Készült: 2019.10.14.11:31:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  123-125. felszólalás
Felszólalás oka Tárgysorozatba-vételi kérelem vitája
Felszólalás ideje 4:10


Felszólalások:   121-123   123-125   125-132      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Volner képviselő úr. Megkérdezem, kíváne még valaki hozzászólni. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok, előterjesztő nincs a teremben, így a döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor.Tisztelt Országgyűlés! A Párbeszéd képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön „Az Oktatási Minimum Programról” szóló H/2959. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt a Kulturális bizottság elutasította. Az előterjesztő távolléte nem akadálya a viták lefolytatásának, így megkérdezem, kíváne valaki hozzászólni. (Jelzésre:) Kettő percben megadom a szót Dúró Dóra képviselő asszonynak.

DÚRÓ DÓRA (független): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ennek az „oktatási minimum” programnak a kidolgozása még az országgyűlési választásokat megelőzően zajlott, ugyanakkor nem tudtam a nevemet adni ehhez, és ennek az okait a következőkben ismertetem is önökkel. Három olyan területet emelnék ki, amellyel kapcsolatban nem tudok egyetérteni az ebben foglaltakkal. Az egyik a mindennapos testnevelés eltörlése, a másik a hit- és erkölcstannak szintén az eltörlése, illetve a hit- és erkölcstanórák kötelező voltának a megszüntetése, a harmadik pedig a cigányság integrációjának mindenáron való erőltetése. Mivel most két percben van lehetőségem hozzászólni, ezért nem tudom mind a három javaslatról, illetve pontról kifejteni részletesen a véleményemet, ezért kiválasztanám a mindennapos testnevelést, amellyel kapcsolatban a további teendőkre felhívnám az Országgyűlés figyelmét.

A 2012-es bevezetése óta sokan reménykedtek abban, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése majd nagyon fogja ösztönözni a kormányt, hogy az ehhez szükséges infrastruktúrát is biztosítsa, amely egyébként a kormányzat saját bevallása szerint sem állt rendelkezésre akkor, amikor ez a bevezetés megtörtént. Csakhogy az EMMI sajtóosztályának hivatalos tájékoztatása szerint 2012-2017 között országszerte összesen 21 tornatermet sikerült átadni, tehát huszoneggyel nőtt a tornatermek száma, miközben több mint egymillió gyermeknek tették kötelezővé a mindennapos testnevelésórákat, amelynek a következménye az lett, hogy vagy meg sem tartják ezeket az órákat, vagy olyan körülmények között, amelyek nem megfelelő igényességet biztosítanak a gyermekek számára. Tehát ha a bevezetést valóban követné egy ennél jóval kiterjedtebb infrastruktúra-fejlesztés, akkor lenne meg valóban a mindennapos testnevelés hatása, mert a mérések sem mutatják sajnos azt az előrelépést, amit ettől akár a kormányzat is elvárt volna. Köszönöm a figyelmet. (Taps a függetlenek soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Dúró Dóra képviselő asszony. Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, kíváne még valaki hozzászólni. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok. Az előterjesztő nincs a teremben. Tisztelt Országgyűlés! A döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor.Tisztelt Országgyűlés! Soron következik az egyes törvényeknek a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításával összefüggő módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája. A kormány-előterjesztés T/3291. számon és az ahhoz érkezett bizottsági nem önálló irományok a parlamenti informatikai hálózaton elérhetők.

Tisztelt Országgyűlés! A vitában elsőként a Törvényalkotási bizottság álláspontjának ismertetésére kerül sor, 15 perces időkeretben. Megadom a szót Vécsey László képviselő úrnak, a bizottság előadójának.
Felszólalások:   121-123   123-125   125-132      Ülésnap adatai