Készült: 2020.06.06.00:47:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2019.09.18.),  7-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:36


Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, frakcióvezető asszony. „Miért hallgat a kormány arról, hogy mit vállal az ENSZ klímacsúcson?” címmel az LMP képviselőcsoportjából Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes asszony jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, öné a szó.

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is engedjék meg, hogy köszöntsem a civil szervezetek képviselőit ott a karzaton (Taps az ellenzék soraiban.), akiknek komoly elvárásuk és üzenetük van a politikusok irányába. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kicsit bíztam abban, hogy a mai ülésre eljön a miniszterelnök és a köztársasági elnök is, felszólalnak, és hitet tesznek amellett, hogy értik korunk legnagyobb kihívását, amely már a civilizációnk létét veszélyezteti.

Reménykedtem abban is, hogy egy ilyen sorskérdésben, mint az éghajlatváltozás, a miniszterelnök mégiscsak meghallja az ENSZ főtitkára, Ferenc pápa, az EU felelős vezetői, tudósok és az emberek hangját, felelősséget vállal az éghajlatváltozás következményeinek csökkentése érdekében, és nem arra vár markát tartva, hogy az Európai Unió majd megoldja helyettünk ezt a kérdést. Reméltem azt is, hogy a miniszterelnök kinyilvánítja a mai ülésen: tudatában van annak, hogy Magyarország különösen kitett az éghajlatváltozás következményeinek, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok komoly károkat okoznak már mind az emberek életében, élethosszában és a gazdaságban is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Jó lett volna arról is hallani, hogy a kormány mit vállal a szigorúbb klímacsökkentési (sic!) célok érdekében, és hogy milyen alkalmazkodási lépéseket tervez az egyes ágazatokban.

A miniszterelnöknek a mai ülésen azt is ki kellett volna mondania, hogy hibát követett el, amikor két alkalommal is leszavazta az Európai Unió szigorúbb klímacélkitűzéseit, és bocsánatot kér a magyar emberektől, hogy Brüsszelben nem a magyar emberek érdekeit képviselte, hanem az autóiparét és a lengyel széniparét.

(10.20)

Itt lett volna az ideje annak is, hogy a miniszterelnök kijelenti: támogatja a klímavészhelyzet kihirdetését, nekifog hazánk klímatörvénye elkészítésének, valamint az ország 2050-ig szóló dekarbonizációs terve elkészítésének, és hogy azonnal leállítja a zöldfelületek beépítését, és mindezek érdekében átalakítja a kormányát, létrehozza a klímaügyi és fenntarthatósági minisztériumot.

Egy klímaügyekben felelős miniszterelnöknek ezeket ma itt ki kellett volna nyilatkoznia. De nem ez történt. A kormánytöbbség oldalán üres padsorok, a miniszterelnöki szék is üres. Ki kell mondanunk, hogy Magyarországnak szinte betonba öntött, klímaszkeptikus kormánya van, olyan kormány, amelyik vak. A legnagyobb kormánypártnak olyan politikusai vannak, akik nem látják az égő bozóttól az erdőt, akik az éghajlatváltozást kommunista trükknek, politikai csatatérnek tekintik. Nemcsak a tudósok tízezreinek, de még a saját szemüknek sem hisznek, pedig az elmúlt hónapokban Magyarországon is megtapasztalhatták az emberek az éghajlatváltozás következményeit, a hirtelen lezúduló csapadékot, a viharos szeleket. Sok szegény ember került még nagyobb bajba, mert ma Magyarországon 1,2 millió embernek nincs lakóingatlan-biztosítása, mert annyira szegények. Kérdezem: ki fog rajtuk segíteni? A kormány nem, az biztos.

Tisztelt Képviselőtársaim! Miért kezdeményezte ma az LMP ezt az ülést? Mint ismert, az ENSZ főtitkára jövő héten hétfőre rendkívüli klímacsúcsot hívott össze, és azt kéri a világ vezetőitől, hogy ne szép szavakkal, hanem komoly vállalásokkal, elköteleződéssel vegyenek részt ezen a klímacsúcson.

Mint ismert, az ENSZ főtitkára a közelmúltban több alkalommal is beszélt a klímakatasztrófáról, látván, hogy a világ különböző földrészein milyen problémák vannak. Az óceáni szigetországok joggal félnek attól, hogy az óceán elnyeli a lakóhelyüket, máshol a világban települések váltak élhetetlenné a vízhiány, a nyári hőmérséklet-emelkedés vagy a természeti katasztrófák miatt. Mindezek következményeként várható, hogy a jövőben sok tízmillió ember fogja elhagyni lakóhelyét, és Európában akarnak letelepedni. Ezt a migrációt nem lehet majd megállítani, erre senki sem lesz képes. 2015-ben a párizsi klímacsúcshoz sokan nagy reményeket fűztek, de tudjuk, hogy ma már ez kevés, sokkal többet kell tenni. Elvárjuk a miniszterelnöktől, hogy a magyar emberek érdekében felelős döntéseket hozzon az éghajlatváltozás megfékezése érdekében, és ezekkel a vállalásokkal vegyen részt Magyarország az ENSZ rendkívüli klímacsúcsán. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)




Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai