Készült: 2021.01.20.14:28:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  41-44. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:35


Felszólalások:   37-40   41-44   45-48      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik képviselőcsoportjából Jakab Péter frakcióvezető úr jelentkezett „Jegyezzék meg ezt a napot!” címmel napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, frakcióvezető úr, öné a szó.

JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. No, képviselőtársak, sikerült kipihenni magukat? Minden jó volt a luxusrepülőgépen? Minden kényelem megvolt a luxusjachton? Gondolom, igen. A nyáron ugyanis a miniszterelnök kedvenc magángépe szinte meg sem állt Budapest és a horvát tengerpart között, úgyhogy gyanítom, hogy a száz-egynéhány legbátrabb magyar kellően kipihenten és újult erővel vághat neki a lopásnak, a hazudozásnak és mindannak, ami az önök kormányzását jellemzi. Bár azért hozzáteszem, hogy olyan sokáig már nem élvezhetik a lopott pénzből vett luxust. Október 11., jegyezzék meg ezt a napot! Ezen a napon ugyanis a borsodi időközi országgyűlési választáson le fogjuk önöket győzni, lebontjuk a kétharmadot, és véget vetünk az önök luxuskormányzásának is. Tíz év nyaralás után végre várja önöket tíz év hűsölés. Önök az elmúlt tíz évben szinte mindent elvettek ettől a nemzettől. Elvették a megélhetését, az egészségét, a szabadságát.

(15.30)

Közben úgy viselkedtek, úgy kezelték ezt az országot, mintha a saját birtokuk lenne. A budai Vár a lakásuk, a Balaton a kerti medencéjük, a magyarok meg az önök szolgái. Hát erről szólt az elmúlt tíz év. Önök gázszerelőből lett arisztokratát játszanak, sötétek, mint az éjszaka, de fénylő csillagot játszanak ott az égen, mert szabadon urizálhatnak, dőzsölhetnek, jachtozhatnak abból a pénzből egyébként, amit elvettek a magyar melósoktól meg a magyar nyugdíjasoktól.

Október 11-én jön a viszonválasz, képviselőtársak. Lesz itt csillaghullás! Azon a napon ítéletet fognak mondani az emberek önök felett, és énnekem egy kis öröm, hogy az ország legszegényebb megyéje, Borsod fog ítélkezni önök felett. Azon a napon mi, borsodiak fogjuk elindítani azt a lavinát, ami egyszer s mindenkorra maga alá fogja temetni azt az elmebajt, amit úgy hívnak, hogy Fidesz-kétharmad. Tudom, hogy félnek. Ott van az arcukon a félelem azóta, hogy az ellenzék összefogott. Mert összefogtunk az önkormányzati választáson, és négymillió honfitársunknak lett ellenzéki polgármestere. Összefogtunk Dunaújvárosban, és majdhogynem kétharmaddal vertük meg önöket. És most összefogtunk Borsodban is. Önök gyűlöletet adnak az embereknek, mi pedig összefogást, és ezzel láthatóan nem is tudnak mit kezdeni. Hát, azt sem tudják, mit jelent ez a szó! Világéletükben csak gyűlölködtek, csakhogy ez most már édeskevés a győzelemhez. (Dr. Rétvári Bence: Mert a Jobbik a béke szigete!) Itt most már nem elég szavazatot vásárolni, képviselőtársak, meg száraztésztát osztogatni, meg fenyegetni, meg lejáratni, hazudozni, meg független polgármestereket ugráltatni, nem!

Valami egészen másra lenne szükség, olyanra, amire az elmúlt tíz évben még nem volt példa. Úgy hívják, hogy kormányzati teljesítmény. Az emberek nem lejárató kampányokat akarnak mindenféle varrónőkről  majd biztos fogják mondani , nem, jólétet akarnak az emberek, tisztességes fizetést és nyugdíjat, XXI. századi egészségügyi ellátást, ingyenes tesztelést, szabad oktatást, modern közlekedést, élhető vidéket. Vagyis mindazt, amit önök tízévnyi kétharmaddal a hátuk mögött sem tudtak megadni a magyar nemzetnek. Ehelyett Borsodban már odáig süllyedtek, hogy fehérorosz módszerekkel próbálták megakadályozni az ellenzéket abban, hogy egyáltalán el tudjon indulni egy országgyűlési választáson, és csak azért vallottak kudarcot, mert az ellenzéki összefogás jóval erősebb volt, mint az önök gyűlölködése.

Igen, képviselőtársak, önök gyűlölik az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót, gyűlölik azért, mert nem olyan, mint önök. (Nacsa Lőrinc: Antiszemita!) Az emberek meg pontosan épp ezért szeretik, mert közülük való. Ő nem Amerikában, nem Washingtonban élte az életet, hahó, hanem Tarcalon! Ő nem külföldi diplomatákkal foglalkozott, hanem magyar gazdákkal, termelőkkel, ő tudja, hogy milyen a borsodi élet, és tudja, hogy hogyan lehet jobbá tenni. Még a magyar zászlót is ismeri, bocsánat! Ez önöknél azért nem akármi!

Képviselőtársak, higgyék el, hogy Bíró László itt a parlamentben sem lesz az önök konkurenciája, ő nem lop, nem csal, nem hazudik, ha hibázik, még arra is képes, hogy bocsánatot kérjen. Ő nem olyan, mint Pócs János, az önök képviselőtársa, aki cigány embert tett a kazánba megégetéssel fenyegetve, és jót röhögött rajta, hogy ez vicces. Ő nem olyan, mint Szijjártó Péter, aki közpénzen felhizlalt üzletembertől fogad el napi tízmilliós jachtozást. Ő nem olyan, mint Mengyi Roland, az önök képviselőtársa, aki most is ott csücsül a börtönben korrupció miatt. Nem! Bíró László nagyon más, mint önök. (Dr. Brenner Koloman: Nagy csend lett…) Ő nem elvenni akar, hanem adni, ő nem leépíteni akarja a kórházakat, hanem fejleszteni, ő nem a zöldszüretet támogatja, hanem a Tokajhoz méltó szőlőgazdálkodást. Ő nem segélyt akar adni az embereknek Taktaközben, hanem munkát.

Tudom, képviselőtársak, hogy önökön is nagyon nagy a nyomás. Hát, október 11-én bukhatják a kétharmadot, és ezért félnek az ellenzéktől. Mégis arra kérem önöket, hogy legyenek bátrak. Hogyha Mészáros Lőrinc tört magyarságával jobban értik: legyenek bátorak! (Derültség a Jobbik soraiból.) Küzdjenek tisztességesen, és október 11-én veszítsék el méltósággal a kétharmadot! Győzzön az ellenzék, hajrá Bíró László! (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Frakcióvezető úr elhangzott beszédére Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Most ez a felszólalás is azt bizonyítja, amiről az előbb beszéltem, hogy itt vagyunk a járvány elleni küzdelemben  erre mivel foglalkozik a Jobbik? Egy időközi választással. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Azzal foglalkozik. Ennyit tudnak önök hozzátenni a járvány elleni összefogáshoz. Engedje meg egyébként, hogy mind a kettőre reagáljak!Ami a járvány elleni küzdelmet illeti: az egészségügyet az elmúlt hónapokban fel kellett készíteni a második hullámra, éppen ezért mondhatjuk el, hogy most már elegendő lélegeztetőgép van, van elég kórházi ágy, és vannak kiváló szakembereink, akiket önök állandóan, naphosszat fenyegetnek és megpróbálnak lejáratni.

Ami a teszteléseket illeti  mert látom, hogy ezt felvetik , továbbra is a WHO-protokollok alapján zajlik a tesztelés, a kormány egyúttal döntött a PCR-tesztek hatósági áráról is, így lehet elkerülni azt, hogy nyerészkedjenek a teszteken. Ezzel együtt is igaz, hogy ha protokoll alapján történik a tesztelés, akkor azért nem kell fizetni. (Nunkovics Tibor: Hazugság!) Azoknak kell fizetni, akik saját maguk döntenek úgy, hogy tesztelést kérnek.

Ami a gazdasági kérdéseket illeti, ha jól értem, akkor azért érzékenyek a megélhetési ügyek iránt. Itt sok lépés történt, ezeknek is köszönhető, hogy június óta folyamatosan csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ennek is köszönhető az, hogy annyian dolgoznak ma Magyarországon, mint januárban, tehát a járvány betörése előtt. De tudjuk azt, hogy ezek a lépések még nem elegendőek, további lépések jönnek, és ezek közül csak az egyik az, amelyet a kormány bejelentett pár nappal ezelőtt, jelesül az, hogy meghosszabbítja a moratóriumot a védelemre szoruló csoportok számára. A hitelmoratóriumról van szó, közéjük tartoznak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok és a munkanélküliek is. Biztos lehet benne, hogy ezt még további döntések követik.

Most ön utalt röviden uszodákra, ha jól mondom. Nem mi voltunk azok, hanem az önök polgármestere Ózdon, aki privát használta a városi… (Dr. Gyüre Csaba: Ti voltatok, akik egész napra kivettétek az uszodát!) A városi uszodát. Úgyhogy erre röviden szerettem volna reagálni.

És amikor lesajnálják az ország teljesítményét, akkor arra kérem, hogy vegyék figyelembe, nézzék meg a statisztikákat, hogy mondjuk, mennyien hunynak el százezer főre vetítve. Belgiumban 85-en, Spanyolországban 64-en, Olaszországban 59-en, Franciaországban 47-en, Magyarországon kevesebb mint 7-en. Ez mutatja a magyar védekezés eredményességét.

És sajnálom azt, hogy a Jobbik még a második hullám idején is tagja, címeres tagja annak a baloldali kórusnak, amelyik a magyar védekezés és a magyar egészségügyi szakemberek teljesítményét folyamatosan elvitatja.

Meddig csinálják még ezt, tisztelt frakcióvezető úr? Meddig támadják még az egészségügyi dolgozókat?

Hogyha pedig a szerencsi választás… A jelöltállításukból jól látszik az, hogy bár nyilvánosan már Gyurcsány-kitűzőt hordanak, azért a padok alatt még mindig a kuruc.info-t olvassák. Ha nem így lenne, akkor nem jelöltek volna egy veretes antiszemitát. Az új baloldali szövetségeseik meg tengermélyen hallgatnak. Olyan nagy a csend az antiszemita kijelentések után, mintha a Börzsöny közepén lennénk. Pedig korábban minden bokorrezdülés után petíciók és tüntetések tucatjait szervezték ilyen esetekben. De nem áll meg itt a történet.

Azt nem tudom, hogy az önök jelöltje mennyire ismeri Borsodot. (Jakab Péter: Jobban, mint te!) De azt tudom, hogy a borsodiak megismerhették őt. Megismerhették őt. Milyen embert jelöltek önök? Egy olyan embert, aki nem fizette ki a varrónőket. Úgy, hogy cége több tíz millió forintot kapott munkahelyteremtésre, majd ezek után a cég bedőlt, ők meg szaladhattak a pénzük után. (Z. Kárpát Dániel: Elhitted a Magyar Nemzetnek?) És most megpróbálják az egészet letagadni.

És még egy dolgot hadd említsek, ha már szerencsi választás: azzal a Gyurcsány Ferenccel bútoroztak önök össze, akinek az idején bezárták a szerencsi cukorgyárat. Amikor szövetséget kötöttek Gyurcsány Ferenccel, akkor vajon gondoltake rájuk? És majd mit mondanak az ő szemükbe? Mit mondanak az ő szemükbe, hogy kivel kötöttek szövetséget? Ezzel szemben ez a kormány több mint 60 ezer új munkahelyet teremtett ebben a térségben, ami azért nagy különbség. (Z. Kárpát Dániel: Persze!)

Egy dolog biztos, ilyen agresszív jelöltekkel nem lehet munkahelyeket teremteni, és Gyurcsány Ferenc árnyékából pedig egyenesen lehetetlen. Önök nemzeti pártként indultak, nemzeti pártként indultak, de egy baloldali paktum része lettek. Olyan szintje ez a képmutatásnak, hogy egy külön időszaki kiállítást lehetne ennek nyitni a Terror Házában. Ez a helyzet, sok elismerést ne várjanak tőle! És egyébként, ha ön annyira érzékeny szociálisan, akkor egy dolgot hadd kérjünk: kérdezze meg a szerencsi jelöltjüket, hogy miért nem fizette ki a varrónőket! Találkozunk még itt, úgyhogy várjuk a választ. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   37-40   41-44   45-48      Ülésnap adatai