Készült: 2020.06.05.12:45:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2019.09.18.),  9-10. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:   7-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető-helyettes asszony. Tisztelt Országgyűlés! „Aktuális ügyek” címmel a DK képviselőcsoportjából Gyurcsány Ferenc frakcióvezető úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, frakcióvezető úr, öné a szó.

GYURCSÁNY FERENC (DK): Köszönöm szépen. Hogy van-e mindenható Isten, arról mi, emberek különbözőképpen vélekedünk, de abban egészen biztosak lehetünk, hogy mindenható kormányzás az nincs. Az a kormány, amely mindenhatónak mutatja magát vagy eszerint cselekszik, az nem mindenható, hanem semmirekellő. Hát, mint a mi kormányunk.Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a kormány vagy a kormány mögött lévő emberek nem olvassák ugyanazokat a tanulmányokat klímavédelem dolgában, mint mi. Olvassák. Mi itt az igazi probléma? Az a probléma, hogy ha egy politikai koncepciót az etnonacionalizmusra építek fel, és azt gondolom, hogy Amerika az első, Magyarország az első, Brazília az első, akkor bajba kerülünk minden olyan gondban, amikor közösen kellene fellépni. A kormánynak bizonyos értelemben a kört kellene négyszögesítenie. Ahhoz, hogy ezekben az ügyekben hatékonyan fellépjen, el kellene hagyni saját politikai, ideológiai területét. Ezt nem teheti meg. Azért, hogy ne érje kihívás azt a politikai-eszmei koncepciót, amire az egész politikája épül, el kell hogy utasítson minden olyan ügyet, amelynek a megoldása túlmutat a nemzetállami kereteken. Ilyen természetesen a klímaügy, de ilyen a menekültkérdés és ezer más dolog.

Tévednek azok az emberek és azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy ebben a keretben a kormány bármilyen felismeréstől vezetve képes és hajlandó lesz nagy, globális kérdésekkel foglalkozni, mert az már nem ez a kormány. Ezt a kormányt nem megváltoztatni kell, ezt a kormányt le kell váltani, mert egyszerűen alkalmatlan arra, hogy ebben a világban kezeljen globális kérdéseket.

Persze van a dolognak egy másik fele, és akkor itt vagyunk az aktualitásoknál. Azt mondja egy meglehetősen ostobának tűnő szöveggel egy kormányzati politikus, hogy a világ óráját lassan Magyarországhoz igazítják. Hát, én nem tudom. Én úgy látom, hogy mindenkinek megvan a maga órája, aztán próbáljuk ezeket valahogyan egyeztetni. Megvan az órája a karcagiaknak, a pápaderecskeieknek és sokaknak. Az egyik oldalról nem hajlandó ez a kormány globális ügyekben részt venni, a másik oldalról pedig elveszi mindenkinek a jogát, hogy a saját életével törődjön.

Ugye, itt tartunk az önkormányzati választásoknál. Azt tudom mondani a választóknak, hogy biztosan van olyan kormányzati politikus és polgármester, aki felseperteti az utcát. Biztosan van. Még az is lehet, hogy egyik-másik helyen elszállítják a szemetet rendesen, sok helyen nem. De nem ez az igazi kérdés. Az az igazi kérdés, hogy ezek a kormánypárti polgármesterek lényegében asszisztáltak ahhoz, hogy önkormányzat helyett újra tanácsrendszer legyen Magyarországon, hogy a helyi önigazgatás, önkormányzat helyett a kormányzati központi hatalom végrehajtó szerveivé silányultak a helyi önkormányzatok. És csendben voltak, tűrték, tűrték, hogy elvegyék tőlük az iskolákat, tűrték, hogy elvegyék tőlük az egészségügyi intézményeket, eladták és elárulták a falvaikat, városaikat csak azért, mert a központ rájuk szólt. Hallottak egyetlenegy tüntetésről, ellenállásról, hogy nem adom, ez az én városom, ez egy olyan közösség, amely élni akar, és meg tudja szervezni a saját életét? Nem hallottak.

Szó nincs arról, hogy valaki polgárháborút szeretne, ilyenről csak agyament kormánypárti politikusok képzelegnek. Azt szeretnénk, ha meg lehetne mutatni városoknak, falvaknak, kerületeknek, a fővárosnak, hogy lehet ennél szabadabb, önállóbb életet élni, és az emberek települési közössége nem alávetett végrehajtója a kormányzati akaratnak, mert ez a mi hazánk, a mi településünk. Ezért valóban, bizonyos értelemben arról szól ez a választás, amely előttünk van, hogy felszabadítjuk-e ezeket a városokat és településeket. Mert nem mindenható a kormány sem globálisan, sem lokálisan. Köszönöm szépen. (Taps a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd padsoraiból.)
Felszólalások:   7-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai