Készült: 2021.12.07.13:05:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:10


Felszólalások:   21-24   25-28   29-31      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportjából Hende Csaba képviselő úr, az Országgyűlés alelnöke „Aktuális ügyeink” címmel jelentkezett napirend előtt felszólalásra. Parancsoljon, alelnök úr, öné a szó.

HENDE CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A járványhelyzet folyamatosan romlik az egész világon, ezen belül különösen Európában. A fertőzés sajnos egyre többeket ér el, egyre többen betegszenek meg, és egyre magasabb azoknak a száma, akik kórházi ápolásra szorulnak.Nálunk is felszálló ágban van a járvány, ezért a védekezés gyors intézkedéseket követel meg. Éppen ezért indokolt, hogy a kormány ismét rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett. Ez gyors döntések meghozatalára ad lehetőséget. Most nincs idő a 2-3 hetes normál parlamenti döntéshozatalra, mert veszélyhelyzetben ez egyszerűen nem fér bele. Hol egészségügyi, hol gazdasági vagy más intézkedéseket kell sürgősen meghozni, akár órákon belül.

Tisztelt Ház! Ma már sajnos szinte mindenkinek van valamilyen közvetlen tapasztalata a járványról, mert a vírus elérte a családot, a munkatársakat. A helyzet nehéz, de az esélyeink nem rosszak. Világszínvonalú orvosaink és ápolóink vannak, akik hősiesen küzdenek. Elláttuk őket a lehetőségek határáig minden szükséges felszereléssel, és az anyagi megbecsülésükről is gondoskodtunk. Tavasszal azért kezeltük sikeresen az első hullámot, mert összefogtunk. Most sokkal felkészültebbek vagyunk, és ha mindenki betartja a szabályokat, akkor együtt újra sikerülni fog. A miniszterelnök úr által röviddel ezelőtt bejelentett intézkedések újabb lépések arra, hogy megvédjük az emberek életét, egészségét és a kórházak működőképességét.

Tisztelt Ház! Holnap a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbításáról fog tárgyalni az Országgyűlés. Tavasszal nem számíthattunk ebben a baloldalra, akkor nem támogatták azt, sőt nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, külföldön támadták igaztalanul Magyarországot, és még kamuvideót is készítettek a magyar egészségügy lejáratására. Akkor nem lehetett előre látni, hogy mikor lesz vége a járványnak, ezért nem szabtunk határidőt. Végül a kormány 98 nap után maga kezdeményezte a veszélyhelyzet megszüntetését.

Most a helyzet másként fest. Biztató hírek vannak a vakcináról, már látótávolságon belül van. (Dr. Lukács László György: Az a kérdés, melyik irányban van a látótávolság!) Magyarország az Unió minden vakcinaprogramjában részt vesz, és tárgyal Oroszországgal, Kínával és Izraellel is annak érdekében, hogy a magyar kormány az elsők között tudjon vásárolni, és meg tudja kezdeni az oltást. Éppen ezért reméljük, hogy a 90 nap elég lesz a rendkívüli jogrend fenntartására.

Arra kérem az Országgyűlés minden képviselőjét, pártállásra való tekintet nélkül, hogy segítse a védekezést, mert ez most nem a politikai viták ideje. A szavak ideje lejárt, eljött a tettek ideje. Innen is részvétemet fejezem ki a járvány áldozatai hozzátartozóinak, és jobbulást kívánok minden betegnek. Közösen fohászkodunk azért, hogy az egészségügy neves és névtelen hősei kapjanak elég erőt, bátorságot és kitartást hősies küzdelmükhöz a láthatatlan ellenséggel, a koronavírussal szemben.

Tisztelt Országgyűlés! Talán még soha nem volt ennyire világos Széchenyi István mondatának igazsága: „Minden magyar felelős minden magyarért.” Felelős a kormány, felelős döntéseket kell hoznunk nekünk is. De felelősséget visel mindenki, nemcsak a saját, de mások egészségéért is. Most a legtöbb, amit mindenki megtehet  és egyben köteles is megtenni , az a helyes maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás és minden újabb korlátozó rendszabály maradéktalan betartása akkor is, ha az kényelmetlenséggel vagy nehézségekkel jár.

Isten segítsen mindnyájunkat! Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, alelnök úr. Alelnök úr napirend előtti felszólalására a kormány nevében Menczer Tamás államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy ott kezdjem, ahol ön befejezte, mert valóban a vakcina lesz majd a megnyugtató megoldás, de mint az ismert, jelenleg nincsen vakcina, ezért, ahogy ön is említette, különösen fontos a meglévő szabályok betartása, ezek közül nem lehet eleget hangsúlyozni a maszkviselést, a távolságtartást és a rendszeres kézmosást, fertőtlenítést. Azt is tudjuk, hogy jelenleg senki nem tudja azt pontosan még körülbelül sem, hogy hol fogják megtalálni a koronavírus ellenszerét, és egészen pontosan azt sem tudjuk, hogy ez mikor lesz. Viszont megalapozottan bízhatunk abban, hogy néhány hónapon belül már lesz vakcina, és belátható időn belül nagy mennyiségben is rendelkezésre áll majd.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mit kell tennünk? A feladatunk az, hogy minden olyan vakcinaprojektnél ott legyünk, amely sikerrel kecsegtet, és mi így is járunk el, minden olyan folyamatnál ott vagyunk, amelynek a végén előállíthatják a hatékony vakcinát. Természetesen Magyarország része az európai projektnek. Itt az ütemezés nagyjából úgy néz ki, hogy remélhetőleg december végén, január elején megérkezhetnek az első adagok a jelenlegi terv szerint, és nagyobb mennyiségben majd áprilisban állhat rendelkezésre. De elképzelhető az, hogy Keleten jobban állnak, előbb megtalálják az ellenszert, és éppen ezért, ahogyan a képviselő úr is utalt rá, figyelemmel kísérjük azt, hogy mi történik Kínában, Oroszországban és Izraelben.

Kínában három gyártóval állunk kapcsolatban. Ilyenkor a folyamat úgy indul, hogy titoktartási nyilatkozatot kell aláírni, együttműködési megállapodást kell kötni. Mi természetesen ezt a folyamatot, amennyire csak tudjuk, gyorsítjuk, és a körülményekhez képest jól is haladunk. Az egyik gyártónál ott tartunk, hogy jó reménység szerint belátható időn belül vakcinamintát kaphatunk, és egy másik gyártónál is igyekszünk afelé terelni a megbeszéléseket, hogy minél előbb vakcinamintát kapjunk. Ez azt jelenti, hogy remélhetőleg még ebben az évben és remélhetőleg minél előbb egy vagy két vakcinamintával fogunk rendelkezni Kínából, aminek a jelentőségét, feltételezem, nem kell ecsetelnem, ez óriási jelentőségű lenne. A harmadik gyártónál is jól állunk, ott is igyekszünk előrehaladni. Az első ország lenne Magyarország Európában vagy mindenképpen az elsők között lennénk, akik kínai vakcinamintát elemezhetnek.

Oroszország vonatkozásában Szijjártó külügyminiszter úr folyamatosan tárgyal a partnereivel  Oroszország vonatkozásában is. Ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hat hónapig kell tesztelni a vakcinát, de három hónap után egy úgynevezett köztes jelentést készíthetnek. Erre ezen a héten kerül sor, és ez megint csak reményt keltő. Remélhetőleg decemberben kisebb mennyiségben, jövőre pedig nagyobb mennyiségben kaphatunk az orosz vakcinából.

Az engedélyezés és az engedélyeztetés még egy nagyon fontos kérdés, tisztelt képviselő úr, tisztelt Ház. Először is fontos leszögezni, hogy egészségügyi vészhelyzetben a vakcina engedélyezése tagállami hatáskör, és bennünket sem semmilyen brüsszeli lobbi, sem semmilyen lobbi a gyógyszermultik részéről nem fog tudni attól eltántorítani, hogy ha valahol megtalálják az ellenszert, akkor azt az elsők között Magyarországra hozzuk.

Az engedélyeztetés menetében pedig rendkívül fontos, hogy a magyar szakemberek fognak dönteni természetesen arról, hogy melyik vakcina jó és melyik nem, mi a véleményük a különböző vakcinákról. Mintákat szerzünk, szakmai leírásokat kapunk, és ezek alapján a magyar szakemberek mondják ki a döntést, és mondják el a véleményüket. Ezen a helyen vagy ezen a ponton fontos kérnem a baloldalt és a baloldalhoz tartozó sajtót is, hogy ne csinálják azt, ami az elmúlt napokban látható volt, ne keltsenek rémhíreket, ne keltsenek pánikot, ne állítsák azt, hogy mi ismeretlen, bizonytalan eredetű szerekkel akarjuk a magyar embereket beoltani, mert ez nem igaz, ez felelőtlen magatartás, pánikkeltés, és erre most nincsen semmi szükség.

Bízom benne, hogy a baloldali képviselőknek is a magyar emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, és kérem ezért, hogy ezt fejezzék be. Mert jelenleg azt látjuk, hogy a kormány az emberekkel foglalkozik és az emberekkel összefogva harcol a vírus ellen, a baloldal meg a kormánnyal foglalkozik, nem az emberekkel, és a kormány támadása jelenleg a legfontosabb a baloldal számára. Abban bízom, hogy ez a magatartás változni fog, és a baloldal támogatni fogja a vakcinabeszerzést, és egyéb területeken is támogatni fogja a kormányt.

(12.20)

Például van erre lehetőség rögtön holnap, a rendkívüli jogrendről történő szavazás során. Ne annak drukkoljanak, hogy beszakadjon a magyar egészségügy, és megszűnjenek a munkahelyek, mert ez felelőtlenség, és ekkor nem a kormány ellen tesznek, hanem a magyar emberek ellen! Támogassák a kormányt, és szavazzanak holnap felelősségteljesen! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-31      Ülésnap adatai