Készült: 2019.10.20.22:32:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  169-171. felszólalás
Felszólalás oka Bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája
Felszólalás ideje 5:30


Felszólalások:   167-169   169-171   171-173      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Az államtitkár asszony jelezte, hogy az előterjesztő képviseletében nem kíván a vita e szakaszában felszólalni. Tisztelt Országgyűlés! A kijelölt Kulturális bizottság nem állított előadót. Most a képviselői felszólalások következnek a napirend szerinti időkeretben, amennyiben kíván valaki élni ezzel a lehetőséggel. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok.

Tisztelt Országgyűlés! A vitát lezárom. Tájékoztatom önöket, hogy a határozathozatalokra a szerdai ülésnapon kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája. A kormány-előterjesztés T/3623. számon és az ahhoz érkezett bizottsági nem önálló irományok a parlamenti informatikai hálózaton elérhetők.

Tisztelt Országgyűlés! A vitában elsőként a Törvényalkotási bizottság álláspontjának ismertetésére kerül sor. Megadom a szót B. Nagy László képviselő úrnak, a bizottság előadójának. Parancsoljon, képviselő úr!

B. NAGY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2018. december 6-án tartott ülésén megtárgyalta az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/3623. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 23 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta. Ez tartalmazza a Népjóléti bizottság részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatát, valamint a TAB saját módosító javaslatát.Tisztelt Országgyűlés! A törvény bevezeti az örökbefogadói díjat mint új egészségbiztosítási pénzbeli ellátást, amely feltételeit és összegét tekintve is megegyezik a gyeddel. Időtartama a gyednek megfelelően 168 nap, és valamennyi 2 év feletti és 18 év alatti gyermek örökbefogadását követően jár. Másrészt lehetővé teszi, hogy a nevelőszülők a nevelt gyermekükre tekintettel is igénybe vegyék a gyedet.

A súlyos fogyatékosságából, tartós betegségéből adódóan önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodók számára létrehozásra kerül a gyermekek otthongondozási díja, rövidítve a gyod. 2019-ben 15 százalékos emelésre kerül továbbá az ápolási díj összege, ugyanakkor az ellátás célzottságának javítása érdekében szigorításra kerül sor a jogosultság feltételeiben.

Szintén fontos módosítás, hogy az úgynevezett diplomásgyedre való jogosultságot kiterjeszti azokra a magyar állampolgárságú hallgatókra is, akik hazai felsőoktatási intézményekben, de nem magyar nyelvű képzésben tanulnak.

A hajléktalan személyek társadalomba visszavezetése érdekében szükséges, hogy a nappali melegedőt fenntartók a nappali intézményükhöz kapcsoltan létrehozzanak külső férőhely formájában lakhatási szolgáltatást. Ezzel elérhető, hogy a hajléktalan személyek a nagyobb városokba vándoroljanak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek tükrében úgy gondolom, hogy a törvény elfogadása szükséges és hasznos, ezért kérem önöket, hogy szavazatukkal támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár asszony jelezte, hogy a vita e szakaszában nem kíván felszólalni. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a kijelölt Népjóléti bizottság nem állított előadót. Most a képviselői felszólalásokra van lehetőség a napirend szerinti időkeretben. Kérdezem, kíváne valaki élni ezzel. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok. Tisztelt Országgyűlés! A vitát lezárom.

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a határozathozatalokra a szerdai ülésnapon kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik az egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája. A kormány-előterjesztés T/3372. számon és az ahhoz érkezett bizottsági nem önálló irományok a parlamenti informatikai hálózaton elérhetők.

Tisztelt Országgyűlés! A vitában elsőként a Törvényalkotási bizottság álláspontjának ismertetésére kerül sor. Megadom a szót B. Nagy László képviselő úrnak, a bizottság előadójának. Parancsoljon, képviselő úr!
Felszólalások:   167-169   169-171   171-173      Ülésnap adatai