Készült: 2021.05.10.03:01:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2020.12.14.),  22-25. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:20


Felszólalások:   1-21   22-25   26-29      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Tisztelt Képviselőtársaim! Ennyire közönséges, alpári és primitív viszonválasz, mint amit most hallottunk Orbán Viktortól, az elmúlt tíz évben biztos, hogy nem hangzott el itt, a Parlament falai között. Ahelyett, hogy a miniszterelnök számot adna arról, hogy miért ilyen magas a halálozási szám, a saját definíciója szerint  még egyszer elmondom, Orbán Viktor szeptemberben azt nyilatkozta  nem a megbetegedések, hanem a halálozások számát kell figyelni. Ehhez képest, mert önök ezt eltagadják, elhazudják, mi ezt elmondjuk, és akkor Orbán Viktornak az a válasza, hogy „gazdizik”?! Ilyen végtelenül közönséges és a magyar embereket megalázó hozzászólás még nem hangzott itt el. Szégyellje magát, Orbán Viktor!

És hogy meri azt mondani a miniszterelnök, hogy mi szurkolunk a vírusnak meg a halálozásnak?! Nem szurkolunk, önök szurkolnak! Azért Európában a harmadik legmagasabb a százezer lakosra vetített halálozás, mert önök nem tettek semmit.

Ne tessék összekeverni a szezont a fazonnal! Azzal, hogy mi elmondjuk az igazat, azzal pont hogy nem szurkolunk a járványnak, hanem szurkolunk a magyar embereknek. Azért mondjuk el, hogy önöket újra és újra megpróbáljuk rábírni arra, hogy tessék intézkedéseket hozni időben, hogy ne legyenek ilyen katasztrofálisak a számok.

Tudjuk, hogy szégyellik ezeket a számokat, tudjuk, hogy megbuktak a járványkezelésben, de ezt nehogy már rajtunk kérjék számon! Hát, hogy merészelik ezt?! És még van képe a miniszterelnöknek azt mondani, hogy mi akkor az orvosok meg a védőnők, meg az ápolók munkáját kritizáljuk! Nem, az önök tisztességtelen, semmittevő, tolvaj munkáját szidjuk és kritizáljuk.

Elmondom, hogy mi az a nagy büdös járványkezelés (Dr. Rétvári Bence: Na!), amit Orbán Viktor most elmondott, 1000 milliárd forint! 140 milliárd forint ment sportra az elmúlt fél évben, ebből az ezerből. 103 milliárd az egyházakra, 186 milliárd forint Mészáros Lőrincnek, 16 milliárd a Miniszterelnöki Hivatalnak, 5 milliárd forint Orbán Ráhelhez kötődő cégnek a turisztikai tanácsadáshoz. Még egyszer elmondom: 60 milliárd forintért fognak önök Semjén Zsoltnak vadászkiállítást rendezni. Hát, komolyan mondom, minden jóérzésű embernek itt felfordul a gyomra attól, amit önök mondanak!

400 ezer munkanélküli van ebben az országban, és még a KSH statisztikáját is el akarják hazudni. Pontosan azért szégyellik ezt, mert tudják, hogy megbuktak gazdaságilag, megbuktak a járványkezelésben, és megbuktak erkölcsileg. Semmilyen módon nem tudják már ezt a szétrohadt koalíciót összetartani, amik maguk itt építgettek az elmúlt tíz évben.

Demeter Szilárd úgy kér bocsánatot a náci írása miatt, hogy azt mondja, hogy tévedtem, amikor Soros Györgyöt liberális Gestapónak nevezem, mert Soros György nem liberális? Hát, szégyelljék magukat az ilyen náci írások miatt! Ki fogják önöket zárni a Néppártból (Dr. Rétvári Bence: Baranyi Krisztina?), és meg is érdemlik, mert most már mindenkinek elege van abból, amit önök művelnek. Hazudnak minden statisztikáról, hazudnak a magyar embereknek, álkeresztény, álkonzervatív politikát folytatnak.

Szájer Józsefet védik, hogy mekkora nagy harcostársuk volt, és úgy csinálnak, mintha nem tudták volna, hogy az elmúlt 30 évben Szájer József olyan életmódot folytatott, ami szembemegy a Szájer-féle Alaptörvénnyel? Hogy köze nincs annak a kiszorító politikának a saját maguk és politikusaik életmódjához, mint amit hirdetnek!? Hogy Borkai Zsolt prostituáltozik egy általunk fizetett luxusjachton, és akkor megveregetik a vállát?! Hogy Demeter Szilárd náci cikket ír?! Hogy Kaleta Gábor 19 ezer gyermekpornográf képéért összesen 500 ezer forint büntetést kap, és akkor egy kiló krumpliért meg négymillió forintot szabnak ki?! Ez a maguk álkeresztény, álkonzervatív kormányzása. Szégyelljék magukat mindahányan vannak, és szégyelljék magukat! Sajnos, önök szurkolnak a járványnak, önök szurkolnak a halálozásnak.

Három hónappal ezelőtt könyörögtünk maguknak, hogy vezessék be az intézkedéseket. Mit csináltak? Húszezres focimeccseket rendeztek, tömegrendezvényeket rendeztek, mert Orbán Viktor féltette a gazdaság visszaesését. Hát, még ez sem sikerült, mert az Unióban kisebb mértékben esett vissza a gazdaság, mint ahogy Magyarországon. Pontosan azért, mert maguk lopnak, lopnak, és lopnak, hazudnak, hazudnak, és hazudnak! Pontosan ezért fogjuk magukat 2022-ben leváltani. Igen, közösen, igen, mi ezt vállaljuk, mert ezt a szégyenteljes kormányzást nem kérjük többet. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és a DK soraiból.)

ELNÖK: Dömötör Csaba államtitkár úré a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Én akkor sem fogok itt az ülésteremben kiabálni és ordibálni, ha ön öt percen keresztül megteszi. Elöljáróban annyit tennék hozzá, hogy egy olyan párttól, amelyik egyszer nem volt képes arra, hogy önállóan megméresse magát egy választáson (Szabó Timea: KDNP!  Z. Kárpát Dániel: KDNP!), azért a bukás dolgában nagyobb önmérsékletet várnánk.Tisztelt Képviselő Asszony! Ami pedig az antiszemitizmust és a nácizást illeti, legyen szíves, az ilyen megjegyzéseket címezze a Jobbiknak, amelyikkel összeálltak, amelyik tetőcsúszdázós, antiszemita jelöltet indít, vagy éppen címezze a IX. kerületbe, ahol az önök közös jelöltje dolgozik, és vállalhatatlan mondatokat mond.

Ami a járványt illeti, változatlanul az a legfontosabb körülmény, az alapvető körülmény, hogy erőteljesen terjed az egész világon, és az európai országok nagy többségében korlátozó intézkedéseket léptettek életbe. Vegyünk például egyet, a nálunk azért mégiscsak gazdagabb Németországot! Ott az elmúlt napokban rekordot döntött a halálozások és a napi új fertőzések száma, ott az ellenzék nem csinálja azt, amit ön csinál. Az iskolák és a nem alapvető szükségleti cikkeket áruló boltok továbbra is zárva maradnak, ott zárva vannak az éttermek, és még a nyilvános alkoholfogyasztás is törvényellenes. Ebből is látszik, hogy a korlátozó intézkedések meghozatala nem magyar sajátosság, hanem egy alapvető körülmény Európának gyakorlatilag minden országában. És mivel a fertőzöttek száma változatlanul magas Magyarországon, a kormány ezért döntött az intézkedések meghosszabbításáról, így január 11-éig marad a kijárási tilalom.

Közben lépésről lépésre közelebb kerülünk a tömeges oltások kezdetéhez, bármely vakcinát vagy bármely vakcinákat lehet majd bevetni, azt a magyar hatóságoknak kell majd engedélyezniük. Addig is fontos teendő, hogy felmérjük, hogy kik szeretnének élni az oltás lehetőségével; egy lehetőségről van szó, ezért indult el a vakcinainfo oldal. Köszönet mindenkinek, aki már jelezte az igényét.

(14.30)

Mivel a vakcina most a legerősebb fegyverünk a vírus ellen, ezért a cél az, hogy minél előbb elinduljon a tömeges oltás.

Most ami az önök politikáját illeti, itt talán 2022-re is utalt: azt, hogy önök mire képesek, akár a járvány ügyében, akár a gazdasági kérdésekben, világosan megmutatja, hogy mit cselekednek vagy mit nem cselekednek azokon a helyeken, ahol önöket megválasztották. Most eltelt már egy év, és például Budapesten, a Fővárosi Önkormányzatban ne kenjék a kormányra azt, hogy nincsen érdemi programjuk, ami a cselekvőképtelenséggel együtt egy veszélyes koktél. Budapest a legtöbb forrással rendelkező magyar város, minden lehetősége megvolt és megvan, hogy védekezzen a járvány ellen és a járvány káros gazdasági hatásai ellen. Az, hogy mégsem teszi, nem a kormány felelőssége, hanem a maguké.

És arról, hogy mire képesek gazdasági ügyekben, mert ön erre is gyakran utal, mindent elmond a buszos tenderük: egy kamucég nyert el egy több száz milliós megbízást, amely még nem is létezett, amikor a pályázatot kiírták, tapasztalata nincs a cégnek, és a hírek szerint egyetlen kanyi busza sincs. Mekkora abszurd! És még az is kiderült, hogy a felügyelőbizottság jelezte a kockázatokat, mint ahogy az is kiderült, hogy csalhattak a pályázati anyagban. Tehát mielőtt mindenkit megpróbál itt kioktatni morális és gazdasági kérdésekben, inkább álljanak ki, és számoljanak arról be, hogy hogyan fordulhatott ez elő!

Az az igazság, hogy sokan vannak, akik azt mondják, hogy önöknek nincs is valódi politikájuk  én ezzel vitatkozom. Szerintem van politikájuk: ott van a kamucégekben, a félbehagyott metróalagutakban, a megrekedő fejlesztésekben, ott van a tévéstúdiókban előadott felelősséghárításban és a szüntelen kesergésben, a kormányra mutogatásban és a végeláthatatlan facebookos kesergésekben, és hogy még egyet említsek: a folyamatos kampányolásban a saját országuk ellen. Az önök politikája valójában ott rostokol a dugóban, az első ülésen álhírkampányokkal és óriási gyűlölettel teli a szívükben. (Dr. Gyüre Csaba: Az ott van…) Ez a helyzet, és ez van önnel is.

Ha már az ön példáját nézem: ön hazudott a statisztikákkal kapcsolatban (Szabó Timea közbeszól.), ön turnézott a Korózs-féle kamuvideóval kapcsolatban, ön hozta ide azt a kamuvideós ügyet a Házba, itt kampányolt vele, sajnálta a határon túli magyaroktól a védőfelszereléseket (Szabó Timea közbeszól.), igen, ön mindvégig a vírusnak szurkolt. Tehát semmi, zéró, nulla alapja van arra, hogy bárkit morális kérdésekben számonkérjen.

Ennél felelősségteljesebb politikát kívánok önöknek! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Most Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője következik. Parancsoljon, képviselő úr!
Felszólalások:   1-21   22-25   26-29      Ülésnap adatai