Készült: 2019.10.23.03:37:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  7-10. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 6:56


Felszólalások:   1-6   7-10   11-14      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr türelmét és kitartását, és felszólítanám az ellenzéki képviselőket, hogy legyenek szívesek a Ház méltóságához illő, civilizált magatartást (Felzúdulás az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP soraiban.) magukra erőltetni. Tudom, hogy nagyon nehéz, de próbálkozzanak vele, hátha egyszer sikerülni fog. Most pedig Pintér Tamás jobbikos képviselőnek adom meg a szót: "Aki igennel szavaz, az a népét árulja el!" címmel fogja elmondani hozzászólását. Parancsoljon!

PINTÉR TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egészen egyszerű a szituáció: aki a szerdai napon igennel szavaz a rabszolgatörvényre, az elárulja a népét. (Közbeszólások a Jobbik, az MSZP, a DK soraiból, köztük: Így van!  Ennyi.  Taps a Jobbik soraiban.) Önök rabszolgasorsba akarják hajszolni a magyar embereket! (Kunhalmi Ágnes: Hazaárulók vagytok mind egy szálig!) Döbbenetes az, amit Kósa Lajos is az egy héttel ezelőtti egyeztetés után elmondott, miszerint törvénybe akarják azt is rakni, hogy ezek után a szakszervezetek nélkül lehet túlórára kötelezni az embereket. Felháborító az, hogy 250 óráról 400 órára akarják emelni a túlóraszámot. (Tessely Zoltán: Tanulj meg olvasni!) Döbbenetes, hiszen ezzel akár tízórás napi munkára is köteleznék a kétkezi munkásokat, vagy arra, hogy szombatonként túlórázniuk kelljen, és hab a tortán még az is, hogy önök azt is törvénybe akarják rakni, hogy az emberek úgymond önként lemondhatnak a túlórajárulékukról. De ki az az ember manapság, aki le akarna mondani a megkeresett pénzéről? Ki az az ember, aki önkéntesen lemondana erről a pénzről? Elmondom én önöknek, ki az: aki félti a munkáját, az az ember, aki bármit aláír annak érdekében, hogy megtarthassa a beosztását. (Dr. Völner Pál: A jobbikosok.)

És tudják, hogy mi a legpofátlanabb? Az önök érvelése, amikor azt mondják itt a Házban is, hogy azért teszik mindezt, hogy az emberek több pénzt kereshessenek, mert nemhogy több pénzt nem kereshetnek, hanem elszakítják őket a családjuktól, elszakítják őket a gyermekeiktől, a feleségüktől, férjüktől, és még az egészségüket is tönkreteszik. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Így van!) Ezzel a lépésükkel azt fogják elérni, hogy azok az emberek úgy fognak nemet mondani az önök politikájára, hogy el fognak menni Magyarországról. Döbbenetes, hogy önök a magyar emberek érdeke helyett ismét a multikat támogatják. Önök végérvényesen letették a voksukat a multik mellett.

Ezzel szemben végre maguknak is azokat az embereket kellene képviselniük, akik önöket ideküldték. Végre álljanak az emberek oldalára! Álljanak végre a szakszervezetek oldalára! Erősítsük meg a szakszervezeteket (Dr. Rétvári Bence: Ezt halljuk a Jobbiktól?!), vagy vizsgáljuk felül akár a stratégiai partnerségi szerződéseket a multicégeknél, és azokat töröljük el, vagy akár azokat írjuk újra. De tudják mit? Fölajánljuk azt a lehetőséget is, hogy állítsunk össze egy munkavállalói minimumot minden párt hozzájárulásával, de a legfontosabb az, hogy önök ezt a törvénymódosítást ne szavazzák meg, nincsen miről tárgyalni itt.

Egészen egyszerűen ezt a rabszolgatörvényt nem szabad önöknek sem megszavazni, mert végre az embereknek az oldalára kell állniuk a multik helyett. És tudják, legszívesebben én azt tenném, hogy aki ezt a törvénymódosítást megszavazza, arra még az asztalt is ráborítanám. (Nacsa Lőrinc: Ne fenyegess!) De persze nem teszem meg, de az emberek meg fogják tenni. (Nacsa Lőrinc: Ne fenyegess!) Az emberek meg fogják tenni, mert odamennek maguk elé, és azt fogják mondani, hogy ők nem lesznek rabszolgák, mert őket nem szakíthatják el a családjuktól, és ők azt fogják mondani önöknek, tisztelt képviselőtársaim, hogy 2019 nem lesz a rabszolgák éve. Gondolják meg jól a szavaimat, és ne szavazzák meg ezt a rabszolgatörvényt szerdán! (Tessely Zoltán: Elolvastátok?  Taps az ellenzéki padsorokban.)

ELNÖK: Bodó Sándor államtitkár úr, parancsoljon!

BODÓ SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A munkaidő-szervezéssel összefüggő törvénymódosítás (Derültség az ellenzéki padsorokban.) a munkaidő beosztásának jelenlegi szabályait, a munkaidőkeret jobb alkalmazásának feltételeit célozza megváltoztatni, mert számos gazdasági területen problémaként jelentkezett, hogy az általánostól eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalók beosztására a jelenlegi szabályozás nem megfelelő. Olyan jogszabályi keretre van szükség, amely alkalmas arra, hogy a jelenkor gazdasági környezetéhez igazodó munkakörülményeket alakítsanak ki a piac szereplői. A tisztelt képviselő úr a nép elárulásával riogat, a tényeket nézve azonban, be kell látni, ez teljesen alaptalan. A kormányzat lassan egy évtizedes foglalkoztatáspolitikája és az annak érdekében kialakított jogszabályi keret megkérdőjelezhetetlenül sikeres. Számtalanszor elhangzott már az a tény, hogy a munkanélküliek száma évek óta negatív rekordokat dönt, a minimálbér összege radikálisan megnövekedett, a gazdaság működésének eredményeként az átlagbérek jelentősen és folyamatosan növekednek. Tisztelt Képviselőtársak! A vádaskodás helyett legyenek szívesek a válaszainkat meghallgatni és a bennük levő tényeket elfogadni, mérlegelni. A kormány mindig is a munkahelyteremtés kormánya volt, mindig figyelemmel voltunk és most is figyelemmel vagyunk a munkavállalókra, akik nélkül a gazdaság fejlődése természetesen elképzelhetetlen.

A munkaidő-szervezés szabályainak módosításával nem az eddigi jogszabályok radikális megváltoztatására törekszünk, hanem a megfelelő körülményekhez való igazítására. Felismertük, hogy a vállalkozásoknak olyan eszközök kellenek, amelyekkel megfelelően tudnak működni. A kormány ezért támogatja, hogy a dolgozók önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget és így többet is kereshessenek. A javaslat szerint a korábbi szabályokhoz képest nem kerül újabb kötelezettség a munka törvénykönyvébe, a magasabb óraszámú túlmunka és a hosszabb munkaidőkeret lehetőségként (Közbeszólások az MSZP, a DK soraiból.)  hangsúlyozom: lehetőségként  kerül be a jogszabályba, ennek alkalmazásához a dolgozó beleegyezésére, valamint kollektív szerződés rendelkezésére lesz szükség.

Felhívom továbbá tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a túlóra nem építhető be a munkaidő-beosztásba, pontosan annak rendkívüliségére tekintettel. Az Országgyűlés valamennyi képviselőjének közös felelőssége a józan gondolkodás, a körülmények és a lehetőségek mérlegelése, így olyan jogszabály megalkotása is, amely a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit egyaránt szolgálja. Aki igennel szavaz, tisztelt képviselő úr, az a lehetőségeket teremti meg a gazdaság és azon belül a munka világának megfelelő működésére. (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   1-6   7-10   11-14      Ülésnap adatai