Készült: 2021.01.20.14:23:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  73-80. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:16


Felszólalások:   71-73   73-80   81-88      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Most megkérdezem Hadházy Ákos képviselő urat, amennyiben jelen van, kíváne élni a felszólalás lehetőségével. (Közbeszólások.) Úgy látom, hogy nincs jelen, tehát nem kíván élni a felszólalás lehetőségével. Tisztelt Országgyűlés! Most a határozathozatal következik. Emlékeztetem önöket, a bizottság úgy foglalt állást, hogy a képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés ne függessze fel.

Felhívom a szíves figyelmüket arra, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy felfüggesztie Hadházy Ákos országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés Hadházy Ákos mentelmi jogát 13 igen szavazattal, 127 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett nem függesztette fel.

Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy egyetlen frakció sem kért elhangzásra sem interpellációt, sem kérdést, ezen napirendi pontok tárgyalására nem kerül sor.

Most azonnali kérdések tárgyalásával folytatjuk a munkánkat. 16 óra 36 perc van.

Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy amennyiben el kívánják hagyni az üléstermet, először a hátsó szektorokban szélen ülők, majd ezt követően a középső, majd az első sorokban ülők a szektorok szélétől megkezdve hagyják el a termet, egymás között megfelelő távolságot tartva.

Emlékeztetem önöket arra, hogy a mai ülésnapon elfogadott H/12958. számú határozati házszabályi rendelkezésektől való eltérés értelmében az azonnali kérdések tárgyalása során a 60. percet követően a miniszterelnök úr és a miniszterek az azonnali kérdéseket nem kötelesek személyesen megválaszolni.

Tisztelt Országgyűlés! Jakab Péter és Nunkovics Tibor jobbikos képviselők, frakcióvezető úr és képviselő úr azonnali kérdést kívánnak feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mit gondol erről, Miniszterelnök úr?” címmel. Jakab Péter frakcióvezető úré a szó. Parancsoljon!

JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az elmúlt két évben mi már számtalan csörtét megvívtunk itt a parlamentben. Én mindig feltettem önnek egy kérdést, ön pedig mindig válaszolt egy másikra. Mintha nem is ugyanabban a világban élnénk. És valóban. Tudja, az én világomban a magyar emberek nyugati életszínvonalat szeretnének, nyugati egészségügyi ellátást, jólétet, szabadságot. Az ön világában egészen más a helyzet. Az ön világában  idén nyáron megtudhattuk  a magyarok számára a Nyugat már nem vonzó, de mondjuk, a fehérorosz rezsim igen. Sőt, korábban mondott olyat is  ez a kedvencem , hogy nekünk, magyaroknak hamarosan az lesz a problémánk, hogy mihez is kezdjünk a Nyugat-Európából hozzánk érkező munkavállalókkal. Úgy elképzelem, ahogy Jürgennek a szeme felcsillan, amikor meghallja, hogy Magyarországon már akár nettó 200 ezer forintot is haza lehet vinni havonta, és azon nyomban rohan Münchenből Miskolcra munkát vállalni.

Miniszterelnök úr, ön tényleg egy egészen más filmet néz ott a fejében, egy mesét, Viktor Csodaországban, vagy nem tudom, micsodát. Vagy ön komolyan azt gondolja, hogy egy holland kipróbálná, hogyan lehet egy hónapra beosztani a 107 ezres minimálbért vagy a 28 500 forintos minimálnyugdíjat? Ön szerint egy nyugat-európai szeretne olyan országban élni, ahol a kormány a súlyosabb betegségeket tízparancsolattal orvosolná, a többieknek meg gyűjtene kupakokat? Ne nevettessen már! Ide maximum azok fognak jönni, akik hallották már a kis magyar gázszerelő történetét, aki úgy lett dollármilliárdos, hogy okosabbnak hitte magát a Facebook alapítójánál, közben pedig csak az ön barátja.

Miniszterelnök úr, kabaré, amit ön ezzel az országgal művel, és tudja, csak azért nem tudunk rajta nevetni, mert mi nem Nyugat-Európából jöttünk ide, hanem itt születtünk, és jó eséllyel itt is fogunk meghalni  ha önökön múlik, hamarabb, mint gondolnánk.

Miniszterelnök úr, a mesének vége, térjen vissza közénk a valóságba! Nézzen rám! Menni fog? Várom a válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Mi a kérdés?)

ELNÖK: Köszönöm. A válaszadásra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Parancsoljon, miniszterelnök úr, öné a szó.

(16.40)

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Rendre azzal a kihívással kell szembenéznem, hogy értelmetlen kérdésre kell értelmes választ adnom (Dr. Rétvári Bence: Nincs is kérdés!), de megpróbálom.Valóban azt gondolom, hogy folytatódni fog a már megkezdődött tendencia. Ha ön elmegy jó néhány helyre Magyarországon, látni fogja, hogy megérkeztek és sokan jönnek Nyugat-Európából. Sok helyen az a problémánk, különösen kisebb településeken, hogy nemcsak megérkeznek, hanem egész kistelepüléseket vásárolnak fel. Tehát javaslom, hogy készüljünk fel gondolatban erre a helyzetre, de nem az életszínvonal miatt, ezt ön félreérti, hanem az életminőség miatt, ami több a jövedelemnél, beleértendő a migráció, a keresztény kultúra esélye, a közbiztonság, a terrormentes élet, és így tovább, készüljünk fel rá. Sőt, gondoljuk meg, hogy nem érdemese erről bátrabban gondolkodnunk, hogy igen, Magyarországra még a mi életünkben nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Egyperces viszonválaszra frakcióvezető úré a szó. Parancsoljon!

JAKAB PÉTER (Jobbik): Miniszterelnök úr, egyelőre én azt tapasztalom, hogy Ukrajnából meg Törökországból érkeznek hozzánk vendégmunkások igen nagy számban. Úgyhogy mintha ön továbbra is alukálna. Azt tudom mondani, hogy ébresztő. Ébredjen fel, vagy majd Borsod október 11-én önt is fel fogja ébreszteni és el fogjuk önnek magyarázni az ország legkeményebb megyéjében, hogy mi nem kérünk a fehérorosz módszerekből, nem kérünk abból, hogy önök listázzák az ellenzéki aktivistákat, nem kérünk abból, hogy ugráltassák a független polgármestereket, nem kérünk a fenyegetésből, a lejáratásból és a hazudozásból.A magyarok nem keleti rezsimet akarnak, hanem nyugati jólétet, azt, amit önök egyébként harminc évvel ezelőtt megígértek ennek az országnak. Tudja, Borsod az elmúlt harminc évben szinte mindig csak vesztett. Na, most, október 11-én győzni fog. Le fogjuk győzni a kétharmadot és ezzel minden magyar ember nyerni fog. Most pedig, ha gondolja, olvassa fel a rágalmakat, a hazugságokat, amelyeket nyilván megírtak önnek. Október 11-én az igazság győzni fog a hazugság felett.

Most is csak azt tudom mondani: győzzön az ellenzék, hajrá Bíró László! (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Egyperces viszonválasz illeti meg a miniszterelnök urat. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Kétségkívül a választási joganyag nem könnyű olvasmány. De mégis, ha kis figyelmet szentel a frakcióvezető úr ennek a joganyagnak, akkor látni fogja, hogy önöknek nincs jelöltje Borsodban. (Jakab Péter közbeszól.  Z. Kárpát Dániel: Nem erre vonatkozott a kérdés!) Jogi értelemben nincs jelöltjük. Megköszönhetik a Jóistennek és Gyurcsány Ferencnek, hogy megtette azt a szívességet, hogy elindította a szóban forgó jelöltet. Egyébként önöknek nem lenne jelöltje.De ha már a „Borsodnak miből van elege” című bekezdést hallhattuk öntől, akkor szeretném az ország nyilvánossága előtt is elmondani, hogy a baloldal jobbikos jelöltje ’14 és ’16 között egy szociális szövetkezetet vezetett, 50 millió forintos támogatást kapott azért, hogy munkahelyeket teremtsen. A céget végül bedöntötték, a varrónők munkabérét ki sem fizették, futhattak a bérük után. Na, ennek kell véget vetni Borsodban. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   71-73   73-80   81-88      Ülésnap adatai