Készült: 2021.01.19.05:38:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  121-128. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:56


Felszólalások:   113-120   121-128   129-130      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szászfalvi László képviselő úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Fel tudnake készülni az iskolák az október 1-jén bevezetésre kerülő kötelező testhőmérséklet-mérésre?” címmel. Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jogosította föl. Tisztelettel megkérdezem önt, hogy elfogadjae a válaszadó személyét, vagy a miniszter úrtól személyesen kéri a választ. (Szászfalvi László jelzésére:) Köszönöm, látom, hogy a képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Szászfalvi László képviselő úré a szó, parancsoljon!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A koronavírus-járvány első hulláma elleni harcot sikeresen megvívtuk. A nemzetközi elemzések szerint Magyarország egyike a világ 25 legjobban védekező országának. A védekezés sikerét az emberéletekben kell mérni; összehasonlításképp a hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint hazánkban. Az első hullámot követően hazánkat sem kerülte el a vírus második hulláma, amely ellen természetesen folytatnunk kell ezt a védekezést. Továbbra is nélkülözhetetlen a védőintézkedések betartása, kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedés során, a boltokban, a mozikban, a színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. Fennmarad továbbra is a teljes körű látogatási tilalom a kórházakban és az idősotthonokban, valamint érvényben marad a határainkon a beutazási korlátozás is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Szeptember 1-jén hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév csaknem 6 ezer köznevelési intézmény több mint 13 ezer feladatellátási helyén. Az óvodák, iskolák betartják a biztonsági ajánlásokat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal a Tisztiorvosi Szolgálattal közreműködve folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi folyamatokat. A múlt héten döntött a kormány, hogy az iskolákban a vírus terjedésének megakadályozása érdekében október 1-jétől bevezetésre kerül a kötelező testhőmérséklet-mérés.

A fentiek alapján kérdezem a tisztelt államtitkár urat: fel tudnake készülni az iskolák, a köznevelési intézmények az október 1-jén bevezetésre kerülő kötelező testhőmérséklet-mérésre? Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A járvány idején teljesen más az iskolákban is az élet rendje. Tavasszal tapasztalhattuk azt, hogy teljes mértékben leállt az oktatás, a köznevelés. Szeretnénk, hogyha ez a mostani időszakban nem történne meg, ezért igyekszünk ott lépni, ahol a vírus is felbukkan, a többi intézményben pedig tovább folytatni az oktatást és a nevelést. Ehhez szükséges a személyes találkozás. Nem ugyanaz a digitális oktatás, mint a személyes oktatás-nevelés. Személyes jelenlét szükséges ahhoz, hogy az iskola a teljes funkcióját be tudja tölteni, illetőleg fontos a szülők számára is, hogy valószínűleg a szülők többségének elfogyott a szabadsága, tehát hogy a gyermeküket napközben óvodában, iskolában el tudják helyezni, ott felügyeljék őket, megkapják az ingyenes étkezést is az arra rászorulók, és az oktatási tevékenységet tovább tudják folytatni.

Emlékszünk tavasszal az ellenzék hozzáállására. Ha rájuk hallgattunk volna, több mint 80 ezer diáknak ma nem lenne érettségije, illetőleg a PDSZ és más szervezetek is akkor ezt követelték, de akkor be tudtuk bizonyítani, hogy meg tudjuk tartani biztonságosan az érettségit Magyarországon. Nem alakult ki ezután semmiféle járványügyi felfutás.

A hőmérőzés, az iskolába érkezéskor való testhőmérséklet-mérés kapcsán az egész ellenzék körülbelül olyan helyzetben volt, mint most itt Kunhalmi Ágnes, aki 60 másodpercen belül követelte és ellenezte is, pontosabban látszatintézkedésnek tartotta az iskola kapujában a testhőmérséklet-vizsgálatot; körülbelül az egész ellenzék állapotát jól mutatja ez a 60 másodperc. De nem tett mást a PDSZ sem, amely augusztusban követelte, majd miután a kormány bejelentette, hogy be fogja vezetni a testhőmérséklet-mérést az iskolák kapujában, utána hangulatjavító álintézkedésnek, látszatintézkedésnek nevezte. Ebből is látszódik az ellenzék komolytalansága.

Mi viszont arra készülünk, hogy a kormányhivatalokon keresztül, tanulóarányosan ezeket a hónap végéig megkapják az intézmények. Egyébként mi is nyilván sok intézményt ismerünk szerintem személyesen. Van, ahol ez már napi gyakorlatként működik is, de október 1-jétől minden iskolában, minden óvodában egységesen működni is fog. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra megadom a szót Szászfalvi László képviselő úrnak, parancsoljon!

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egyúttal köszönöm államtitkár úrnak a válaszát is. Azt gondolom, hogy ez az intézkedés tovább fogja erősíteni az iskoláink biztonságát, és egyúttal természetesen megköszönöm, megköszönhetjük a köznevelési intézményekben dolgozóknak is a munkáját, akik mindent megtettek és megtesznek annak érdekében, hogy az intézményeink biztonságos körülmények között működhessenek. Számunkra a legfontosabb, hogy a járvány második hullámában is Magyarország működjön, ennek pedig az az alapfeltétele, hogy az iskolák, illetve a köznevelési intézményeink is biztonságosan tudjanak működni, mindent meg kell tehát tennünk annak érdekében  és meg is fogunk tenni annak érdekében , hogy megteremtsük és fenntartsuk továbbra is az intézményeinkben a biztonságot és ennek a feltételrendszerét. Ez óriási feladat lesz, de meg kell tudnunk felelni ennek a kihívásnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Rétvári Bence államtitkár urat is. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A nyár folyamán, pontosan azért, hogy minden iskola és óvoda fel tudjon készülni, részletes ajánlást kaptak a köznevelési intézmények, hogy hogyan készüljenek az őszre, így volt lehetőség a felkészülésre távolságtartási és egyéb szabályok kapcsán.

Fontos, hogy ahol fölbukkan a vírus, ott védekezzünk ellene, ahol viszont nincs vírus, ahol nem bukkant föl, ott emiatt nem kell most ősszel korlátozó intézkedést bevezetni. Ha megnézzük a pillanatnyi állapotot, azt látjuk, hogy az óvodák 0,67 százalékában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, az iskoláknak pedig 0,19 százalékában kellett ilyen intézkedést hozni. Az iskolák körülbelül 5 százalékában van olyan osztály, amelyik áttért digitális munkarendre, és az iskolák 0,29 százaléka esetében rendelték el a teljes intézményre a digitális munkarendet.

(17.20)

Tehát láthatóan folyamatos ezek vizsgálata, folyamatos a döntések meghozatala, de ezáltal az iskolák elsöprő többségében viszont nyugodtan tud tovább folyni az oktató-nevelő munka. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   113-120   121-128   129-130      Ülésnap adatai