Készült: 2021.12.07.12:15:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  42-53. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:47


Felszólalások:   40-41   42-53   54-61      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tájékoztatom önt, tisztelt képviselő asszony, hogy miniszterelnök úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Ha minden igaz, és a sorrendem is jó, akkor újra önnek fogom megadni a lehetőséget. Tisztelt Országgyűlés! Gurmai Zita képviselő asszony, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „A maszkviselés könnyítése” címmel. A miniszterelnök úr távollétében e kérdés vonatkozásában is válaszadásra Gulyás Gergely miniszter urat jogosította fel. Tisztelettel kérdezem képviselő asszonyt, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy a miniszterelnök úrtól személyesen kéri a választ.

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Igen, elfogadom. Másodszorra nem mondok nemet.

ELNÖK: Igen, nagyon szépen köszönöm. Gurmai Zita képviselő asszonyt illeti a szó.

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Bocsánat! Lehet az órát elölről indítani?

ELNÖK: Persze, ez természetes! Ezt mondtam volna. (Megtörténik.) Köszönöm szépen.

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Oké, szuper. Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Miniszter Urak! A jelenlegi járványhelyzetben a maszk viselésének kötelezővé tétele indokolt, hisz életeket menthet. Ennek megfelelően az is helyénvaló, hogy a maszk viselésének elmulasztását a hatályos jogszabályok szigorú büntetésekkel szankcionálják.

(12.30)

Ugyanakkor nekünk, jogalkotóknak azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az általunk hozott jogszabályok mennyire betarthatók és mennyire humánusak. Nemrégiben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete megkeresett, és jelezték: sok munkáltató annyira aggódik a büntetés miatt, hogy még annyi időre sem engedik levenni a maszkot a dolgozóknak, hogy igyanak. Ez például azt jelenti, hogy egy hat órára beosztott pénztárosnak egy korty víz nélkül kell végigdolgoznia a műszakját, hiszen munkaközi szünet csak hat óránál hosszabb munkaidő esetén jár. Ezért az érdekképviselet szeretné elérni, hogy a kereskedelemben dolgozó munkavállalók kétóránként tíz perc maszkmentes szünetet tarthassanak.

Amikor ezzel kapcsolatosan írásbeli kérdést intéztem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, azt a választ kaptam, hogy a munkavállalók egészségét védő kockázatértékelés a munkáltatók felelőssége. Csakhogy ebben az esetben a munkaegészségügyi szabályok és a maszk viselését előíró rendelkezések ellentmondásban vannak. Fontos a járvány elleni védekezés, de az emberséges munkakörülmények biztosítását sem felejthetjük el. Ezért kérdezem miniszter urat: partnere a Fidesz-kormány egy olyan jogszabály-módosításban, amely lehetővé tenné, hogy a kereskedelemben dolgozók a járványügyi előírások maximális betartásával kétóránként tíz perc maszkmentes szünetet tarthassanak?

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Örülök, hogy Rétvári államtitkár úr itt van, és bízom benne, hogy már jól van a koronavírus után. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Válaszadásra megadom a szót Gulyás Gergely miniszter úrnak. Parancsoljon, miniszter úr, öné a szó.

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Alaptörvénynek egy fontos rendelkezése, hogy a jogszabályokat a józan ésszel összhangban kell értelmezni. Ez különösen indokolt egy rendkívüli jogrendi helyzet idején, amikor szigorúan be kell tartani a szabályokat. De ez a józan ész alkalmazásának a kötelezettsége alól senkit nem ment fel. Tehát az teljesen nyilvánvaló, hogy az emberiesség minimuma, hogy mindenki, ha akar, óránként, ha akar, félóránként, de legalább kétóránként ihasson. Ahogy nyilvánvalóan a mosdóhasználat sem kötődhet ahhoz, hogy valakinek éppen a munkaügyi jogszabályok által biztosított szünete van vagy sem.

Tehát én minden olyan szabályozásban partner vagyok, és a kormány is partner, amely az ön által felvetett problémára biztosít megoldást. Csupán azt ismerem el szomorúan, hogy ez a probléma egyáltalán létezik, ha létezik, mert úgy gondolom, hogy a józan ésszel összhangban való értelmezése a jelenlegi szabályoknak egyértelművé teszi, hogy természetesen mindenki  amikor fölállunk, többnyire mi is levesszük a maszkot, vagy amikor valaki étkezik, akkor értelemszerűen ezt technikailag máshogy nem tudja megtenni, mint hogy leveszi a maszkot. Tehát olyan élethelyzetre kell választ adnunk, ami a jelenlegi szabályoknak nem a szigorú betartásából, hanem a téves értelmezéséből ered.

Hogyha ez egy általános probléma, akkor természetesen a kormány nyitott arra, hogy leírja azt, ami egyértelmű, tehát enni és inni nem maszkban kell. És az sem kérdés, hogy egy munkavállalónak joga van inni és enni akkor, amikor megszomjazott vagy megéhezett. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválasz illeti meg képviselő asszonyt. Parancsoljon, képviselő asszony, öné a szó.

DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen a miniszter úr humánus válaszát. Az a probléma, hogy ez a probléma nemcsak a pénztárosnőknél  többnyire, ugye, nőkről van szó  jelentkezett, hanem például a pékeknél is. Nekik eddig védőitalt biztosítottak, és most megszűnt a védőital. Tehát ez egy olyan probléma…  megáll a józan ész, tudom, értem én, csak én mindenképpen azt szeretném kérni, hogy üljenek le és egyeztessenek a KASZ elnökével, nézzék meg, hogy ebben az esetben mi a teendő. Mert akárhogy is nézem, ez egy probléma, és én úgy gondolom, hogy mindenkire nagyon nagy szükség van, itt van, tombol a vírus, senkit nem kímél, pártállástól függetlenül sem. Tehát én mindenképpen azt gondolom, hogy a megelőzésre legyenek kedvesek koncentrálni. És, mint jeleztem, itt két ügy ütközik, tehát ezért is lenne rendkívüli módon fontos, hogy ezzel azonnal foglalkozzanak, mert igenis, a félelem nagy úr. Azt meg már csak csöndben teszem hozzá, hogy azok, akik elveszítették a munkájukat, egyre nehezebb helyzetben vannak, azoknak nem ezek az ügyek, a maszk megvásárlása is problémát okoz. Úgyhogy én még egyszer mindenkinek jobbulást kívánok, egészségügyben, szociális szférában, KASZ-nál, mindenhol. Az a kérésem, miniszter úr, segítse ezt az ügyet, hogy minél előbb a józan ész diktálhasson. Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő asszony. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszter urat is. Parancsoljon, miniszter úr!

GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Csak azt tudom még egyszer hangsúlyozni, a kormány partner abban, ha bárhol a szabályozás pontosítására van szükség egy rossz gyakorlatból adódóan, akkor is, ha a gyakorlaton nem tudunk változtatni, akkor a szabályozás pontosítására is nyitottak vagyunk. Kérem, hogy az ezzel kapcsolatos megkereséseket juttassa el akár hozzám, és igyekszünk írásba foglalni azt, amit normális helyeken egyébként eddig is természetesnek gondoltak. De nem állítom, hogy ma Magyarországon minden munkahely normális helynek tekinthető, tehát közös érdek, hogy ha ilyen probléma van, akkor ezt oldjuk meg. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.  Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:   40-41   42-53   54-61      Ülésnap adatai