Készült: 2020.08.11.12:49:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

53. ülésnap (2019.02.18.),  89-90. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:39


Felszólalások:   83-88   89-90   91      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! A módosító javaslatok benyújtására csütörtökön 16 óráig van lehetőség.Tisztelt Képviselőtársaim! Mai napirendi pontjaink tárgyalásának végére értünk.

Most a napirend utáni felszólalás következik: „Veszprém és Balaton-régió lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban” címmel. A Fidesz képviselőcsoportjából Ovádi Péter képviselő úr jelentkezett napirend utáni felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

OVÁDI PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kis időutazásra hívom önöket: 2018. december 14., péntek, a helyszín a Művészetek Palotája. Debrecen, Győr és Veszprém polgármestere fel-alá járkál. Ha körbenézünk, az izgalomtól csillogó szempárok mindenütt. Megkezdődik az eredményhirdetés, és már csak annyit hallunk: the winner is Veszprém. Büszkén mondhatom, hogy 2023-ban Európa kulturális fővárosa Veszprém. Kitörő öröm, hiszen ez nemcsak egy város, ez egy egész régió győzelme; egy olyan út kezdete, amely összefogást hozott és további összefogásra sarkall, ahogy a pályázat címe is mondja: beyond, vagyis meghaladni, túllépni valamin, leküzdve korlátainkat és határainkat.

(15.40)

A pályázatot ugyan Veszprém városa adta be, de térségi pályázatként, amelyhez csaknem 200 önkormányzat csatlakozott, a teljes Balaton-parti régió és a Bakony egyes területei, ezenkívül például a Balatoni Szövetség, a Balatoni Kör és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület is. Szeretnénk, ha ezt a győzelmet és ezt a lehetőséget minden veszprémi és minden, a balatoni térségben élő ember magáénak érezné.

Városunknak gazdag múltja van, erős egyházi jelenléttel, emellett pedig vagány hangulata és meglepően erős zenei és kortárs művészeti élete. A Veszprém 2023-as program célja, hogy felfedezze az ebben a kettőségben rejlő inspirációt és sokszínűséget. A mintegy százoldalas pályázat a nemzetközi zsűri értékelése szerint olyan átgondolt stratégiát fogalmaz meg, amelynek távlatos kulturális, szociális, gazdasági, környezeti és urbanisztikai céljai nagyon ambiciózusak, de egyben kellő alázattal és realitásérzékkel bírnak. És valóban, a cél, hogy a „Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa” nagyszabású vállalkozása során a város és a vele együttműködő balatoni régió elfoglalhassa az őt megillető helyet Európa kiemelkedő kulturális régiói között. Nagyszabású, de mindannyian, akik ennek a városnak és tájnak a szerelmesei vagyunk, tudjuk: korántsem irreális elképzelés. Az elképzelés szorgalmazza a helyi kreatívipar erősítését, vizsgálja a dizájnvezérelt város és régió lehetőségeit, célozza meg a lokális identitások, örökségek tudatosítását, magasabb szintre való emelését, vonja be a helyi kezdeményezéseket, néz szembe a szezonalitás, a környezet, a fenntarthatóság visszatérő problémájával, és tesz mindezekre konkrét javaslatokat.

A brexit okán először az EKF Európa történetében nem két, hanem egy város lesz Európa kulturális fővárosa 2023-ban, és ez Veszprém, a balatoni régiót bevonva. Mindez az európai és nemzetközi figyelemben és az ebből fakadó felelősség tekintetében is komoly feladat elé állít mindannyiunkat. A gazdag és izgalmas ajánlatcsomag a legkülönbözőbb művészeti ágak kulturális ajánlataival, új létesítmények terveivel, programjaival, urbanisztikai, környezeti szempontjaival nem egyszerűen egy a szokásosnál nagyobb szabású fesztiválsorozatot ígér a 2023. évre, hanem új térségi kapcsolatrendszereket hoz létre, olyan kulturális, kreatívipari, térségi kapcsolatok, közösségi hálózatok és intézmények létrejöttét segíti elő, amelyek új minőségi szintre, XXI. századivá emelhetik ezt a hagyományokban, kultúrában és környezeti varázsában mindannyiunk szívének olyan kedves régiót.

Ez a lelkesedés és közreműködési készség csak fokozódik azóta, amióta Veszprém és a balatoni régió elnyerte a 2023-as EKF megtisztelő címét. Ezért biztos vagyok abban, hogy mindannyian mindent meg fogunk tenni azért, hogy Veszprém és a Balaton Európa kiemelt találkozóhelyévé, a kultúra és a kreativitás régiójává emelkedjék 2023-ra és azon túl. Kérem ebben mindannyiuk támogatását.

Ismét arra biztatom önöket, látogassanak el hozzánk, és szívják be a Bakony friss levegőjével együtt a veszprémi életérzést is. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   83-88   89-90   91      Ülésnap adatai