Készült: 2019.10.20.14:46:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  113-117. felszólalás
Felszólalás oka Tárgysorozatba-vételi kérelem vitája
Felszólalás ideje 7:36


Felszólalások:   109-112   113-117   117-119      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Soltész államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Hegedűs Lorántné képviselő asszony nincs a teremben, így a kérdések napirendjét lezárom. Tisztelt Országgyűlés! Most előterjesztések tárgysorozatba-vételi kérelmének tárgyalása következik.

A DK képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a hajléktalanok védelméről szóló T/3529. számú törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről. A tárgysorozatba vételt a Népjóléti bizottság utasította el.

Tisztelt Országgyűlés! Megállapítom, hogy a tárgysorozatba vételre kért előterjesztések benyújtói nincsenek jelen az ülésteremben. Az országgyűlési törvény 39. § (2) bekezdése alapján az előterjesztő ugyanakkor csak a napirenden lévő, azaz tárgysorozatban lévő indítványok esetében köteles jelen lenni. Erre tekintettel és figyelemmel a házszabály értelmező rendelkezései 158. §-ának 17. pontjára, a tárgysorozatba-vételi kezdeményezések esetében az egyes indítványokat benyújtó képviselők távolléte nem akadályozza a viták lefolytatását. Ennek megfelelően az elfogadott napirend szerint folytatjuk munkánkat.

Tisztelt Országgyűlés! Így tehát most képviselőcsoportonként egy-egy képviselő kettő-kettő perces időkeretben, valamint az elsőként szólásra jelentkező független képviselő szintén kétperces időkeretben ismertetheti álláspontját.

Megkérdezem, hogy vane jelentkező. (Jelzésre:) Igen. Megadom a szót Volner János független képviselő úrnak.

VOLNER JÁNOS (független): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Miután a baloldali és liberális parlamenti frakciók kivonultak a teremből, mi itt maradtunk elvégezni azt a munkát, amit egy országgyűlési képviselőnek el kell végeznie, szeretnék hozzászólni ehhez a javaslathoz is. Mint talán emlékeznek rá, képviselőtársaim, a közelmúltban elképesztő hisztéria vette a balliberális oldalon kezdetét a hajléktalanokkal kapcsolatos jogszabályváltozásokkal összefüggésben. Rendkívül hevesen reagáltak arra a politikusok, ami történt, illetve elképesztő túlzásokba estek, mint ahogy az előttünk fekvő javaslat is mutatja.

Miről is van szó? A fővárosnak, elsősorban a fővárosnak különböző közterületeit, különböző forgalmas, turisták által is sűrűn látogatott közterületeit gyakorlatilag elöntötték a szeméthalmok, ellepték azok az emberek, akik ott nagyon sokszor gyakorlatilag saját ürülékükben, hányadékukban fetrengenek, koldulnak, embereket zaklatnak. Ez ellen a Jobbik korábban még egyébként szót emelt, mi magunk is, én magam is szót emeltem, itt az Országgyűlésen belül is ismertettük az erre vonatkozó javaslatainkat.

Mi akkor még rendpárti politikai erőhöz tartoztunk Jobbik néven, akkor még fontos volt az, hogy a fővárosi közterületeket és mindenhol, ahol hasonló rendetlenség van, rendbe tegyük, helyreállítsuk a törvényes állapotokat. A Mi Hazánk képviselőcsoportja ugyanezt szeretné tenni ezúttal is.

Mi azt támogatjuk természetesen, hogy ezeket az áldatlan állapotokat számolja föl a kormány, és ennek érdekében tegyen előremutató intézkedéseket, azonban nagyon fontosnak tartjuk azt is elmondani, hogy fontos a szociális ellátás terén történő előrelépés is, így a hajléktalanellátó-rendszert (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) fejleszteni kell, és gondoskodni kell arról, hogy ezek az emberek minél nagyobb számban visszatérjenek a munkaerőpiacra. Így lesz teljes az összkép. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm, Volner János képviselő úr. Megkérdezem, hogy kíváne még valaki hozzászólni. (Jelzésre:) Zombor Gábor két percre kért szót. Zombor Gábor képviselő urat illeti a szó.

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem az időt szeretném húzni, de a Népjóléti bizottságban, ahol együtt vagyunk Volner képviselő úrral is, többször tárgyaltunk erről a kérdésről. A törvénymódosítás elfogadása után a Népjóléti bizottság elhívta Fülöp államtitkár urat ebben a kérdésben, hogy minden részletre kiterjedően adjon választ a kérdéseinkre.Úgy gondolom, hogy egy olyan humánus, emberséges hozzáállást és szakszerűséget tapasztaltunk és azóta is ezt tapasztaljuk, és minden olyan kérdésre megnyugtató választ kaptunk, ami után azt kellett mondanunk a bizottsági ülésen, hogy ennek az inkább csak hisztériakeltésnek szánt újabb törvényjavaslatnak a támogatására nem hajlandó a kormánypárti többség.

Még egyszer mondom, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai is azt mutatják, hogy igenis ezzel a hozzáállással mind a rendőrség, mind a szociális munkások, mind pedig a hivatali szervek részéről emberségesen megoldható ez a kérdés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Zombor Gábor képviselő úr. Megkérdezem, kíváne még valaki hozzászólni. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok. Az előterjesztő Arató Gergely nem tartózkodik a teremben. Így tisztelt Országgyűlés, a döntésre a szerdai ülésnapon kerül sor.

Az MSZP képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés döntsön a gyermekvállalás fokozottabb elismerése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló H/3601. számú határozati javaslat tárgysorozatba vételéről.

(16.20)

A tárgysorozatba vételt a Népjóléti bizottság utasította el.

Tisztelt Országgyűlés! Korábban megindokoltam azt, hogy a tárgysorozatba-vételi kezdeményezések esetében az egyes indítványokat benyújtó képviselők távolléte nem akadálya a viták lefolytatásának, ezért most képviselőcsoportonként egy-egy képviselő kétperces időkeretben, valamint az elsőként szólásra jelentkező független képviselő szintén kétperces időkeretben ismertetheti álláspontját. Megadom a szót a Jobbik képviselő asszonyának… (Jelzésre:) Jelez a gép, de nincs jelen, azonban jelen van Dúró Dóra képviselő asszony. Öné a szó.
Felszólalások:   109-112   113-117   117-119      Ülésnap adatai