Készült: 2020.05.31.22:17:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2019.05.17.),  7-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik képviselőcsoportjából „Százezrek az út szélén” címmel Z. Kárpát Dániel képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Vádolom Magyarország Kormányát azzal az árulással, amit a mai napon követett el, nemcsak azért, mert nem fáradtak be képviselői a munkahelyükre, hanem cinikus, pöffeszkedő, arrogáns módon oktatják ki azokat a szükséget szenvedő magyar családokat, akikkel kapcsolatban elhangzott egy ígéret, miszerint nem hagyják őket az út szélén.Orbán Viktor és kormánya nemcsak az út szélén hagyta ezeket az embereket, hanem szisztematikusan berugdosta őket az árokba, és leszórta napalmmal az egész környéket. Ilyen klímát, ilyen közeget alakított ki a károsultak körül, és ebben a helyzetben küld a miniszterelnök úr jókívánságokat. Vádolom tehát Magyarország Kormányát azzal az embertelenséggel, ami példátlan Közép-Európában, de talán európai kitekintésben is igen kevés példáját találni meg.

Azt kell hogy mondjam, a Jobbik letette az asztalra a banki elszámoltatást célzó hat pontját. Ezen hat pont keresztülvitele pedig teljes körű garanciát nyújthatna a károsultak védelme tekintetében, ha Magyarország Kormánya a minimális demokratikus elvárásoknak eleget tenne, és legalább befáradna ide, ebbe a terembe, ha legalább annyi férfiasság és bátorság lenne képviselőiben, hogy merjenek vitatkozni az állítólag nagyon gyenge, állítólag szétesett, állítólag sehol nem lévő és ötlettelen ellenzékkel.

Hadd soroljak fel itt hat ötletet, amellyel kapcsolatban nemcsak várom, de elvárom a gyáva kormánypárti képviselők érdemi reakcióját! Első körben azonnali kilakoltatási és részleges végrehajtási moratóriumot kell elrendelni, nem kizárólag a kisgyermekes családok kilakoltatását megelőzendő, hanem minden egyes károsult, minden bajba jutott magyar ember otthonából való kitételét megelőzendő. (Szilágyi György: Úgy van!)

(9.20)

Másodsorban elvárom Magyarország Kormányától, hogy az EBRD-vel kötött paktumot bontsa fel, ne teljesítse azt az idegen bankoknak tett vállalását, miszerint nem rak rájuk több terhet annak érdekében, hogy a magyar családok helyzetét rendezze. Harmadsorban elvárjuk a banki ágazati különadó visszaemelését arra az arányos szintre, ami a közteherviselésbe való bevonást teszi lehetővé a bankok, pénzintézetek tekintetében. Negyedrészt a hitelintézeti járadék, járulék kapcsán ugyanezt várjuk el. Ötödsorban elvárom Magyarország Kormányától, hogy azokat az indokolatlan áthárításokat szüntesse meg, amelyek akár tranzakciós illeték, akár más formában az érintett családokat sújtják, hiszen ezen, esetleg a költségvetésben vagy az embereknél megmaradó összegekből részben rendezhető lenne a probléma.

Utolsósorban pedig a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosításával lehet az egész problémakört rendbe rakni. Szeretném hangsúlyozni, soha nem kaptam fideszes képviselőtől magyarázatot arra, hogy hogyan törleszthetett a gazdag, jómódú család kedvezményes, egyszeri, akciós 180 forintos árfolyamon, országgyűlési képviselőket is beleértve, és a nehéz helyzetben lévő ember miért kapta a nyakába a piaci 256 forintos árfolyamot. Szeretném elmondani, hogy a Jobbik „Mi várunk” nevű otthonteremtési programja, bérlakásépítési programja teljes megoldást nyújt erre a kérdésre, nemcsak a kínálati szűkösségre, ami a lakhatási és a lakáspiacon uralkodik, hanem rendszerszinten is, ehhez azonban kormányra kell kerülnünk, mert a mostani kormány egyértelműen elszabotálja ezt a kérdést.

Vádolom tehát Magyarország Kormányát a magyar jövendő elárulásával, a magyar fiatalok elárulásával és azzal, hogy a kivándorlási spirál felpörgése ellen lényegében nem tesz semmit. A Jobbik béruniós koncepciójának célja pontosan az lenne, hogy az elképesztő nyugat-keleti fizetési különbségek oldásával ezt a kivándorlási spirált is érdemben tudja lassítani. Ehhez képest mit csinál Magyarország Kormánya? Nemcsak eltűri, elnézi a kivándorlást, de idegen munkások tömegeit zúdítja Magyarországra hosszú távú, elképesztő problémákat okozva. Ezért mondom azt a legerősebb ellenzéki párt képviselőjeként, hogy ezt az őrületet meg kell állítani, el kell érni Magyarországon, hogy indokolatlanul egyetlenegy családot se tudjanak kilakoltatni.

Vádolom tehát 2006 óta az összes magyarországi kormányzatot bűnrészességgel ebben az elképesztő gazdasági merényletben, elvárom, hogy minden felelős a vádlottak padjára kerüljön, s az a félrenézés, ami 30 éve ebben az országban zajlik, ebben a kérdésben is elfogadhatatlan, mint ahogy minden más kérdésben is.

Rendszerváltásra lenne szüksége ennek az országnak végre. El kell mondani tehát, hogy ezek a képek önmagukért fognak beszélni. A fideszes képviselők üres helyei mindenki számára egyértelmű üzenetet küldenek: lehet, hogy csak történelmi távlatban, lehet, hogy nem holnap és nem holnapután, de a történelem szemétdombjára fog kerülni az, ami odavaló. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   5-6   7-8   9-10      Ülésnap adatai