Készült: 2019.10.19.22:52:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  40-56. felszólalás
Felszólalás oka Tárgyalás ügyrendi kérdésről
Felszólalás ideje 12:22


Felszólalások:   39   40-56   57-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Képviselőtársaim, egészen elképesztő, ami itt zajlik (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Hát az!), hiszen a napirend alatt lehet ügyrendi javaslatot tenni. Az Igazságügyi bizottságnak ez az irománya (Felmutatja az iratot.) több szempontból hibás, és ügyrendi javaslatot fogok tenni. Eleve nem az MSZP-DK-Párbeszéd-frakció, hanem az MSZP elnökeként, frakcióvezetőjeként írtam alá, és ehhez csatlakoztak a képviselőtársaim.

(15.00)

Másrészt nem 2800, hanem 2925 indítványt nyújtottunk be (Kunhalmi Ágnes közbeszólása.  Nagy zaj, moraj.), tehát legalább arról a 125 indítványról kellett volna szavazni.

Harmadrészt nemcsak sorrendcserét kértünk, hanem napirendről való levételt is.

Igenis, a parlamentnek szavaznia kellett volna az összes indítványunkról (Felzúdulás.), hogy önök megtanulják végre, mit jelent 150 órával többet dolgozni, és mit jelent itt lenni. (Folyamatos közbekiáltások az MSZP és a DK soraiban.)

Az az indítványom, hogy gépi szavazással ismételjük meg a szavazást, és mind a 2925 indítványról külön-külön gépi szavazással szavazzunk. (Taps az MSZP soraiban.  Gréczy Zsolt: Itt maradunk éjszaka és szavazunk! Ne csak a munkavállalókat fogjátok túlórára!  Folyamatos, nagy zaj.)

ELNÖK: Vadai Ágnes is jelentkezett. Kíván szólni? (Dr. Vadai Ágnes jelzésére:) Ne haragudjon, a neve itt szerepel az ügyrendi jelentkezők között. Elnézést kérek, hogy megadnám a szót önnek! De ha nem kíván élni vele, akkor továbbmegyünk. (Arató Gergely: Elnök úr, kért szót! Szót kért!  Bangóné Borbély Ildikó: Szemüveget kell cserélni!)Varga-Damm Andrea is szintén ügyrendi hozzászólásra jelentkezett. Parancsoljon!

DR. VARGA-DAMM ANDREA (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! 2018. május 8. óta ha bárki bejön valamelyik páholyba, akkor az ön nevében az őrség rendszeresen figyelmeztet mindenkit arra, hogy legyen szíves, a páholyban ne videózzon és ne készítsen fotót, kivéve a Fidesz páholyát, ahol folyamatosan videókat és fotókat készítenek. Bizonyára elnök úr azért nem látja, mert a képviselőket figyeli, és valóban alapvető tevékenysége az, hogy minket figyeljen. De akkor tisztelettel megkérem az egyébként általam nagyon tisztelt őrség tagjait, hogy máskor legyenek szívesek azt is jelezni az elnök felé, ha a fideszes páholyból fotóznak és videóznak. Tehát én úgy gondolom, hogy ebben a Házban mindenkire egyelően vonatkozik a jogszabályok betartása. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Bár ez az ügyrendi hozzászólása nem minősül az előbbi ügyrendi vitához kapcsolódónak, de tudomásul vettem képviselő asszony hozzászólását.Tehát akkor Vadai Ágnes asszony kér szót? (Dr. Vadai Ágnes jelzésére:) Akkor parancsoljon!

DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Arra szeretnék javaslatot tenni, hogy a házelnök rendészeti jogkörével élve vonja vissza az Országgyűlési Őrség tagjait az Országgyűlés plenáris üléstermének bejáratától, illetve az ahhoz vezető lépcsőtől. A jelenlétük megfélemlítően hat (Derültség és közbekiáltások a kormánypártok soraiban.) az országgyűlési képviselőkre. Rám nem, rám nem, majd magukra egyszer! (Dr. Völner Pál: Fel akartok menni a pulpitusra?) Elnök Úr! Elnök Úr! Legyen szíves, vonja vissza az őrség embereit a plenáris ülés bejáratától! Semmi joguk itt tartózkodni, mert nincs olyan esemény, amely miatt a parlamenti őrségnek el kellene járnia, hacsak az nem, hogy eltávolítja mindazokat az ülésteremből, akiknek egyébként nem itt, hanem a börtönben lenne a helye. Köszönöm. (Bangóné Borbély Ildikó: Így van!  Arató Gergely: Így van!  Taps a DK és az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Kocsis Máté képviselő úr csatlakozik az ügyrendi hozzászólások sorához.

KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr!

ELNÖK: Hozzáteszem  bocsánat, még mielőtt elkezdi a mondandóját , hogy ügyrendi indítványt eddig egyet hallottunk. Parancsoljon!

KOCSIS MÁTÉ (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Rövid leszek, és nem mondom, hogy megkísérlem lezárni ezt a vitát (Varju László: Olvassátok fel!), de a tisztelt baloldali ellenzéki képviselőtársaimat mégiscsak arra kérném  mindannyian tudjuk, önök is, mi is, hogy ez egy nyilvánvaló obstrukciós javaslat, elképzelés (Arató Gergely: Ez a házszabály! Ez van a házszabályban!), ami arra irányul… Arató képviselő úr indulatkezelési problémáival forduljon a parlamenten kívüli intézményekhez!Arra hívnám fel a figyelmüket, hogy a 2900 darab szavazás, amit önök kezdeményeznek a tegnapi, tegnapelőtti, hétvégi rendezvényükön felbuzdulva, azt gondolom, nem tekinthető munkának. (Folyamatos közbekiáltások az MSZP és a DK soraiból.) Nem teszi lehetővé ez a felszólalás, házelnök úr, hogy érdemben szóljak hozzá a javaslathoz, mert nem a javaslat vitája van, de az is szomorú dolog, hogy önök hazugsággal hergelik az embereket. Ez egy kutyakomédia, hisztériakeltés, és arra kérem önöket… (Folyamatos, nagy zaj.) Arra kérem önöket, hogy próbáljanak meg a parlament hatékony működésében együttműködni. (Kunhalmi Ágnes: Három év múlva kapnád a fizetésed!  Dr. Vadai Ágnes: Nincs benne ügyrendi javaslat!)

Abba már bele se megyek, Kunhalmi képviselő asszony, hogy az egymást kizáró indítványaik rendszerezése sem történt meg, tehát személyes meggyőződésem szerint formailag sem alkalmas döntésre egyébként az önök kezdeményezése (Dr. Varga László: Ha külön szavaznánk…), de az Országgyűlés működésére vonatkozó alapelvek (Arató Gergely: Mi az ügyrendi javaslat, frakcióvezető úr?), illetve az Alkotmánybíróság parlamenti működésre vonatkozó döntéseinek a tanulmányozását javaslom. (Kunhalmi Ágnes: Ez nem ügyrendi javaslat!) Kérem önöket, a munka az lenne… Varga képviselő úr is, ha figyelne (Varju László: Lejárt az idő!), akkor befejezném. A munka az lenne, ha az előttünk álló közel ötven javaslatról tudnánk dönteni (Gréczy Zsolt: Lenézitek a munkavállalókat, leköpitek a házszabályt!), amelyeket a parlament a rendes vitarendjében már megtárgyalt. (Az elnök csenget.) Ebben működjenek együtt, és fejezzék be a hisztériakeltést! (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Burány Sándor képviselő úr is ügyrendi felszólalást szeretne tenni. Parancsoljon!

BURÁNY SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Ami itt zajlik, az az Országgyűlés működésének megcsúfolása valóban (Moraj és taps a kormánypártok soraiban.  Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Így van!), mert példátlan, hogy az Országgyűlés többsége a házszabály szerint beadott módosító indítványokról történő vitát és határozathozatalt megakadályozza, törvényellenesen. (Kunhalmi Ágnes: Így van!) Szeretném a Fidesz frakcióvezetőjének figyelmét felhívni arra, hogy amikor a szocialisták kormányon voltak, akkor a Fidesz egyszer karácsonyi ajándékként több ezer, írásbeli választ igénylő kérdést adott be a minisztériumoknak, kedves adventi munkanapokat okozva a munkatársaknak, államtitkároknak és minisztereknek, és szeretném emlékeztetni a frakcióvezető urat, hogy a több ezer választ darabra érdemben megválaszoltuk. Önök ezt a munkát megspórolják, mert lusták, mert nem akarnak dolgozni, miközben másokat túlórára akarnak kényszeríteni.

Obstrukció, tisztelt hölgyeim és uraim, lehet úgy is, hogy törvénytelen, és lehet úgy is, hogy a törvényes lehetőségeket kihasználva (Arató Gergely: Így van!) az ellenzék próbálja lassítani a Ház működését, mert nem ért egyet ezzel a működéssel, és nem ért egyet egy törvény elfogadásával. Most ez zajlana, önök ezt akadályozzák azzal, hogy egy gombnyomással leszavazták valamennyi indítványt.

Támogatom az MSZP ügyrendi javaslatát (Taps az MSZP padsoraiban.), ezekről az indítványokról darabra szavazni kell a Házban. Köszönöm szépen. (Taps a Párbeszéd padsoraiban.)

ELNÖK: (Folyamatos zaj.) Tordai Bence következik. (Jelzésre:) Bocsánat, bocsánat, bocsánat! Elnézést! (Rövid konzultációt követően:) Elnézést, az elnök következetlen, ugyanis eddig ügyrendi javaslat egyáltalán nem hangzott el, tehát rosszul gondoltam, ezért engedtem azt, hogy az ügyrendi vita kibontakozzék, már amennyiben ezt vitának meg ügyrendinek lehet tekinteni, de ebbe a sorba se illeszkedik Tordai Bence felszólalása, úgyhogy elnézést kérek, de önnek nem tudom megadni a szót ebben a körben, esetleg majd utána. (Moraj, közbeszólások.) Próbálja meg tanulmányozni a házszabályt, nekem is néha szükséges, mert én se vagyok annyira naprakész, hogy minden momentumra reagálni tudjak. (Tordai Bence: Artikuláljon, elnök úr, mert nem hallom!) Hát, mert kiabálnak, azért nem hallja!Tehát önnek majd csak az ügyrendi indítványt  ami nem hangzott el  követő vita lezárása után tudok egy új ügyrendi javaslat erejéig szót adni, amennyiben az ügyrendi lesz, de jól gondolja meg (Kunhalmi Ágnes: Jól gondolja meg?!), mert menet közben el fogom venni a szót, ha nem lesz ügyrendi javaslata. (Arató Gergely: Behívja az őrséget?)

Tehát akkor még Keresztes Lórántnak van hozzászólnivalója, illetve lehetősége az első körhöz, utána pedig Vejkey Imrének. Parancsoljon!

(15.10)

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azért kértem ügyrendben szót, mert én úgy láttam, hogy kaotikussá vált az ülés. Tóth Bertalan frakcióvezető úrtól elhangzott egy érdemi felvetés, de még azt sem lehet megállapítani, hogy ez az érdemi felvetés egy hivatalos hozzászólás keretében született meg, vagy egyszerűen csak a hangerejét használva fogalmazta meg a képviselő úr. Én azt szeretném tisztelettel kérni házelnök úrtól, hogy az azonnali ülését hívja össze a Házbizottságnak, hogy tisztázni lehessen, pontosan most mi történik az Országgyűlés falai között. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, a javaslatot megfontoltam, a megfelelő időben össze fogom hívni a Házbizottság rendkívüli ülését. Tehát Vejkey Imre következik.

DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Pontosan az történik most itt az ülésen, hogy az Igazságügyi bizottság a mai nappal egy eseti jellegű állásfoglalást hozott. (Zaj és közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból, többek között dr. Tóth Bertalan: Hibás állásfoglalás!) Ebben az eseti jellegű állásfoglalásban sok mindent megállapított, többek között azt, ami ismertetésre került a tisztelt Ház előtt. (Arató Gergely: Jogi fércmunka!) Továbbá, ha az MSZP frakcióvezetője megnézné a 4. pontot, akkor láthatná, hogy ott nem a kérdéses 2800 javaslatról van szó (Dr. Varga László: 2925!), hanem a kérdéses 2925 javaslatról szól. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Zaj és közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból.  Dr. Tóth Bertalan a kormányzó pártok padsorai felé felmutat egy iratot.  Arató Gergely: Utólag megszámolták!  Taps a kormányzó pártok padsoraiból.  Közbeszólás ugyanonnan: Olvasd végig!)

ELNÖK: A későbbi félreértéseket eloszlatandó fontos részletinformációt adott a képviselő úr, köszönöm. Tehát lezárult a nem létező ügyrendi javaslat körüli vita első köre. (Zaj és közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból, többek között Bangóné Borbély Ildikó: Miért nem létező?  Dr. Tóth Bertalan: Tettem ügyrendi javaslatot!  Bangóné Borbély Ildikó az elnök felé: Megint átlépte a hatáskörét!) Sajnálatos módon nem tudom az ügyrendi javaslatot, miután nincs ilyen, szavazásra bocsátani, ugyanis a lezárt (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból, többek között Bangóné Borbély Ildikó: Melyiket nem értette, elnök úr?) napirendi szavazás után a napirendet érintően semmilyen módosító javaslattal nem élhet egyetlen képviselő sem (Bangóné Borbély Ildikó: Melyiket nem értette?), sem ellenzéki, sem kormánypárti. (Varju László: Igen, volt javaslat!) Tehát ezt a vitát lezártam. Tordai Bence ehhez képest új ügyrendi javaslatot kíváne tenni? Kérem, először a javaslatát fogalmazza meg, hogy el tudjam dönteni, hogy az akare lenni, vagy pedig csak az előbbi vitát szeretné folytatni, mert szólhatnékja van. Parancsoljon!

TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm. Határozottan ügyrendi jellegű a javaslatom. Miután súlyos és többszörös elfogultságot tanúsított házelnök úr az ülés levezetésében (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van!), ezért kezdeményezem, hogy egy új levezető elnök vegye át az ülés vezetését. (Taps és üdvrivalgás az ellenzéki pártok padsoraiból.  Dr. Rétvári Bence: Soros György!)
Felszólalások:   39   40-56   57-62      Ülésnap adatai