Készült: 2021.05.07.02:56:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2020.12.16.),  14-17. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:37


Felszólalások:   10-13   14-17   18-21      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Miniszter Asszony! „Három gyermeket szültem, hetedik éve vagyok otthon velük. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, hogy menjek vagy maradjak."Ezek a sorok egy olyan pályamunkából valók, amely különdíjat kapott a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése érdekében létrehozott kezdeményezéstől, a Terézanyutól. Utólag is gratulálok a szerzőnek, Novák Katalinnak. Sajnálom, hogy életrajzában nem tünteti fel számos díja és kitüntetése sorában, mert ez egy jó írás jutalma volt. Hitelesen és pontosan írja le, milyen dilemmákkal küzd egy sokkisgyermekes anya.

Ma már azt is tudjuk, hogy ön elfogadta a munkahelyi kihívást. Visszament dolgozni, szépen emelkedett az államigazgatás lépcsőfokain, és jelentős karriert futott be a pártjában is. És nem kétlem, hogy továbbra is jó anya marad, azonban megkérdezném, hogy amit anyaként tíz éve még tudott, miért felejtette el miniszterként?

És most nemcsak a sokat hivatkozott mondatokra utalok a nők fizetéséről meg a karrierről, ön azt is mondja egy videóban, miniszter asszony, hogy ne higgyük azt, hogy egy nő megélhetné a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy csak a családjának él. Rosszul értelmezett emancipáció volna az ön története is, amikor a szakmai kiteljesedést választotta ahelyett, hogy csak a családjának éljen? Szerintem ezt a döntést bízzuk a nőkre.

Tisztelt Miniszter Asszony! Ha távolabbra jutottunk másoknál, az csak azért lehetett, mert óriások vállán álltam  mondja Isaac Newton. Ilyen óriások vállán áll miniszteri voltában ön is. Az ugyanis, hogy ön miniszterként mondhatja, amit mond, éppen a rosszul értelmezett emancipáció élharcosainak, hőseinek köszönhető. Ha ismert és ismeretlen nők, nálunk egyebek között Bédy-Schwimmer Rózsa, Kéthly Anna és Slachta Margit nem küzdöttek volna évtizedeket azért, hogy lányok is tanulhassanak, legyen a nőknek is választójoguk, lehessen karrierjük, akkor ma ön sem állna itt, mert se diplomája, se választójoga, se politikai karrierje nem volna.

Tisztelt Miniszter Asszony! Szemben azzal, amit ön állít, a nők nem alattvalók, és nem szülőgépek. Ha valaki, akkor ezt saját személyes példájából ön is pontosan tudja. Állami vezetőként önnek az lenne a feladata, hogy egy modern, a XXI. század Európájában megfelelő családpolitikát képviseljen. Ehhez képest ön visszarepíti a közösséget a múltba. (Dr. Völner Pál: Ne személyeskedj!)

Csak remélni lehet, hogy szavait nem követik tettek, hogy nem lesz szükség újabb Slachta Margitokra a XXI. században, akik újra felépítik, amit önök lerombolni szándékoznak. Engem nőként és esélyegyenlőségi politikusként egyaránt elszomorít, hogy mindezt egy sikeres nőnek, a családokért felelős miniszternek kell elmondanom.

(9.40)

Mindig bíztam abban, hogy egy női miniszterben szövetségesre találok a kapcsolaton belüli erőszak elleni küzdelemben, de úgy látom, önben fel sem merül, hogy az erőszak egyik forrása éppen abban a kiszolgáltatottságban rejtőzik, melyet az ön által vallott nézetek is erősítenek.

Tisztelt Miniszter Asszony! Olvasom, hogy egy tévéműsorban tegnap ön azt mondta, sajnálja, ha valaki félreértelmezte a mondatait. Akár meg is sajnálnám önt, ha nem olvasnám azt is, hogy a videót egy olyan szervezet közli, melynek egy másik videójában arról az erős férfiról beszélnek, aki megvéd bennünket olykor saját magunktól is. Miniszter asszony, ön rossz társaságba keveredett. A legkevesebb, amit ezek után tehet, hogy bocsánatot kér és törli a videót. Kérem, mutasson példát! Mutassa meg, hogy politikustársaitól eltérően ön képes annak belátására, hogy hibázott, és kérem, ne ássa magát még mélyebbre a hazugságok kútjában, ahonnan már nincs visszaút. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP, a Jobbik és a függetlenek soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Gurmai Zita képviselő asszony. A kormány és nyilván saját maga nevében válaszol az elhangzottakra Novák Katalin miniszter asszony.

NOVÁK KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Asszony! Igen, óriások vállán állunk, ezek az óriások a magyar emberek, a magyar választók, én így érzem a mi munkánkat, a mi felelősségünket. Köszönöm azt is, hogy megspórolt nekem körülbelül egy percet azzal, hogy saját magamtól idézett, hiszen minden mondatomat vállalom, a tegnap elmondottakat is és az évekkel ezelőtt elmondottakat is. Azt hiszem, éppen abban az írásban arról írtam, hogy milyen nehéz egy nőnek akkor, ha döntések között van, ha azt kell eldöntenie, hogy vagy a karrierjét választja, vagy a családanyaságot, és milyen jó az, hogy ha ezt a kettőt valahogy össze tudja egyeztetni egymással. Mi ezekért dolgozunk. Nem hiszem, hogy előre vezetne az, hogy ha szándékosan félremagyarázzák a szavaimat. Soha nem mondtam azt, hogy a nők kevesebbet keressenek, mint a férfiak, és még egyszer megerősítem, elfogadhatatlan az, hogyha egy nő kevesebbet kap ugyanazért a teljesítményért, mint egy férfi, csak azért, mert ő nő. Fenntartom azt is, amit gondolok, és amit mondtam korábban, és amiért megszólaltam, hogy az anyaság nem szégyen. Nem szégyen az sem, hogyha valaki az életét csak a gyermekeinek, csak a családjának szenteli.

A képviselő asszony megkérdőjelezte annak a létjogosultságát, annak az életnek és annak a döntésnek a létjogosultságát, ha valaki úgy dönt, hogy a családjának szenteli az életét, és esetleg nem él a diplomájával, nem él a tanulmányaival, vagy nem a munkaerőpiacon kíván érvényesülni, hanem a beteljesedést megéli édesanyaként is. Ne vegyük el ezt a jogot, ezt a lehetőséget a magyar asszonyoktól, a magyar anyáktól, a magyar nőktől, adjuk meg nekik a választás szabadságát! Mi éppen azért dolgozunk, hogy választani lehessen Magyarországon, és hogy dönthessenek akár úgy is a nők, hogy nem vállalnak gyermeket, akár nem is kötnek házasságot, akár úgy, hogy házasságot kötnek, megállapodnak, és a párjukkal együtt gyermeket vállalnak, családot alapítanak, és akár nagycsaládot alapítanak, és akár úgy, hogy egész életükben a családjukról gondoskodnak, és ezt sem élik meg kudarcként, és nem érzik azt, hogy ezért ők másodrendű nők, másodrendű polgárok lennének.

Én ezt a típusú megközelítést visszautasítom, nem tudom elfogadni. Úgy érzem, hogy mindez csak feszültségekhez vezet, és önök is most azért dolgoznak, hogy ismét feszültséget teremtsenek, feszültséget teremtsenek nők és férfiak között, feszültséget teremtsenek idősek és fiatalok között, holott az lenne a célunk, hogy harmonikusan működjünk együtt egymással, hogy harmonikusan éljünk egymással, nők és férfiak, idősek és fiatalok. Mi éppen ezért dolgozunk.

De nézzük akkor a tényeket is, a konkrétumokat is, néhány kormányzati lépést, kormányzati döntést, amely éppen ezt a gondolkodást támasztja alá! Bevezettük a családi adókedvezményt, folyamatosan megemeljük a családi adókedvezményt. Ha már itt személyesen élettörténetekről beszélt, illetve nagyon személyes volt a megszólalása a képviselő asszonynak, akkor hadd mondjam azt, hogy én 2004-ben, 2006-ban és 2008-ban szültem a három gyermekemet, tehát pontosan tudom azt, hogy abban az időszakban mi nem volt, és hogy mi az, ami ehhez képest most van. Akkor például, amikor megszülettek a gyerekeink, mindig elestünk a nagyobb gyermek után járó támogatástól. Amikor visszatért valaki dolgozni, akkor elvesztette a gyermekek után járó támogatást.

A gyed extra óta nem így van, ezt mi változtattuk meg. Az első házasok adókedvezménye mellett vezettük be a családi adókedvezményt, folyamatosan építjük a bölcsődéket, másfélszer annyi bölcsőde van most, mint korábban volt. Ez is azt teszi lehetővé, hogy egy nő a gyermeknevelés mellett elhelyezkedhessen, munkát vállalhasson. Ezt a vállalásunkat a következő években folytatjuk. Ingyenes gyermekétkezés, ingyenes tankönyvellátás, vagy éppen ott van a „Nők 40”. Miről szól a „Nők 40”? Arról, hogy 40 év szolgálati idő után egy nő korábban nyugdíjba mehessen éppen azért, mert többletterheket vállalt, és már 300 ezer magyar nő mondott igent erre a lehetőségre. Ez a 300 ezer magyar nő is igazolja azt, hogy a „Nők 40”-nek van Magyarországon létjogosultsága.

Ha már arról beszélünk, hogy mi az, amit mi tettünk, illetve mi az, amit önök is tettek, hiszen szerencsére kormányzati ciklusokat, kormányzati teljesítményeket tudunk összehasonlítani egymással, akkor csak vázlatszerűen: éppen az önök kormánya szüntette meg a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, az egy és két gyermeket nevelők családi adókedvezményét, lecsökkentették a háromgyerekeseknél a családi adókedvezményt 10 ezerről 4 ezer forintra, lecsökkentették a gyes idejét egy évvel, a gyedjogosultság feltételeit szigorították, a családi pótlék felső életkori határát lecsökkentették, folyamatosan emelték az energia árát, megszüntették az otthonteremtési programot, és egyébként az általunk hozott döntésekhez nem járultak hozzá, hiszen ezeket a jogszabályokat nem szavazták meg itt az Országgyűlésben.

Tehát ahelyett, hogy feszültséget keltenének, ahelyett, hogy folyamatosan szítanák ezeket az indulatokat, szerintem valóban tegyünk azért, hogy a nőknek legyen választási lehetősége Magyarországon. Én ezt fogom tenni a jövőben is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Novák Katalin miniszter asszony. Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Balczó Zoltán képviselő úr, a Jobbik képviselője: „Orbán Viktor és a jogállamisági mechanizmus” címmel. Öné a szó, képviselő úr.
Felszólalások:   10-13   14-17   18-21      Ülésnap adatai