Készült: 2020.01.23.05:59:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.),  105-108. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:25


Felszólalások:   105   105-108   109      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Soltész államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Rig Lajos képviselő úr és Z. Kárpát Dániel képviselő úr nem tartózkodik a teremben. Ezzel az azonnali kérdések napirendi pontot lezárom. Áttérünk a kérdésekre. Jakab Péter képviselő úr nincs a teremben, Bangóné Borbély Ildikó nincs a teremben, Gréczy Zsolt képviselő úr, Ungár Péter képviselő úr, Tordai Bence képviselő úr nincsenek a teremben.

Megadom a szót Dunai Mónika képviselő asszonynak, a Fidesz képviselőjének, aki kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Miért nem támogatja Soros a családpolitikánkat?” címmel. Dunai Mónika képviselő asszonyt illeti a szó.

DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Államtitkár Urak! Ma nemcsak Magyarország, de egész Európa is az előtt a kérdés előtt áll, hogy a migrációt választjuk megoldásként a népesedési kihívásainkra, vagy pedig a gyermekvállalás támogatását. Jelenleg két álláspont ütközik Európában: azoké, akik bevándorlással akarják kezelni a demográfiai problémákat, és a közép-európai, magyar álláspont, amely szerint a demográfiai gondokat saját erőforrásainkra támaszkodva kell megoldanunk. Mi a Fidesz-KDNP-ben az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy a családokat megerősítsük, hogy a lehető legtöbb támogatást megadjuk a szülőknek és a leendő szülőknek, hogy gyermekeket vállaljanak, gyermekeket neveljenek. Ennek köszönhetően az elmúlt években egyre szélesebb körű támogatásban részesülnek a családok. Ezzel szemben Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció politikusa arról értekezett, hogy a demográfiai helyzet kezelésére a bevándorlás hatékonyabb módszer, mint a gyermekszületés, továbbá diszkriminatívnak tartja az egynemű párokkal szemben a gyermekek apához és anyához fűződő jogait, és függetlenné tenné a munkavégzéstől a családoknak adott támogatásokat. Az MSZP pedig tagadja, hogy létezne szülőket és gyermekeket is támogató családpolitika Magyarországon. A probléma az itt, hogy az ellenzék azt sem érti, miért fontos, hogy több magyar gyermek szülessen, és mi a baj a bevándorlással.

Mi a Fidesz-KDNP-ben maximálisan támogatjuk a családokról szóló nemzeti konzultációt, amelynek során minden állampolgárt megkérdeztünk a családok védelméről, ami jó iránymutatást fog adni, hogy a magyar család- és népesedéspolitika minél erőteljesebb, eredményesebb és még hatékonyabb legyen.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdezem, miért szükségszerű a magyar családok támogatása az illegális migráció helyett. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Dunai Mónika képviselő asszony. A válaszadásra megadom a szót Novák Katalin államtitkár asszonynak.

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő asszony! Tisztelt Képviselőtársak! A kérdés valóban az nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára, hogy milyen megoldást választunk a demográfiai problémáink orvoslására. Nincsen ma olyan európai ország, ahol elegendő gyermek születne, egyik országban sem éri el a születések száma azt a szintet, hogy akár csak meg tudják tartani a népességüket. Így van ez Magyarországon is, ezért döntöttünk mi 2010-ben úgy, hogy a családok támogatását előtérbe helyezzük. Mi nem tömeges betelepítésekkel, nem migrációval, hanem a gyermekvállalás támogatásával szeretnénk választ adni a népesedési kihívásainkra. Ezért dupláztuk meg 2010-hez képest 2019-re a családtámogatásokra fordított összegeket, ezért vezettük be a gyed extrát, ezért vezettük be a családi adókedvezményt, ezért indítottunk el egy nagyon komoly otthonteremtési programot, ezért támogatjuk a munka és a család összeegyeztetését, ezért segítjük a lehető legtöbb eszközzel a felelős módon való gyermekvállalást és a gyermeknevelést, említhetném itt akár az ingyenes gyermekétkezést vagy az ingyenes tankönyveket vagy éppen az Erzsébet-táborokat.

Az eredményeink is megvannak már, hiszen húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, vagy húsz éve nem kötöttek annyi házasságot, mint amennyit a tavalyi évben. Nem dőlhetünk ugyanakkor hátra, még mindig van hova előrelépnünk, még mindig vannak előttünk döntések. Ezért indítottunk egy széles körű nemzeti konzultációt a bennünket érintő legfontosabb sorskérdésekről.

Az alapvető kérdés az, hogy milyen megoldást válasszunk a jövőre nézve, továbbra is a családok támogatásában, a magyar gyermekek születésében, a vágyott gyermekek születésének támogatásában látjuke a magyar jövőt  mi úgy gondoljuk, hogy igen , ebben kérünk megerősítést. Emellett fontos további kérdések is felmerülnek a nemzeti konzultációban, akár a gyermekeknek az anyához és apához, illetve a felelős gyermekneveléshez való joga, akár a főállású anyaság kérdése, a munka és a család összeegyeztetésének a további lehetősége. Tehát ezért is kérünk mindenkit arra, hogy éljen demokratikus lehetőségével, töltse ki a nemzeti konzultációt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   105   105-108   109      Ülésnap adatai