Készült: 2021.01.19.07:23:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  29-32. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:58


Felszólalások:   23-28   29-32   33-36      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : Köszönöm szépen, államtitkár úr. Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat. „Beszéljünk a tényekről” címmel az LMP képviselőcsoportjából Csárdi Antal képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Igen, azt gondolom, hogy beszéljünk a tényekről, és a tények ma azt mondják, hogy az alapvető élelmiszerek áfája az európai átlag több mint kétszerese. Beszéljünk a tényekről, mert önök sokat beszélnek válságkezelésről, csak azt nem veszik észre, hogy akinek segíteni kellene, az pont a dolgozó ember, a gazdaság motorja. És nekem szent meggyőződésem, hogy nem lehet más a célja semmilyen kormánynak, legyen az bármilyen színű, mint hogy egy igazságos adórendszert alakítson ki. Ma ott tartunk, hogy több adófizetési kötelezettség terheli a kenyér, a zöldség, a gyümölcsök megvásárlását, mint hogyha elmegyünk valamelyik szabadon választott étterembe.

(15.00)

Legyünk őszinték, ez nincs így rendben  hogy miniszterelnök urat idézzem. Mert nincs az úgy rendben, hogy ha egy négytagú család elkölt 12 ezer forintot, körülbelül ez az ára ma egy éttermi ebédnek, akkor alig 500 forint adót kell neki ez után fizetnie, míg ha elmegy a piacra, és ugyanezt a 12 ezer forintot elkölti krumplira, hagymára, almára, rizsre, és hosszan sorolhatnám az alapvető élelmiszereket, akkor ugyanezen adófizetési kötelezettsége több mint az ötszörösére, több mint 2500 forintra fog emelkedni. Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nincs ez rendben így!

Egyszerűen döbbenettel tapasztalom napról napra, hogy önök teljesen természetesnek veszik, hogy azok az alapvető élelmiszerek, amelyek Európában 7-12 százalék közötti forgalmiadó-sávba esnek, ez hazánkban 27 százalék. Gyakorlatilag minden eladott kenyéren, minden eladott zöldségen, minden eladott gyümölcsön lassan több nyereségre tesznek szert, mint aki megtermelte, mint aki eladja, és azt gondolom, hogy nincs ez rendben így. Nincs ez rendben így, mert meggyőződésem, hogy az a társadalmi igény, amely megjelenik e mögött a követelés mögött, egy valós problémára hívja fel a figyelmet. Mindannyian tudjuk  többször elhangzott miniszterelnök úr napirend előtti felszólalásában , hogy nehéz idők jönnek, és nehéz idők vannak mögöttünk. Tisztelt képviselőtársaim, jó volna, ha ezt önök is észrevennék! Jó volna, ha észrevennék, hogy a dolgozó ember van a legnehezebb helyzetben. Honfitársaink százezrei vesztették el egyik pillanatról a másikra az állásukat. Ugyanezek a honfitársaink részben vagy nem találtak azóta állást, részben pedig vagy nem a szakmájukban, és jellemzően nagyon sokan vannak ebben a helyzetben, sokkal kevesebb pénzért kénytelenek dolgozni.

Azt gondolom, hogy ha önök a munkát és a munka eredményét szeretnék fókuszban tartani, akkor nem lehet kérdés az, hogy a dolgozó emberek jövedelme ne az alapvető, az egészséges, mindennapi élethez szükséges alapvető élelmiszerek áfájára folyjon el, hanem azt gondolom, hogy a luxuskiadásokat  és ilyennek tekintek egy éttermi ebédet, igen , azokat kellene magasabb adókulccsal adóztatni, ha nincsen rá önök szerint költségvetési forrás, hogy lecsökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját.

De szeretném jelezni, hogy van erre költségvetési forrás, mert abban az országban nehezen tudom elképzelni, hogy ne lenne erre költségvetési forrás, ahol van pénzünk vadászati világkiállítás megrendezésére 50 milliárd forintért. Azt gondolom, hogy abban az országban, ahol van pénz motorpálya-építésre 65 milliárdért, ott van pénz arra is, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsük le egy sokkal méltányosabb mértékre. Azt gondolom, ez egy jogos követelése a teljes magyar társadalomnak, hogy ne tekintsük úgy, hogy luxus az alapvető élelmiszer. Ne tekintsük úgy, hogy luxus egészséges élelmiszerhez hozzájutni, és jó volna, ha nem luxusadóval büntetnék azokat, akik ezt megveszik. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára ön is figyelte már 2010 óta a politikát, láthatja, hogy a jelenlegi kormány adópolitikája egy szóban összegezhető: adócsökkentés. Adócsökkentés a személyi jövedelemadóban, a társasági adóban, a szociális hozzájárulási adóban és több más kisebb adófajtában is. Nagyon fontos, hogy a kormány ezt be tudja tartani, és minden évben csökkenteni tudja az adó összegét. Ennek eredményei mutatkoznak a GDP-arányos adóterhelésben, hiszen jelenleg 36,3 százalék, jelentős csökkenést mutat az elmúlt évekhez viszonyítottan. Ugyanakkor pedig el kell mondanom, hogy az önök pártja politikai kétszínűséget mutat az adópolitika tekintetében. Mindezt azért mondom, mert 2018-ban, amikor elindultak egy programmal a választásokon, akkor a következőt javasolták a magyar választópolgároknak: önök felemelik a személyi jövedelemadót, többsávossá teszik; önök visszarendezik a társasági adó kulcsát, kétkulcsossá teszik; önök megszüntetik az adókedvezményt  ezt az önök honlapjáról vettük le, amit olvasok , a vagyonadózás területén bevezetik a luxusadót, a nagybirtokadót (Tordai Bence: Helyes! Nagyon jó!), emelik a játékadót; fokozottabb terhelés van a termékdíjban, amit az emberek fizetnek meg, a bányajáradékban, a közterület-használati díjban; a zöldadók emelését szeretnék elérni, és üvegházgázadót vezetnek majd be. Egyszer beszél itt adócsökkentésről, a programjukban egyébként pedig adónövelés van.

Ami pedig a konkrét kérdést illeti, hogy önök szeretnék csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfakulcsát, ez egy helyes törekvés. Minden kormány erre törekszik, hogy az emberek fogyasztása lehetőleg minél olcsóbb legyen. Azonban amikor a parlamentben cselekedni kell önöknek, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatokat, amelyek áfacsökkentéseket tartalmaznak, 2014-től egyetlenegy esetben sem szavazták meg. 2014. január 1-jétől hatályba lépett az élő és félsertés áfájának csökkentése, a szarvasmarha, juh, kecske 2015-től, 2016-tól a sertéshús áfájának csökkentését (Csárdi Antal: Félsertés?), 2017. január 1-jétől lépett hatályba, a baromfihús és a tojás, majd a friss tej áfájának csökkentését sem szavazták meg, és sorolhatnám. A parlamentben egyetlenegy, a kormány által előterjesztett áfacsökkentést önök nem szavaztak meg. Most persze ellenzékben, amikor önöknek nincs felelősségük a kormányzás tekintetében, nincs felelősségük a tekintetben, hogy a költségvetés egyensúlyának hiányát 3 százalék alatt kell tartani, hogy az adóbevételeket be kell szedni, nincs felelősségük a tekintetben, hogy a vírus ellen a forrásokat az eszközbeszerzésre, az egészségügy felkészítésére elő kell teremteni, nincs felelősségük a tekintetben, hogy a gazdaságvédelemre, az elvesztett munkahelyek visszaállítására, új munkahelyek létrehozására milyen költségvetési források állnak rendelkezésre (Dr. Vadai Ágnes: Mészáros Lőrinc!), éppen ezért nyilvánvaló, hogy önök előálltak egy törvényjavaslattal. Abban a törvényjavaslatban, még egyszer mondom, alapvetően támogatható, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentenék 5 százalékra, azonban önöknek arra nincs felelősségük, hogy ez 200 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelent, és hogy ezt hogyan teremtsük elő. (Arató Gergely: Lopjál kevesebbet!  Közbeszólások.)

Az a helyzet, hogy az ellenzéki felelőtlenség persze elvezethet oda, hogy akár minden héten minden adót lehet csökkenteni. Úgy gondolom, hogy ez azért összetettebb feladat, összetettebb olyan tekintetben, hogy először is nagyon meg kell vizsgálni, hogy az áfacsökkentés jelente valóban a fogyasztóknak árcsökkenést és kevesebb kiadást. Sajnos az esetek jelentős részében ez nem történt meg. De természetesen a javaslatokat megfontoljuk, és a kormány meg fogja vizsgálni az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatokat. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:   23-28   29-32   33-36      Ülésnap adatai