Készült: 2021.01.20.14:52:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  33-36. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 8:44


Felszólalások:   29-32   33-36   37-40      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Ház! „Aktuális ügyek” címmel a DK képviselőcsoportjából Gyurcsány Ferenc frakcióvezető úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, frakcióvezető úr, öné a szó.

GYURCSÁNY FERENC (DK): Köszönöm szépen. Rövid és tárgyszerű leszek. Azt a vitát, ami itt a Házban is zajlik, hogy a kormány vajon helyesen kezelie a koronavírus-járványt, nem kívánom folytatni. Láthatólag alapkérdésekben nem értünk egyet. Egyetlen általánosabb megjegyzést tennék. Az önök által kívánt nemzeti egység ebben a fontos ügyben nem tud létrejönni kormányzati diktátumként. Aki nemzeti egységről szeretne beszélni, és ebben megállapodni a parlamenttel, annak be kell vonni a parlament ellenzéki pártjait a vírusválság kezelésének minden egyes szakaszába.

(15.10)

Az elemzések megismertetésébe, az alternatívák megismertetésébe, a lehetséges lépések megismertetésébe; és készen kell állni arra, hogy bizonyos ügyekben kompromisszumot köt. Így van esélye létrehozni a nemzeti egységet. Úgy, hogy azt kéri a kormánytöbbség és a kormányfő, hogy mindenben támogassuk őt, ez őszintén szólva szerintem nem a nemzeti egység, hanem az állampárti gondolat melegágya.

De nem akarom ezt folytatni. Egy megjegyzést szeretnék összesen tenni. A vitáinknak van egy nagyon világos pontja. Mi úgy látjuk, hogy jogos az a kérése és követelése nagyon sokaknak, hogy lényegében korlátozás nélkül, bárki számára ingyenesen hozzáférhető legyen a tesztelés. Nagyon sok ország ezt csinálja Európában, tehát azért nem a földtől elrugaszkodott igény ez. Önök ezt nem akarják megérteni. Még elmondhatjuk ezt tízszer itt, ellenzéki képviselők, világos, hogy nem jutunk egyről a kettőre.

Azt javaslom, hogy ne nemzeti konzultációt tartsunk ebben a kérdésben, hanem népszavazást. Szerintem azt kell javasolni, ha lehetséges, akkor az ellenzéki pártoknak egyébként közösen is kezdeményezni, hogy rendes, közjogi értelemben kötelező érvényű népszavazási folyamatot indítsunk el annak érdekében, hogy a nép kikövetelje önöktől, hogy ingyenes teszt jár mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy veszélyben van. Aztán majd meglátjuk, hogy mit dönt a nép. Önök állítólag a nép barátai, szívesen veszem az önök képviselőinek is a támogatását egy ilyen kezdeményezéshez, nem fogunk előle elfutni.

Népszavazást az ingyenes Covid-tesztről! Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. A frakcióvezető úr elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ha jól értem, akkor az összefogást hiányolja. Szerintem is szükség van összefogásra egy ilyen helyzetben  és minden nehezebb időszakban , csak arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy önök minden erejükkel az összefogást gáncsolták az elmúlt hónapokban. Ezernyi példát tudunk erre mondani.Ha egyébként kompromisszumra vágyik egy ilyen hirtelen ötlettől vezérelve, akkor mondjuk, kezdjék ott, hogy nem támadják az egészségügyi vezetőket. Akár egyetlenegy napra próbálják ki, hogy nem támadják azokat az egészségügyi vezetőket, akik most is a frontvonalban harcolnak! Egyébként én teljesen természetesnek tartom, hogy akár nehéz helyzetben, akár kevésbé nehéz helyzetben az ellenzék és a kormánypártok között zajos vita van, főleg itt a parlamentben. De egyetlen elvárásunk azért lenne önökkel szemben, mégpedig az, hogy maradjunk a tények talapzatán. És ez még akkor is így van, ha önnel szemben ez meglehetősen bátor elvárás, és merész. És a mai felszólalásaiban  engedje meg, hogy az előzőt is idevegyem  ugyanolyan logikát követett, mint a hétvégi, ha jól értelmezem, egy online konferencián tett felszólalásaiban, és nem tudok nem reagálni pár felvetésre.

Azt bírták a tegnapi napon mondani, hogy Magyarország az egyetlen állam, amely nem segít a válság alatt. Ez volt a kijelentés, amit önök tettek. Csak így: Magyarország az egyetlen állam, amely nem segít. (Arató Gergely közbeszól.) Ön is nagyon jól tudja  és akkor most nézzük itt a gazdasági vonatkozásokat , hogy csak az idei évi költségvetésben több száz milliárdos összeget különített el a kormány a válságkezelésre; és ha a jövő évi költségvetést nézem, akkor az életvédelmet szolgáló kiadások 3000 milliárdos keretben vannak, a gazdaságvédelmet szolgáló kiadások pedig 2500 milliárdos keretben. (Közbeszólások a DK padsoraiból.) És ezek nem csak elvont költségvetési sorok, mert konkrét támogatási intézkedések következnek belőlük: eszközbeszerzések, pluszjuttatások az egészségügynek, bértámogatások, beruházási támogatások, adócsökkentések, rengeteg olyan támogatás, amely két fő célt szolgál: az élet és az emberélet védelmét. Nos, azt nem várjuk el egy ellenzéki párttól, sem az önökétől, sem a többitől, hogy ajnározzák ezeket az intézkedéseket, de azt igenis, hogy ne állítsanak valótlant ezekkel kapcsolatban.

Ha már egészségügy: ha önök lennének most kormányon, ha önök maradtak volna kormányon, akkor most fizetős lenne az egészségügy. Akkor most mindenkinek, aki elkapta a koronavírust vagy kapcsolatba került egy fertőzöttel, fizetnie kellene az ellátásért. (Arató Gergely: Hazugság!  Közbekiáltások a DK padsoraiból.  Az elnök csenget.)

Másfelől, amikor ön szólásra emelkedik az egészségüggyel kapcsolatban, legyen szíves, tegye hozzá, hogy az önök kormányzásához képest 915, tehát majdnem 1000 milliárddal többet költünk egészségügyre, a szakorvosok bére a két és félszerese az akkori színvonalnak, az ápolók bére pedig 2022-re éri el a két és félszeres szintet.

Ami a teszteket illeti, örülök, hogy felhozta ezt a kérdést. Tegnap tettek egy kijelentést, mégpedig azt, hogy tíz tesztből nyolcat saját zsebből fizetnek ki a magyarok. Megint egy valótlanság, újabb ordas valótlanság. Az állítással szemben a tény az, hogy a tesztek többsége ingyenes, mert protokoll alapján történik. Mindezekből a példákból jól látszik, hogy a baloldal újra csúcsra járatja azt az álhírgenerátort, amit tavasszal beüzemeltek. (Arató Gergely: Szégyelld magad!) Álhíreket köröztetnek a statisztikákkal kapcsolatban, az álmentősökkel kapcsolatban, a kórházi ágyak számáról, és amint a példa mutatja, a tesztekről is. Mondjuk ki, ez azért van, mert most is úgy látszik, hogy a most kezdődő második hullámban is a vírusnak szurkolnak. (Közbeszólások a DK padsoraiban.)

Sokan reméljük, hogy eljön az az idő, amikor egyszer kipróbálják, hogy milyen a magyarok összefogását erősíteni, nem pedig gyengíteni. Legalább olyankor tegyék meg, amikor nehéz időszak van! És egyébként még egy dolog látványos volt a tegnapi felszólalásaikból meg egyébként a maiakból is: az, hogy az idő nagy részét azzal töltötték, hogy a 2022-es választásról beszéljenek. (Közbeszólások a DK padsoraiban.) Ilyen lista, olyan lista, ilyen paktum, amolyan paktum, közös indulás, egy jelölt, két jelölt, miniszterelnöki casting. (Kunhalmi Ágnes közbeszól.) Aki ezt végighallgatta, világos képet kaphat arról, hogy a baloldalnak most mi fontos (Arató Gergely közbeszól.): csak a hatalmi marakodás.

Az egész ország küzd a vírus ellen, maguk pedig a 2022-es pozíciókról beszélnek. Gratulálok! Nem kellene legalább ilyenkor félretenni ezt? Legalább ilyenkor?! Egy dolgot mondhatok: a koncon való marakodással, álhírgyártással és az egészségügyi dolgozók folyamatos támadásával semmit nem fognak hozzátenni a járvány elleni összefogáshoz, és abból, tisztelt frakcióvezető úr, nem lesz kompromisszum. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Valami nem változik Őszöd óta: a baloldalra most sem lehet számítani. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van!  Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   29-32   33-36   37-40      Ülésnap adatai