Készült: 2019.10.16.13:38:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  121-123. felszólalás
Felszólalás oka Tárgysorozatba-vételi kérelem vitája
Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:   121   121-123   123-125      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Apáti képviselő úr. Az előterjesztő nincs a teremben, más jelzést felszólalásra nem kaptam. Tisztelt Országgyűlés! A döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor. Tisztelt Országgyűlés! A Párbeszéd képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a „Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény módosítása az Óbudai Gázgyár kármentesítésének érdekében” című, T/3046. számú törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt a Költségvetési bizottság utasította el. Korábban jeleztem, hogy a tárgysorozatba-vételi kezdeményezések esetében az egyes indítványokat benyújtó képviselők távolléte nem akadálya a viták lefolytatásának.

Kérdezem, kíváne valaki hozzászólni a függetlenek részéről, a képviselőcsoportok részéről. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok. Az előterjesztő nincs a teremben. Tisztelt Országgyűlés! A döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor.

A Párbeszéd képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön „A magyar állami szerveknek a volt macedón miniszterelnök jogerős bírósági ítélet előli Magyarországra szökésében történő közreműködését és érintettségét feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról” című, H/3731. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt az Igazságügyi bizottság utasította el. Korábban jeleztem, hogy az indítványokat benyújtó képviselők távolléte nem akadálya a viták lefolytatásának.

Most megadom a szót az elsőként jelentkező független képviselő úrnak, Volner János képviselő úrnak.

VOLNER JÁNOS (független): Köszönöm szépen, elnök úr. Bár a baloldali és liberális ellenzék távozott, ennél a javaslatnál is kénytelenek vagyunk hozzászólni, és elvégezni azt a munkát, amit az előterjesztő nem tett meg, hiszen egyetértünk a javaslattal. Miről is van szó, képviselőtársaim? Jelentős port vert fel, jelentős botrányt okozott Magyarországon az, hogy a volt macedón miniszterelnököt Magyarországon gyakorlatilag befogadta a kormány, nem járt el ellene, nem adták ki ezt az embert az igazságszolgáltatásnak, az anyaországának. Mi ebben az ügyben számos kérdőjellel találkoztunk, és ezekre gyógyírt jelent az előttünk fekvő javaslat. Szükséges tisztázni, hogy a kormány miért tért el a normális menetrendtől, ami a hasonló személyek kiadatására vonatkozik, miért nem hajtották végre a kiadatási egyezményben foglaltakat, miért nem jártak el annak érdekében, hogy kiadják ezt az embert.

(16.30)

Hozzátartozik még a kérdések hosszú sorához az is, hogy a magyar diplomácia mit tett annak érdekében, ha egyáltalán tett ilyen lépést, hogy ez a bizonyos Gruevszki úr Magyarországra utazhasson. Csempésztéke magyar diplomaták ezt az embert Magyarországra? Ezzel kapcsolatban is vannak kérdőjelek. Közreműködötte a magyar diplomácia vagy éppen más igazságszolgáltatási, rendvédelmi vagy éppen alkotmányvédelmi feladatokkal megbízott szerv abban, hogy ez az ember ide, Magyarországra utazhasson, és itt bebocsátást nyerjen? Mely politikusokkal állt kapcsolatban Gruevszki úr? Kikkel tárgyalt arról, hogy a bebocsátása és a befogadása ilyen módon megtörténhessen? Ezek jogos kérdések, amelyek a mai napig nincsenek tisztázva.

Azt kérem a tisztelt Országgyűléstől, hogy ezeknek a szakszerű és alapos kivizsgálását legyen kedves a javaslat támogatásával indítványozni, illetve maga is támogassa azt. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a függetlenek soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, Volner képviselő úr. Megkérdezem, kíváne még valaki hozzászólni. (Nincs jelentkező.) Jelentkezőt nem látok, előterjesztő nincs a teremben, így a döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor.Tisztelt Országgyűlés! A Párbeszéd képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön „Az Oktatási Minimum Programról” szóló H/2959. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt a Kulturális bizottság elutasította. Az előterjesztő távolléte nem akadálya a viták lefolytatásának, így megkérdezem, kíváne valaki hozzászólni. (Jelzésre:) Kettő percben megadom a szót Dúró Dóra képviselő asszonynak.
Felszólalások:   121   121-123   123-125      Ülésnap adatai