Készült: 2021.01.19.06:26:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  23-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:53


Felszólalások:   1-22   23-28   29-32      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Ház! Most az előre bejelentett napirend előtti felszólalások következnek. Elsőként a Párbeszéd frakcióvezetőjének, Szabó Timeának adom meg a szót.

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Tisztelt Képviselőtársaim! Az őszi parlamenti ülésszak kezdetén lehetőség van arra, hogy az ember egy kicsit hosszabb távon is megossza gondolatait arról, milyen jövőt is képzel el ennek az országnak. Orbán Viktortól hallottunk most valamiféle fura, a valósággal nem teljesen baráti viszonyban levő előadást, de ami ennél érdekesebb, az az, hogy a miniszterelnök ma megjelentetett a kormány propagandalapjában is egy ennél részletesebb gondolatmenetet, ami a legjobb értelemben is egy teljesen kusza eszmefuttatás volt Európáról és a liberális demokrácia hanyatlásáról.Én nem voltam rest, és megszámoltam, hogy ebben a cikkben a miniszterelnök harminchatszor írta le a „libernyák” vagy a „liberális” szavak valamilyen ragozott formáját. A gondolatmenet sokkal inkább hasonlított egy pszichodrámacsoportban való küzdelemhez, amiben Orbán Viktor még mindig küzd a régi, feldolgozatlan sérelmeivel, mintsem egy államférfi felelős jövőbeli víziójához. Ezen nem is kell csodálkozni, képviselőtársaim: amikor a lopáson kívül Orbán Viktor kormánya évek óta a teljes ötlettelenségben leledzik, akkor nem is várhatunk mást. A válság ugyanis végleg lerántotta a leplet arról a hazugságról, hogy a kormánynak a magyar emberek boldogulása, boldogsága lenne az első. Pont a koronavírus-járvány első hulláma mutatta meg azt, hogy bármelyik ország bármikor kerülhet olyan helyzetbe, akár önhibáján kívül is, hogy kicsúszik a lába alól a talaj. Ezek azok a helyzetek, amikor világossá válik, hogy egy kormány valójában az emberekért, a saját hazájának a boldogulásáért küzd, vagy ehelyett tovább ontja a hazug propagandát és hizlalja saját oligarcháit.

(14.50)

Orbán Viktor ezeket a válságos időket arra használta, hogy Mészáros Lőrincnek 186 milliárd forintot juttasson kamu hotelfelújításokra, miközben félmillió, állását vesztett magyar ember összesen kapott ugyanennyi pénzt. Orbán Viktor ezeket a válságos időket arra használta, hogy 136 millió forintért új szőnyeget vásároljon a Parlamentnek, a legelesettebbekkel viszont kifizetteti a saját sürgősségi ellátásukat.

Az eredmény sajnos egy olyan ország képe, ahol egyértelmű: Orbán Viktornak és kormányának csak a kiváltságos kevesek, a saját családtagjaik és barátaik számítanak, milliók pedig küzdjenek meg egyedül a munkahelyvesztéssel, a fizetéscsökkenéssel, az orvoshiánnyal, a létbizonytalansággal és a szorongással. Mi a Párbeszédben viszont egy egészen más országot szeretnénk. Mi egy olyan országot szeretnénk, ahol senkinek nem kell szorongania a holnap miatt; ahol minden gyereknek jut vacsora; ahol az idősek nem fáznak télen az otthonukban, és az állásukat vesztett százezrek bízhatnak az állam segítségében.

Egyszóval, olyan országot szeretnénk, ahol jó élni, ahol mindenki otthon érezheti magát. Ezt az otthont pedig csak az alapjövedelem bevezetésével tudjuk megteremteni. Nem véletlen, hogy Ferenc pápától egészen Mark Zuckerbergig most már mindenki az alapjövedelem bevezetését támogatja, beleértve a magyar emberek 80 százalékát is az összes eddig elvégzett kutatás szerint. Az alapjövedelem a felnőtt magyar állampolgárok számára havi 100 ezer forintot, a gyerekeknek pedig havi 50 ezer forintot garantál. Ez a juttatás nemcsak a legelesettebbeket támogatja, hanem a munkájukat vesztett dolgozókat is átlendíti a válságos időszakon, miközben pont a kizsigerelt munkavállalókat becsüli meg, hiszen például egy 120 ezer forintot kereső ápoló is hazaviheti a fizetése mellé az alapjövedelmet.

Fontos, hogy a Párbeszéd ezzel együtt a nettó minimálbér összegét is felemeli havi nettó 166 ezer forintra, úgy, hogy a munkaadók terhei nem növekednek. A minimálbér megemelése természetesen válasz arra is, hogy vajon az alapjövedelem ösztönöze a munkára, és a válasz az, hogy igen. Aki választhat a 100 ezer forint vagy a 166 ezer forint között, az teljesen egyértelműen a 166 ezer forintot választja.

Az alapjövedelem természetesen nem jár a leggazdagabbaknak, hiszen Mészáros Lőrincnek például semmi szüksége nincs arra, hogy hazavigye ezt az alapjövedelmet, ezért az alapjövedelem a nettó átlagbér körülbelül másfélszerese fölött már nem jár az embereknek. Az utolsó fillérig kiszámolt csomag mindössze egy 3300 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítással kigazdálkodható, a költségvetési egyensúly fenntartása mellett.

A válság mindannyiunknak megmutatta: vagy teszünk egy valódi lépést az emberek boldogulásáért, vagy sosem fogunk tudni egy olyan országban élni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), amelyik mindenkinek az otthona. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd padsoraiban.)

ELNÖK: Schanda Tamás államtitkár úrnak adom meg a szót.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: (A mikrofonja nem szól.) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony!

ELNÖK: Schanda Tamás államtitkár úr mikrofonját legyenek szívesek bekapcsolni. (Megtörténik.) Parancsoljon! Köszönöm.

SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Eddig hihettük azt, hogy erre a parlamenti ülésszakra ön megváltozik, és azt, amit tavasszal láthattunk és hallhattunk öntől  azt a felelőtlenséget és hisztériakeltést , újragondolja, és valós kérdésekről, valós tények alapján, valós vitákat lehet folytatni. Tisztelt Képviselő Asszony! Sajnos, minden megy tovább, hazudozás, nagyotmondás, hangoskodás. Úgy látszik, hogy a Párbeszéd azt a feladatot kapta Soros Györgytől, hogy bizonytalanságot és anarchiát szítson a magyarok között, ezt pedig mi nem fogjuk engedni önöknek. (Szabó Timea és Tordai Bence folyamatosan közbeszól.) Ön folyamatosan támadja a védekezést, ön folyamatosan támadja a védekezésben részt vevőket, ezzel hitelteleníti és nehezíti a munkájukat, felelőtlenül tovább terhelve őket.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az a kérésünk továbbra is, hogy ezt ne tegye. Dolgozzon ön is a védekezésért, segítse mindazoknak a munkáját, akik részt vesznek a vírus elleni küzdelemben. Tisztelt Képviselő Asszony! Ön volt az, aki még azt is kifogásolta, azért is bírálta a kormányt, mert néhány ezer védőeszközzel segítette a határon túli magyarokat. Ön lerománozta a határon túli magyarokat, és bírálta a kormányt azért, mert a magyar közösséghez tartozó embereknek is segítünk, és támogatjuk az ő védekezésüket.

Tisztelt Képviselő Asszony! Nincsenek illúzióink most már a baloldalt és a módszereit illetően. Ezt már tapasztaltuk egyébként korábban, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt is.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Látjuk, hogy még vannak ugyan különböző pártlogók az ellenzéki oldalon, néha civódás is hallatszik a sorok közül, de valójában már nincsenek önálló akarattal bíró pártok. Vannak, amelyek azért jöttek létre, mint önök, hogy a Soros-hálózat érdekeit képviseljék, ezért alakultak, ezért kezdtek politikai munkába, és vannak olyanok, amelyek csak nem olyan régen csatlakoztak ehhez a kórushoz.

Tisztelt Képviselő Asszony! Az a helyzet, hogy a munkahelyek megvédése kulcskérdés, hiszen a munkahelyek megvédése szükséges ahhoz, hogy Magyarország működni tudjon. Ehhez számtalan intézkedést hoztunk már, ezt ön is jól tudhatja, ha odafigyelt volna az elmúlt órában. Erről szóltak a munkahelyteremtő bértámogatások, a munkahelyvédelmi bértámogatások, amelyek segítségével több százezer ember számára vált lehetővé, hogy megtartsa a munkahelyét, és több tízezer ember számára pedig új munkahelyek jöttek létre.

Ennek az eredményei is látszódnak. Ezekre az eredményekre büszkéknek kell lennünk, és ezeket az eredményeket meg kell védenünk, hiszen június közepe óta folyamatosan csökken a regisztrált munkanélküliek száma, és ma már elmondhatjuk azt, hogy többen dolgoznak Magyarországon most, mint az év elején, januárban, a járvány betörése előtti időszakban. Erre az eredményre büszkének kéne lennünk.

És szeretnénk, ha a munkahelyteremtésben is mielőbb visszatérhetnénk a régi kerékvágásba, hiszen a célunk változatlan: mindenki dolgozhasson; mindenki munkához jusson, aki akar és tud dolgozni. Engedje meg, tisztelt képviselő asszony, hogy felhívjam arra a figyelmet, hogy ez a kormány már bizonyította, hogy tud munkahelyeket teremteni: 2010-2020 között a foglalkoztatási ráta 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig a 2010-es 12 százalék fölötti szintről 3,3 százalékra csökkent.

Tisztelt képviselő asszony, valóban van közöttünk egy különbség  nem is egy , merthogy a mi gondolkodásunk középpontjában a munkahelyek és a munkának a védelme áll, az önök javaslata, az alapjövedelem pedig valójában segélyezést jelentene, egy olyan segélyezést, ahol azért is lehetne pénzt kapni, ha valaki nem dolgozna.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ráadásul mindez hihetetlen nagyságú összegekbe kerülne, amit a baloldali politikának megfelelően  és ezt már láttuk is  hitelből (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) és adóemelésből akarnának finanszírozni. Mi erre nemet mondunk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   1-22   23-28   29-32      Ülésnap adatai