Készült: 2021.05.16.00:46:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  2-5. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:48


Felszólalások:   1   2-5   6-9      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! 2020 karácsonya a legtöbb magyar család számára nem lesz egy felhőtlenül boldog, vidám ünnep. Sokaknak csak azért, mert nem találkozhatnak a szeretteikkel, nem lehetnek együtt olyan széles körben, mint a korábbi években megszokott volt, de sajnos nagyon sokan vannak olyanok, akik valamely családtagjukat gyászolják, mert elvesztették az elmúlt hónapokban, az elmúlt év során. A koronavírus-járvány nemcsak Magyarországon, de mindenütt a világon nagyon sok áldozatot követel, de itt, Magyarországon az Unió országai közül a harmadik legmagasabb a halálozási ráta a második hullámot tekintve. Sajnos, az a több mint hétezer ember, aki a koronavírus következtében Magyarországon elhunyt, talán csak a jéghegy csúcsa, hiszen látjuk a halálozási statisztikákat, hogy sokkal nagyobb a különbség a korábbi évek halálozási adatai és az idei halálozási adatok között. Azt kell mondanunk, hogy már eddig is gyaníthatóan 10-15 ezer ember az, aki időnek előtte eltávozott közülünk, olyan emberek, akik még hosszú évtizedekig egészségben, boldogságban élhettek volna.

Hiába az egészségügyi dolgozóknak a hősies helytállása, hogyha az egészségügyi kormányzat és maga a miniszterelnök folyamatosan rossz döntéseket hoz a járványkezelésben. Én nem tudok egyetérteni a decemberi Orbán Viktorral, aki azt mondta, hogy miután nem ő a vírus, ezért nem ő a felelős a halálozások számáért. Én a szeptemberi Orbán Viktorral tudok egyetérteni, aki azt mondta, hogy a járvány elleni védekezésben minden felelősség a kormányt és elsősorban őt magát, a kormányfőt terheli. Valóban, övé a felelősség, önöké a felelősség, de akkor nem kéne ez alól kibújni.

Azért sem lesz felhőtlenül boldog és vidám a karácsony idén sok-sok magyar család számára, mert anyagi nehézségek nehezítik, keserítik az életüket. Egy friss kutatás azt mondja, hogy idén 35 százaléknyi azoknak az aránya, akik nem vásárolnak ajándékot, tehát húszból hét magyar ember nem vesz semmit karácsonyra. Ez az arány sokkal alacsonyabb volt korábban, 28-29 százalék. Egy másik kutatás azt mondja, hogy 71 százaléknyian vannak azok, akik kevesebbet költenek idén, mint a megelőző években, tehát tízből heten a családi kasszában megszorításokra kényszerülnek.

Ez megint csak a kormány és a kormányfő felelőssége, hiszen nyilván a vírus nyomában a gazdaság is legyengült. De az, hogy hogyan kezelik ezt a válságot, az, hogy az emberek jövedelmét pótoljáke vagy sem, az, hogy kiterjesztike a példátlanul alacsony álláskeresési járadék idejét, az, hogy kifizetike a száz százalék táppénzt, az, hogy milyen bérpótlási programot indítanak, az, hogy bevezetike a válságkezelő alapjövedelmet, az igenis az önök felelőssége. Önök ennek a felelősségnek nem tettek eleget, önök nem álltak helyt, önök nagyon csúnyán elbaltázták ezt a válságkezelést egészségügyi és gazdaságpolitikai tekintetben is.

Gondolhatnánk, hogy akkor legalább az államháztartás rendben van, hogy ha ennyire nem költöttek az emberek létbiztonságára, jövedelembiztonságára, akkor a makroszámok biztos jók. Hát, most vallotta be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy 14 vagy 16 százaléknyit ugrik az államadósság egyik évről a másikra. 80 százalékon leszünk, mondanám, hogy ott, ahol önök átvették a kormányzást 2010-ben. De nem, mert azóta a magyar emberektől lenyúlták a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat, 3000 milliárd forintot a magyar emberektől, és az évi 0,8 százalékos GDP-arányos befizetést, összességében nagyjából 15 százaléknyi államadósságot. Tehát ha most a 2010-es állapottal hasonlítjuk össze, akkor 2020 végére nagyjából 95 százalékra ugrik az államadósság. Ez az önök gazdaságpolitikai teljesítménye a makroszámokat nézve.

Ha se az embereket nem segítették, se az államháztartásra nem figyeltek, eladósították Magyarországot, eladósították a magyar családokat, akkor hol van a pénz? Elmondom, hol van a pénz: (Dr. Völner Pál: A Momentumnál!) a Fidesz-közeli oligarcháknál, a kétharmadba öntött közpénzkezelő alapítványoknál, amit konkrétan kormánytagokkal töltenek fel, hogy felkészüljenek a 2022-es vereségük utánra, bespájzoljanak a pártkasszába, és persze a fölöslegesen megvásárolt lélegeztetőgépeknél, Délkelet-Ázsiában vagy éppen a kínai vasútépítés vagy Paks II. fölösleges beruházásai nyomán az oroszoknál és az ázsiai országban.

Úgyhogy kimondhatjuk, hogy önök a felelősek azért, hogy ilyen rossz helyzetben vannak a magyar családok, és ilyen rossz helyzetben van az államháztartás a 2020. év végén. Úgyhogy kérem önöket (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), hogy ha már megbuktak, legalább ennek a felelősségnek tegyenek eleget, álljanak helyt, ne bújjanak ki gyáván alóla! Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Tordai képviselő úr, jegyző úr. A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr fog válaszolni az elhangzottakra.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Egy dologban talán egyetértünk, az pedig az, hogy ez a karácsony nem olyan lesz, mint a többi, és ennek az oka az, hogy egy olyan évet zárunk, amelyben egy korábban teljesen ismeretlen vírus emberek millióinak életére rontott rá, lakóhelytől, kortól és egyébként világnézettől függetlenül.Még nem vagyunk kinn a bajból, de a tanulság már jól látszik, hogy ha a nehéz időszakokban cselekvésre van szükség, akkor ehhez még mindig a nemzetállamok jelentik a legjobb keretet, a bajban mindenki hazatalál, a nemzeti kormányoktól várt és vár érdemi cselekvést, és a kormányok igyekeznek ennek az elvárásnak megfelelni.

A másik fontos tanulsága ennek az évnek, hogy a legtöbb országban a sikeres védekezés érdekében az ellenzék képes volt lejjebb csavarni a politikai harcászati tevékenységét. Idehaza sajnos nem ez történt; mert miközben szinte az egész ország a járvány ellen küzdött, egy kicsi, maroknyi kivételt azért láttunk, a baloldali ellenzéket. A baloldali ellenzék végig a kormány ellen küzdött, de ez rendre az orvosokon és az ápolókon csattant. Amikor számonkérik az emberek halálát, akkor valójában az ő hozzáértésüket, az ő szakmai döntéseiket vitatják el és azokat támadják. (Tordai Bence: Nem igaz!)

(9.10)

Nehéz eldönteni, hogy az elmúlt hónapokban a baloldalon melyik volt az igazi mélypont. Az, amikor bejöttek ide és azt állították, hogy Magyarországon a legrosszabbak a halálozási statisztikák, és amikor ezt felhozzuk, még perrel is fenyegetőznek? Vagy amikor kihasználtak egy szerencsétlen sorsú embert, és azt mondták, hogy tízből kilenc hazaküldött beteg meghalt? Vagy amikor követelték a lélegeztetőgépeket, hogy aztán amikor a kormány beszerezte, azért kritizálják a kormányt, hogy miért szerzett be ennyi lélegeztetőgépet? Esélyes lehet a legmélyebb pontra az is, amikor a tesztekről indítottak álhírkampányt, azt állítva, hogy tízből nyolc tesztért Magyarországon fizetni kell, miközben az egy hazugság. Pinocchio-díjas volt ez is, de inkább talán a Korózs-díj kifejezés a megfelelő. Már a vakcinák ellen is megkezdték a hangulatkeltést, de remélem, nagyon remélem, hogy lesz annyi felelősségérzetük, hogy ezt mielőbb abbahagyják, azért is tegyék meg, mert emberéletek múlnak rajta.

Ami a gazdasági vonatkozásokat illeti, ez a járvány a gazdaságot is oldalba kapta. Így az elsődleges feladatunk az, hogy védjük a munkahelyeket. Ha megnézi a költségvetést, az ideit és a jövő évit, akkor látja, hogy az emberéletek védelme mellett ennek a célnak van alárendelve minden. Azt természetesnek tartom, hogy javasolnak ezt-azt, javaslataik vannak a gazdasági ügyekben is. De ha annyira cselekednének, az a kérdésem lenne, hogy miért nem teszik meg azokon a helyeken, azokban az önkormányzatokban, ahol felelősséghez jutottak. Mert például könnyebb megélhetést követelnek, de azonnal adóemelésbe kezdenek, ahol ezt megtehetik. Úgy kezdenének IMF-típusú megszorításokba, hogy nincs is itt az IMF. A családokra hivatkoznak, de van város, ahol kilakoltatnak. Megélhetésre hivatkoznak, de a segélyezési rendszert akarják kiterjeszteni, ahelyett, hogy foggal-körömmel védenék a munkahelyeket. Környezetvédelemre hivatkoznak, de ebből egyelőre csak a sokkal nagyobb dugókat látjuk Budapesten. Átlátható viszonyokat követelnek, de a giga busztenderen egy olyan céget hoznak ki nyertesnek, amely nem is létezett, amikor kiírták a tendert és még csak buszai sincsenek. Érti, képviselő úr?! Amikor pedig ezzel kapcsolatban a főpolgármester kérdéseket kap, akkor rögtön ott van a Bajnai-stratégia, ötvözve a Demszky-stratégiával: ő ott sem volt, nem tudott róla, nem értett hozzá, de azért a kormány a hibás. A kormány, a kormány, a kormány, mindig a mutogatás.

Ennek a politikai megfontolásait egyébként én értem, de értsék meg, hogy ebből nem lesz járvány elleni hatékony védekezés, nem lesznek új munkahelyek, sem fejlődő városok. Ebből karácsonyi pangás lesz, ha brezsnyevi nem is.

Gyakran beszélnek arról önök, hogy a baloldal megújult. Hát, dehogy újult! Ez gyakorlatilag a 2010 előtti lemez olyan számokkal, mint adóemelés, külföldre szaladgálás, az ország feljelentgetése, megszorítások, a családtámogatási rendszer folyamatos cincálása, munka helyett segély, leporolt nokiás dobozok, álhírkampányok és a többi. Van azért pár bónusz is, ám: úgymint felvállalt antiszemitizmus a baloldalon, ez új, áramlopás, cigicsempészet, ezek az újak. Na, ez olyan lemez, amit mi nem szívesen hallgatunk, pláne nem karácsony táján.

Mindent összevetve, egy olyan évet zárunk, amely sokak tapasztalatát erősíthette meg azzal kapcsolatban, hogy igazán nehéz időszakokban, ha az ország gazdasági függetlenségéről, a családok támogatásáról és a biztonságunkról van szó, akkor csak a Fidesz-KDNP-re lehet számítani. Ez így lesz jövőre is. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Dömötör Csaba államtitkár úr. Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett „Aktuális ügyekről” címmel Schmuck Erzsébet képviselő asszony, a Lehet Más a Politika képviselője.
Felszólalások:   1   2-5   6-9      Ülésnap adatai