Készült: 2020.06.03.01:35:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2019.05.17.),  5-6. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! „A miniszterelnök vajon bele tudna-e nézni azon szülők szemébe, akiket a családjukkal együtt kilakoltat az utcára?” címmel az LMP képviselőcsoportjából Csárdi Antal képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház, illetve tisztelt ellenzéki Képviselők, akik itt megtisztelték jelenlétükkel a mai rendkívüli ülésnapot! Én is azzal vagyok kénytelen kezdeni, hogy döbbenetes azt látni, azzal szembesülni, és nem első alkalommal, hogy a Fidesz-KDNP-szövetség egyszerűen hátat fordít, épp csak utánuk nem köp azoknak a családoknak, akik anyagi nehézségekkel kell hogy szembenézzenek. Mi sem mutatja jobban a magyarországi viszonyokat, mint az a két hír, ami ugyanazon a napon jelent meg a múlt héten. Az első szerint Orbán Viktor azt válaszolta egy tőle segítséget kérő kilencgyermekes családanyának, hogy „Őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehetünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és minden további jót!” (Kunhalmi Ágnes: Cinikus!) Kérem szépen, ezt az arcpirító cinizmust sem képviselő, sem állampolgár el nem fogadhatja. Hát, örülünk, hogy éppen csak boldog karácsonyt nem kívánt így a tavasz közepén.A másik hír, ami ugyanezen a napon jelent meg, arról szólt, hogy Tiborcz István bekerült a leggazdagabb száz magyar közé. Tudják, ő az, aki a saját lábára állt, aki úgy állt a saját lábára, mintha vasalt bakanccsal ugrottak volna az adófizetők lábfejére. Azt gondolom, hogy ez a két hír így párhuzamosan tökéletesen megmutatja azokat a magyarországi viszonyokat, amelyeken nekünk kell és amelyeken mi fogunk is változtatni.

Hazánkban ez a kettősség a kőkemény valóság. A NER-közeli lovagokat milliárdossá teszi ez a kormány, az anyagi nehézségben szenvedő családokat pedig tönkreteszi. Azt gondolom, ez így nincs jól. Azt gondolom, olyan mértékben nincs jól, hogy szívem szerint kiabálnék, asztalt csapkodnék, mert jelen pillanatban nem képes a magyar parlament rákényszeríteni a két kormánypártot, hogy érdemben foglalkozzon a dologgal.

Tisztelt Ház! Beszéljenek a tények! 2018-ban Magyarországon 3212 darab kilakoltatás történt. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány a családok évében - a családbarát kormány - 3212 családot tett az utcára. Ez körülbelül tízezer ember. Tízezer ember került az utcára csak azért, mert a Fidesz-KDNP-szövetség folyamatosan, következetesen és sorozatosan utasítja el azokat az ellenzéki kezdeményezéseket, amelyek a lakhatási válság megoldására vonatkoznak. Azt gondolom, a mai parlamenti ülés összehívása egy lépés, de itt nem állunk meg, tisztelt képviselőtársaim. Jön a költségvetés vitája, és újra és újra és újra be fogjuk nyújtani azokat a javaslatokat, amelyek érdemi megoldást tudnak nyújtani a lakhatási válságra és a rossz szociális körülmények között élők életminőségének a javulására.

Tisztelt Ház! Nem tudok elég hálával gondolni A Város Mindenkié civil szervezetre, mozgalomra, akiknek a kezdeményezésére hívta össze vagy kezdeményezte az ellenzéki pártok összessége ezt a mai ülésnapot. Köszönet az ellenzéki pártoknak is, hogy támogatták ezt a kezdeményezést. Azt gondolom, egyértelműen mindenkinek látnia kell, hogy a lakhatási válság megoldása állami feladat. Az Alaptörvény XXII. cikke kimondja, hogy Magyarország törekszik arra, hogy mindenki számára biztosítsa az emberhez méltó lakhatás feltételeit, ahogy egyébként a nemzetközi szerződésekben is vállalva vagyon, és alapjogként ismeri el és biztosítja a lakhatási jogot minden állampolgár számára.

Tisztelt Ház! Nagy tisztelettel kérem önöket, hogy minthogy a képviselőtársaik, a fideszes képviselőtársaik nincsenek itt, vigyék tovább nekik a hírt, és mondják el, hogy ez a probléma nem várhat tovább, nemcsak hogy egy napot, egy percet sem. Április 30-án lejárt a kilakoltatási moratórium. Ha nem akarunk még tízezer családot, a családbarát kormány nem akar látni az utcán még tízezer embert, kisgyermekeket, idős embereket, akkor érdemi lépéseket várunk el a kormánytól, mert ez a kormány kötelessége. Köszönöm szépen. (Taps az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a DK soraiban.)
Felszólalások:   3-4   5-6   7-8      Ülésnap adatai