Készült: 2019.10.16.15:24:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  89-96. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:38


Felszólalások:   81-88   89-96   97-104      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Soltész államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Jakab Péter képviselő úr nincs a teremben, ezért haladunk tovább. Földi László jegyző úr, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az innovációért és technológiáért felelős miniszter úrnak: „Mit tesz a fogyasztóvédelem az ünnepek előtt a vásárlók védelmében?” címmel. A miniszter úr kérésére Cseresnyés Péter helyett Kara Ákos államtitkár úr készül a válaszra. Elfogadja, jegyző úr, képviselő úr? (Földi László: Elfogadom.) Igen, öné a szó, Földi László képviselő úr.

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Karácsony közeledtével érdemes szólni arról, hogy ebben az időszakban mire figyeljenek fokozottabban a fogyasztók. A fogyasztóvédelemre is nagyobb feladat hárul ilyenkor, hiszen az ő kötelességük a különféle lehetséges fogyasztóvédelmi problémák minimalizálása, illetve azok megelőzése, kiszűrése. A leggyakoribb árucikkek ilyenkor a karácsonyi fényfüzérek és egyéb világító dekorációs eszközök, amiket már az ünnepeket megelőző időszakban is használnak a vásárlók akár kinti, akár benti díszítésként. De ugyanilyen fontos odafigyelni az internetes vásárlásra is. Ezen a területen komoly eredmény már, hogy a korábbi időszak 54 százalékos problémaarányát sikerült 13 százalékosra csökkenteni. Tisztelt Államtitkár Úr! A Fogyasztóvédelemi Hatóság a karácsonyt megelőző időszakban fokozottabban ellenőrzi a vásárokat, üzleteket, ajándékboltokat, a vállalkozások és a családok védelme érdekében.

(15.50)

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések során egyebek közt vizsgálják a megfelelő ártájékoztatást, hiteles mérőeszközöket használnake és azt, hogy a vásárló kapotte blokkot a vásárláskor. A híradásokból is tudjuk, hogy az elmúlt időszakban már több száz vállalkozást ellenőriztek a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei.

Éppen ezért kérdezem a tisztelt államtitkár urat: hogyan értékeli az eddigi fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket, milyen tendenciát tapasztaltak a fogyasztókat érintő jogsértések tekintetében? Karácsony előtt milyen helyszíneken terveznek további ellenőrzéseket? Milyen további intézkedéseket foganatosítanak a hatóságok a fogyasztók védelme érdekében? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr, jegyző úr. Válaszadásra megadom a szót Kara Ákos államtitkár úrnak.

KARA ÁKOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat a magyar családok biztonságos karácsony előtti készülődését szolgálja. A korábbi évekhez hasonlóan a Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A karácsonyi vásároknál, kitelepüléseknél az árfeltüntetés mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a fogyasztói igények érvényesítéséhez elengedhetetlen nyugtaadást és a panaszügyintézésről szóló fontos tájékoztatást ellenőrzik.A karácsony előtti ellenőrzések során is érvényesül az az elv, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság elsősorban konzultatív szemléletű, tehát a kkv-k esetében első alkalommal csak figyelmeztetés és nem bírságkiszabás történik. Mivel egyre többen szerzik be az ajándékokat az interneten, ezért az Innovációs Minisztérium IT-laboratóriuma az egész éves ellenőrzés mellett novembertől már kiemelten vizsgálja a webáruházakat is. Az ellenőrzések további kiemelt területe a termékbiztonság, azaz a veszélyes termékek kiszűrése az üzletekben, a webáruházakban és természetesen az említett ünnepi vásárokban is. A biztonság jegyében példaként említhető, ahogy képviselő úr is az előbb említette, a fényfüzérek és az úgynevezett világító díszek vizsgálata, amelynek eredményeként a Fogyasztóvédelmi Hatóság több veszélyes terméket is kivont a forgalomból.

Az ellenőrzések a vásárlók mellett a tisztességes és jogkövető vállalkozások érdekeit is szolgálják, tisztelt képviselőtársaim. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Kara Ákos államtitkár úr. Viszonválasz illeti meg Földi László képviselő urat, jegyző urat.

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm válaszát. Mindenféleképpen fontos, mert laikusok vagyunk sok esetben, főleg elektronikus cuccoknál például én mindenféleképpen; és nem mindegy, hogy mit veszek, mit viszek haza, az unokáim, ha játszanak ezekkel a dolgokkal, mennyire biztonságos, mennyire problémás ez a dolog. Tehát én mindenféleképpen fontosnak tartom, és azt is fontos kiemelni, hogy nem a vállalkozások ellenében megy ez a vizsgálati módszer meg ez a vizsgálat, hanem pontosan a vállalkozások érdekében is megy, mert ez nemcsak a fogyasztót védi meg, hanem megvédi a vállalkozásokat is. Nagyon bízom benne, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság segítségével minden magyar családnak boldog karácsonya lesz. Köszönöm válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr, jegyző úr. Viszonválaszra van lehetősége államtitkár úrnak.

KARA ÁKOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt célja, hogy folyamatos aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel hozzájáruljon a magyar családok nyugodt karácsonyi készülődéséhez, az ünnepek békéjéhez és biztonságához. Képviselőtársam is használta a biztonság kifejezést, számunkra is ez elsőrendű kérdés. A fogyasztóvédelem ellenőrzései egész évben, decemberben folyamatosak lesznek továbbra is az elkövetkezendő napokban karácsony ünnepéig vásárokban, üzletekben is. Ugyanakkor a magyar vásárlók, családok és tisztességes vállalkozások nem csak az ünnepi időszakban számíthatnak a fogyasztóvédelemre. 2019-ben is ellenőrizzük például az e-kereskedelmet, és továbbra is nagyon fontosnak tartjuk a termékbiztonságot. A gyermekek biztonsága érdekében újra ellenőrizzük majd a nyári táborokat, kalandparkokat, az idősek védelmében pedig az árubemutatókat is, ahol korábban nagyon hatékony lépéseket tudtunk hozni a kormányzat döntéseivel. Köszönöm szépen megtisztelő türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   81-88   89-96   97-104      Ülésnap adatai