Készült: 2021.12.07.13:20:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  32-39. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:11


Felszólalások:   29-31   32-39   40-41      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tehát Szilágyi György képviselő úr volt az, aki az azonnali kérdést feltevők nevében szólt. Tisztelt Ház! A miniszterelnök úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Tisztelt Országgyűlés! Csányi Tamás és Lukács László György képviselő urak, a Jobbik képviselői, azonnali kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mit gondol erről, Miniszter úr?” címmel. Lukács László György képviselő úr fogja feltenni a kérdést. Lukács László György képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Szijjártó Péter jelenleg, most éppen nem, de egyébként oltásért házal vagy éppen portyázik, legfőképp Keleten, ott, ahonnan dobozszámra kaptuk még tavasszal a selejt, védekezéshez szükséges eszközöket. Orosz és kínai koronavírus elleni vakcináról, oltásról lehet hallani, miniszter úr. Tegyük félre egyébként a mindkét ország termékeinek minőségével meglévő saját tapasztalásunkat, akár a rendszerváltás előttről, akár a rendszerváltás utánról, de miniszter úr, azt leszögezhetjük, hogy az oltás nem egy pirítóssütő vagy éppen egy Junoszty televízió vagy egy hamisított Gucci-táska. Itt az emberek egészsége, élete forog kockán, nem véletlenül vonatkoznak rájuk speciális szabályok, hogy hogyan lehet őket egy országba behozni, alkalmazni és minek kell megfelelniük. Az orosz és kínai szerekkel kapcsolatban felmerült, hogy áttekinthetetlen a klinikai tesztelési fázisuk, a gyártásuk, a kutatásaik szinte megismerhetetlenek.

Mindezekre tekintettel ideje tisztázni pár érdekes kérdést, például azt, hogy változnake az oltások befogadásának szabályai, azaz lerövidítike önök azt a határidőt és ezáltal azokat a követelményeket, amelyeket azért alkalmaznak, hogy ne legyenek az oltások veszélyesek az emberre. De talán a legfontosabb kérdés, hiszen ön mégiscsak orvos, hogy ön mint orvos amikor kész lesz az orosz vagy kínai oltás, és itthon a lakosságnak ajánlják majd, ellenőrizhető módon, a nyilvánosság előtt be fogjae magának adatni az oltást. Fenyegetie a keleti oltás által veszély a magyar embereket? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Kásler Miklós miniszter úr fogja megadni. Parancsoljon, miniszter úr, öné a szó.

DR. KÁSLER MIKLÓS, az emberi erőforrások minisztere: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország az oltásokban világhatalom. Nincs egyetlenegy ország sem, ahol tizenháromféle vakcina van, tehát el lehet mondani, hogy a tapasztalatunk megfelelő. A Coviddal kapcsolatos fejlesztések a világ legkülönbözőbb részein elég sokirányúak, sokféle vakcinát készítenek elő, elölt vírust, vektorvakcinát, felépített szekvencián alapuló vakcinációt és másokat. Egyet tudok mondani: az előírásokat minden egyes gyógyszerfejlesztésnél, vakcinafejlesztésnél be kell tartani. Erre vonatkoznak az EPAR előírásai és az EMA előírásai Európában. Természetesen, ha a vakcina elkészül, és akkor, amikor elkészül, a magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni a legapróbb részletekig azt, hogy megfelelte a nemzetközi előírásoknak, illetve a magyar előírásoknak, amelyek egybeesnek.

Hogy én beoltatome magam? Természetesen, hiszen csak olyan vakcina forgalomba hozatalát engedélyezzük, amely garantáltan hatásos és garantáltan veszélytelen. Az eljárásrendet a gyógyszervizsgálatoknál szívesen az ön által megjelölt helyen, időpontban elmagyarázom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Egyperces viszonválaszra Lukács László György képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Ha már itt tartunk, miniszter úr, akkor esetleg azt is érdemes tisztázni, hogy kötelező lesze az orosz oltás mindenkinek, ha már ön ezt beadatná magának. Illetve tudjáke garantálni a magyar hatóságok és Orbán Viktor, hogy az oroszoktól szerzett oltás várható előnye meghaladja a hátrányait? (Dr. Rétvári Bence: Milyen hátrányait?)Hallgatva azt, amit mondott, egy érdekes régebbi vicc jutott az eszembe. Volt valahol, azt hiszem, egy olyan vicc, amelyben a jereváni rádióba betelefonáló azt kérdezte (Dr. Rétvári Bence: KáGéBéla!), hogy igaze, hogy a szovjet órák legalább olyan pontosak, mint a svájciak. Erre pedig az volt a válasz, hogy igaz, ráadásul még gyorsabbak is. Isten óvja Magyarországot! (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg miniszter urat is. Parancsoljon!

DR. KÁSLER MIKLÓS, az emberi erőforrások minisztere: Tisztelt Képviselő Urak! Isten áldja Magyarországot és a magyar nemzetet minden kívülről jövő és minden belső támadástól!Visszatérve arra, hogy kötelezőe a vakcináció. Nem. Szabad országban élünk, mindenki eldöntheti szabad akaratából, hogy neki mi az előnyös és mi nem. Az orosz vakcinát nem becsülném le, ugyanúgy, ahogy a többi vakcinát sem becsülöm le. Nem államrezsim kérdése a vakcina, hanem szakmai kérdés. Az orosz vakcinának is van esélye, és a nyugati vakcináknak is van esélye. Amikor elkészülnek és törzskönyvezik őket, mi is vizsgálni fogjuk úgy, ahogy említettem, én meg a megfelelőt magamnak beadatom, és a képviselő úrnak is javaslom. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Megfelelőt?  A megfelelőt?) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   29-31   32-39   40-41      Ülésnap adatai