Készült: 2021.05.15.03:51:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  18-21. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:31


Felszólalások:   14-17   18-21   22-25      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió vezetői július 21-én elfogadták a költségvetésekről szóló dokumentumot és annak 24. pontjában az elvi döntést a jogállamiság és a pénzügyi érdekek összekapcsolásáról. A Tanács német elnökségére várt a feladat, hogy ennek a Parlament és a tagállamok által is elfogadható mechanizmusát kidolgozza. Ennek érdekében a jogállami kritériumok körét leszűkítette, kivette a politikai, ideológiai jellegűeket. November 5-én az Európai Parlament és a tagállamok elsöprő többséggel, 27 tagállamból 25  Magyarország és Lengyelország kivételével  elfogadta a megállapodást. A rendelet csak a Közösség pénzügyi érdekeinek közvetlen és súlyos veszélyeztetését szankcionálja. Az egyetlen követelmény: ne csalj! Ennyi maradt. Bizony a magyar kormánynak lenne min változtatni! A Miniszterek Tanácsa a magyar konvergencia programjával (sic!) kapcsolatban a következő megállapításokat tette: „A közbeszerzések elmúlt években végzett bizottsági ellenőrzése rendszerszintű hiányosságokat tárt fel. Az ügyészségi tevékenység kevésbé tűnik hatékonynak Magyarországon, mint a többi államban. Nincs határozott és szisztematikus fellépés a magas szinten elkövetett korrupció üldözésére. Nincs hatékony jogorvoslat az ügyészség azon határozatai ellen, amelyek arról rendelkeznek, hogy nem indul büntetőeljárás a vélelmezett bűncselekmény esetében.” Persze éppen ezek a hiányosságok teszik lehetővé a Fidesz hűbéri láncolatának és így hatalmának fenntartását. A közös források jöhetnek, de hatékony és a pénz megvonását jelentő ellenőrzés nélkül.

Orbán Viktor elszánt harcot kezdett ezzel a rendelettel szemben, a költségvetési csomag vétóját helyezve kilátásba, de a közvéleményt ehhez hergelni kellett. Elmondta: migránsországgá akarják tenni Magyarországot, meg akarják változtatni alkotmányban rögzített családjogunkat, ránk akarják kényszeríteni a genderelmélet gyakorlati elfogadását és így tovább. Végül feladta a vétóharcot. Az uniós csúcsot lezáró dokumentumban, amit ő is aláírt, a következő áll: „A rendelet az új költségvetési ciklus szerves részeként került megtárgyalásra, és ezért 2021. január 1-jétől alkalmazandó.” A miniszterelnök győztesnek akarja magát láttatni, ezért saját eredményének tünteti fel azt, hogy a szankciók politikai, ideológiai feltételekhez nem kötődnek, miközben erről a rendeletben szó sem volt.

(9.50)

Furcsa Don Quijote, aki úgy vívja harcát a szélmalmokkal, hogy ő tudja, hogy látszatellenség, de másokat arról akar meggyőzni, hogy valódi ellenségről van szó.

Természetesen ő is kellett hogy kapjon valamit ezen az ülésen, ezekben a dokumentumokban, a következőket: csak azután fogják az esetleges szankciókat érvényesíteni, amint az Európai Unió Bírósága megállapítja a rendelet összhangját az alapszerződésekkel. Másrészt a rendelethez iránymutatásokat fűznek. Arról van szó, hogy leírják, hogy ami nincs benne a rendeletben, az tényleg nincs benne. Ha egy útkereszteződésbe kiraknak egy táblát, hogy kötelező haladási irány előre, akkor nem lehet jobbra fordulni kis ívben. De ha valaki nagyon akarja, akkor rakjunk ki egy jobbra kanyarodni tilos táblát.

Az Európai Parlament határozottabban hívja fel a figyelmet arra, hogy az Európai Tanácsot nem illeti meg a jogszabályok értelmezésének joga, amit az iránymutatásokban kíván megadni. A jogszabályok megvalósulásának biztosítása a Bizottság feladata. Egyébként, ha az Unió Bíróságához fordulnak, akkor az EP gyorsított eljárást fog kérni.

A vétó feladása természetesen fontos volt mind hazánk, mind az EU szempontjából. Megkapjuk a költségvetési forrásokat. Az ellenőrzéstől a Jobbik nem azt várja, hogy szankciókat kapjunk, hanem az uniós források szigorúan szabályos elköltését.

Az egész vétóhercehurca káros volt. Ahogyan Navracsics Tibor fogalmazott: az EU fenegyereke státusz felé tartunk. Ennek pedig minden következményét viselnünk kell, köztük azt az elszigetelődést, amely más területeken és más ügyekben jelent majd hátrányt. Köszönöm szépen. (Németh Szilárd István: Beszélj a bátyáddal!  Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.  Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Balczó Zoltán képviselő úr. A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Öné a szó, államtitkár úr.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Felszólalását nem tudom máshogy értelmezni, mint egyfajta magyarázkodásként azért, mert az elmúlt hetekben közösen a baloldallal Magyarország ellen kampányoltak. (Derültség a Jobbik padsoraiban.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van!  Dr. Brenner Koloman: Most ülj le!) Nem tudom nem felidézni, hogy 2018-at írtunk, amikor ön egy Magyarország elleni szavazás előtt azt mondta, hogy nem fogadja el a migrációpárti jelentést, nem fogadja el a 7. cikkely alapján indítandó eljárást, mert az nem egy kormányt, hanem egy egész népet büntetne. (Egy hang a Jobbik soraiból: Így van!) Azt szeretném öntől kérdezni, hogy mi történt közben, képviselő úr. (Dr. Brenner Koloman: Semmi!) Mert most ugyanez zajlott Brüsszelben, egy különbséggel: önök átálltak a másik oldalra. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik padsoraiból.  Az elnök csenget.)

Mert mi is volt a tét az uniós csúcson? Az, hogy ránk tudnake erőltetni egy olyan zsarolási eljárást, amellyel aztán bármikor felfüggeszthették volna az uniós forrásokat, a nekünk egyébként járó uniós pénzeket. Végül ez nem sikerült, a magyarok pénzét meg tudtuk védeni, mert mégiscsak felülkerekedett az a meggyőződés, hogy amikor itt vagyunk egy járvány közepén, talán nem az lenne a legfontosabb dolga a brüsszeli politikusoknak, hogy két tagállamot üldözzenek ideológiai okokból.

És az a helyzet, hogy a baloldali pártok, köztük az önöké is, rendkívül vacak szerepet játszottak ebben a folyamatban, mindvégig azért szurkoltak, hogy Magyarország húzza a rövidebbet. (Z. Kárpát Dániel: Szégyelld magad!  Közbeszólás a Jobbik soraiból: Bolsevik!) És amikor így tettek, akkor ugyanazt szajkózták, mint a legelvakultabb brüsszeli liberálisok.

Azon gondolkozom, tisztelt képviselő úr, hogy vajon milyen érzés volt az önök EP-képviselőjének közös nyilatkozatban kiállni Magyarország ellen a baloldali politikusokkal (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Így van!), amiben még hitlereztek is! Mindezt úgy (Z. Kárpát Dániel: Nagyobb átéléssel!), hogy ugyanez a képviselő korábban itt a Házban a zsidó honfitársai összeírását javasolta. (Z. Kárpát Dániel: Éld át jobban!) És milyen érzés volt a baloldali politikusoknak ezt felvállalni (Dr. Brenner Koloman: Nem otthon vagy!  Közbeszólások a Jobbik soraiból.  Az elnök csenget.), úgy, hogy nem olyan rég még tömött sorokban tüntettek önök ellen, és azt mondták, hogy nácikkal nincsen közös haza. (Z. Kárpát Dániel: Jaj, de féltek!) Abban a kiáltványban, amit önök szövegeztek közösen a baloldali politikusokkal, minden benne volt. (Derültség a Jobbik soraiban.) Az a párt, amely alapításakor úgy határozta meg magát, hogy a legfontosabb feladata a kommunista utódpárt eltávolítása a hatalomból, az mostanra összeállt a posztkommunistákkal. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Így van!)

Tisztelt Képviselő Úr! Ezek után, ha a nagy átváltozásnak lehetne szobrot állítani, akkor elég lenne egy jó nagy jobbikos logót leleplezni. Na, nem a régit, hanem a mostanit, amelyben már nincsenek nemzeti színek, és Ausztriából importáltak egy kis türkiz színvilágot. Nézze meg! (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) És ha jól látom, akkor már a határon túli települések neveit is eltávolították a laptopjaikról. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.) Nyilván gesztusnak szánták azok számára, akik korábban, december 5e előtt ellenük kampányoltak. (Z. Kárpát Dániel: Szektások vagytok, az a baj!  Az elnök csenget.)

Tisztelt Képviselő Úr! Régi szokás karácsony előtt, hogy a gyerekek listát készítenek arról, mit szeretnének kapni. Azt látom, hogy ezt a hagyományt a baloldali pártok is folytatják. Lassan minden baloldali párt összeírja, hogy mit szeretne kapni, és üzenget. De most nem a Mikulás dönti majd el, hogy ki mit kap, hanem Gyurcsány Ferenc az Apró-villában. És, higgyék el, hogy ebből aztán nem lesz sok kacaj, meg nem lesz sok nevetés, legkevésbé az önök számára.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha a performansz után van egy kis ideje, akkor még annyit szeretnék elmondani (Közbeszólások a Jobbik soraiból.  Az elnök csenget.), akkor még annyit szeretnék elmondani, hogy a parlament az utolsó ülését tartja ezekben a napokban, talán nem is baj, hogy egy kicsit alacsonyabb fordulatszámra kapcsolnak a pártok közötti csaták. Év közben mi itt rengeteget vitatkozunk, talán néha keményebben is, mint kellene, és önök is gyakran megkérdőjelezik a keresztény meggyőződésünket, a keresztény hagyományainkat.

Én nem fogom megkérdőjelezni azt, hogy önök miben hisznek, ehelyett csak megragadom az alkalmat, hogy a nehézségek ellenére is boldog karácsonyt kívánjak mindenkinek, azoknak is, akik a mi közösségünkben vannak, a patkó túloldalán lévőknek is és azoknak is (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Éljen a párt!), akik nem mindenben értenek velünk egyet. Legyen békés ünnepük, legyen ünnepünk, és ha lehet, a járványtól egyre inkább mentes új esztendőnk! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Dömötör Csaba államtitkár úr. Kérem Balczó képviselő úrékat, hogy nyugodjanak meg. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője: „Humanitárius segítségnyújtás járvány idején”. Öné a szó, frakcióvezető úr.
Felszólalások:   14-17   18-21   22-25      Ülésnap adatai