Készült: 2021.01.20.14:04:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  1-22. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 1:36:50


Felszólalások:   1   1-22   23-28      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK : (A teremben lévők felállnak, és ezzel köszöntik a választópolgárok közösségét. Amikor az ülést vezető elnök helyet foglal, a teremben lévők is leülnek.) Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Szűcs Lajos és Hiszékeny Dezső jegyző urak lesznek segítségemre. Köszöntök mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.Tisztelt Országgyűlés! Szomorú kötelességemnek teszek eleget azzal, hogy bejelentem: az elmúlt időszakban három volt képviselőtársunk hunyt el.

Kósáné dr. Kovács Magda az első szabad országgyűlési választásokon az MSZP országos listáján jutott be a parlamentbe, később Józsefváros egyéni választókerületében szerzett mandátumot. 1990-től 2006-ig négy cikluson keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője. 1994-től ’95-ig a Horn-kormány munkaügyi minisztere, majd ’96-tól két éven át az MSZP ügyvezető alelnöke volt. Képviselői megbízatása alatt a Mentelmi bizottság, az Igazságügyi bizottság és a Szociális és családügyi bizottság tagjaként, illetve az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnökeként dolgozott. Az első, 2004-es választáson került be az Európai Parlamentbe, ahol 2009-ig az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke volt. Életének 80. évében hunyt el.

Keleti György 1992-ben a Komárom-Esztergom megyei 3. számú választókerületben tartott időközi választáson az MSZP színeiben szerzett országgyűlési mandátumot. 2010-ig öt cikluson keresztül volt választókerületének országgyűlési képviselője. 1994 és ’98 között a Horn-kormány honvédelmi minisztere volt.

Képviselői megbízatása alatt a Nemzetbiztonsági bizottság, illetve a Honvédelmi bizottság elnöki tisztségét is betöltötte. Életének 74. évében hunyt el.

Dr. Somogyi Tamás szintén a rendszerváltás utáni első Országgyűlés tagja, az MDF színeiben Budapest 10. számú választókerületének egyéni képviselője volt. Megbízatása alatt a Szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság munkáját segítette. Politikai-közéleti tevékenysége mellett elismert bőrgyógyász szakorvos, többek között a Szent István Kórház főorvosa, a Heim Pál Gyermekkórház bőrgyógyász szakorvosa, illetve a Magyar Dermatológiai Társaság elnökségi tagja volt. 96 évet élt.

Kérem önöket, hogy képviselőtársaink emléke előtt néma felállással tisztelegjünk. (A jelenlévők néma felállással tisztelegnek az elhunyt képviselők emléke előtt.) Köszönöm. (A jelenlévők helyet foglalnak.)

Tisztelt Országgyűlés! A mai napon napirend előtti felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök úr. Miniszterelnök úr, megadom a szót önnek.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Alkotmányos szokásaink szerint az elnök úr engedelmével most beszámolok a két ülésszak közötti időszak fontosabb fejleményeiről; először az európai ügyekről.Színes és mozgékony volt a nyár Európában: választás választást követett. Volt közöttük olyan is, amely komoly következményekkel jár Magyarországra nézve, de most kizárólag a négynapos európai uniós csúcsnak az összegzését szeretném önökkel megosztani.

Az Európai Unió 27 miniszterelnöke államaik nevében megegyezésre jutott. A megegyezés tárgya a következő hét, de azt hiszem, inkább tíz év pénzügyi költségvetésének rendszere és konkrét költségvetési tételek. Eltérően a korábbi szokásoktól, a következő hét-tíz év költségvetése két részből áll majd. Van a szokásos költségvetés a szokásos szerkezetben, és van a Következő Generáció névre keresztelt pénzügyi alap, melynek célja a járvány pusztításainak ellensúlyozása.

A brüsszeli tárgyalásokat megelőzően az Országgyűlés feladatokat szabott számomra és a kormány számára. Ezeket igyekeztünk legjobb tudásunk szerint teljesíteni. Kiváló csapattal dolgozhattunk; több tucat szakdiplomata dolgozott mögöttünk Brüsszelben és Budapesten egy időben, az ő munkájukat szeretném megköszönni.

A parlament első és fontos elvárása volt, hogy a következő évek költségvetésében az azonos helyzetű tagállamok azonos elbánásban részesülhessenek, ezért először a megállapodás pénzügyi részéről mondok néhány szót.

Ami Magyarországot illeti, ha mindent összeadunk és kivonunk, akkor azt tudjuk mondani, hogy nettó 31 milliárd euró áramlik majd be a magyar gazdaságba. Ez évente olyan 4-4,5 milliárd eurónyi forrást jelent. Mennyi ez? Sok vagy kevés? A mi megközelítésünk, a kormány megközelítése eltér a szokásostól. Mi a teljes magyar be- és kiáramló pénzügyi egyenleget szoktuk nézni. 2019-ben a Magyarországon működő külföldi vállalatok összességében 9,6 milliárd eurónyi profitot termeltek. Nem mondom, hogy ennyit vittek ki az országból, mert egy részét újra befektették, de ennyit vihettek volna ki: 9,6 milliárd eurót. A magyar cégek külföldön ugyanebben az esztendőben 1,6 milliárd euró profitot termeltek meg. A kettő egyenlege mínusz 8 milliárd euró évente. Ha ebből levonom a Magyarországnak szánt európai uniós forrást, ami 4,5 milliárd euró, akkor a különbözet évi mínusz 3,5 milliárd euró. Ebből a szempontból vizsgálva a dolgokat, ez az összeg, amit Brüsszelben kitárgyaltunk, jelentős mértékben csökkenti a tőkedeficitünket.

Nem tárgya ennek a beszámolónak, de megemlítem, hogy 2028-ra  bár különböző becslések léteznek, de megkockáztatható:  közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az Európai Unió költségvetésébe nettó befizető legyen. A csehek biztosan, mi és a lengyelek pedig valószínűleg. Tehát 2028-ra  ha fönnmarad a 2019-es tőketermelő, profittermelő képessége a magyarországi külföldi tőkének, akkor 2028-ra  oda kellene eljutnunk, hogy évente 9,6 milliárd eurónyi profitot állítsunk elő külföldön. Akkor lenne egyensúly. Ebből 1,6 van meg.

Végképp nem tárgya ennek a beszámolónak, de megemlítem, hogy ehhez a célhoz kétfajta úton juthatunk el. Az első, hogy kivásároljuk a Magyarországon dolgozó külföldi cégeket  tájékoztatom önöket, hogy ez folyik -; a másik, hogy növeljük a magyar befektetéseket külföldön; ezt pedig tesszük.

(13.20)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Összességében tehát azt mondhatom önöknek, hogy Magyarország eredményesen tudta érvényesíteni az Országgyűlés által kirótt elvárást: azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek. Ehhez persze módosítanunk kellett az eredetileg rendkívül kedvezőtlen javaslatot. Miénk így végül a hatodik legmagasabb összeg, és Litvánia kivételével  akik a barátaink, ezért nem kell irigynek lenni rájuk  kizárólag olyan országok előznek meg bennünket, amelyeknek nemzeti jövedelme a magyar alatt van. Az objektív számok alapján tehát azt jelenthetem önöknek, hogy a parlament első és második célkitűzését teljesítettem.

Az országgyűlési határozatban rögzített mandátumnak megfelelően kezdeményeztem a Magyarország ellen megindított, úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás lezárását, még a német elnökség alatt. Önök is tudják, hogy Magyarországgal szemben az Európai Parlament politikai szempontok alapján, jogilag is vitás döntés eredményeképpen két éve folytat eljárást. Kérdéseket tettek fel nekünk, ezeket mi, úgy érezzük, hogy megválaszoltuk. Mi úgy érezzük, hogy minden kétséget eloszlattunk, minden vádat megcáfoltunk, ami a magyar demokrácia és jogállami intézményrendszer működésével kapcsolatban felmerült. Ezért mi úgy látjuk, semmi akadálya nincs annak, hogy ez az eljárás lezáruljon. A német kormány képviselője visszaigazolta ezt a szándékot, de semmilyen ígéretet nem tett, és semmilyen garanciát sem kaptunk. A kancellár azt mondta, törekedni fog arra, hogy ez megtörténjen.

A parlament döntése alapján a miniszterelnökök tanácsának javasoltam, de nem jártam sikerrel  a parlament kötelezett engem erre , hogy a politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból történő támogatásának gyakorlata megszűnjön. Éles ellenállást váltott ki a javaslat. Ma, tisztelt elnök úr, annyit vállalhatok a kormány nevében, hogy Magyarország ezt a kérdést napirenden tartja. Nem szabad nekem tanácsokat osztogatnom a parlament számára, de nem lenne talán érdektelen, ha a magyar parlamentben külön munkacsoport foglalkozna ezzel a kérdéssel.

Végül tájékoztatom elnök urat és a magyar Országgyűlést, hogy a pénzügyi források politikai és ideológiai feltételekhez kötésének kizárása ügyében is fontos lépést tettünk. A Tanácsban világossá tettük, hogy elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett  ezt írja elő az Alaptörvény , és akkor is azok voltunk, amikor a kommunizmus időszakában a diktatúrával szemben kellett a jogállamiságért küzdenünk. Azonban azt sem rejtettük véka alá, hogy a világos jogi kategóriák nélküli politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címszó alá éppen a jogállamiság alapelveit sérti. Amit az európai baloldal rule of law-nak hív, az valójában rule of blackmail, nem jogállami, hanem zsarolási klauzula. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Lengyelországgal közösen sikerült elérnünk, hogy a zsarolás céljából lefolytatandó uniós eljárások, amelyek Magyarország kohéziós forrásait és pénzügyi érdekeit érintették volna, ezt mégse tehessék meg, ezek a lépések ne veszélyeztessék Magyarország pénzügyi érdekeit. Csütörtökön és pénteken  több szempontból is alkalmatlan időpontban, de csütörtökön és pénteken  a Tanács rendkívüli ülést tart. Hírek terjedtek el, hogy ezt a kérdést is vitatni fogja, ez nem felel meg a valóságnak. A napirenden a görög-török konfliktus szerepel, ezért hívtak bennünket össze.

A járványról. Tisztelt Országgyűlés! Nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak előtt állunk. Egy emberemlékezet óta nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely Európát és csakhamar Magyarországot is elérte. A ma reggeli összesített adatok szerint a világban eddig 31 millió ember fertőződött meg, és kis híján egymillió azok száma, akik életüket vesztették. A mai legfrissebb adatok szerint Oroszországban az új megbetegedések száma 5960, az Egyesült Királyságban 4429, Csehországban 2044, Hollandiában 1916, Németországban 1685, Ausztriában 1637, de ami a leginkább aggasztó, az az, hogy Ausztriában a kórházi ellátásra szoruló, tehát nehéz helyzetbe került emberek száma egyetlen nap alatt 35 százalékkal emelkedett, és miután Ausztriát mi úgy tekintettük eddig  és azt hiszem, helyes, ha így járunk el ezután is , hogy egyfajta laboratórium a számunkra, ami ott történik, az meg fog történni valamivel később Magyarországon is, ezt a számot komolyan kell venni.

Emlékeztetem a képviselőtársaimat, hogy Magyarországon az első beteget március 4-én regisztráltuk, és mivel vakcina nem létezett  mint ahogy ma sincs , és ismeretlen ellenséggel álltunk szemben, nem volt más választásunk, mint hogy a vírus terjedését lelassítsuk. Az volt a stratégiánk lényege, hogy időt nyerjünk, egyfelől, hogy kiismerjük az ellenfelet, másfelől, hogy felkészíthessük az egészségügyet.

Az ország tavasszal egyetlen hét alatt egy új, addig ismeretlen működési modellre állt át. A védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdtük meg, amikor a vírus még meg sem jelent Magyarországon, mi már január 31-én felállítottuk az operatív törzset, mert tudtuk, hogy aki időt nyer, az életeket nyer. Köszönet Kásler professzor úrnak, aki kellő időben fölismerte az akkor még tőlünk messze tartózkodó vírus veszélyét Magyarországra nézve.

Az első hetek sokkolóak voltak, de az ország jól állta a sarat, és az első csatát megnyertük. A tények önmagukért beszélnek: a magyar egészségügyi rendszer, amit oly sokszor szoktak kritizálni, leszólni, igaztalanul bántani, ez az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket. Az első szó éppen ezért a köszöneté. Köszönetet kell mondanunk az erőn felül teljesítő orvosoknak, járványügyi szakembereknek és ápolónőknek. (Taps.) Köszönet illeti Müller Cecília tiszti főorvos asszonyt és az operatív törzset, Kásler és Pintér miniszter urak munkáját pedig külön is köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ez már a múlt. A vírus második hulláma itt van, benne vagyunk, megérkezett, ahogy várható volt, és ahogy vártuk is. Mint az első, ez is külföldről jött, külföldről hurcolták be Magyarországra. Ez egy világjárvány, mi pedig globalizált világban élünk, ezért nemcsak annak jótéteményeiből, hanem a vírushoz hasonló kihívásokból is jut mindenkinek.

Arról tájékoztathatom ma az Országgyűlést, hogy most, 2020 őszén felkészültebbek vagyunk, mint 2020 márciusában voltunk, két okból. Először is, mert rendelkezünk a tavaszi védekezés tapasztalataival, másfelől pedig a nyáron kellő időben sikeresen szerveztünk meg egy nemzeti konzultációt. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) A nemzeti konzultációban az emberek egyértelmű üzenetet küldtek a kormánynak: Magyarországnak működnie kell. Az emberek azt várják tőlünk, hogy az emberéleteket és a munkahelyeket is védjük meg, azt várják, hogy védekezés közben a mindennapi életet ne béníthassa le újra a vírus. Ez azt jelenti, hogy a vírus ellen úgy kell most védekeznünk, hogy a veszélyeztetett idősek életét, iskoláink, óvodáink működését és a munkahelyeket egyszerre védjük meg. Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt, más a haditervünk is, másképpen fogunk válaszolni, mint az első hullám során tettük. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

A kormány az operatív törzs javaslatára a következő döntéseket hozta. Mivel a vírust külföldről hurcolták be, ezért a beutazási korlátozásokat továbbra is fenntartjuk, hogy elvágjuk az utánpótlás útvonalát. Kötelezővé tesszük a széles körű maszkhasználatot a tömegközlekedés és az üzletek mellett az előadásokon, a mozikban, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadó irodákban és a kormányablakokban. Aki ezt megszegi, a ma kivethető maximális, 50 ezer forint bírságot fizeti, de kezdeményeztem, hogy az erre vonatkozó jogszabályt változtassuk meg, hogy a büntetési tétel emelhető legyen.

(13.30)

Teljes körű látogatási tilalmat tartunk fenn a kórházakban és az idősotthonokban. Kötelező lesz október 1-jétől a testhőmérséklet-mérés az iskolákban a gyerekeknek és a tanároknak, az iskolák épületébe pedig csak az oktatók és a gyerekek léphetnek be, tehát az alsó tagozatosok szülei a mérési pontig. Hatósági árassá tesszük a koronavírusteszteket, a maximált ár 19 500 forint, az influenzaoltást pedig ingyenessé tesszük annak, aki be szeretné oltatni magát. A szórakozóhelyeknek és a vendéglátóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk.

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Úr! A helyzet úgy áll, hogy az emberélet megmentése nemcsak az orvosok és ápolók, hanem mindenki feladata. A védekezésben minden ember részt vesz, és most valóban mindannyiunkon múlik, hogy ez, mármint a védekezés mennyire lesz sikeres. A fiataloknak tudniuk kell, hogy most ők hordozzák és terjesztik legnagyobb arányban a vírust, még akkor is, ha észre sem veszik, hogy ők maguk fertőzöttek. Azonban, ha nem tartják be a szabályokat, idős és beteg embereket sodorhatnak veszélybe, elsősorban a saját családjukban és környezetükben. Arra kérjük őket, mármint a fiatalokat, hogy ezt ne felejtsék el. Ők könnyen megbirkóznak a vírussal  remélem , ám az időseket és a betegeket a fertőzés legyűrheti. Kérjük, legyenek tekintettel szüleikre és nagyszüleikre.

Látom, olvasom, hogy sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon mekkora lehet a legnagyobb terhelés, amelyet az egészségügynek ki kell bírnia, és ezt a maximális terhelést vajon kibírja-e. Azt tudom mondani önöknek, hogy a velünk dolgozó matematikusok, kutatóorvosok, gyakorló orvosprofesszorok azt mondják, hogy a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére számíthatunk Magyarországon. Ha egyidejűleg 200 ezer ember fertőződik meg, akkor a nemzetközi példák szerint 16 ezernek lesz szüksége egyidejűleg kórházi ágyra, és 800 embernek lesz szüksége egyidejűleg lélegeztetőgépre. Ízlés kérdése, ki mennyire hisz a matematikusoknak meg az orvosoknak, én a biztonság kedvéért azért ennek a kétszeresével számolok, tehát azt mondom, hogy a magyar egészségügynek ki kell bírnia azt, ha egyszerre 400 ezer ember fertőződik meg, ha nem 16, hanem 32 ezer ágyra van szükségünk, és azt is, ha nem 800, hanem akár többszöröse kell lélegeztetőkészülékből.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A mai napon Magyarországnak 66 ezer kórházi ágya van, és ha kell, akkor további tábori kórházakat tudunk megnyitni. A tavasz folyamán kidolgozott vezénylési terv érvényben van, ennek lényege, hogy ha egy kijelölt kórházban elfogy a kapacitás, akkor egy következő lép be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át egészségügyi dolgozókat, orvosokat, nővéreket és technikusokat. Minden eszköznek és minden azt kezelő egészségügyi szakembernek megvan a helye.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gazdaság. Önök is tudják, hogy a koronavírus nemcsak az egészségünket veszélyezteti, hanem a munkahelyeinket is. Ha munka van, minden van, nem véletlenül tettük már a járvány elején is világossá, hogy annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus tönkretesz. Ezért volt, van és lesz is a fontos ügyek között kiemelt figyelem a magyar emberek munkahelyének védelmére. Ebből nem engedünk.

Hol tartunk most? Most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban. Januárban 4 millió 458 ezer ember dolgozott, ma pedig, illetve augusztus végén pedig 4 millió 500 ezer. A különböző támogatásokkal, beruházási és bértámogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban. Munkahelyvédelmi bértámogatást 15 ezer hazai vállalkozás igényelt, és ez több mint 207 ezer munkavállalót érintett. Munkahelyteremtő bértámogatásra közel 37 ezer vállalkozás adott be kérelmet augusztus 31-éig, és ezekkel vállalták 49 ezer új munkahely létrehozását; tehát nemcsak azt, hogy fenntartják, hanem 49 ezer új munkahelyet fognak létrehozni. 40 százalékos bértámogatást vállaltunk a kutatási-fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében három hónapra. Erre több mint 1100 vállalat adott be kérelmet, és ez 23 ezer embert érintett. Vagyis röviden összefoglalva, van és lesz is munka.

De, tisztelt képviselőtársaim, a munka csak az egyik, amit biztonságban szeret tudni ilyenkor az ember, a másik az otthona. Különösen 2008 óta erős ez az érzés, amikor is magyar családok tízezreinek feje fölül vitték el az otthonukat, vitte el otthonát a bank. Nekünk tehát most nemcsak a munkahelyeket, hanem az otthonokat is biztonságba kell helyeznünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítjuk a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében. A törlesztési moratórium hosszabbítása automatikus, azaz akik már eddig is részt vettek benne, azoknak nincs további teendőjük.

A moratórium segítségével 1 millió 600 ezer ember otthonát tudhatjuk biztonságban, nem mellékesen pedig 2000 milliárd forint többletforrást hagytunk a családoknál és a vállalkozásoknál. Ez a hazai GDP, nemzeti össztermék 4,5 százaléka. Szerintem ez óriási fegyvertény. Ha körülnéznek Európában, azt fogják látni, hogy nincs még egy nemzet, amely ilyen típusú és ilyen mértékű szolidaritásról tett volna tanúbizonyságot.

Tisztelt Országgyűlés! Munkahelyeket befektetéssel lehet létrehozni, ezért úgy döntöttünk, hogy befektetünk a vállalatainkba. A kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak. Gondoljanak vissza arra, amit az ország profitegyenlegéről mondtam! Azt célozzák, hogy most, amikor mindenki megszorít, mármint minden más ország megszorít és zsugorodik, mi ne csak védekezzünk, hanem fejlődni, növekedni is tudjunk. Ezért indítottunk a magyarországi vállalatok számára egy, a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot, amelyet a példátlan mértékű érdeklődés miatt szinte rögtön az elején fel kellett bővítenünk: az eredeti 50 milliárdos keretet megháromszorozva 170 milliárd forintot fektettünk a magyarországi vállalatokba. Az eredmény több mint szemmel látható: 904 beruházó jelentkezett, azt vállalva, hogy a következő időszakban 424 milliárd forint értékű befektetést visz véghez, és ezzel megvédi 154 ezer magyar munkavállaló munkahelyét.

A magyar kis- és közepes vállalatok fejlesztését szolgáló programra, ilyet is indítottunk, eddig összesen 5,5 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be, a vállalt beruházások összege 193 milliárd forint, a megvédett munkahelyek száma pedig 130 ezer.

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Összefoglalva a gazdasági intézkedéseink hatásait és eredményeit, azt mondhatom önöknek, hogy sikerült, eddig sikerült megvédenünk a magyar emberek munkahelyeit és otthonait, és úgy tűnik, hogy sikerült vállalatainkat is kellően megerősíteni, vagyis újra tudjuk indítani gazdaságunkat. Emlékezzenek, a baloldal tragikus kormányzása után, 2010-2014 között egyszer már sikerült Magyarországot talpra állítani és a gazdaságot újra beindítani. 2010-től máig közel egymillió munkahelyet teremtettünk, és emlékezhetünk arra is, hogy ez év tavaszán a járvány első hullámát sikeresen kivédtük a magyar emberekkel összefogva, közösen, nem a kormány, nem a miniszterek, hanem Magyarország. Most ugyanezt tesszük.

Nehéz ősz elébe nézünk, de egyszer már sikerült. Együtt újra sikerülni fog. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(13.40)

ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Miután a miniszterelnök úr hozzászólása meghaladta a húsz percet, ezért a képviselőcsoportoknak 8-8 perc áll rendelkezésükre a reagálásra. Elsőként a DK frakcióvezetőjének, Gyurcsány Ferencnek adom meg a szót.

GYURCSÁNY FERENC (DK): „Az összeomlást gőg előzi meg (Derültség a kormánypártok soraiban.), a bukást pedig a felfuvalkodottság.” (Derültség és közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Ezt mondja az Írás. Ne nevessenek az Íráson, képviselőtársaim! (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.) Önök kereszténynek tekintik magukat és politikájukat, és nyilván őrzői és ismerői a keresztény hitnek, a kultúrkörnek, ennek közvetlen előzményeinek, és gyanítom, hogy önök is ismerik az Írás ezen részét, és gyanítom azt is, hogy épp merthogy ismerik, és tudják, hogy a gőgnek és a felfuvalkodottságnak bukás és összeomlás lesz a vége, önök ezért ilyen gőgösek és felfuvalkodottak. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Jaj, hagyd már abba!) A kormányfő ma egy végtelenül száraz, csaknem semmitmondó termelési szövegét megelőzően publikált egy kifejezetten hosszú, csaknem unalmas politikai esszét. Önmagában valójában ez nem érne sokat, mert  elnézését kérem a kormányfőnek  egy plakátműveltségű ember sehova nem vezető téves eszmefuttatásainak rendszerbe foglalt szófüzérét látom, de egy dolog miatt, és csak egy dolog miatt, de szóba kell hogy hozzam.

Ebben a beszédben, amit itt hallottunk, a kormányfő önmagát mint sárkányölő Szent Györgyöt mutatja be, ahol ő Szent György, a sárkány pedig az Európai Unió, ahol ő küzd derekasan a magyarokért  miközben ma reggel publikált cikkében lényegében azt mondja, hogy mindaz, amit az Európai Unió, az Európai Unió népei képviselnek, az nekünk történelmi, eszmei, politikai, morális ellenfelünk. Mi a csudát keres akkor maga ott közöttük? Miért keveredik velük? Miért nem beszél világosan? A helyzet az, hogy az Európai Unió nem sárkány, de ha végül is az lenne, biztosíthatom, ez a sárkány önt fogja legyőzni. Soha nem lesz olyan az Európai Unió, mint amit ön szeretne látni, mert tudja, soha nem fordulhatna elő, hogy az Európai Unió választás elé kényszeríti polgárait, hogy a reformáció reneszánszát vagy az ellenreformáció barokkját kelle például tisztelnie a polgárainak, mint ahogyan ön teszi.

Hallottunk itt száraz tényeket és adatokat, és olvasom a kereszténységről, a nemzetről, a családról alkotott nézeteit, és akkor eszembe jut a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség sorsa. Van itt egy kis keresztény közösség, egy közösség, amely perben, és ahogy látom, haragban áll önökkel most már évek óta, és mint tudjuk, önök jogerős ítélet ellenére évek óta nem fizetik nekik az őket megillető állami támogatást. Ez a közösség most azzal a veszéllyel néz szembe, hogy az önök állami közműszolgáltató cége kikapcsolva energiát, gázt, villanyt, a Jóisten tudja, micsodát, nem tud szállást adni, fedelet adni, ételt adni erre rászoruló embereknek.

Én nem tudom, hogy maguk hogyan gondolják a kereszténységet. Szerintem a kereszténység nem a Megváltó Jézus keresztjének a nyakban hordását jelenti, nem az elmormolt imát, nem a templom rendszeres vagy nem rendszeres látogatását. (Folyamatos közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.) Azt jelenti, hogy lehajolok, hogy irgalmas vagyok, hogy segítek, hogy látom az emberben Isten teremtményét, és segítek neki. Maguk nem ezt látják az emberben, hanem csak azért, mert Iványi Gáborral szemben a jó ég tudja, honnan hozott gyűlöletet táplálnak, a gyűlölet fontosabb, mint pár embernek az élete. Szégyelljék magukat! Ha van teremtő Isten, és látja, amit önök csinálnak, akkor szégyelli magát, hogy önök rá hivatkoznak, és gyaníthatóan könnyezik is. (Derültség és közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Az ő könnyei a szegények könnyei. (Szórványos taps a DK soraiban.  Közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Gyalázat!  Az elnök csenget.)

Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, az azt mutatja, hogy valóban, itt egy világ választ el bennünket. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Így van, ez igaz.) Nyilvánvalóan attól függően, hogy mi a világnézetünk, van véleményünk arról, hogy az, amit közvetít a művészet, irodalom, építészet, színházművészet, tetszik vagy nem tetszik, azt gondoljuke, hogy ez hozzátesz közös emberi, nemzeti, európai létezésünkhöz, vagy inkább rombolja. Én is látok ilyet is és olyat is, de egyvalamit biztosan tudok: a művészet lényege, a tudomány lényege, hogy újra és újra a saját szabályai szerint megfogalmazza a világot. Mert nem tudom, hogy mit hoz a holnap, ezért sokfajta irányban keresnek, és ki fog derülni, hogy kinek van igaza. Az, aki egyszínű művészetet, egyívású tudományt akar, az valójában azt veszi el mindettől, amitől az az, ami, és elveszi tőlünk a jövőt és a jövőben való választás lehetőségét. Önök nem építik ezzel Magyarországot, hanem megölik a holnapot.

Én nem tudom, hogy milyen eszmék és elvek szellemében teszik, de azt nyugodtan mondhatom, nem látok olyan modern európai konzervatív pártot, nem baloldalit, nem liberálist, nem sorosistát, nem brüsszelitát, aki azt gondolná, hogy lehet ezt csinálni. A művészet, a tudomány szabad. Szabad, mert ez önértéke. Önök ezt megtapossák, és azt tudom mondani a kormányfőnek, hogy nem kétséges, kormányfő úr, hogy maga erről tud, a maga jóváhagyásával történik. Ez nem hiba, ez nem bűn, ez tragédia és dráma. Ez olyan, ami mellett nem lehet hivatkozni nemzeti politikára. Önök itt, mind a 133 gyáva ember, nem merik meghallani a szabad szót, a szabad művészetet, és a maguk képére próbálják azt formálni. Ez dráma!

Fölkészültek? Arra nem volt energiájuk, kérem szépen, hogy szeptember 1-jétől legyen lázmérő az iskolában. Hű, de nagy munka! És a kormányfő most büszkén bejelenti, hogy október 1-jétől már lesz. És amikor azt mondja neki egy ügyeletes orvos, hogy lehet, hogy lélegeztetőgép van, de személyzet nincs, akkor ön leállítja, hogy hagyja ezt abba. A probléma az, hogy elment úgy a nyár, hogy önök semmit nem tettek, hogy ha jön a második hullám, akkor arra felkészüljünk. Jachtból volt elegendő természetesen, meg a Jóisten tudja, miből volt elegendő, de valójában, hogy ez az ország készen várja ezt a helyzetet, önök semmit nem tettek.

Azt tudom önnek mondani: lopni tudnak rendesen (Derültség és közbeszólások a kormánypártok soraiból.), hazudni is  kormányozni, azt nem. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

ELNÖK: Csendesen, de határozottan szeretnék a figyelmébe ajánlani képviselőtársaimnak néhány szempontot. Először is, a miniszterelnök úr expozéjából kiderült, hogy egy ellenzéki frakcióvezető meghallgatásához képest jóval nagyobb kihívásokkal állunk szemben. Úgyhogy, ha ahhoz elegendőnek érezzük az erőnket, hogy azzal szembenézzünk, akkor ne haladja meg az erőnket itt, hogy végighallgassuk, akármit is mond. A parlamentáris keretek között lehet rá válaszolni, meg is fogja kapni a választ, valószínű, a frakcióvezető.Kettő. Senkinek nem látom az arcát  ami engem zavar, önöket lehet, hogy nem , és nem elegáns, ha a maszk mögül kiabálgatunk be. Ezt azért mondom jobbra, hogy balra is értsék a jövőre nézvést. Úgyhogy köszönöm előre is a türelmüket.

Most a következő reagálónak adom meg a szót, aki Jakab Péter, a Jobbik részéről.

JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök úr, piszok kemény idők előtt áll ez az ország. Piszok kemény idők előtt áll ez az ország azért, mert nekünk nemcsak a vírussal kell megküzdenünk, de meg kell küzdenünk még önnel is.

(13.50)

Ön imádja a háborús retorikát. Nagyjából most is úgy beszélt, mint valami unalmas vezérlő tábornok, aki különféle haditervek alapján fogja majd legyőzni a vírust meg a válságot. Hozzáteszem, hogy ez engem annyira nem zavar, tehát ha önnek úgy komfortosabb, ha ön úgy jobban érzi magát, hogy tábornoknak képzeli magát, akkor képzelje magát tábornoknak, mindegy, csak ne lopja el a lőszert! (Derültség a Jobbik soraiban.)

Mert ahogy ön is tudja, a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Az a helyzet, hogy ez az ország temérdek pénzt kapott azért, hogy megvívjuk és sikerrel vívjuk meg a vírus és a válság elleni küzdelmet. Ugye, emlékezhetünk rá, hogy az első körben az Európai Unió felszabadíthatóvá tett 5,6 milliárd eurót azért, hogy ön megvédje a magyar munkahelyeket, megvédje a magyarok pénztárcáját, hogy például gondoskodjon arról, hogy a lélegeztetőgép mellett legyen szakorvos meg szakápoló, és ne fojtsa az orvosba a szót, amikor azt mondja, hogy nincs szakápoló és szakszemélyzet.

Aztán tudjuk, ugye, írásban tájékoztatott bennünket a nyár során, hogy az Európai Unió az uniós költségvetésből, illetve az uniós mentőcsomagból biztosított Magyarország számára 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást, ami egy nagyon csinos összeg, de látjuk, hogy a vezérlő tábornok úrnak még ez sem elegendő ahhoz, hogy megvédje és felvirágoztassa a hazát, ezért még devizahitelt is felvesz a kormány. Magyarán: már nem csak a mi pénzüket, de a gyermekeink pénzét is költik. A kérdés az, hogy mire, merthogy látjuk, hogy itt pénz van dögivel, és mégis a vírus és a válság elleni küzdelemben ez az ország bizony vesztésre áll. Hát, mondjuk ki: a gazdasági visszaesés kábé kétszer akkora most, mint 2008-ban volt (Közbeszólás a kormánypárti sorokból: Nem igaz!); az árak az egész régióban nálunk emelkednek a legjobban; a forint soha nem volt még olyan gyenge, mint most; a munkanélküliek száma egy év alatt kábé 50 százalékkal emelkedett, és még sorolhatnám. Miniszterelnök úr, ez brutális!

És ilyen viszonyok közepette az ön luxusminisztere, Szijjártó Péter épp a minap azt nyilatkozta, hogy egész Európában a magyar gazdaság növekszik a legjobban. Hát, én elképzelem, hogy Szijjártó Péternek jó a gazdasági helyzete. Ugye, ő az, aki egy vidéki szalagátvágásra is helikopterrel jár, meg az Adrián napi tízmilliós jachtozáson vesz részt, tehát elhiszem, hogy neki erős a magyar gazdaság. Elhiszem, hogy ön is erősnek látja a magyar gazdaságot akkor, amikor az ön drága lánya svájci magánegyetemre megy továbbtanulni évi 15 millió forintos tandíjjal, mert önöknek már nem jó az önök által szétvert magyar felsőoktatás.

Én azt is elhiszem, hogy önök erősnek látják a magyar gazdaságot akkor, amikor Kövér elvtárs 136 millió forintért rendelt nyolc darab gyapjúszőnyeget  hát, ez a legfontosabb most, tényleg , vagy a Magyar Nemzeti Bank 326 millió forintért rendelt kettő darab szobrot, hogy aranyba öntsék az úgynevezett szárnyaló magyar gazdaságot, hogy legalább szobor formájában ismerkedjünk már a jelenséggel, mert egyébként nem látunk ilyet. Önök urizálnak, meg jachtoznak, meg repkednek, közben a falusi embernek meg az a gondja, hogy hogyan fog bejárni a napi egy buszjárattal a városba dolgozni; lesze egyáltalán munkája; ha lesz munkája, meg foge élni a 107 ezer forintos minimálbérből; ha megbetegszik, lesze háziorvos, aki ellátja; ki tudjae fizetni a 20 ezer forintos Covid-tesztet; tudjae majd piacképes szakmához juttatni a gyermekét, és még sorolhatnám.

Miniszterelnök úr, árulja el már, de őszintén, hogy ön mi a csudáért kezdett el politizálni! Azért, hogy gazdagabb legyen? Hogy nagyobb legyen a hatalma? Hogy a törvények ne vonatkozzanak önre? Mert ezt már, jelentem, elérte. Csak most már jó lenne, ha a munkaköri kötelességét is ellátná, és foglalkozna az ország sorsával! Ha már a vírus meg a válság ellen harcolunk, akkor igenis a magyar kormány biztosítson mindenki számára ingyenes tesztelést, a veszélyeztetett munkahelyek védelme érdekében vállalja át a kormány a bérek 80 százalékát, az álláskeresési járadék idejét és összegét emeljék meg, az átlag alatt kereső magyar munkavállalókat mentesítsék a személyi jövedelemadó megfizetése alól, magyarán: hagyjanak több pénzt a szegényebbeknél, hogy túl tudják élni az előttünk álló válságos időszakot! És nem utolsósorban: ha valaki 60 év felett elveszíti az állását ebben a szerencsétlen helyzetben, akkor könyörgöm, ne közmunkára küldjék, hanem engedjék el nyugdíjba! Az ehhez szükséges pénz, ön is tudja, rendelkezésre áll. A kérdés csak az, hogy ezt megtartja saját magának, hogy legyen miből urizálni, vagy odaadja a magyar embereknek, hogy legyen miből élni meg gyermeket nevelni.

Miniszterelnök Úr! Október 10-éig kap időt, hogy eldöntse: ellopja ezt a temérdek eurómilliárdot, vagy érdemi válságkezelésbe kezd, érdemi munkahelyvédelembe, elkezdi rendezni a béreket, elkezdi rendezni az egészségügy helyzetét. Ha október 10-éig ezeken a területeken nincs érdemi előrelépés, helyette továbbra is folytatják a rongyrázást közpénzből, akkor október 11-én, vasárnap már a magyar emberek fognak dönteni a borsodi időközi országgyűlési választáson, és én garantálom, ha a Fidesz nemet mond a magyarokra, akkor a magyarok is nemet fognak mondani a Fideszre.

Miniszterelnök Úr! Az okos ember mindig tanul a saját hibáiból. Én nagyon jól tudom, hogy a Németh Szilárdok meg a Farkas Flóriánok nem az eszükről híresek, de azért ön saját magának adjon egy lehetőséget, mert most még van visszaút…

ELNÖK: Képviselő úr, mérsékelje magát, legyen szíves…

JAKAB PÉTER (Jobbik): …október 11e után már nem lesz visszaút!

ELNÖK: …mert elveszem öntől a szót! Még egy sértő megjegyzést tesz ebben a Házban valakire, akkor elveszem öntől a szót. Világosan beszéltem?

JAKAB PÉTER (Jobbik): Értem, elvtárs!

ELNÖK: Akkor parancsoljon! Elvettem öntől a szót. Üljön le! (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.  Taps a Jobbik és a DK soraiban.) Képviselő Úr! A felszólalása végén mindenképpen figyelmeztettem volna, hogy ez volt az utolsó eset akkor arra vonatkozóan, hogy elengedem a fülem mellett, hogy a levezető elnököt sértegeti (Jakab Péter: Sértő? Ez igaz!), de miután megismételte, így nem hagyott nekem más lehetőséget. Legyen szíves egyszer visszanézni a saját felszólalását, és ha van önben még egy csöpp ízlés és jóérzés, akkor el fog borzadni, és többet ilyet nem enged meg magának. Nem a kocsmában van, mert ott megkapná a magáét ezért, itt csak rendre tudom utasítani. (Taps a kormánypártok soraiban.) Tóth Bertalan következik, az MSZP részéről.

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr! Megpróbálok finoman fogalmazni, bár azért nem könnyű. Miniszterelnök úr, ez így kevés lesz. Amit ma olvashattunk, és amit ma hallhattunk itt a parlamentben, azt ön évadnyitónak nevezte. Két nagyon rémisztő dolgot szeretnék ezekből kiemelni, az egyik rosszabb, mint a másik, az egyik rémisztőbb, mint a másik.Az egyik az, hogy abban, amit ön leírt ebben a hosszú értekezésben  én nem kívánom ezt minősíteni, rábízom a választópolgárokra, hogy eldöntsék, ez tetszike nekik vagy sem , van egy nagyon rémisztő dolog: leírja azt, hogy milyen jövőt szán a gyermekeinknek, és ez a jövő nagyon rémisztő. Ön nem kritikus gondolkodásra képes, önálló kezdeményezésekre képes, gondolkodni képes polgárokat szeretne látni ebben az országban, hanem önök hosszú távon alattvalókat akarnak nevelni az iskoláinkban. Minden erőnkkel ez ellen fogunk küzdeni, én személyesen is ötgyermekes gyakorló apukaként, és nem leszünk hajlandók engedni, hogy önök alattvalókat neveljenek a gyermekeinkből.

A másik rémisztő dolog már rövid távra szól: kiderült a mai napból is és ebből az esszéből is, vagy nem is tudom, hogy nevezzem, hogy ahogy eddig sem a kormányzással voltak elfoglalva, inkább a kampányolással, a jövőben sem kívánnak a kormányzással törődni, hanem inkább kampányra készülnek. Miniszterelnök úr, miért nem kormányoznak is egy kicsit? Ön azt mondja, hogy Magyarországnak működni kell, de arról nem beszél, hogy Magyarország működik-e. A magyar emberek és mi is úgy látjuk, hogy Magyarország így nem működik.

Nem is láthatjuk és nem is láthatják az emberek, hiszen a kormány elkésett és szűkmarkú intézkedése miatt csúcsot döntöttünk a gazdasági visszaesésben, eladósítják az országot, elszabadult az infláció, haladunk a szociális válság felé, 400 ezren munka nélkül, 200 ezer család ellátás nélkül, sok család hitelt vett fel az iskolakezdésre. Több százezer nyugdíjasnak ma dönteni kell, hogy élelmiszert vesz vagy éppen gyógyszert. Több mint félmillióan vannak azok, akiket éppen ki akarnak lökni a térítésmentes egészségügyi ellátórendszerből. Növekszik a szegények száma, és millióknak romlik az élethelyzete. Csapás csapás hátán éri az önkormányzatokat, miközben éppen a kormány helyett is teszik a dolgukat.

A propagandával agyondicsért járványkezelés sem a gazdasági, sem a szociális válságot nem kerülte el. Eközben az oligarchákat kifizették, a fideszes eliten kívüli emberek csak nehezen vagy egyáltalán nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. Az az ország nem működik, ahol a hatalom elhallgattatja a szabad hangot, ahol az összes kormánytól független szellemi központot fel akarják számolni, ahol az urizáló fideszes elit helikopterezésére, jachtozására, szállodafelújítására van közpénz, de a munkahelyek megvédésére, a válság idején munkájukat veszített emberek megélhetésének biztosítására, a családi támogatások növelésére, az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatására viszont nincs.

(14.00)

Az az ország nem működik, ahol a családügyi államtitkárt ezentúl miniszternek fogják hívni és nagyobb fizetést kap, de nem lesz magasabb a családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyes és a gyet összege. 2010 óta ezeknek az összege nem változott.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem hatósági áras tesztekre, hanem széles körű, ingyenes tesztelésre van szükség; nem rendeletre az iskolai hőmérőkről, hanem hőmérőkre az iskolákban, most, azonnal; nem szankciókra, hanem ellátásra és nyílt beszédre lenne szükség; nem látszatokra, hanem kormányzásra. Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!

Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen érthetetlen, hogy ha a nemzetközi piaci helyzetet megfigyeljük, akkor azt látjuk, hogy az energiaárak jelentősen csökkentek, beszakadtak az energiahordozók árai, miért kell a magyar családoknak most többet fizetni az energiáért, mint amennyibe az kerül? Miért államosították az energetikai cégeket, ha ott nyereség termelődik? Önök mondták, hogy nonprofit lesz. Miért nem adják oda ezt a pénzt a magyar családoknak? Miért kell nekik drágán megfizetni a gázt, a villanyt vagy a távfűtést?

Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszterelnök Úr!

A látszatintézkedések sorozata és a propaganda kevés lesz a válságból történő kilábaláshoz. Ez a rendszer, amit önök építenek és építettek, egy önkényuralmi rendszer (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), amely nagy ívben tesz a demokráciára, az emberek megélhetési gondjaira, és csak egy szűk elit kiszolgálásával vannak elfoglalva, harácsolnak és rombolnak. Éppen ezért kormány- és korszakváltásra van szükség. Mi, akik önökkel szemben ülünk, és akik velünk együtt azon fáradoznak, a változásért, hogy olyan világot építsünk, ahol szabadság és jogbiztonság van; ahonnan nem akarnak elmenni a gyermekeink; ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre; ahol nem kell félni a holnaptól, nem kell félni az időskortól, nem kell félni a szegénységtől; ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus; ahol az emberek odafigyelnek egymásra, és ahol van szolidaritás.

Békés, nyugodt és biztonságos országban szeretnénk élni. Közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Most Schmuck Erzsébeté a szó, az LMP részéről. Parancsoljon!

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Én magam is elolvastam a Magyar Nemzetben megjelent cikkét, és ennek margójára azzal a megjegyzéssel szeretném kezdeni, hogy nagyon fontosak az ideológiai viták, a nézőpontok tisztázása, de ennek nem most van itt az ideje, most az emberek mindennapi problémáival kell foglalkozni. Ha lecseng a járvány második szakasza, akkor készek vagyunk, hogy ebbe a vitába bekapcsolódjunk, lefolytassuk, mert a zöldpolitika, a mai világ igazi kihívásai is más megközelítést igényelnek. Miniszterelnök úr, a beszéde alapján azt kell hinnem, hogy ön egyáltalán nincsen tisztában az emberek mindennapi problémáival, a megélhetési gondokkal, azzal, hogy az elmúlt időszakban például az alapvető élelmiszerek ára a csillagos egekbe emelkedett, zöldséget, gyümölcsöt már lassan kisnyugdíjasok, alacsony jövedelmű családok nem tudnak megvenni. Olyan érzésünk van, mintha önt bezárták volna egy elefántcsonttoronyba, és az információt megszűrve kapja. Az emberek közé kell menni, beszélgetni kell velük, és nem egy PR-t szolgáló nemzeti konzultációs felmérésre kell hivatkozni.

Igen, szembesültünk mi is azzal, és szembesülnünk kellett, hogy a járvány második hulláma berobbant az országba. A tavaszi időszakban már attól is megrettentünk, amikor egy nap száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma, most pedig már arról van szó, hogy akár az ezret is elérheti, vagy ezer fölé emelkedik. Miniszterelnök úr olyan számokról beszélt, amelynek a kezelését, hogy hogyan fog történni, elképzelni se tudjuk. Hogyan fog ezzel az egészségügy megbirkózni?

Talán önt is tájékoztatták erről, vagy talán ön is olvasta, hogy tegnap egy orvos közzétette azt a bejegyzését, hogy az egészségügyben a súlyos betegek gyógyításának nem a lélegeztetőgépek száma szab határt, korlátot, hanem a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. A kérdés az, miniszterelnök úr, hogy honnan lesz szakszemélyzet. A szakszemélyzetet nem lehet csak úgy importálni vagy csak úgy beszerezni, azt képezni kellett volna, és megfelelő bérezéssel, megbecsüléssel megtartani itt őket. Márpedig ki kell mondanunk, miniszterelnök úr, hogy a kormány elmúlt években folytatott egészségpolitikájának mindez a következménye. Az LMP számos alkalommal a költségvetés elfogadásakor módosító indítványokkal élt, hogy a költségvetésre többet fordítsunk. Önök az ellenkezőjét tették: évről évre súlyos milliárdokat vontak ki az egészségügyből, és nem becsülték meg az itt dolgozók munkáját.

Sajnos, az első hullámban láthattuk a járvány súlyos gazdasági következményeit, sok tízezer munkahely került veszélybe, sok tízezer ember veszítette el a munkáját és került létbizonytalanságba. A járvány, látjuk az adatok alapján, hogy a gazdaságra nagyon nagy csapást mért, a második negyedévben a GDP 13,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a kormány semmit nem tanult a járvány első szakaszából, ahelyett, hogy az elmúlt hónapokban takarékosan gazdálkodott volna, és a pénzt az emberek életkörülményeinek a javítására fordította volna, továbbá a gazdaság válságállóbbá, fenntarthatóbbá tételéért, ehelyett ontotta a pénzt a Fidesz holdudvarának. Súlyos milliárdokat kapott továbbra is az autóipar és a luxusszálláshelyek fejlesztése a turizmus támogatása jelszavával. Mészáros Lőrinc, köszöni, jól van, legalábbis a bevételeit illetően, sok milliárd forint állami támogatásban részesült ebben az időszakban.

Miniszterelnök úr, ön is említette, hogy az elkövetkezendő években sok pénz fog érkezni, sok támogatás, milliárdok az Európai Uniótól. Ezeket a forrásokat már nem lehet elpocsékolni luxuskiadásokra és a fideszes holdudvar gazdagítására, csak az ország válságálló és fenntartható fejlesztésére lehet költeni.

A baj nagy, éppen ezért az LMP azt javasolja a kormánynak, és el is várja, hogy mielőbb terjesszen az Országgyűlés elé egy válságkezelő programot, amely egyidejűleg lesz képes kezelni a jelenlegi szociális, gazdasági válságot és a jövő kihívásait; amely konkrétan bemutatja, hogy milyen lépéseket tesz a kormány a járvány kezelése, az egészségügyi ellátás szűkös keresztmetszeteinek feloldása érdekében, mit tesz a munkahelyek, a jövedelem nélkül maradt emberek megvédése és az elszabadult árak csökkentése érdekében, mit tesz az időskorúakért. Elvárjuk a kormánytól, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentse; elvárjuk, hogy a szociális dolgozók is kapják meg az egyszeri 500 ezer forintot; és elvárjuk azt is, hogy a munkanélküli-járadék időtartamát három hónapról kilenc hónapra emelje; és nem utolsósorban a nyugdíjasok pedig azonnal kapják meg a nekik járó pénzt.

Engedje meg, miniszterelnök úr, hogy felhívjam a figyelmét és az Országgyűlés figyelmét is a korunk előtt álló igazi nagy kihívásokra, amelyekre ha nem lesznek jó válaszok, akkor az egész emberiség és mi is bajba kerülünk. Az egyik nagy kihívás a mélyülő ökológiai válság kezelése, és nemcsak a klímaváltozás gyorsulása, hanem a biológiai sokféleség drasztikus csökkenése, a vízhiány, a termőtalajok pusztulása, és még hosszan sorolhatnám. A másik nagy kihívás a növekvő mértékű társadalmi igazságtalanság, a társadalmak szétszakadása. És szeretném arra is felhívni a figyelmét, hogy a migrációt is ezeknek az összefüggéseknek a keretében kell megvizsgálni, és arra figyelni, mit lehet tenni, ha a klímamenekültek, környezeti menekültek száma is megsokszorozódik.

Ön a megjelent cikkében abszurditásig emelt klímacélnak nevezte Ursula von der Leyen bejelentését arról, hogy 2030-ra az Unió szén-dioxid-kibocsátása csökkentését 40 százalékról 55 százalékra kell emelni. Gondolom, azt is abszurdnak tartja ön, hogy a jövőben a gazdaság vagy zöld lesz, vagy nem lesz. Ezekről kellene igazi vitát az emberekkel és itt az Országgyűlésben is lefolytatni.

A konkrét felvetéseimre  áfacsökkentés, a nyugdíjasok helyzetének azonnali rendezése  szeretném, ha konkrét válaszokat kapnék. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Most a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Timea következik. Megadom a szót.

(14.10)

SZABÓ TIMEA (Párbeszéd): Miniszterelnök Úr! Hadd kezdjem egy személyes kérdéssel! Ön tudja, ugye, hogy ki az az Iványi Gábor? Azt gondolom, hogy persze hogy tudja, hiszen Iványi Gábor adta össze önt és Lévai Katalint (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) sok évvel ezelőtt az egyház kötelékében  Lévai Anikót, bocsánat! , és ő keresztelte meg Ráhelt és Gáspárt is. Hadd kérdezzem meg ezek után, hogy akkor hogy süllyedhet idáig, miniszterelnök úr! Hogyan fordulhat az elő, hogy azt az embert, azt a szervezetet, őt és a szervezetét, amely hajléktalantársainkon, a legelesettebbeken segít, és amelyik egy keresztény, evangélikus testvérközösséget működtet, azt ön pitiáner bosszúból el akarja tiporni? El akarja tiporni pusztán azért, mert 2010-ben ő nem állt ki az ön embertelen kormányzása mellett. Csak egyetlen példa, amely pontosan mutatja azt az álkeresztény kormányzást, amelyet ön folytat: miközben Iványi Gábor keresztény egyházában kikapcsoltatja a gázt, és ugyanúgy megvonja a támogatást egyébként a szintén a legelesettebbeket segítő Ámbédkar Iskolától és az Igazgyöngy Alapítványtól, aközben idén 3,5 milliárd forintot ad a központi költségvetésből Orbán Ráhel barátnője divatcégére. Azt gondolom, hogy ez pontosan mutatja az ön prioritásait. Miniszterelnök úr, szégyellje magát!Ön azt állítja  hogy rátérjünk egy kicsit a válságkezelésre , hogy az egészségügyet felizmosították, és mindenki meg fog gyógyulni; mondta ezt aznap, amikor nyolc ember meghalt a járvány miatt; mondja ezt akkor, amikor az elmúlt egy évben több mint száz fiatal orvos hagyta el újra az országot azért, mert nem bírták sem azt az erkölcsi, sem azt az anyagi megalázást, amit ön az egészségügyben folytat; és mondja ezt akkor, amikor egy diploma nélküli ápoló, aki negyven éve dolgozik a kórházakban, nettó 120 ezer forintot visz haza negyven év után, egy ugyanennyi ideje dolgozó diplomás ápoló pedig 210 ezer forint nettó fizetést visz haza. Itt van a kezemben a kormány hivatalos bértáblája, sajnos nem én találom ki ezeket a számokat. Aztán ott vannak a luxusjachtozó Szijjártó Péter által sokszoros áron megrendelt lélegeztetőgépek is, amelyekhez csak szakembert felejtettek el kiképezni. Rendhagyó látvány volt az ön videója egyébként, amelyben belefojtotta a szót a Korányi Kórház orvosába, aki pont erről szerette volna önt meggyőzni  azt gondolom, hogy ez nem pont az az imázsvideó, amelyet, gondolom, elképzelt magának.

Ön hatalmasnak szánt intézkedéseket jelentett be, de az egész már megint csak egy üres blöff, miniszterelnök úr. Bejelentette azt, hogy október 1-jétől lázat kell mérni az iskolákban  jelentem, már egy hónappal ezelőtt elkezdődött az iskola, úgyhogy köszönjük szépen, hogy idejében felkelt. De egyébként teljesen egyértelmű, hogy önnek nincsen fogalma a realitásokról. Engedje meg, hogy anyaként azért hadd mondjam azt el, hogy lázasan nem szoktuk beengedni a gyereket az iskolába, tehát ez megint egy pótcselekvés, hogy ott lázat mérjenek. (Közbeszólások és moraj a kormánypártok soraiban.) Azt viszont biztosan elérik, hogy majd ősszel és télen az esőben és a hóban, amikor több száz gyerek sorban áll lázat mérni  mert mondjuk, hogyha tíz másodpercet számolunk per gyerek, az 90 perc, mire bejutnak a gyerekek az iskolába , ha addig nem voltak lázasak, akkor majd azután lázasak lesznek.

Az este 11 órás kocsmazárás is nagyon jó ötletnek tűnik, miniszterelnök úr. Most legalább megtudtuk azt, hogy 11 óra előtt nem fertőz a koronavírus, 22 óra 59-kor viszont mindenki fusson, amerre lát, mert hirtelen elkezdődik a nagy támadás.

De ami ennél fontosabb, az az, hogy hogyan tetszettek azt képzelni, hogy az ingyenes, mindenki számára elérhető tesztelés helyett 19 500 forintos árban szabják meg ennek az árát. Önök a Ritz Hotel teraszán, homárt szürcsölgetve valószínűleg nem tudják azt, hogy egy átlagos család nem tudja ezt kifizetni (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.), és nincs olyan, hogy ingyenes teszt, miniszterelnök úr, hadd hívjam fel erre az ön figyelmét! (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Vannak olyan, a háziorvostól nagy nehezen kiharcolható ingyenes tesztek, amelyeket, mondjuk, a tünettel rendelkező emberek megkapnak, de sajnos pont azt halljuk egyre több háziorvostól is, hogy a regionális népegészségügyi központ utasította őket, hogy ne rendeljenek most már több tesztet, mert nincsen, tehát még azoknak sem fog jutni lassan, akiket egyébként most már tünettel tesztelni kéne.

De vegyünk egy nagyon egyszerű példát, hogy kinek nem jár biztosan az ingyenes tesztelés! Tegyük fel, hogy egy iskolában, egy általános iskolában egy gyerek pozitív tesztet produkál, akkor, ugye, mondjuk, a padtársát is azonnal tesztelni kell, tegyük fel, hogy a padtársának, mondjuk, van egy cukorbeteg édesanyja vagy egy daganatos édesapja, ez mondjuk, akkor egy családban kapásból három ember tesztelését jelenti, ami 60 ezer forint. Hogyan fogja egy átlagos család azt a 60 ezer forintot kifizetni (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.), amikor nekik nem jár ez az ingyenes teszt? És igen, olvastuk az EMMI tegnapi blöffölő bejelentését a 17 szűrőpontról, az pont nem lesz elég semmire, miniszterelnök úr. Ön azt gondolja, hogy most akkor mindenkinek kezet kell csókolnia, hogy nem 30 ezer forint, hanem majd 20 ezer forint lesz az a hatósági ár. (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.) Szégyellje magát emiatt is!

Ön a gazdaságról is beszélt, és azt gondolom, hogy a gazdaságnak, ugye, része az emberek megélhetése is, miniszterelnök úr. A KSH szerint júliusban 366 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma, ebből 190 ezren most már semmilyen ellátásban nem részesülnek, tehát közel 200 ezer embernek lejárt a három hónapos álláskeresési járadék folyósítása. Ráadásul érdekes módon ez az előző hónaptól, júniusból még 15 ezerrel nőtt, tehát folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akik semmilyen ellátásban nem fognak részesülni a három hónapos álláskeresési járadék folyósítása után. Hogyha azt vesszük, hogy a 200 ezer ember között van, mondjuk, néhány családos, akkor félmillió ember marad ellátatlanul. Miniszterelnök úr, ugye, nem gondolja, hogy bárki elhiszi itt, ebben az országban, hogy a második hullámban fognak önök újra munkahelyeket teremteni (Orbán Viktor és dr. Semjén Zsolt bólogat.  Közbeszólások a kormánypártok soraiban.), hogy 200 ezer új munkahelyet fognak teremteni pont a második hullámban, amikor örül mindenki, hogy megtartja a saját munkahelyét.

Szeretném megkérdezni, hogy mi lesz például azokkal az édesanyákkal, akiknek otthon kell maradniuk, mert mondjuk, a gyerekük megbetegedett, óvodás gyereket nem tudnak egyedül otthon hagyni, és azok mondjuk, legjobb esetben is csak a 60 százalékos táppénzt kapják, vagy kényszerszabadságra kényszerítik őket. Nekik ki segít? Mert úgy tűnik, hogy az ön nagy ívű intézkedéseiben ez nem szerepel.

Nagyon szeretnénk megkérni önt, miniszterelnök úr, hogy két luxushajózgatás közben ne csak Mészáros Lőrincre, ne csak Orbán Ráhelre, ne csak Tiborcz Istvánra gondoljon, hanem azokra a milliókra, akik most amiatt szoronganak, hogy mi lesz velük a következő hónapokban. Megy a handabandázás sajnos, miniszterelnök úr, de ön és a kormány a magyar emberek millióit hagyja teljes kétségbeesésben, teljes szorongásban. Amit ön művel, az nem kormányzás, az nem állig felfegyverkezés, hanem a hozzá nem értéssel párosuló embertelenség.

A Párbeszéd követeli azt (Moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiban.), hogy mindenki számára tegyék elérhetővé az ingyenes tesztelést, azonnal emeljék meg az egészségügyi dolgozók bérét 50 százalékkal, és azonnal vezessék be azt a válságkezelő alapjövedelmet, amely minden állását vesztett embernek felemeli a jövedelmét havi 100 ezer forintra. Miniszterelnök úr, itt nagyon-nagyon súlyos gazdasági helyzet lesz, segítsen az embereknek! (Az elnök csenget.) Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és a DK soraiban.)

ELNÖK: Most Simicskó István következik, a KDNP frakcióvezetőjeként. Parancsoljon!

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hadd kezdjem azzal, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója megköszöni a miniszterelnök úrnak a tájékoztatását és azt a munkát, amit eddig elvégeztek, mind az operatív törzsnek, mind pedig a kormány valamennyi tagjának. Azok a számok, azok a tények, amelyeket hallhattunk a miniszterelnök úrtól, egyértelműek; hogy valóban sikeresen védekezhetett az ország, az annak köszönhető, hogy időben meghozta a kormányzat a szükséges intézkedéseket, és az első és legfontosabb célkitűzés vezérelte, ez pedig a magyar állampolgárok életének, egészségének a megóvása. Ezért köszönettel tartozunk. (Taps a kormánypártok soraiban.)Hallgatva az előttem felszólaló frakcióvezetőket és ezt a vitát, jól érzékelhető, hogy szemléletmódbeli különbség és véleménykülönbség is van közöttünk. Ki így, ki úgy, ki amúgy, a saját habitusának megfelelően, jelleméből adódóan hangosabb, erőteljesebb, de mindenképpen kritikus észrevételeket tett. Azt kell hogy mondjam, hogy ez részben fakadhat természetesen a neveltetésünkből adódó különbözőségből, de nyilván fakadhat abból adódóan is, hogy mi másképpen látjuk az állam szerepét, nekünk, kereszténydemokratáknak az államfelfogásunk más, mint az önöké. Mi mindig is az erős állam hívei voltunk, mi mindig is olyan állam mellett tettük le a voksunkat, amely képes, akar és tud is cselekedni az állampolgárok védelme érdekében, legyen az árvíz, legyen az migrációs válság, legyen az Covid-járvány vagy bármilyen veszély.

(14.20)

Azt az óvó-védelmező tevékenységet minden magyar ember jól felfogottan úgy értékeli, hogy ez a hazaszeretetből fakadó tevékeny törődés  ami jellemez egy kormányt, egy nemzeti-kereszténydemokrata kormányt  a helyes út. Mi ezt várjuk el a kormánytól, és ezt láttuk az elmúlt hónapokban is. Ezzel szemben az önök államfelfogása a gyenge állam, az alvó állam, hogy ne mondjam, a „tanuljunk meg kicsinek lenni” állam létrehozása és fenntartása, vagy egyáltalán az állam elhalása, hiszen ez is az önök által felfogott baloldali vízióban szerepelt, és láthatjuk is ennek a felszólalásaikból tükröződő célkitűzéseit is. S jól érzékelhető ez a különbség a járvány elleni védekezés során is.

Összegzésként mindenképpen megállapíthatjuk, hogy az első hullámmal szembeni védekezés sikeres volt. Hozzá kell tennem, hogy a kormány a szükséges intézkedéseket időben meghozta, de szükség volt az állampolgárok segítségére és felelősségteljes magatartására is. Miniszterelnök úr megköszönte a magyar egészségügyben dolgozók munkáját, én hadd köszönjem meg az állampolgárok felelősségteljes hozzáállását is, akik megértették, hogy azok a döntések, azok a szabályok, amelyeket a kormány meghozott az operatív törzs javaslatára, róluk szólnak, értük szólnak, az ő védelmükben hozattak meg.

Látnunk kell, hogy annak ellenére voltunk sikeresek és volt sikeres a védekezés az első hullám időszakában, hogy a baloldalra sajnos ebben sem számíthattunk. Hiszen emlékszünk rá, hogy amikor itt a parlamentben vitatkoztunk és a négyötödös házszabálytól való eltérést kértük önöktől, akkor nem nyújtottak segítséget, miközben az ember erre számíthatna ilyenkor. Valamennyi állampolgár jogosan veti fel azt a kérdést, hogy rendben van, többpárti demokráciában élünk, rengeteg vita van a parlament falai között, de hát mégiscsak van egy veszélyhelyzet, mégiscsak van egy soha nem látott járvány, amire fel kell készülnünk, és védenünk kell az embereket, az időseket, a családokat és mindenkit, s akkor önöknek köszönhetően nincs megegyezés. Ez egy szomorú tény.

Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a nemzeti konzultációról. Látható a felszólalásokból, hogy önök életszerűtlen példákat hoznak fel, hogy milyen élethelyzetek vannak. A nemzeti konzultáció pont arról szólt, hogy kikérjük az emberek véleményét, hogy ők hogyan látták a védekezést, mit láttak jónak, helyesnek vagy kevésbé vállalhatónak, hogy hogyan járjunk el az elkövetkező időszakban. Mindenki tudta, hogy lesz második hullám, önök mégis arra buzdították az embereket, sőt jó néhányan aktívan részt vettek abban a munkában, hogy hogyan kell széttépni a nemzeti konzultációs íveket, hogyan kell kilopatni őket, és a többi, és a többi. Komolytalanná igyekeztek tenni a védekezés egyik fontos visszajelző monitoringrendszerét, hogy mit kell tennünk, és hogyan készüljünk fel a második hullámra.

Igen, az egészségügy felkészült az elmúlt hónapokban, igen, beszereztek sok-sok lélegeztetőgépet. Több mint 10 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Sok millió maszkot szereztek be. Szijjártó külügyminiszter úr hetente adott tájékoztatást arról, hogy milyen beszerzéseket hajtott végre az állampolgáraink védelme érdekében. Önök hol azt mondják, hogy minek ennyi lélegeztetőgép, sok a lélegeztetőgép, majd a másik héten meg azt mondják, hogy ugyan már…! Ha van sapka, ha nincs sapka… Ez úgy sem jó, ha sok van, s úgy sem, ha kevés van, most nincs… S folyamatosan különböző  nevezzük így  rémhírekkel vagy kamuhírekkel próbálják az embereket lehetetlen helyzetbe hozni, és a kilátástalanság érzetét kelteni, miközben összefogásra lenne szükség, miközben egymásra kéne támaszkodnunk, hogy az emberek lássák, a bajban ott vagyunk mellettük, és nemcsak mellettük vagyunk, hanem óvjuk és védelmezzük őket. Eközben szerintem nem szabad pártpolitikai érdekeket  még ha jól is hangzanak itt a parlament falai között  felhoznunk. Segíteni kell a védekezést, és mindenkinek megvan ebben a maga helye. Mindenkinek, még az ellenzéki képviselőknek is van felelőssége, mert ők is magyar állampolgárok, sőt a közösséget szolgáló képviselők.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt időszak szerintem minden magyar állampolgárt meggyőzött arról, hogy az emberek számíthatnak a magyar kormányra, és ezt örömmel látjuk. A szabályok betartása mindannyiunk felelőssége. Mi magunk is úgy döntöttünk a Házbizottság ülésén elnök úr vezetésével, hogy magunkra nézve is kötelezőnek fogadjuk el a szabályokat, és maszkot viselünk, kivéve azt, aki beszél. A testhőmérséklet mérése is megtörténik a Házba való belépéskor. Azt hiszem, hogy ezek fontos üzenetek az emberek felé.

Miniszterelnök úr szólt a gazdaság helyzetéről. Nem értek egyet Szabó Timeával abban  ebben sem, de ebben különösen nem , hogy a második hullám idején nem lehet a gazdaságot újraindítani és munkahelyeket megvédeni. Dehogynem! Ha egy picit belegondol, és egy kicsit kitekint a világba, akkor számos példát lát arra, hogy a veszély egyben lehetőség is, és pont akkor kell egy offenzívát, dinamizmust elindítani a magyar gazdaságban és más vonatkozásban, amikor veszélyek vannak, amikor mások föltartják a kezüket és megadják magukat. A magyar kormány ebben is aktív, közreműködő, tenni akar, s valóban tudja és látja azt, hogy a gazdaság jelenti valamennyi terület, valamennyi szféra megélhetését, és  hogy ne mondjam  a magyar emberek, a magyar családok védelmét is ezen keresztül tudjuk a jelen helyzetben a leghatékonyabban megőrizni. Természetesen szükség van egyéb családtámogatási rendszer kiépítésére is, de ezen az úton is elindult a kormányzat, és az elmúlt tíz évben számos eredményt tud felmutatni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én úgy látom, hogy próbatétel valamennyiünk számára ez az időszak. Úgy látom, hogy a kormányzat döntései egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy erősebbé tegyék Magyarországot, erősebbé, mint korábban volt, erősebbé tegyék nemzeti közösségünket, és azon dolgozik, hogy erősebb családok alkossák a magyar társadalmat, a magyar nemzetet. Együtt képesek vagyunk helytállni, megvédeni a magyar családokat, a magyar gazdaságot, a munkahelyeket. S ha már önök, tisztelt baloldal, nem vesznek részt ebben a munkában, legalább ne hátráltassák a munkánkat! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Most a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté képviselő úr következik. Megadom a szót.

KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzék első felszólalója nyilván az ellenzék vezére volt, ezért engedjenek meg néhány gondolatot. Gyurcsány úr, amikor Jézus negyven napig vándorolt a sivatagban, akkor az ördög is bibliai idézetekkel kísértette, félreértelmezett bibliai idézetekkel. (Taps a kormánypártok soraiban.) Ezzel egyből el is jutunk oda, Gyurcsány úr, hogy aki egy elkobzott, milliárdos villában él, és onnan jár mindennap dolgozni, attól nagyon rosszul jön ki a moralizálás, a szegényekért való szolidáris aggódás. A Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán pedig, ha megengedi: én örülök, hogy szóba hozta, de talán kifejthette volna, hogy hogy értette azt a jogállamilag erősen vitatható gondolatot, hogy mi földönfutók leszünk. Mit jelent az, megüzenve Vidnyánszky Attilán keresztül minden politikai ellenfelének, hogy amikor bukni fognak, akkor földönfutók lesznek? Ha ezt nem ön mondta volna, akkor az ember nyilván besorolná abba a politikai dobozba, amelyet talán csak tekintsünk vagdalkozásnak, de azért az ön kormányzásának vannak tapasztalatai, és mi mégiscsak azért vagyunk itt, hogy ezekkel szembesítsük, amikor ön kioktat bennünket arról, hogy miként kellene kormányozni.

Ha már színház, ma van a magyar dráma napja, és ön egészen kivételes színészi átéléssel adta elő nekünk azt, hogy hogyan kellene kormányozni. Csak mi emlékszünk arra, hogy amikor 2006-ban madárinfluenza-járvány volt, akkor ön még egy hattyú boncolására is ellátogatott, majd azt mondta a magyaroknak, hogy egy hónapon belül meglesz a vakcina. Majd amit ön vakcinaként jóval később kihirdetett, arról a Magyar Tudományos Akadémia is megállapította, hogy teljesen hatástalan. (Derültség, közbeszólások.)

De ha a 2008-as pénzügyi válságra gondolunk, akkor hadd idézzek öntől a 2008. október 8-ai országgyűlési felszólalásából. Hogy kezelt ön válságot? „Az a pénz- és tőkepiaci hatás, amely most megrázza az Egyesült Államokat, jóval kisebb mértékben fogja elérni Európát, Magyarországot pedig nem fogja érinteni.” Amikor ezeket mondta, akkor természetesen hazudott, mert akkor önök már tárgyaltak az IMF-fel. Amikor ezeket mondta, önök már rég döntöttek arról, hogy milyen megszorításokat fognak végrehajtani. Magyarország volt az első, amely az IMF lélegeztetőgépére került akkor. Ez volt az ön válságkezelése a gazdaság tekintetében. Elvettek egyhavi nyugdíjat, elvettek egyhavi bért a tanároktól, szűkítették a családi otthonteremtési kedvezményeket, szűkítették a gyes és a gyed lehetőségeit, kórházakat zártak be, iskolákat zártak be, önkormányzatokat juttattak csődbe, megszüntették az otthonteremtési programot, a gáz és az áram árát pedig a háromszorosára emelték. Ezért is viseljük nagyon nehezen, amikor ön oktat ki bennünket mindezekből. De ha megengedi, menjünk is tovább.

(14.30)

Az, amit ön előadott, egy nagy óriásplakátként hirdeti mindannyiunk számára mindazt a kártételt, amit az önök kormányzása, elsősorban az ön kormányzása alatt ez az ország elszenvedett, és óriásplakátként hirdeti azt is, hogy egy önhitt, hatalomvágytól vezérelt, erőszakos ember miként viszonyul a politikai ellenfeleihez, miként viszonyul a saját országához is, ha a napi politikai érdekei azt kívánják.

Azt szeretném önnek mondani, hogy tudom, hogy nem szeret, engem se, de azt meg különösen nem szereti hallgatni, hogy mi politikai ellenfelek vagyunk, és ön rendőrgyakorlóban üldözött bennünket a nyílt utcán, Budapest utcáin, amikor a 2006-os rendőrattakot az ön kormányzása alatt vezényelték, akkor nem volt semmi problémája önnek a jogállami kérdésekkel, nem volt demokráciakérdés, nem feszegette ezeket az ügyeket.

Azt is szeretném önnek a figyelmébe ajánlani, hogy azt világosan tudja mindenki ebben a Házban, hogy ha politikai ellenfeleiről vagy az ország érdekeiről van szó, akkor ön semmivel nem fél szembemenni, és azt is világosan tudnia kell, hogy emlékszünk azokra az időkre is, amikor a magyar cigányokat félkatonai milíciáknak provokációként odadobta, és minden olyan módszerét ismerjük, amely egy bűnös, rossz és hazáját nem tisztelő és nem szerető kormányzásról szól.

Tekintsünk el attól, hogy csődbe vitte az országot, mert ezt ön is jól tudja, és már sokszor elmondtuk, de mégiscsak a múlt héten volt a 14. évfordulója annak, amikor ön az igazságbeszédnek hívott hazugságbeszédét elmondva és azt nyilvánosságra hozva akár meg is érett volna arra, hogy lemondjon, de ön nem ezt tette, és ezen a 14. évfordulón azért érdemes megemlékeznünk arról is, hogy mit jelentett ez az ország számára.

Tisztelt Gyurcsány Úr! Azóta is látom, a közösségi médiában, itt, ott, amott törekszik mind a tragikus, kudarcos kormányzati eredményeit, mind pedig az igazságbeszédnek hazudott hazugságbeszédét megmásítani, másként feltüntetni, és persze igyekszik használni azt a régi jó történelemhamisítási, bolsevista trükköt, amelyik úgy szól, hogy majd meglátjuk, mit hoz a múlt. De ha meglátjuk, mit hoz a múlt, akkor önnek folyamatosan szembesülnie kell majd azzal, hogy a legjobb, függetlenül attól, hogy ön vezeti most a teljes ellenzéket, ha éppen ön nem ad tanácsot kormányzásból, és ha éppen ön nem oktat ki bennünket sem jogállamból, sem demokráciából, sem szabadságból.

Azt is szeretném önnek elmondani, hogy amikor önök ingyentesztet követelnek  és azért önnek, mert talán önnek van a legnagyobb hatása azon a politikai oldalon , akkor nem tetszenek igazat mondani. Nem ön volt az, aki Magyarországon először fizetőssé tette az egészségügyet? Mit saccol, miniszterelnök úr, mennyi lenne most a kórházi napidíj vagy a vizitdíj, ha ön marad kormányon? A járvány idején mennyi pénzt kérne el az emberektől? Miért mondják azt, hogy nincs ingyenteszt, amikor minden magyar ember tudja, nem csak az, aki itt ül, mindenki, aki a járványban érintett, hogy ha orvos rendeli el a tesztet, nem kell érte fizetni? Miért mondják ennek az ellenkezőjét? (Közbeszólások az ellenzék soraiból.) De miért mondják ennek az ellenkezőjét? (Közbeszólások az ellenzék soraiból.)

Kérem önöket, minden egyes álhír  és továbbmegyek: önök nem álhíreket terjesztenek a járványról, hanem rémhíreket, sokkal rosszabb a helyzet , minden egyes rémhír növeli a járvány terjedésének a veszélyét. Tavasszal nem számíthattunk önökre, nem szavazták meg a koronavírus elleni törvényt, nem szavazták meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, kamuvideókkal járatták le az egészségügyi dolgozókat, és külföldön rágalmazták hazánkat. Hagyják abba a hazudozást! Ha segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

És végezetül  bocsánat, elnök úr , Gyurcsány úr, ízlelgesse nyugodtan a DK szerencsi jelöltjének a szavait! Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Kérdezem a miniszterelnök urat, hogy kíváne a viszonválasz lehetőségével élni. (Jelzésre:) Akkor parancsoljon!

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Újat nem hallottunk, én sem akarok újat mondani, de mégis a parlamentáris udvariasság megköveteli, hogy néhány szóban válaszoljak. Először is, a miniszterelnök úr azt mondta, hogy az összeomlást gőg előzi meg. Ez egy értékes megfigyelés, és nyomatékot ad a személyes példa. Köszönjük szépen a figyelmeztetését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Hogy sárkánye az Európai Unió: azt hiszem, hogy itt koncepcionális különbség vagy félreértés van, mert az Európai Unió nem Brüsszelben van, ezért mi nem vitatkozunk az Európai Unióval. Az Európai Unió Varsóban van, Budapesten, Berlinben, Párizsban, merthogy Európa a nemzetek szövetsége, az Európai Unió a nemzetek közössége. Nekünk egyes európai intézményekkel lehet vitánk, ön ezt teljesen félreérti, és úgy látom, hogy a baloldal sem tudja ezt a különbséget, a nemzetekből álló Európai Unió és az egyes európai intézmények közötti különbséget megtenni, ezért az intézményekkel fennálló vitáinkat, amelyek kétségkívül vannak, állandóan az Európával fennálló vitaként értik  teljes félreértés. Kérem, ezt gondolják át!

Amit a tudomány, a művészet és a szabad véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban elmondott, ezt fontosnak érzem. Emlékszem arra, hogy amikor baloldali kormány volt, akkor a gazdasági miniszter azt mondta, és ennek aztán semmilyen következménye nem lett  ennyit a tudomány szabadságáról , hogy ha az Akadémiától pénzt veszünk el, akkor neki az jut eszébe, hogy nem szokták a békákat sem megkérdezni, mielőtt lecsapolják a mocsarat. Én erre emlékszem, úgyhogy szívesen vesszük az észrevételeit tudomány és művészet szabadsága ügyében.

A szólásszabadságról pedig nekünk az szokott eszünkbe jutni, ha önt halljuk, hogy önök kilőtték az emberek szemét. Önök lovas rohamot vezényeltek az emberek ellen. Véresre vertek ártatlan embereket az utcán, nőket, asszonyokat, válogatás nélkül. Nem emlékeznek erre? Kedves Jobbik, a maguk újdonsült barátai, nem emlékeznek erre? Ők verték ki az emberek szemét, véresre verték őket! Mindenki látta! Nem emlékeznek erre? Az hagyján, hogy önök most szövetségben vannak velük, de önök megtapsolják annak az embernek a hozzászólását, aki mindezt elrendelte, kedves Jobbik. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami a felkészülést illeti, két dolgot szeretnék mondani. Először is szeretném megköszönni az operatív törzsnek, ami nem néhány emberből áll, hanem sok emberből, mert mögötte számos munkacsoport dolgozik, szeretném megköszönni az operatív törzs minden tagjának, hogy egész nyáron mindennap dolgoztak. Külön köszönöm Pintér miniszterelnök-helyettes úrnak, aki ezt a munkát irányította, és Kásler miniszter úrnak, aki végig segítette ezt a munkát. Akik azt állítják most, hogy az ország nem készült fel, azok nem a kormánnyal vitatkoznak, azok nem a kormány munkáját kérdőjelezik meg.

Magyarországon egész nyáron sok ezer ember dolgozott, hogy felkészítse az egészségügyet és az egész országot a második hullámra. Amikor önök megkérdőjelezik az ország felkészültségét, ennek a sok ezer embernek a munkáját kérdőjelezik meg. Mert meg kéne érteniük végre ott a másik oldalon, hogy nem a kormány védekezik, Magyarország védekezik. Nem a kormány van bajban, Magyarország van bajban. Mindannyian védekezünk, persze leszámítva önöket, akik bejelentették, hogy önöknek egyetlen céljuk van ennek a járványnak az idején is, hogy megbuktassák a kormányt. Ennyire futotta. Mindenki védekezik, mindenki az országot segíti, mindenki összefog, leszámítva önöket, akiknek ilyenkor is csak a hatalom és a pénz jár az eszükben. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ezt nagyon világosan elmondta most nekünk a Jobbik frakcióvezetője, aki azt mondta, hogy a vírust és a kormányt egyaránt ellenfélnek tekintik. Ez baj. Fel kéne ismerni, hogy lehet, hogy ellenfélnek tekintik a kormányt is, de az másfajta ellenfél, mint a vírus, mert az megöli az embereket. Úgyhogy nagyon szeretném kérni az ellenzéki pártokat, hogy a kormánnyal szembeni ellenérzések ellenére is, legyenek szívesek, tegyenek különbséget a kormány meg az ország között, az irántunk táplált indulatok meg aközött, ahogyan most a vírus idején föl kéne lépni. Ne úgy gyűlöljenek bennünket, mint a vírust! A vírus megöli az embereket. Úgyhogy legyenek kedvesek ezt a gondolatot, miszerint önöknek most egyszerre kell utálniuk és egyszerre kell harcolniuk a vírus és a kormány ellen, tegyék félre, ez káros, hátrányos és erkölcstelen is az ország szempontjából nézve.

(14.40)

Tavasszal azért nem működtek együtt velünk, mert azt mondták, hogy rendkívüli jogrendet vezettünk be, és az nem lehet, ilyen körülmények között nem tudunk együttműködni. Hát, most nincs rendkívüli jogrend. Akkor miért nem működnek velünk együtt? Nincs rendkívüli jogrend. Miért nem vesznek részt a közös védekezésben?

Ahelyett, hogy ezt tennék, emlékeztet bennünket a szerencsi választásra a Jobbik frakcióvezetője úgy, hogy közben a szegények nevében szól. Tisztelettel kérem, járjon közbe, hogy a Jobbik szerencsi jelöltje fizesse ki az alkalmazásában álló varrónőket. Ha segíteni akarnak a szegényeken, legalább azokon segítsenek (Taps a kormánypártok padsoraiból.), akiknek az önök jelöltje nem ad fizetést!

Szóba hozták a minimálbért is. A Jobbik akkor még nem volt parlamenti párt, ezért nem tudhatja, de elmondom, hogy 2002-ben a minimálbér 50 ezer forint volt. Akkor jöttek vissza a kommunisták. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) 2010-ben, amikor ismét távoztak, a minimálbér 73 ezer volt. Ötvenezer forintról 73 ezer forintra sikerült emelni. Ha megnézi a mostani számokat, akkor azt fogja látni, hogy ma a minimálbér 161 ezer forint. Érzékelheti a különbséget és láthatja a tendenciát is. Ne akadályozza a munkánkat, inkább segítsen bennünket, hogy tovább emelhessük a minimálbért!

Tóth Bertalan frakcióvezető úrnak először is szeretnék gratulálni, hogy az MSZP elnökévé választották. Egyúttal szeretném emlékeztetni arra, hogy valami félreértés lehet közöttünk, amit szívesen oszlatok el egyébként, mert ön azt mondta, hogy a mi oktatáspolitikánk és annak a szellemi alapjai alattvalóvá teszik a gyermekeket. Itt nyilvánvalóan nem gondolom, hogy ezt ön rosszindulattal mondta volna (Derültség a kormánypárti padsorokban.), nyilván félreértésről van szó. A hazafias nevelés szerintem nem teszi a gyermekeket alattvalókká. Mi hazafias nevelést szeretnénk, azt szeretnénk, hogy mindazt, amit az elődeink összeraktak, felépítettek, megalkottak, szellemi értelemben is létrehoztak, azt megértsék és tovább tudják vinni. Ennyit szeretnénk. Ez nem alattvalóság. Hazafiakká szeretnénk nevelni a gyerekeinket. Bonyolult folyamat ez, nem könnyű dolog, családos ember, ön is tudja, hogy ez nem egyszerű dolog, mert a gyerekek nem haptákban állnak és parancsokat fogadnak el. Rávenni őket arra, megértetni velük, hogy hazafinak lenni szép dolog, ez egy komoly pedagógiai teljesítmény, de semmiképpen nem azonos az alattvalóvá neveléssel. Ezt a különbségtételt szerintem ön valahogy félreértette.

Beszélt a nyugdíjasokról is a frakcióvezető úr. Ez mindig bánt engem, mert az ember azt hinné, hogy a politikában mégiscsak az idő, a tapasztalat meg a tények számítanak. Amikor önök elkezdenek beszélni a nyugdíjasokról, akkor én csak arra tudok gondolni, hogy de nem önök voltak azok, akik elvettek egyhavi nyugdíjat tőlük? Most dolgozunk azon, hogy ezt visszaadjuk. Éppen most, január 1-jétől kezdjük meg a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Azt, amit önök elvettek, most kezdjük visszaadni, és szeretném mondani, hogy vissza is fogjuk adni. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Önök állandóan fejünkhöz vágják a családok adósságát, de én úgy emlékszem, hogy a devizahitel vitte a családokat elsősorban csődbe, és nekünk óriási erőfeszítéseket kellett tenni, az egész pénzügyi kormányzatnak, hogy ebből a csapdából kirántsuk őket. Arra is érdemes emlékezni, hogy ha megnézzük a családok támogatásának arányát a magyar költségvetés-politikában  kellő szerénységgel mondom, mert nem szeretnék a gőg hibájába esni, jobb elkerülni az olyasmit, mert csúnya vége lesz, igaza van a miniszterelnök úrnak (Derültség a kormánypárti padsorokból.), tehát kellő szerénységgel mondom , akkor látható, hogy arányaiban egész Európában Magyarországon költjük a legtöbbet a költségvetésünkből családtámogatásra. Egész Európában, holott nem vagyunk Európa leggazdagabb országa, és mégis.

Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Gáz- és villanyárcsökkenést követel az MSZP. Derék. De én arra emlékszem, hogy amikor kormányon voltak, a gáz árát háromszorosára emelték, az elektromos áramét meg kétszeresére. Ön szerint ez rendjén van? Mondhatná azt is, hogy mi már elkövettük ezt a hibát, felemeltük az áram és a gáz árát, önök ne kövessék el. És megígérem: nem fogjuk felemelni, mert mi vittük le, mi a rezsicsökkentés pártja vagyunk, önök meg a rezsinövelés pártján álltak mindig is. Ezt a különbséget, kérem, ne felejtse el!

Schmuck asszonnyal is több vitám szokott lenni, ezeket nem szeretném megismételni, és viccelődni sem szeretnék, de tetszett, amikor azt mondta, hogy el sem tudja képzelni, hogyan győzzük le ezt a válságot. Az jutott eszembe, hogy milyen szerencse, hogy önök ellenzékben vannak. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiból.) Azt a vitát pedig, ami a személyzet kiképzéséhez kapcsolódik, itt a fülem hallatára vívta meg többször már több ellenzéki képviselő Kásler miniszter úrral, aki világosan elmagyarázta, hogyan képeztük ki az embereket, mennyien vannak, a rezidensek képzése hogyan halad. Az az igazság, hogy nemcsak eszköz, hanem ember is van elegendő, hogy az eszközeinket működtessük.

Azt nehéz megérteni mindenfajta vita ellenére is, hogy Szabó Timea képviselőtársam miért ellenzi az iskolában a lázmérést. Szerintem az szükséges.

Azt nem értem, hogy miért gúnyolódik az operatív törzsön, amikor azt a döntést hozta, hogy 23 óra után zárják be a szórakozóhelyeket. Lehet vitatkozni ezen természetesen, de nekem az a felfogásom, hogy ha ilyen egyszerű ügyekről van szó, akkor legjobb, ha a szakemberekre hallgatunk, akik teljesen világosan a többször megismételt kérdésünkre azt válaszolták, hogy igen, szerintük ez szükséges, és tegyük meg.

Azt sem értem egészen, hogy ha 30 ezer forint környékén jár egy vírusteszt, és a kormány hatósági árat vezet be, lecsökkentve a 30 ezret 19 500-ra, miért kellene magunkat ezért szégyellni, ahogy ön tanácsolta. Szerintem ez egy helyes dolog, és nem akarom önt megvádolni, de szeretném hozzátenni vagy megemlíteni, hogy aki ma a hatósági ár ellen érvel, az a tesztspekulánsok mellett érvel. (Szabó Timea és Kunhalmi Ágnes közbeszól.)

Ami pedig az egészségügyben dolgozók béremelését illeti, ön azt mondta, hogy emeljük meg a bérüket 50 százalékkal. Szeretném mondani, hogy ebben a parlamenti ciklusban, amiben most vagyunk, az ápolónők 72 százalékos béremelést fognak kapni, Kásler és Pintér miniszter urak pedig dolgoznak azon, hogy egy áttörés erejű orvosibér-emelést is meg tudjunk valósítani. Kérem, támogasson ebben bennünket.

Tisztelt Elnök Úr! Zárásképpen azt szeretném mondani, hogy a képviselőtársaim egy dologban biztosak lehetnek: mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük Magyarországot, a módszerünkön nem változtatunk, nemzeti összefogással fogunk védekezni, együtt védjük meg Magyarországot, és ha az ellenzéki képviselők meggondolták magukat, akkor csatlakozhatnak ehhez az összefogáshoz. Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   1   1-22   23-28      Ülésnap adatai