Készült: 2021.05.10.02:58:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2020.10.05.),  177-184. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:13


Felszólalások:   169-176   177-184   185-194      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Böröcz László képviselő úr, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Hogyan állítható helyre a helyi közélet tisztasága?” címmel. Tisztelt képviselő úr, miniszter úr válaszadásra távolléte miatt Orbán Balázs államtitkár urat jelölte ki. (Jelzésre:) Böröcz László képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tavaly óta nem találni olyan embert az országban, aki ne hallott volna Lackner Csabáról, azaz Mr. 40 százalékról. Igen, ő az a kispesti MSZP-s politikus, akinek az anyagi helyzete szokatlan egy átlagos önkormányzati képviselőhöz képest. Százmilliós ingatlanok, luxusórák, százezres bulik havonta többször is, fehérporos zacskók. Saját magáról pedig úgy vélekedett, hogy neki olyan befolyása van helyi szinten, hogy ha mindebből valamit is megszellőztetnek, az nemcsak az önkormányzati választásra, hanem a pártjára is kihatással van. A botrány azonban tovább dagad. Több mint egy hete előállt a baloldal helyi sofőrje, aki igazolni tudja a Lackner-Kránitz-Gajda-háromszögben folyó korrupciós ügyek és a kispesti baloldal alvilági üzelmeinek létezését. Ő maga számtalan bulin vett részt a kábítószert fogyasztó, konzumlányokat vendégül látó Lacknerékkel, és nyomatékosan állítja, hogy a hangfelvételek nem manipuláltak. Aggasztó, hogy a visszaosztási pénzek ilyen bulikon történő elszámolása Gajda Péter MSZP-s polgármester tudtával és részvételével zajlottak. Az viszont még felháborítóbb, hogy a jogállamiság élharcosaként tündöklő baloldal körében nincs semmilyen következménye az ügynek. Az ügy egyik kulcsfigurája, a Krinyóként ismert Kránitz Krisztián mind a mai napig a kispesti vagyonkezelő élén áll. Lackner mind a mai napig betölti mandátumát. Vajon miért nem mozdítja el őket Gajda Péter a helyükről? Netán sakkban tartják valamivel? Pedig az ORFK tájékoztatása szerint az ügyben vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen.

(16.30)

Érdekes módon a demokrácia és az igazság mellett lándzsát törő baloldalon is feltűnően nagy a hallgatás. Gyurcsány, Karácsony, az MSZP és az összes többi kis párt is hallgat, következmények pedig megint nincsenek. Csak hebegnek-habognak, és aggályos, hogy nem ismerik fel saját párttársaikat a felvételeken. Míg Karácsony Gergely szerint bűncselekmény gyanúja is felmerül, addig Gajda Péter mindezt csupán a személye ellen irányuló támadásként veszi. Hiába kérdezték az érintetteket, ugyanis Lackner elmenekül a sajtósok elől, míg Kránitz egyszerűen fittyet hányva a sebességkorlátozásra, egyszerűen elhajt mellettük.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Már fél perccel túl vagyunk az időkereten. (Böröcz László: Elnézést!) Orbán Balázs államtitkár úr válaszol az elhangzottakra. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány álláspontja egyértelmű: a településeknek, legyenek azok ellenzékiek vagy kormánypártiak, fejlődniük kell, emellett pedig úgy valljuk, hogy az önkormányzati képviselőket a választók azért küldik oda, hogy ennek a fejlődésnek a motorjai legyenek, ne pedig az ott lévő felelősséget, hatalmat a saját jólétük növelésére fordítsák. Aggodalomra ad okot, és elkeserítő az, hogy ahogy Bíró László esetében is, úgy Lackner Csaba esetében is mélyen hallgat a baloldal. A kispesti baloldal a legutóbbi képviselő-testületi ülésen előbb beterjesztette, majd leszavazta azt a javaslatot, amely a kerületi vagyonkezelő, a VAMÜSZ korrupciógyanúba került vezetőjét, Kránitz Krisztiánt azonnali hatállyal felmentette volna a tisztségéből. A parlamenti jegyzőkönyv kedvéért ismét megemlíteném, hogy a képviselő-testület Gajda Péter által irányított többsége nem szavazta meg a korrupciógyanús ügyeket vizsgáló bizottság mandátumának meghosszabbítását. Tehát a helyzet úgy áll, hogy előbb felállítottak egy bizottságot, amely aztán igazolta a korrupciógyanút, majd leszavazták ennek a bizottságnak a jelentését, és megszüntették ezt a bizottságot. Azt gondolom, hogy innentől kezdve mindenki, aki ebben részt vett, politikai értelemben egyetemleges felelősséget visel. Egyébként pedig azt látom, hogy nyomozás zajlik, a hatóságok teszik a dolgukat. Remélem, hogy hamarosan félreérthetetlenül fény derül az igazságra.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Böröcz László képviselő úré a szó. Parancsoljon!

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Elnézést az előbbi időtúllépésért! Köszönöm államtitkár úr válaszát. Az az igazság, hogy rendkívül kellemetlen, hogy az önkormányzat, amelynek egyébként a helyi emberek érdekeit kellene védenie, mégsem a helyi emberek védelmére törekszik, hanem tulajdonképpen falaz Lackner Csabának, hiszen gyakorlatilag a polgármester most hirtelen felismerni vélte talán Lackner Csabát a felvételeken. Ez több mint fél évig egyébként nem sikerült neki. Lehet, hogy egyébként ott az egész pártvezetésnek  mivel a helyi vizsgálat sem talált semmilyen kifogásolnivalót a felvételek alapján, és nem talált semmilyen problémás részletet ebben az ügyben  inkább szemvizsgálatot kellett volna tartani, mielőtt a vizsgálatba belefogtak, hiszen aki megnézi ezeket a felvételeket, mégiscsak egyértelmű, hogy Lackner Csabáról van szó, ráadásul azóta megszólalt a felvételeken részt vevő egyik személy is, aki tulajdonképpen igazolta az ott elhangzottakat. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra Orbán Balázs államtitkár úré a szó. Parancsoljon!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. A tavalyi önkormányzati választásokat követően elindult az a félelem, hogy a baloldal hatalomra jutott képviselői Budapesten, egyrészt Budapest fővárosban, másrészt egyes kerületekben tulajdonképpen a Demszky-korszakban megszokott politikacsinálás és politikaműködtetés visszahozásán ügyködnek. Sajnos az elmúlt egy év nem cáfolta, hanem inkább ellenkezőleg, megerősítette az ebbéli aggályainkat. A kormányzati oldalról azt tudom önnek mondani, hogy mi mindenkivel együttműködünk, aki a település érdekéért kíván tenni. Arra kérjük a hatóságokat, hogy aki pedig nem így tesz, azzal szemben a törvény legnagyobb szigorával lépjenek fel. Nagyon remélem, hogy sikerül végre e két kategória között különbséget tenni. Kispesten eddig ez nem sikerült. Reméljük, hogy ezután másként lesz.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:   169-176   177-184   185-194      Ülésnap adatai