 2010-re soha nem látott mértékben, több mint 1200 milliárd forint összegre emelkedett. Ezt kellett nekünk konszolidálni. A legkisebb önkormányzatoktól kezdve a legnagyobb önkormányzatig, tehát Budapest önkormányzatáig adósságkonszolidációban részesültek ezek a települések, ami azért volt fontos, hogy visszanyerjék azt a pénzügyi függetlenséget, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyben élők gondjaival tudjanak foglalkozni.

(15.00)

Ezt követően pedig célzott fejlesztési programokat indítottunk. A legnagyobb önkormányzatok, tehát a megyei jogú városokhoz tartozó önkormányzatok esetében „Modern Városok” program címen több mint 4000 milliárdos, soha nem látott mértékű fejlesztési programot indítottunk. A „Magyar Falu” program, illetőleg a közepes településeknek indított célzott programok révén pedig soha nem látott vidékfejlesztés indult el.

Ha megnézi a számokat, és a politikai vádaskodások szintjéről a tények szintjére próbáljuk visszavenni párbeszédünket, akkor azt látja, hogy amellett, hogy az önkormányzatokhoz kapcsolt feladatok száma kevesebb lett, az önkormányzatok számára rendelkezésre álló költségvetési támogatás még növekedett is az utóbbi években. Ráadásul a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően, ami valamennyi magyar állampolgárnak az érdeme, az önkormányzatok saját bevételei is mindemellett több mint duplájára emelkedtek. 2020-ban a járvány ellenére is már az ezermilliárd forint környékén tartottunk.

És ha megnézi a jövő évre vonatkozó számokat, egyszerűen ki kell nyitni a költségvetési törvényt, és meg kell nézni a vonatkozó sort. Ott azt fogja látni, szemben az ellenzéki pártok híresztelésével, hogy jövőre az önkormányzati szektor számára nyújtott költségvetési támogatás 16 százalékkal lesz magasabb, mint az a támogatási összeg, ami az idei évre rendelkezésre állt. Képviselő úr, ezek a tények.

Ebből csupán egy, ha lehet ezt mondani, politikai elvárás fogalmazódik meg a kormány részéről, hogy ne politikai támadásokra használják ezeket a forrásokat, hanem dolgozzanak és segítsék a helyben élők boldogulását, és segítsék a koronavírus elleni védekezés össznemzeti ügyét.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Vannak olyan önkormányzatok, ezek között vannak kormánypárti, független és egyébként ellenzéki érzületű önkormányzatok, amelyek képesek ennek az elvárásnak megfelelni, és vannak olyan önkormányzatok, többek között Budapest város önkormányzata és Karácsony Gergely főpolgármester úr, aki nem a védekezéssel foglalkozik, hanem a politikai nómenklatúra zsebét próbálja tömni, adóemelésekben gondolkodik folyamatosan, úgy, hogy a kormányzatnak föl kell lépnie ezek ellen, és káoszt csinálnak a közúti közlekedéssel összefüggésben a védekezés kapcsán. Azt gondoljuk, hogy ez megengedhetetlen.

Köszönjük szépen minden önkormányzatnak, aki kiveszi a részét a védekezésből, és akik politikai hecckapmányt folytatnak, azoktól meg azt szeretném kérni, hogy jövőre változtassanak a testtartásukon. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, államtitkár úr válaszát. Köszöntöm képviselőtársaimat. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Magyar Zoltán képviselő úr, Jobbik-képviselőcsoport: „Önöknél ez a napi rutin?” címmel. Öné a szó.
Felszólalások:   30-33   34-37   38-43      Ülésnap adatai