Készült: 2021.01.20.14:35:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  113-120. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:55


Felszólalások:   105-112   113-120   121-128      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. (Közbeszólás: Milyen kár! Milyen kár!)Tisztelt Országgyűlés! Kovács József képviselő úr, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miben lesz más a vírus elleni védekezés?” címmel. Tisztelt képviselő úr, miniszter úr távolléte miatt a válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jogosította fel. Tisztelettel kérdezem önt, hogy elfogadjae a válaszadó személyét, vagy a miniszter úrtól személyesen kéri a választ. (Jelzésre:) Képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. (Zaj.  Számos képviselő távozik az ülésteremből.) Kovács József képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A járvány első hullámában Magyarország sikeresen védekezett, a vírus szinte teljesen eltűnt az országban. Ennek köszönhetően nyáron a korlátozásokon is enyhíthettünk, azonban ősszel a járvány újra felütötte a fejét, jelenleg a második hullám elején járunk, ami várhatóan december-januárban tetőzik. Tavasszal még egy ismeretlen ellenség ellen védekeztünk, a második hullámra már számítottunk, így a vírus előtt járunk, ma már többet tudunk, mi felkészültebbek vagyunk. Sajnos azonban még mindig nincs tömegesen használható vakcina. A vírust komolyan kell venni. Meg kell tanulnunk együtt élni a járvánnyal, úgy, hogy közben az országnak is működnie kell. Ez nem lesz kis feladat sem a kormánynak, sem a magyar embereknek. Ezekben a nehéz időkben nemzeti összefogásra van, illetve lenne szükség, és ezt minden magyar ember tudja. Az ellenzéki pártok rosszindulatú pánikkeltése helyett fegyelmezetten követni kellene az utasításokat, a kormányzati ajánlásokat. A nemzeti konzultációt 1 millió 800 ezer ember aláírta, elküldte, és elmondta véleményét a koronavírus-járványról. A járvány kezdete óta a baloldal napról napra bizonyítja, hogy nem lehet rájuk számítani. Támadnak bennünket, támadják a védelmi intézkedéseket, a pénzügyi forrásokat sem voltak hajlandók megszavazni. Tevékenységük célja valójában az, hogy alaptalan álhírekkel félrevezessék az embereket, politikai előnyökre tegyenek szert. Külföldön rágalmaznak bennünket, kamuvideókat, kamuhíreket gyártanak. Pár napja például azzal riogatott a baloldal, hogy nincs elegendő lélegeztetőgép, és nincs elegendő személyzet, mindezt egy téves sajtóhírre alapozták.

A járvány elleni védekezés nagyon kemény munka. Tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy most hogyan nő a koronavírusos betegek száma, s a kormány milyen újabb intézkedésekkel készül, miben lesz más a védekezés, mint tavasszal. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Most megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az első hullámnál valóban megtapasztalhattuk, hogy a magyar emberek nem számíthatnak a magyar ellenzékre, s itt a parlamentben nem szavaztak meg semmit, ami a védekezés szempontjából fontos lett volna, mondjuk azt, hogy a veszélyhelyzetet hosszabbítsuk meg, és ezáltal a védekezés jogi lehetőségeit hosszabb távon teremtsük meg, sem pedig abban nem számíthattak a baloldalra, hogy valós híreket mondjanak. Kamuvideók, álhírek özöne volt akár annak kapcsán, amit Németh Athina kapcsán említett az ellenzék, itt a parlamentben Szabó Timea, a mentőszolgálat székháza előtt Korózs Lajos, és mindegyikről kiderült, hogy álhír. De beszélhetünk arról is, hogy még a parlament működését is tagadták, miközben hétről hétre bejártak ide a parlamentbe.Nagyon fontos betartani a mostani vírusmegelőző intézkedéseket, mert ezzel tudjuk megvédeni a munkahelyeket, ezzel tudjuk megvédeni az iskolák működését. Mint az közismert, a maszk használata most már üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélfogadási irodákban egyaránt kötelező, a szórakozóhelyeknek 23 órakor be kell zárni, és a beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak, hiszen mind az első hullámban, mind a második hullámban a koronavírust külföldről hozták be, határainkon keresztül érkezett Magyarországra, éppen ezért fenn kell tartanunk ezt a védelmet is. A kórházakban egy nagyon pontosan kidolgozott terv szerint ápolják azokat a betegeket, akiknek kórházi kezelésre van szüksége.

(17.10)

Hiszen először koncentráltan, egyes intézményekbe kerülnek a betegek, ha pedig jóval több beteg lesz, akkor lépésről lépésre meg van határozva, hogy mely kórházak után milyen mennyiségben, milyen számban lépnek be további kórházak további ágyakkal, és hova, hogyan lehet vezényelni azokat az egészségügyi dolgozókat, akik ellátják a koronavírusos betegeket. Ezért nagyon veszélyes az ellenzék jelen magatartása, mert a védekezés eredményességét próbálják kikezdeni, de a magyar emberek megmutatták idén tavasszal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy összefogva igenis sikeresen tudtunk védekezni a járvánnyal szemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra a képviselő úré a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót. Miután néhány perccel az előbb túlléptem az időt, próbálom a viszonválaszban ezt kompenzálni. Nagyon köszönöm államtitkár úr válaszát. A járvány elleni védekezés igen kemény munka, ezt testközelből is látom. Nagyon fontos lenne, hogy mind a kormány, mind az egészségügyi kormányzat, az egészségügy kapjon meg minden támogatást, és mindenki próbálja az alaptalan támadásokat mellőzni. Az emberi életek megvédése mellett a gazdaságot, az országot is működőképes állapotban kell tartani.

A magam részéről a viszonválaszban nagyon szeretném mindenkinek, az operatív törzsnek, az egészségügyben dolgozóknak és mindenkinek, aki a tavaszi időszakban tett ezért, megköszönni az áldozatos munkáját. Ugyanezt várjuk a jövőben is, amihez mi a magunk részéről minden segítséget meg fogunk adni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg államtitkár urat is, parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Itt van az ősz, közelít az influenzaszezon, nagyon fontos döntése volt a kormánynak, pontosan azért, hogy a komolyabb szövődményeket elkerüljük vagy a fokozottan veszélyeztetettek számára egy nagyon fontos kockázatot kiiktassunk az immunrendszer legyengülésével kapcsolatban, így a kormány nemcsak a korábbi, fokozottan veszélyeztetett célcsoportoknak, hanem minden magyar embernek ingyenessé tette idén az influenza elleni védőoltást, így bárki, aki be akarja adatni magának, nemcsak az idősek, nemcsak az egészségügyben dolgozók vagy pedagógusok, hanem mindenki számára ez ingyenes. Ez nagyon fontos lépése volt a kormányzatnak, hiszen sokkal inkább fel vagyunk vértezve, a szervezetünk is sokkal jobban fel van vértezve a koronavírussal szembeni ellenállásra akkor, ha az influenza nem gyengíti le. S ezen túlmenően természetesen nem lehet elégszer elismételni, hogy mindenki számára a koronavírus-tesztelés is teljes mértékben ingyenes, akit a háziorvos vagy a kórház vagy a járványügyi hatóság utal be, mert indokoltnak tartja a tesztelését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   105-112   113-120   121-128      Ülésnap adatai