Készült: 2021.01.20.14:55:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  37-40. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 11:05


Felszólalások:   33-36   37-40   41-44      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! „Aktuális kérdésekről” címmel az MSZP képviselőcsoportjából Harangozó Tamás képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban aktuális kérdés, és az imént is nyilvánvalóan erről volt szó: magasröptű ideológiai vitákról vagy annak látszó beszélgetésekről. A miniszterelnöki napirend előttihez képest szeretnék a vírusjárványról, a magyar emberek egészségéről és arról beszélni, hogy valójában mi zajlik ebben az országban. Azt tudom önöknek mondani, hogy hüledezve hallgattam már eddig is a miniszterelnök minden egyes megszólalását. Azt hagyjuk is, hogy katonai zsargonnal adja elő, hogy Magyarország meg a kormány mindenben felkészült a második hullámra.

Képviselőtársaim! Ez nincs így. Ne haragudjanak, elhiszem, hogy Dömötör Csaba úr nem vár napokat a mentőre, hogy kijöjjenek hozzá tesztelni. De önök például, fideszes országgyűlési képviselők, ne mondják nekem, hogy hazamenve nincs a családjukban, a baráti körükben ember, aki elmondja, hogy valójában nem a kormány tagjainak, nem kiváltságosoknak hogyan működik ez a rendszer.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én most személyesen végigcsináltam. Sajnos, egy közvetlen hozzátartozóm  egy háztartásban élőm  Covid-pozitív, -vírusos lett. A tesztjét önköltséggel, saját magánteszten végezte el, úgyhogy nem tudhatjuk már meg utólag, hogy hány nap múlva jött volna ki a mentő. De azt tudom önöknek mondani, hogy három napjába telt a járványügyi szervezetnek, mire a pozitív teszt után egyáltalán bejelentkeztek nálunk, hogy jó napot kívánok, önökkel mi van. Négy napba tellett, mire meghoztak egy határozatot, hogy karanténba kell vonulnunk.

A családom egy közvetlen hozzátartozója egyébként ezzel összefüggésben múlt szombaton kihívta a mentőt, mert rosszul lett. Vasárnap meg is érkeztek. Most szombatig semmilyen eredmény nem jött a tesztről, majd a mentők újra kimentek hozzá; újra, egy hét után.

(15.20)

Ez a fiatalember nappali egyetemista. Mit kellett volna csinálnia? Egyetemre járnia? Emberek közé menni? És a legdurvább, ami miatt igenis akartam ma szólni napirend előtt, az egy közvetlen barátunk, aki csütörtök reggel hívta a mentőket, mert rosszul lett, a felesége pedig péntek reggel lett rosszul. Két pici gyerekkel vannak otthon, a felesége nyolc hónapos terhes. Tudják, mikor ment ki a mentő? Egy órával ezelőtt; négy nappal később. Tudják, mikor lesz abból teszteredmény? Hogy ezek az emberek két pici gyerekkel, terhes asszonnyal négy napja azt se tudják, hogy mit kell csinálni?! Hogy árte a babának?! Hogy valaki foglalkozna velük?! És az az igazság, tudják, hogy amikor minket vasárnap délben ez a szerencsétlen ügyintéző hölgy felhívott, elcsukló hangon, hogy ugye, össze tudjuk írni a kontaktunkat, mert nem győzik, nem tudják megcsinálni, ami a dolguk…  le a kalappal előttük, egyébként.

De visszatérve a miniszterelnök ferdítésére, hogy most erősebbet ne mondjak: de, a magyar kormány dolga lett volna nyáron, nem jachtozni, meg röpködni magángéppel összevissza, hanem megerősíteni a járványügyi szervezetet, hogy ne egy maroknyi emberre jusson ennyi beteg. A kormány dolga lett volna az egészségügy humán részét megerősíteni. És lehet összevissza beszélni, de január óta csak idén 300, negyven év alatti orvos adta vissza a papírjait, azaz lépett ki a kamarából a Magyar Orvosi Kamara adatai szerint, tehát vagy hagyta el az országot, vagy lépett ki a rendszerből úgy, ahogy van, a járvány közepén. És erre nem tud senki mutogatni, hogy több ezer szakember mit csinál meg mit nem. Meggebednek! Nyilván a mentősök is meggebednek! Az önök felelőssége, hogy legyen elég autó, legyen elég ember, legyen elég ügyintéző. Nincs, tisztelt képviselőtársaim!

Önök választották azt a megoldást, a nemzeti konzultációra is hivatkozva, hogy nem zárják az országot. De ebben a helyzetben, tisztelt képviselőtársaim, a járványügyi védekezés az első vonal. Nem telhetnek el napok vagy hetek, hogy az emberek összevissza kóvályogjanak akár fertőző állapotban! Itt napokon, 48 órán belül határozatnak, zárásnak, karanténnak kell lennie. És ha egy mód van rá, akkor valamilyen orvosi tanáccsal illene ellátni az embereket. Ennek a feltételeit, szeretném önöknek nagy tisztelettel jelenteni, önök nem biztosítják. És ma itt vagyunk az Országgyűlésben, és halljuk, büszkén mondja a Fidesz, hogy lám, működik a parlament. Milyen törvényt fogunk ma tárgyalni? Milyen törvényt fog most a kormány a parlament elé behozni? Hogy a magyar televízió még kapjon 10 milliárd forintot a másik 87 mellé? Ne haragudjanak, elment a józan eszük?! Én nem tudok már mást kérdezni. Az a 10 milliárd forint félmillió ingyenes teszt a saját áraik alapján.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tessék megerősíteni a járványügyi rendszert, tessék megsegíteni azokat a százezreket, akik az emberek életét mentik, vagy tízezreket, és tessék a dolgukat végezni, ne csak mellébeszélni! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úrnak az imént elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Több mindenről beszélt, az egyik a koronavírussal kapcsolatos információk. Ön is láthatta, és egy ország láthatta, hogy az operatív törzs mindennap sajtótájékoztatót tartott a vírusjárvány alatt, amikor a veszélyhelyzet megszűnt, akkor ez felfüggesztésre került, de ön is láthatta, hogy a múlt héten is újabb és újabb, és azóta is rendszeres online sajtótájékoztatók láthatók mindenki számára, az elejétől a végéig, megvágatlanul, élő tudósításban, követhető a Facebookon, követhető a köztévén, és itt minden, ön által most felvetett kérdés is már felmerült a korábbiakban, és pontosan a válaszokat igyekeztek ott megadni, ha kell, többször, ezért üzemeltetjük a koronavirus.gov.hu honlapot, ezért van telefonszám, ezért van e-mail-cím, ezért van ügyeleti központ, hogy mindenkinek minden ilyesfajta kérdését, amit ön itt feltett, ezeket a kérdéseket legyen hol feltenni, és ezeket a kérdéseket meg is válaszoljuk. Én azt kérem öntől is, hogy figyelje ezeket a tájékoztatókat. Nemhiába áll ki szinte mindennap az országos tiszti főorvos, és minden egyes ilyen kérdést, amiket ön itt felsorolt, megválaszolt már az elmúlt hetekben, és ha ezeket a kérdéseket újra és újra felteszik, és újra és újra sokakat érdekel, természetesen újra és újra meg fogja válaszolni. Azt hiszem, hogy információval való ellátásban Magyarországon mindenki azt láthatta, hogy mindennap, ami éppen aktuális, ami éppen fontos, azt az információt mindenki megkaphatja.

A tesztelésekkel kapcsolatban Ledia Lazerit tudom önnek idézni  a WHO magyarországi vezetője ő , aki azt mondta, hogy elég koronavírustesztet végez el Magyarország. A WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott, igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni, Magyarországon ez az arány pedig magasabb, 30-34 környékén van, tehát háromszor is több teszt kerül elvégzésre, mint ahogy az a WHO protokolljában előírt. Szó szerint idézem: amit Magyarország tesz, az összhangban van a WHO javaslataival és ajánlásaival. Teljes mértékben úgy járunk el a tesztelés esetén, ahogy azt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete javasolja az országok számára, hiszen minden országban fontos kérdés a koronavírus-járvány, ezért adta ki az ENSZ szakosított szerve ezt az ajánlást, és Magyarország is ezt követi.

A nyár folyamán, a nyári hónapokban 550 milliárd forint többletforrást biztosítottunk az egészségügy számára, pontosan azért, hogy jobban fel tudjon készülni az őszi várható második hullámra. Ha az utóbbi heteket is hozzászámítjuk, lehet, hogy 600 milliárd forintban is mérhetjük azt az összeget, amivel mindenfajta, akár tesztelésnek, akár más egészségügyi felkészülésnek a fedezetét a kormány biztosítani tudta.

Ön is tudja, ön is látja, tisztelt képviselő úr, hogy önök sok kritikával illették a kormányzatot, de ha mégis megnézi ön akár az egymillió lakosra jutó sajnálatos elhunytak számát, Magyarország szerencsére az eredményesebben védekező országok közé tartozik. Ezt ugyan nem az ellenzéknek köszönhetjük, de azért nem rossz, ha önök is tudják, hogy Magyarországon ez a szám mégiscsak harmadannyi, mint Luxemburgban vagy Svájcban, negyedannyi, mint Kanadában, ötödannyi, mint Hollandiában vagy Írországban, hetedannyi, mint Franciaországban, kilencedannyi, mint Angliában vagy Spanyolországban, vagy tizenkettedannyi, mint Belgiumban, márpedig ezen országok többsége jobb anyagi kondíciókkal rendelkezik, mint Magyarország. De ha a fertőzöttek százezer lakosra jutó arányát nézzük, akkor is Magyarország szerencsére a jobbak közé tartozik, mondjuk, feleannyi, mint Törökországban vagy Dániában, harmadannyi, mint Hollandiában, Olaszországban vagy Svájcban, negyedannyi, mint mondjuk, Írországban vagy Svédországban, és hetedannyi, mint Spanyolországban, és tizenegyedannyi, mint az Amerikai Egyesült Államokban, tisztelt képviselő úr.

Arra törekedtünk, hogy mindenki számára a tesztelés lehetőségét ingyenesen biztosítsuk. Magyarországon mindenki számára, aki vagy a koronavírus tüneteit mutatja, vagy szoros, közvetlen kapcsolatba került olyan személlyel, aki igazoltan koronavírus-fertőzött, ingyenesen jár a tesztelés. Többféle módja is van ennek az igénybevételének. Mindenki ezt a folyamatot az egészségügyi digitális felületen, az EESZT-ben követheti, tán az a leggyorsabb és legpontosabb információforrás mindenki számára, és a kormányzat azért biztosítja ezeket a forrásokat a későbbiekben is korlátlan mértékben  hiszen amennyire szükséges volt, minden kórházi és minden más igényt is a kormányzat kielégített , hogy pontosan elejét vegyük a fertőzésnek. Azt mutatják ezek az eredmények, hogy szerencsére, köszönhetően a mentős dolgozóknak, egészségügyi dolgozóknak és mindenki másnak is, eredményesen tudtuk felvenni a harcot, és úgy gondoljuk, hogy ha ez tavasszal sikerült, akkor idén ősszel is sikerülhet.

Sajnáljuk, hogy úgy látjuk, hogy az ellenzékre se tavasszal nem számíthattunk, de ősszel sem számíthatunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   33-36   37-40   41-44      Ülésnap adatai