Készült: 2020.06.04.09:41:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (2019.09.18.),  5-6. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:49


Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. Ugyancsak „Aktuális ügyekről” címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra a Párbeszéd képviselőcsoportjából Szabó Timea frakcióvezető asszony. Parancsoljon, frakcióvezető asszony, öné a szó.

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Köszönöm. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt a rendkívüli ülést azért hívtuk össze, mert az Európai Bizottság egy nagyon friss jelentése szerint a magyar emberek 96 százaléka, azaz tízből tíz magyar ember aggódik a klímaváltozás miatt. Aggódik, mert pontosan tudja azt, hogy ha nem cselekszünk nagyon-nagyon gyorsan, akkor a gyerekeink, unokáink a szó legszorosabb értelmében már egy élhető lakóhelyért, élelemért és a vízért fognak háborúzni. Kedves itt nem lévő, azaz nulla darab kormánypárti Képviselő! Tudják, az a baj, hogy amikor maguk nem jönnek el egy ilyen nagyon fontos ülésre, akkor nem velünk szúrnak ki, hanem nyíltan kimondják azt, hogy önök magasról tesznek a magyar emberek egyik legégetőbb problémájára és a gyerekeink jövőjére.

Miközben a Fidesz-frakció szerint az ellenzék csak botránykeltéssel foglalkozik, amikor összehívjuk ezt az ülést a klímaváltozással és a klímakatasztrófával kapcsolatban, akkor közben kiderül, hogy idén nyáron mérték a legmelegebb időt az egész világon. Még az ellenzékiséggel aligha vádolható Origo is a következő címmel jelentetett meg egy cikket júniusban: „Iszonyú meleg lesz Budapesten a legújabb tanulmány szerint”. Bizony, néhány éven belül olyan elviselhetetlen hőség lesz Budapesten, hogy a gyerekek, idősek, beteg emberek, de még az egészséges felnőttek is kegyetlen idők elé néznek.

Amikor a klímaváltozásról beszélünk, akkor nem a jövőről, hanem a jelenről beszélünk. Nem húsz év múlva, hanem idén nyáron történt az, hogy a Kútvölgyi Kórházban rosszul lett műtét közben egy kórházi dolgozó, mert 34-35 fok volt a műtőben, de a betegek is friss műtét után 33-34 fokos szobában kénytelenek úgymond gyógyulni, mert sehol nincs például klímaberendezés. De a szélsőséges hőhullámok nemcsak Budapestet fogják veszélyeztetni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő évtizedekben az ország területének 40 százalékában évente akár két hónapig is lehet 38-40 fok. Békéscsaba, Orosháza, Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét és Szolnok, sőt Debrecen és Nyíregyháza is mind abba a zónába esik, ahol nyaranta élhetetlen állapotok uralkodnak majd.

Európában már aktívan tesznek azért, hogy megvédjék a lakosságot, és tegyenek a klímaváltozás hatásai ellen, itthon viszont Orbán Viktor még mindig az ellenzék hisztijének titulálja ezt a problémát. Amíg az Unióban aktív a nap- és szélenergia-termelés, addig Orbán Viktor blokkolja a nap- és szélerőművek építését, nehogy kiderüljön, hogy van egy sokkal tisztább, olcsóbb energiaforrás, mint a Paksi Atomerőmű vagy éppen Mészáros Lőrinc mátrai szénerőműve. De megint itt sem szól semmi másról ez az egész Orbán Viktornak, csak a haverok lopásáról és meggazdagodásáról. 2016-ban Orbán Viktor egy olyan szabályozást vezetett be Magyarországon, amely szerint a lakott területek 12 kilométeres körzetében nem lehet szélerőművet építeni. Na most, az a helyzet, hogy Magyarországon nincs olyan pont, ahol ez a szabályozás életbe tudna lépni, azaz tudnának szélerőművet építeni, mert láss csodát, csak 11,5 kilométeres körzetben vannak ilyen pontok. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor pont 12 kilométert szabott meg  azt akarják, hogy ne épüljenek szélerőművek. Ilyen pofátlan szabályozás a világon sehol máshol nincs!

De Orbán Viktor és az emberei a fákat is úgy irtják, mintha azok lennének a legfőbb ellenségeink. Hőkamerás felvételek mutatják azt, hogy a betonon nyáron 70 fokos hőségben sugároz az aszfalt, miközben a fás részeken 25-30 fok van csak. Orbán Viktor és kormánya Tarlós István helytartóval együtt tagadja ezt a közelgő veszélyt, és esélyt sem ad a magyar embereknek arra, hogy felkészülhessenek, hogy védekezhessenek. De mi üzenjük nekik, hogy október 13-án itt vannak az önkormányzati választások, ahol a városoknak újra esélyt fogunk adni arra, hogy saját hatáskörben tegyenek a klímaváltozás ellen.

Budapesten Karácsony Gergely is arra készül, hogy a megafonba idétlenkedő Tarlós Istvánt leváltva, a fővárosiakat megvédje a közelgő veszélytől. Karácsony Gergely vezetésével Budapesten lecseréljük a környezetszennyező buszokat, fejlesztjük a kötöttpályás közlekedést, bővítjük a bicikliút-hálózatot. A kórházakat klímaberendezéssel szereljük fel; folytatjuk a budapesti lakásállomány energiahatékony szigetelését; elősegítjük a napelem terjedését; az új fővárosi beruházást megújuló energiával látjuk el; létrehozzuk a város legnagyobb telepített parkerdejét, a budapesti nagyerdőt; tájékoztató kampányokat indítunk a lakosságnak és az iskolákban is, hogy fel tudjanak készülni a klímatudatos életre.

Kormánypárti képviselők, maguk el sem jönnek egy ilyen nagyon fontos vitára, mi viszont október 13án megmutatjuk, hogy a változás a városokban el fog kezdődni. Budapesten Karácsony Gergely vezetésével, vidéken pedig az újonnan megválasztott ellenzéki polgármesterekkel közösen meg fogjuk védeni a magyar embereket a klímaváltozás hatásaitól. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Október 13-án megmutatjuk, hogy a jövőnk nem Orbán Viktor tolvaj haverjaié, hanem a gyerekeinké.

Köszönöm. (Taps az LMP, a Párbeszéd és az MSZP soraiban.)
Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai