Készült: 2019.10.23.08:43:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  97-104. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:35


Felszólalások:   89-96   97-104   105      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Kara Ákos államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Megállapítom, hogy Korózs Lajos képviselő úr, Arató Gergely és Gréczy Zsolt képviselő urak nincsenek a teremben. Ezért Kovács Sándor, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszter úrnak: „Milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy Magyarországon érvényesüljön a gyűlöletkeltéssel szembeni zéró tolerancia?” címmel. Kérdezem képviselő urat, elfogadjae válaszadásra a miniszter úr által kijelölt Soltész Miklós államtitkár urat. (Jelzésre:) Jelzi képviselő úr, hogy igen. Öné a szó, Kovács Sándor képviselő úr.

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint mindenki előtt ismert, a közelmúltban nyílvánosságra került egy májusi, a Jobbik tisztújító kongresszusán készült hangfelvétel, amelyen a párt országgyűlési képviselője, Szávay István azzal hencegett, hogy leütött egy zsidó származású nőt egy szórakozóhelyen. A hangfelvételen egyéb, származásra vonatkozó durva kijelentéseket is tett, amelyek már önmagukban is megalapozhatják a gyűlölet bűncselekmény elkövetését. Szávay István ígérete ellenére még mindig nem adta vissza mandátumát, és a Jobbik továbbra is tagjai között tudja a politikust.A 2010-es kormányváltást megelőzően hasonló stílusú, a köznyugalmat súlyosan zavaró megnyilvánulások sokaságával találkozhattunk az országban. Emlékezzünk vissza, amikor Budapest utcáin szabadon vonulhattak olyan szervezetek, amelyek antiszemita, gyűlöletkeltő mondatokat és elveket tűztek zászlajukra.

A baloldali pártok által vezetett kormányok csak asszisztáltak ezekhez a cselekményekhez, de érdemi lépést nem tettek az ellen, hogy ilyen szervezetek és őket képviselő személyek ne terjeszthessék nyíltan félelemkeltő, erőszakos nézeteiket. A szocialista-liberális kormányok csődje összekovácsolta és felerősítette a szélsőséges hangokat, amelyek egyik ilyen képződménye a Jobbik volt.

A 2010-es választásokat követően Magyarország Kormánya minden eszközt bevetett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a szélsőségeket. Jól látható, hogy ez sikerült, hiszen ma Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ahol félelem nélkül élhetnek az emberek, ellentétben Európa egyes csúcsdemokráciáival, ahol mindennapossá váltak az antiszemita megnyilvánulások, a vallási és etnikai közösségek közötti feszültségek.

Az elhangzottakra tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat: milyen intézkedéseket tett a kormány annak érdekében, hogy Magyarországon érvényesüljön a gyűlöletkeltéssel szembeni zéró tolerancia? Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Kovács Sándor képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Soltész Miklós államtitkár úrnak.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha nemzetközi szervezetek vezetőivel Magyarországon találkozunk és beszélünk, akkor érdekes módon nem ugyanazt halljuk vissza, mint sokszor nyugat-európai vagy észak-amerikai sajtótermékeknek legalábbis egyes részéből. Elismerik azt a hatalmas nagy törekvést és azt a sok-sok pozitív döntést, amit a magyar kormány egyébként a magyar emberek többségének akaratából megtesz a magyarországi zsidó közösségekért. Már csak azért is meg kell ezt tennünk, mert Európa harmadik legnagyobb közössége Magyarországon él, Közép-Európán belül pedig a legnagyobb. Éppen ezért nagyon sok olyan lépést tettünk meg az elmúlt nyolc évben, amelynek gyakorlata ma már teljesen természetes a magyar közösségen belül és a zsidóságon belül élők érdekében.Ha csak azt nézzük, hogy az egyházi törvényen belül, 32 bevett egyházon belül ott van három zsidó felekezet, ez nagyon fontos. Ők maguk kórházakat, óvodákat, iskolákat tarthatnak fönn, és ez mind-mind az elmúlt évek tulajdonképpen erősödő tendenciájának köszönhetően egyre több ember ellátását is szolgálja. Mindenképp fontos, hogy zéró toleranciát hirdettünk meg jogszabályi kereteken belül, és nem engedjük azt, amit ön is említett, hogy fölvonuljanak olyan emberek, akik a gyűlöletet szítják, másik oldalról pedig a karhatalmi szervek becsukott szemmel vagy széttárt karokkal nézik az ilyen gyűlöletkeltő felvonulásokat.

Mindenképp fontos az szerintem, hogy magyar támogatással megvalósulhat az Európai Unió minden államára kiterjedő antiszemitizmus-monitoring. Érdekes, hogy egyébként ezzel kapcsolatban tiltakoztak balliberális szervezetek. Érdekes, amikor mi az antiszemitizmus ellen lépünk föl bármelyik országban, így leginkább Magyarországon, azt ők nem tudják tolerálni, de ha mi hasonló lépést megteszünk más országban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akkor pedig pont az ellenkezőjét állítják és teszik. Köszönöm szépen a felvetését, kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.00)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra van lehetősége Kovács képviselő úrnak.

KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hogy otthonról hozzak néhány példát, hiszen nemrégiben keresett meg egy zsidó szervezet, hogy Csengerben, ahol köztudottan egy nagyon híres zsidó rabbi van eltemetve, szeretnének olyan turisztikai központot nyitni, ahol ezt a fajta hitbéli elkötelezettségüket tudják gyakorolni, látogatni tudják. De emellett meg kell említenem annak a választókerületnek a roma lakosságát is, akikkel közösen tudunk ünnepelni mindenféle félelem nélkül. Úgyhogy köszönöm szépen a kormány eddigi munkáját és azt a zéró toleranciát, amit ezeknek a kisebbségeknek a védelmében, illetve a többségi társadalom érdekében megtett. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Államtitkár úrnak viszonválaszra van lehetősége.

SOLTÉSZ MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évek során Kaposváron, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron, Szegeden, Pécsett, Vácon, Mádon, Keszthelyen, Kiskunhalason, valamint a határon túl akár a Partiumban, akár pedig Beregszászon, akár pedig Szabadkán, tehát Kárpátalján és Délvidéken is tucatnyi zsinagógát újítottunk meg, vagyis segítettünk azoknak a megújulásában, pontosan azért, mert a megmaradásnak az egyik alapja  egyébként nem csak őnáluk, nemzetiségeknél is igaz ez , hogyha a vallásukat tudják gyakorolni. Sajnos elég szomorú összehasonlítást tudnánk mondani, hogy az elmúlt évek során mi történt egyébként Franciaországban, Németországban és sok nyugat-európai országban, ahol inkább növekszik most már az antiszemitizmus, ahonnan inkább menekülnek most már a zsidó közösségek, és egyre kevésbé tudják gyakorolni mind kulturális programjaikat, mind pedig  ami még fontosabb  zsidó vallásukat is, és ezzel egyértelműen azt látjuk, hogy mindez azért van, mert ahogy a migráció növekszik, ahogy az erőszakos migráció növekszik (Az elnök csenget.), bizony az ellenkező hatását váltja ki a szemitizmus, illetve az antiszemitizmus kapcsán. Köszönöm szépen a felvetést. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   89-96   97-104   105      Ülésnap adatai