Készült: 2021.01.19.06:01:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  89-96. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:   81-88   89-96   97-104      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Varju László képviselő úr, a DK képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Miért nem teszi ingyenessé a koronavírus-teszteket a kormány?” címmel. Varju László képviselő úré a szó, parancsoljon!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Ismétlés a tudás anyja, épp ezért szeretném, tisztelt miniszterelnök úr, önt kérdezni. De hadd kezdjem a felszólalásomat két találós kérdéssel! Az első: ki mondta, hogy az egészség nem lehet üzlet? A második pedig az: ki a miniszterelnök abban az országban, ahol csak az tudhatja meg magáról, hogy koronavírusose, akinek van erre a saját zsebéből 40 ezer forintja? Igen, mindkét kérdésre az a helyes válasz, hogy Orbán Viktor, azaz ön, miniszterelnök úr.Ez mindent elmond arról, hogy a Fidesz hogyan hagyta az embereket az árok szélén, hogyan távolodott el a magyaroktól, az országtól és hogyan lett a közpénzből urizáló milliárdos, jachtkeresztény kormány, az, amit önök csinálnak. Az egészség ma üzlet, ahogy üzlet a koronavírus-tesztelés is. Az önök kormánya tette azzá. Egész Európában lassan ingyenes a tesztelés, és az európai államok kifejezetten biztatják az embereket, hogy éljenek az ingyenteszttel. Önöknek van képük azt mondani, hogy két tesztért fizessenek 40 ezer forintot.

Hadd emlékeztessem önt arra, hogy mit mondott korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hatósági áras koronavírustesztekről!

(16.50)

Azt mondta, hogy 6-8 ezer forintnál nem fognak többe kerülni, ne legyenek négy-ötszörösen túlárazva. Akkor ebből az következik, hogy a jelenlegi árazásuk szerint ez most már csak kétszeresére-háromszorosára van túlárazva.

Kérdezem tehát, hol van az a pénz, amit mi, magyarok már befizettünk az államkasszába egészségügyi hozzájárulás címén, ha most nem tudják a koronavírus-tesztelést mindenkinek, akinek erre szüksége van és kéri, ingyenessé tenni.

Úgyhogy most még tisztelettel kérem miniszterelnök urat, az embereknek adják meg azt, ami nekik jár, azt, hogy legyen módjuk ingyenesen tesztelni. Várom válaszát, köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A válaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Nehéz ez. Megpróbálom saját logikám szerint elmondani önnek. Tehát ha azt akarjuk, hogy a tesztelésből ne legyen üzlet, akkor be kell vezetni hatósági árat. Ezért be is vezettük. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra Varju László képviselő úré a szó, parancsoljon!

VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Bár ebből könnyen következik, miniszterelnök úr, hogy az, amit csinálnak, éppen az önök által oda biztatott vállalkozók, akik most biztos piacot kaptak önöktől, és ezzel odaküldik, odaterelik az embereket, és 40 ezer forintot fizettetnek minimum minden családdal. (Sic!) És akkor még nem beszéltünk az apukáról, az anyukáról, a gyerekekről, hiszen egy családnak akár 100 ezer forintjába is kerülhet mindez. A gond csak az, tisztelt miniszterelnök úr, hogy az emberek már megfizették ennek az árát, és önök most még egyszer ki akarják fizettetni, sokszorosan, egymás után. A kormány  egészen példátlan módon  a fizetések több mint harmadát egyébként valamilyen járulékokkal elvonja, önök ezt felhasználják, és most mégis újra kifizettetik az emberekkel ezt a tesztet.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Hol van az a pénz, amit erre befizettünk, és miért nem tesztelnek abból a pénzből? Miért másként teszik, miért a családokkal fizettetik meg? (Zaj és derültség a kormányzó pártok padsoraiból.  Taps a DK padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat is. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Isten látja lelkem, én megpróbáltam (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból.), de hát, ha nem megy, nem megy. Próbálkozzunk másik irányból!Ön mégiscsak egy szocialista kormányban dolgozott. Na, nézzük, mit csináltak! Elvettek egyhavi nyugdíjat az emberektől; felemelték a nyugdíjkorhatárt; elvettek egyhavi bért a közigazgatásban dolgozóktól és a tanároktól; lecsökkentették a gyes időtartamát; be akarták vezetni az ingatlanvagyon-adót; felemelték a társasági adót; felemelték az áfát; háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát. Ami az egészségügyet illeti, ingyenesség helyett vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be. És most ön von felelősségre a hatósági ár miatt? (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   81-88   89-96   97-104      Ülésnap adatai