Készült: 2019.10.20.12:13:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  185-186. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 6:10


Felszólalások:   183-184   185-186   187      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend utáni felszólalásra jelentkezett Tapolczai Gergely képviselő úr, Fidesz-képviselőcsoport: „A Fogyatékos Emberek Világnapja margójára” címmel. Megadom a szót, képviselő úr.

DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Mint ismeretes, az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 30-át a fogyatékos emberek világnapjává, felhíva a figyelmet a fogyatékos emberek problémáira, feladataira, küzdelmeire. Magyarországon 1998 előtt nem igazán volt törvényi szintű szabályozás a fogyatékos emberekkel kapcsolatban. ’98-ban, vagyis kereken 20 évvel ezelőtt fogadta el a parlament a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényt, 2003-ban az egyenlő bánásmód előmozdításáról szóló törvényt.

(18.40)

2007-ben a világon először ratifikálta a magyar parlament a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt. Azóta az elmúlt években több jelenős lépés történt az országban.

Csak néhány példát említenék: a kitagolás folyamatának elindítása például; a magyar jelnyelvi törvény elfogadása; a magyar jelnyelv napjának elfogadása; a magyar parasport és siketsport napjának elfogadása; az érdekvédelmi szervezetek költségvetési támogatásának folyamatos emelkedése. 2010-hez képest már a duplája összesen: 1 milliárd forint felett járunk már a fogyatékosszervezetek támogatásával kapcsolatban.

A Fogyatékossági Tanács is bővült újabb szervezetekkel. Például az Afázia Egyesülettel, a Kézenfogva Alapítvánnyal, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórummal vagy például a Williams-szindrómások is bekerültek mint fogyatékossági kategória a támogatottak körébe. A fogyatékosságügyi tárcaközi bizottság is megalakult 2015-ben. Ebből is látszik, hogy nagyon sok minden mellett ezekre is figyelünk, támogatjuk, elősegítjük az ő működésüket.

Nem mellékesen hat nagy, klasszikus érdekvédelmi szervezet ezekben az években jubilál. Tavaly a SINOSZ ünnepelte a fennállásának 110. évfordulóját, ebben az évben a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége ünnepelte a 100. születésnapját. Jövőre lesz 25 éves a Siketvakok Országos Egyesülete, az Autisták Szövetsége most, decemberben ünnepelte 30. születésnapját. A MEOSZ és az ÉFOÉSZ 1981-ben alakult meg. Ez a hat érdekvédelmi szervezet kötött partnerségi megállapodást az EMMI-vel 2018. november 1-jén az intézményi férőhelykiváltás témájában; hangsúlyozva ezzel, hogy nagyon fontos a vélemények figyelembevétele: a nagy intézmények helyett kisebb lakóotthonokba költöztetik az érintett személyeket.

Ettől függetlenül nagyon sok még a feladat, a tennivaló, különös tekintettel az országos fogyatékosügyi program 2015-25. évekre vonatkozó feladataira. Tehát látunk fejlődést ezeken a területeken. Nagyszabású projekteket folytat a kormány az érdekvédelmi szervezetek bevonásával, ilyen például a Kontakt Tolmácsszolgálat, a Távszem-program, ami a vakok önálló életvitelét segíti elő, vagy a DATA-program, ami az autisták önálló életvitelét segíti.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása is 40 százalékra emelkedett. Ez is nagyon jól mutatja, hogy egyre több munkaadó foglalkoztatót érünk el ezekkel a feladatokkal. Most, december 3-án ünnepeltük a fogyatékos személyek világnapját a „Jobb velünk a világ” gálaesttel. Ezen az alkalmon több mint 30 vállalat kapott „Fogyatékosságbarát munkahely” címet.

Emellett a Kézenfogva nevelőszülői díjat is megkapta három elkötelezett, elszánt nevelőszülő, akik 48 gyermeket neveltek, akik közül tizennyolc fogyatékossággal élő gyermek. Remélem, hogy a következő országos fogyatékosügyi program céljai, ami a 2019-25 közötti évekre vonatkozik, még hatékonyabbá válnak.

Egy utolsó dolog. Kaposvárnak szeretnék gratulálni, onnan jövök: az Európai Bizottság „Akadálymentes város” díját kapta meg. Speciális díjról van szó. Jelentős előrelépést jelent az akadálymentesítésben ez a díj, úgyhogy gratulálok Kaposvár városának is innen. A Fidesz és a KDNP elkötelezett ezek mellett a célok mellett is. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   183-184   185-186   187      Ülésnap adatai