Készült: 2021.01.19.07:20:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  105-112. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:59


Felszólalások:   97-104   105-112   113-120      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio képviselő úr, a Párbeszéd képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Mikor lesz ingyenes a tesztelés?” címmel. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiból.  Közbeszólás ugyanonnan: Óh!  Az elnök csenget.) Képviselőtársaim! Kocsis-Cake Olivio képviselő úré a szó, parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én nem tudom egyébként, hogy mi a vicces azon, hogy rászoruló embereknek ingyenes tesztelést követel az ellenzék, hogy miért röhögnek ezen a fideszes képviselők. (Zaj a kormányzó pártok padsoraiból.)

(17.00)

Miniszterelnök úr, ön tavasszal itt a parlamentben azt nyilatkozta, hogy nincs felső gátja a járvány elleni védekezésnek. Akkor nem értem, hogy miért sajnálják a pénzt az ingyenes tesztelésre. Abban egyetértünk, hogy az elsőrendű cél az egészség megőrzése, a halálesetek, megbetegedések megakadályozása, másodrangú cél az, hogy a gazdasági leállást elkerüljük.

Miniszterelnök úr, ön szerint mi az olcsóbb: tömegesen tesztelni, és ezzel megakadályozni, hogy gócpontok alakuljanak ki, akár gazdasági városokban, Esztergomban, Szentgotthárdon, Győrben vagy Budapesten, ezzel meggátolni azt, hogy a vírus elterjedjen, vagy leállítani a gazdaságot? Énszerintem biztos az az olcsóbb, hogy tömegesen teszteljünk.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Korábban mi mondtuk itt először, hogy mindenki viseljen maszkot, mert ez véd a vírus ellen. Önök ezt lesöpörték, azt mondták, hogy fölösleges maszkot viselni. Az önök tisztiorvosa azt mondta, hogy egészséges ember ne is viseljen maszkot. Most már mindenki viseli a maszkot, most már elfogadták, belátták, hogy ez valóban egy hatékony módszer. Korábban mi hangsúlyoztuk azt, hogy a területi adatokat is hozzák nyilvánosságra, megyénként tudjuk azt, hogy hol, mennyi megbetegedés van. Azt is lesöpörték kezdetben az asztalról, azt mondták, fölösleges. Most már ezeket is nyilvánosságra hozzák, belátják, hogy tévedtek.

Korábban azt mondtuk, hogy tesztelni kell. Akkor is azt mondták, hogy fölösleges a teszt, meg hogy a WHO protokollját követik. Az biztos, hogy nem az a protokoll, hogy 6-7 napot kell várni addig, hogy megjöjjön a teszt, ez biztos, hogy nincs benne a protokollban. Most pedig az ingyenes tesztet követeljük. Legyenek kedvesek átgondolni azt, hogy ezzel hogyan tudjuk megakadályozni azt, hogy ez a vírus elterjedjen.

Kérdésem az, hogy mikor lesz ingyenes a teszt minden egyes állampolgárnak. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd, az MSZP, a DK soraiból.)

(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben dr. Vinnai Győző váltja fel.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm a javaslatokat, amelyek azt célozzák, hogy a gócok kialakulását megakadályozzuk, de szeretném jelezni, hogy nem gócok vannak, hanem tömeges fertőzés. Ez egy másik ügy. A WHO által javasolt tesztelési gyakorlatot fogjuk folytatni, és ha orvos vagy hatóság rendeli el, akkor a tesztelés ingyenes.Ha már a pénzt hozta szóba, az önök pártelnöke vezeti Budapestet, ahol több mint százmilliárd forint áll szabad felhasználású összegként rendelkezésre. Nézem, London, Prága, Bécs, mindenhol segítik a városok a saját költségvetésükből a turisztikai vállalkozásokat, Budapest az egyetlen kivétel, habár ez sem egészen igaz. Először azt hittem, rosszul hallok, de aztán kiderült, hogy nem, ugyanis önök azért annyiban segítik a turisztikai iparágat Budapesten, hogy három új rovarhotelt állítottak föl. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.) Így most már öt rovarhotel van Budapesten. Gratulálok! A rovarok fontosak, és a rovarok is számítanak, de talán a sorrendet szerencsésebben kéne megállapítani. Úgyhogy javaslom, forduljon a főpolgármester pártelnökéhez. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Egyperces viszonválaszra képviselő úré a szó. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Miniszterelnök úr, miközben önök nem támogatják a rászorulókat, elvárják, hogy kifizessék ezt a drága tesztet. Egy négytagú családnál ez kétszer 80 ezer forint, 160 ezer forintra is rúghat. A 3 hónapos álláskeresési járadékot nem hajlandóak meghosszabbítani, de ők fizessék a drága tesztet. A bérkiegészítéseket azoknak, akiknek csökkent a fizetése, vagy akik elveszítik az állásukat, minimálisra csökkentették, de azért ők fizessék a drága tesztet. A turizmusban, a vendéglátásban dolgozókat, a filmgyártásban dolgozókat magukra hagyták, de azért ők fizessék a drága tesztet. A Párbeszéd alapjövedelem-javaslatát lesöprik az asztalról, de azért fizessék az emberek a drága tesztet.Tudom, hogy ön most próbálja elterelni itt az ingyenes tesztről a figyelmet, de felhívnám a figyelmét, ha már Párizzsal, Béccsel és nem tudom, hogy milyen városokkal példálózik, ott a miniszterelnök nem vont el többmilliárdos támogatást az adott várostól, csak azért, hogy a saját hatalmát bebiztosítsa. Budapestnek adják vissza azt a pénzt, és Budapest akkor biztosan jobban be tud szállni a járvány elleni védekezésbe, nem úgy, mint önök. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.  Szórványos taps a Párbeszéd, a DK soraiból.)

ELNÖK: Viszonválasz illeti meg miniszterelnök urat is. Parancsoljon, miniszterelnök úr!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Megértem, hogy a pénzből sosem elég (Kunhalmi Ágnes közbeszól.), és hogy az ország leggazdagabb városa szeretné, ha még pénzt kapna, de itt ülnek más városokból és településekről jövő képviselők, akiknek nem áll rendelkezésre megközelítőleg sem ez az összeg. Tehát ha döntést kell hozni, akkor szemben a rovarhoteles sorrenddel, itt először a rászorulók kapjanak majd támogatást, és csak utána a gazdagok, ez a helyes eljárás. A tesztelés esetében pedig úgy fest a dolog, hogy ha valaki úgy érzi, hogy baj van, elmegy a háziorvoshoz, a háziorvos elrendeli a tesztelést, és akkor nem kell fizetnie. Ezt a módszert javaslom mindenkinek. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   97-104   105-112   113-120      Ülésnap adatai