Készült: 2021.05.16.01:05:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  22-25. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:13


Felszólalások:   18-21   22-25   26-28      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Advent van. Advent a várakozás időszaka, ilyenkor az emberi lélek feltöltődik hittel, reménnyel, örömmel és szeretettel. Ahogyan Márai Sándor fogalmaz: neveljük a lelkünket kérlelhetetlen igényérzetre. Ez az igényesség szerintem mindannyiunk számára fontos, különösen ilyen időszakban.

Mindig fontos az adventi időszak, de ebben az évben különösen fontos, hiszen egy világjárvány söpör végig sok-sok áldozattal az emberiség soraiban, sok-sok ezer ember életét vitte már el, és nagyon-nagyon sokan megbetegedtek.

Valóban azt látjuk, hogy az emberiség ismert történetében igen sok természeti katasztrófa, ipari katasztrófa volt már, igen sok járvány volt már, igen sok háború volt, és mindannyian tudjuk, akik már egy kicsit érettebbek vagyunk és kellő élettapasztalattal rendelkezünk, hogy nehéz időszakokban, tehát ilyenkor mérettetik meg az ember, az ember szíve, lelke és a képességei is, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz, hogyan viszonyulunk a helyzethez, alkalmazkodunk, elviseljük, vagy pedig megpróbáljuk orvosolni, megoldani, segíteni a bajbajutottakon, embertársainkon.

Tisztelt Képviselőtársaim! A gondolat maga Henri Dunant-tól származik, aki a Vöröskereszt alapító atyja volt, az 1859-es solferinói csata sebesültjeit és a szenvedéseket látva létrehozta a Vöröskeresztet, és ezen keresztül indult el gyakorlatilag nagyon komoly országokban, így Magyarországon is az a karitatív szolgálati tevékenység, létrejöttek azok a szervezetek, segélyszervezetek, humanitárius szervezetek jöttek létre, amelyek igenis egy jól működő és egy jól szervezett államban segítik a kormányzati védekezést, segítik az embereket, a bajbajutottakat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon jelen pillanatban számos karitatív szervezet működik, ezek közül a legnagyobbakat hadd említsem meg, mert most is áldozatos munkát végeznek az ott dolgozó munkatársak: a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt is. 2013-ban a magyar kormány létrehozott egy koordinációs testületet, pont azért, hogy ha baj van, akkor legyenek olyan emberek, olyan szervezetek és olyan együttműködés, hogy ennek a védekezésnek a hatékonyságát tudjuk növelni.

(10.00)

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács most is működik, Soltész államtitkár úr az elnöke. Ezúton is hadd köszönjem meg az ő munkáját, hadd köszönjem meg a tanács tagjainak a munkáját, azoknak az önkénteseknek, segítőknek, az adományozóknak és az egyéneknek, állampolgártársainknak, akik ebben a bajban, ebben a veszélyhelyzetben segítik a védekezést, és enyhítik az emberek szenvedését.

Tisztelt Képviselőtársaim! Van egy olyan fogalom, hogy reziliencia. Ez nem más, mint rugalmas ellenálló képesség.

Tudjuk azt, hogy egy országnak, az ország állampolgárainak is és különböző szervezeteknek is szüksége van olyan kompetenciákra, olyan képességekre, olyan tudásra, amivel a leghatékonyabban tudják elvégezni a munkájukat. A magyar oktatási rendszerben is gyakorta beszélünk kompetenciáról, képességekről, hogy gyermekeinket mire neveljük, mire oktassuk; ugyanígy szükséges a közösség képességeinek a megerősítése, a civil lakosság, a polgári lakosság védelme, megóvása a bajoktól.

Az elmúlt időszak arról is szólt, hogy valamennyi állam a járvány közepette komoly próbatétel alá esett, Magyarország is, de azt láthatjuk, hogy a magyar kormány, a magyar állam helytáll, kiváló munkát végez a magyar egészségügy. Köszönet ezúton is az egészségügyben dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, és valóban köszönet azoknak, akik egyébként a civil világból jönnek, karitatív szervezetekben önkéntesként dolgoznak, és segítik az embereket, a rászorulókat, tisztelet kell hogy övezze a munkájukat.

Azt hiszem, érdemes azt a gondolatot magunk előtt tartani, különösen a kereszténydemokrata mozgalomnak, amit Kolping atya hagyott ránk, igenis, amit a Jóistentől kért, hogy ismerjük fel saját korunk nehézségeit, bajait, gondjait, és adjon nekünk a Jóisten egészséget és erőt, hogy orvosolni is tudjuk a bajokat. Ennek szellemében dolgozik a kormány, ennek szellemében dolgozik a magyar egészségügy és a karitatív szervezetek is.

Nagyon boldog karácsonyt, áldott karácsonyt kívánok ezúton is a humanitárius szervezeteknek, az ott dolgozó aktivistáknak, önkénteseknek, a segélyszervezeteknél, karitatív szervezeteknél dolgozóknak, és mindannyiuknak boldog karácsonyt kívánok! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Simicskó István frakcióvezető úr. A kormány nevében Soltész Miklós államtitkár úr kíván válaszolni az elhangzottakra.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban, különleges év volt, sok nehézséggel, rengeteg szomorúsággal, hatalmas küzdelemmel, de egyben sok-sok örömmel is, mely örömöt leginkább az összefogás és az összefogás ereje mutatta meg: összefogás az egészségügy területén, és ahogy ön is említette, köszönet az orvosoknak, ápolóknak, a technikai személyzetnek és a kutatóknak is, hogy segítenek. Ugyanígy öröm és nagy összefogás volt a felajánlásokban, az adományozásokban is, hiszen a felajánlók, legyenek azok egyének vagy pedig cégek, legyenek karitatív szervezetek, akik szétosztották a felajánlásokat, és legyenek önkéntesek, fiatalok és idősek egyaránt, mind-mind nagyon sokat tettek. Az összefogásban az ország szerintem példát mutatott, de sajnos kilógtak ebből a példamutatásból a baloldali pártok, a Jobbiktól a DK-ig, akik az országgal szemben kamuvideókat gyártottak, az egészségügy elleni támadásokat és lejáratásokat végezték, és miközben itthon mi védekeztünk, eközben ők külföldön, Brüsszelben Magyarországot, a magyar embereket támadták.

Mégis az a fontos, hogy megköszönjük azt a sok munkát, amit akár a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül, akár bármilyen más módon tettek az emberek. Köszönet a pénzbeli felajánlásokért, legyen az telefonon keresztül érkező vagy bankszámlaszámra érkező. Köszönet a természetbeni felajánlásokért és az önkéntes munkáért. Pénzbeli felajánlás 272 millió forint érkezett eddig, akár az 500 forintos egyes pici telefonhívásokból, akár sokmilliós felajánlásból. Itt csak egy színest mondanék el önöknek, tisztelt hölgyeim és uraim, miszerint a mindig is magát hitelesnek tartó RTL Klub 10 millió forintot élő adásban ajánlott fel, de vagy elfelejtette a bankszámlaszámot, vagy pedig eddig elfelejtette ezt nekünk megküldeni. Jó lenne, ha az ígéretüket nemcsak műsorban mondanák el baloldalon, hanem meg is tennék!

A másik szempontból viszont nagyon fontosak voltak a természetbeni felajánlások is: több mint százezer maszk, több kamionnyi tisztítószer, fertőtlenítőszer, kézkrém érkezett, több tízezer doboz Béres csepp és vitamin, több tucatnyi gépjármű, munkaállomásokhoz bútorok, húskészítmények, tartós élelmiszer, gyümölcs, ózongenerátorok, és folytatni lehetne a sort, amelyek akár a határon belül, akár a határon kívül jutottak el rászorultaknak, és segítették a védekezést.

Köszönet többek között a Béres Gyógyszergyár Zrt.-nek, az eMAG-nak, a Johnson & Johnsonnak, az Unilever Magyarországnak, a Volkswagen, a Skoda, a Ford, a Toyota magyarországi képviseletének. Köszönet a Pharmacenter Hungary Kft.-nek, a Roche, a Kométa és egyéb cégeknek, és ahogy ön is mondta, köszönet a karitatív szervezeteknek, legyen az a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Református Szeretetszolgálat vagy akár a Baptista Szeretetszolgálat. Köszönet az önkénteseknek is, fiatalok ezrei dolgoznak önkéntes munkában, orvosegyetemisták, műszaki egyetemisták és mások is, de ugyanígy a művészeknek is és mindenkinek, akik a járvány elleni védekezésben részt vettek.

Ezzel az összefogással állt sajnos szemben, tisztelt Országgyűlés, a baloldal. Nekik nem köszönünk semmit (Z. Kárpát Dániel: Ez hihetetlen!), csak szeretném felhívni a figyelmüket, hogy nem tudunk elfogadni, nem tudunk továbbadni semmit még a jövőben sem, sem lopott áramot, sem csempészett cigarettát, sem bécsi bankból előbukkanó aranyat, lopott pénzt. Ha már mindenáron lopni akarnak a baloldalon, ha már mindenáron csempésznek a baloldalon (Z. Kárpát Dániel: Igazi keresztények vagytok!), akkor legalább olyat tegyenek, amit fel lehet ajánlani! (Z. Kárpát Dániel: Keresztény és konzervatív!)

Köszönöm szépen még egyszer a felszólalását, és mindenkinek a segítségét, a baloldal meg nézzen tükörbe (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Igazi keresztények vagytok!), és döntse el, hogy az ország mellett van, avagy pedig ellene! Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.  Z. Kárpát Dániel: Nem ereszkedtek le…)

ELNÖK: Köszönöm, Soltész államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Jakab István, a Fidesz képviselője, alelnök úr. Felszólalásának címe: „10 év a nemzeti összefogás és a szolidaritás jegyében  a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program a Kárpát-medencében”. Öné a szó, alelnök úr.
Felszólalások:   18-21   22-25   26-28      Ülésnap adatai