Készült: 2021.01.19.06:46:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  81-88. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:   73-80   81-88   89-96      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Kunhalmi Ágnes képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Hova vezet ez?” címmel. Kunhalmi Ágnes képviselő asszonyt illeti a szó. Parancsoljon!

KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! A kormány a háziorvosi, a kórházi vagy a hatósági döntés alapján elrendelt tesztelés esetében biztosítja az ingyenességet  elméletileg. Amennyiben azonban valaki külföldről tért vissza és mentesülni szeretne a karantén alól, vagy saját elhatározása alapján kívánja magát teszteltetni, 19 500 forintos hatósági ár alapján teheti ezt meg, melyből 2500 a mintavétel díja, 17 000 forint pedig a vizsgálaté. A kormány érzékelte, hogy a kezdeti 30-40 ezer forintos tesztárak rendkívül magasak, nagyon nagy terhet rónak a társadalom tagjainak döntő többségére.

A hatósági ár bevezetése ebben az esetben viszont nem jelent megoldást. Ez az ár továbbra is magas a magukat teszteltetni kívánók számára. A jelen helyzetben viszont a korábbiaknál sokkal több tesztelésre lenne szükség egyfelől azért, mert meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma, másfelől pedig, a tavaszi első hullámmal ellentétben nincsenek jól azonosítható gócpontok. Ebben a helyzetben azok viselkednek felelős polgárként Magyarországon, akik önként vállalják a tesztelést, és utána akarnak járni annak, hogy ha adott esetben rosszul érzik magukat, tesztelhessék, de nincs rá pénzük vagy félnek attól, hogy a munkahelyről kirúgják őket, és sorolhatnánk ezeket az anomáliákat, amelyek mindennaposak.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a járulékok befizetése formájában a magukat teszteltetni akarók tulajdonképpen már megfizették ezeket a vizsgálatokat egyszer. Egészségügyi közgazdászok számításai szerint az ingyenes tesztelés nem jelentene jelentős megterhelést az államháztartásnak sem. Továbbá én azt gondolom, miniszterelnök úr, hogy ha a gazdaságot továbbra is működtetni akarjuk, akkor a tesztelésnek lenne itt az ideje, mert azzal tudnánk nemcsak a vírust kontroll alatt tartani, vagyis mindannyian meg a kormány, hanem bizony akkor működtetni is tudnánk a gazdaságot, mert a munkahelyekről időben ki lehetne szedni azokat az embereket, ki tudnának kerülni azok, akik körbefertőznek.

Kérdezem miniszterelnök urat, nem gondoltae meg magát az ingyenes teszteléssel kapcsolatban. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. A válaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. A magyar kormány álláspontja az operatív törzs javaslatára az, hogy kövessük a WHO-protokollt. Ez vonatkozik a tesztelésre: ha orvos vagy hatóság rendeli el a tesztelést, akkor az ingyenes. Tájékoztatom a képviselő asszonyt, hogy eddig 580 ezer tesztet végeztünk el, melyek többsége ingyenes volt. A tesztelés értelméről megoszlanak a vélemények. Én annak vagyok a híve, hogy mindenki teszteltesse magát, aki ennek szükségét érzi. Ezért a tesztelés profitarányát szükséges volt leszorítani, és úgy döntöttünk, hogy a 30, időnként 40 ezer forintos piaci tesztár helyett legyen 19 500 forint, amely egy korrekt ár. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Egyperces viszonválaszra Kunhalmi Ágnes képviselő asszonyé a szó. Parancsoljon!

KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! A valóság az sajnos, hogy aki kontaktszemély  és nagyon sokan most már sajnos mindannyiunk környezetében, az én környezetemben is kontaktszemélyek közvetlen családtagok  és nincs tünete, annak nem ingyenes a tesztelés. Továbbá fontolja meg, kérem, azt, amit a gazdasággal kapcsolatban mondtam. Önnek és mindannyiunknak az érdeke az, hogy a gazdaság ne álljon le, amennyire lehet, működőképes legyen. A tesztelés ebben segíteni tud.

Továbbá, bár velem kapcsolatban és a nekem adott válaszában nem említette, hogy víruspárti lennék, de a kollégái és kedves politikustársai ezt mindig el szokták mondani, ezért kérdezem, hogy az támogatjae a vírust, aki nem akadályozza meg egy meghatározott gócpontok nélküli gyors terjedés idején teszteléssel a második hullám elhatalmasodását, vagy az, aki felhívja a figyelmet arra, hogy ingyenesnek kellene lennie. Lenne rá pénz, miniszterelnök úr, egyszer már ezt kifizették az emberek, ön ezt megvette az adóforintokból, és most még egyszer ki akarja velük fizettetni, ez a nem korrekt. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat is. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Az okfejtés alapvetésével egyetértek, a következtetéssel nem. Valóban, miután tb-járulékot fizetnek az emberek, nagyon helyes, hogy a tesztelés ingyenes, amikor az orvos vagy hatóság elrendeli azt.A gazdasággal kapcsolatban elmondott véleményét fontosnak tartom, de azért megemlítem, hogy a világjárvány kellős közepén ma Magyarországon 900 ezerrel dolgoznak többen, mint amikor önök kormányoztak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   73-80   81-88   89-96      Ülésnap adatai