Készült: 2020.06.01.22:48:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2019.05.17.),  9-10. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:   7-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A DK képviselőcsoportjából Gyurcsány Ferenc frakcióvezető úr „2019 tavasz” címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, frakcióvezető úr, öné a szó.

GYURCSÁNY FERENC (DK): Jó reggelt kívánok, hölgyeim és uraim! Természetesen jó egy héttel az európai parlamenti választások előtt annak tétjéről és ma már jól látható végeredményéről szeretnék önöknek beszélni. Dacára annak, hogy van még jó kilenc napunk ebben a kampányban, és azt gyanítom, már amennyire ilyenkor lenni szokott, e kampány hevessége növekedni fog az utolsó kilenc napban, a végeredmény, az, ami küzdelmünk valódi tárgya, az nagyjából mára jól látható. Először az Európai Unió történelmében két nagyon világos, egymással kibékíthetetlen álláspont küzd meg egymással. Nem unalmas a választás. Most először megjelent egy olyan erő, melynek egyik, mondhatjuk, hogy szégyenünkre szimbolikus alakja a magyar kormányfő, benne olyan politikai, történelmi szédelgőkkel, mint Salvini vagy Strache vagy Marine Le Pen, akik elődjeikkel vagy az alapító atyák, a kereszténydemokrata alapító atyák szellemével gyökeresen ellentétben nem abban keresik Európa jövőjét, hogy Európa népei hogyan fognak tudni jobban, szorosabban együttműködni, hanem ennek az ellenkezőjében: hogyan lehet visszavonulni a nacionalista, nemzeti álláspontok mögé, hogyan lehet a nemzeti együttműködés helyére, a nemzetek együttműködése helyére a nemzeti önzést tenni.

A másik oldalon - ezt képviseljük mi is, amikor európai egyesült államokról beszélünk - egy szociális, gazdasági, kulturális, politikai kérdésekben egyre több ponton közösen döntő és az európai nemzeteket közösen erősítő Európa áll. A magyar kormányfő sokéves küzdelme jól láthatóan elbukott. Ez kijelenthető azelőtt, hogy kinyílnának a szavazóurnák. Nagyon világos, hogy Európa polgárainak túlnyomó többsége, az Európai Parlamentet adó frakciók túlnyomó többsége erősebb, szorosabb, együttműködőbb Európát akar.

A magyar kormányfő most először, mióta a Parlamentben van Fidesz-delegáció, ellenzékben fog ülni, ellenzékben a kisebbséget fogja képviselni. Mondhatják, hogy ez, őszintén szólva, nem érdekes. Azt kell önöknek mondjam, némi tapasztalattal a hátam mögött, hogy igenis, nagyon is érdekes, mert az Európai Parlamentben senkinek nincsen többsége, egyetlenegy parlamenti frakciónak, egyetlenegy pártnak sem. A legnagyobb frakciónak is legfeljebb 20 százaléka van, a legnagyobb pártnak, pártszövetségnek, a német CDU-CSU-nak legfeljebb 5 százaléka van. Itt annak van szava, akinek vannak barátai és szövetségesei, és a következőt anélkül mondanám, hogy lebeszélném magunkat a további kampányolásról. Azt mondom a választóknak, hogy egy mandátum, ami az erősebb Európát támogatja, ebben a parlamentben többet ér, mint a Fidesz tizen-egynéhány mandátuma, mert annak az egy mandátumnak lesznek szövetségese és barátai, annak a tizen-egy-kettőnek pedig marad legfeljebb Salvini 90 mandátummal.

Azt tudom önöknek mondani, hogy Orbán annyira hiányzik ma Európa többségének, mint az Északi-sarknak a mostanában mért plusz 31 fok; ezt a házelnök úrnak majd külön elmesélem, mert ő itt némi fogyatékossággal rendelkezik. (Derültség a DK soraiban.) Azt gondolom, arra kell biztatni minden erősebb Európa-párti szavazót Magyarországon, hogy azt segítse, hogy a magyar ellenzék - mert e tekintetben nincsen köztünk különbség - minél több szavazatot és mandátumot szerezzen. Ami eggyel több mandátum az ellenzéknek, az eggyel kevesebb az Európát romboló Fidesznek. Ez a mi felelősségünk!

Európa fölismerte, hogy a magyar kormányfő nem a keresztény Európát, hanem Belzebubot védi, márpedig azt gondolom, hogy nem Belzebubokra és nem a magyar kormányfő politikájára van szüksége azoknak, akiket kilakoltatnak, akik devizahiteltől szenvednek, akik azt gondolják, hogy megérdemelnek annyi bért, mint bármelyik európai társuk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a DK soraiban.)
Felszólalások:   7-8   9-10   11-12      Ülésnap adatai