Készült: 2021.12.07.12:16:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  21-24. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:45


Felszólalások:   17-20   21-24   25-28      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Arra kérem képviselőtársaimat, hogy egy kicsit vegyék vissza a bekiabálást, mert higgyék el, hogy nagymértékben követni tudom még az álarcon túl is, hogy kik azok, akik bekiabálnak. (Egy hang a Jobbik padsoraiból: Az álarcos…) „Aktuális kérdésekről” címmel a KDNP képviselőcsoportjából Hollik István képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

(12.00)

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnos, jól látható, hogy a koronavírus-járvány egész Európában folyamatosan erősödik. Az elmúlt napokban Németországban, Franciaországban, Romániában rekordot döntött az új fertőzések száma. Franciaországban az elmúlt héten volt olyan nap, amikor 850-en haltak meg. A hozzánk hasonló méretű Belgiumban volt olyan nap, amikor 268 ember hunyt el, pedig Franciaország és Belgium gazdag országok. És bár minden emberélet elvesztése tragédia, mégis kimondhatjuk, hogy Magyarország továbbra is a jól védekező országokhoz tartozik. Ha megnézzük a számokat, ezt támasztják alá. A koronavírus-járványban elhunytak száma 100 ezer főre vetítve nálunk 22, az Európai Unió egészében 41, a magyar tehát alacsonyabb, mint az uniós érték.Lakosságarányosan a koronavírusban eddig elhunytak számát tekintve is Magyarország jobb helyzetben van, mint a legtöbb európai ország. Tegyük hozzá azt, hogy mindezt úgy, hogy Magyarország tisztességesen jár el ebben a kérdésben, mert az orvosok nálunk minden esetben feltüntetik a koronavírust a halál okaként, ha ez szerepet játszhatott a beteg halálában. Ugyanakkor vannak olyan országok, ahol ez egyáltalán nem így működik, és az esetek nagy részében csak az alapbetegséget nevezik meg.

A helyzet tehát, összegezve, egyre súlyosabb Európa-szerte, de Magyarország helytáll. Ezért köszönetet kell mondanunk a járványügyi szakembereknek és az egészségügyben dolgozóknak az emberfeletti, rendkívüli és hősies munkájukért. (Taps a kormánypártok padsoraiból.) A kormány teszi, amit kell a sikeres védekezés érdekében, ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, és a miniszterelnök éppen ma jelentett be újabb intézkedéseket, amelyek 30 napra lépnek életbe annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne váljon túlterheltté.

Most viszont újra beszélnünk kell az Országgyűlés felelősségéről, tisztelt képviselőtársaim, ugyanis az első hullám elleni védekezés kulcspillanata is az volt, amikor az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-törvényt. Ezzel a kormány megkapta azokat a jogosítványokat, amelyek birtokában kellő határozottsággal, és ami a legfontosabb, a veszéllyel arányosan tudott cselekedni.

Hála ennek a cselekvőképességnek, a szakemberek áldozatos munkájának és az állampolgárok fegyelmezettségének, végül közösen a járvány elleni védekezés első szakaszát akkor sikerrel le tudtuk zárni, még akkor is, ha ebben a baloldal nem vett részt, sőt a legtöbb esetben támadta a védekezést. Emlékezzünk vissza, ők nem szavazták meg a koronavírus-törvényt, telekürtölték Brüsszelt és a nyugati sajtót, hogy nem ülésezik a parlament. Aztán bejöttek ide a parlamenti ülésre, és elmondták napról napra, hogy össze fog omlani az egészségügy, megsértve és lefitymálva ezzel több ezer, terepen küzdő szakembert és az ő munkájukat. Hazugságokat terjesztettek, Szabó Timea képviselő asszony például azt mondta, hogy az egész világon, Magyarországon halnak meg a legtöbben, ami szimpla hazugságnak bizonyult.

Aztán pánikot is keltettek, de nem is akárhogyan: leforgatták az elmúlt évek legnagyobb kamuvideóját Korózs Lajos szocialista képviselőtársunk rendezésében. És persze szokásos módon, kánonban kiáltották a diktatúrát. Amikor tehát összefogásra lett volna szükség, akkor a baloldal nem szívlelte meg a kérésünket, miszerint, ha segíteni nem akarnak, legalább ne hátráltassák a koronavírus elleni védekezést.

A remény hal meg azonban utoljára, ezért mi reméljük, hogy tanult a baloldal a hibájából, és most legalább nem fogja akadályozni a védekezést. Ennek azért van jelentősége, mert holnap újra döntenünk kell a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A Fidesz és a KDNP képviselői biztosan megszavazzák. Tisztelt Képviselőtársaim! Baloldali Képviselőtársaim! Kérem önöket, hogy tegyék félre most az egyszer a pártpolitikát, és fogjunk össze! Az elkövetkezendő hetek nagyon nehezek lesznek mindannyiunk számára, de már látható a fény az alagút végén, hiszen a vakcina belátható távolságban van.

Ezért szorítsuk össze mindannyian a fogunkat, tartsuk be a szabályokat, és itt a parlamentben közösen adjuk meg a felhatalmazást a kormánynak, hogy gyorsan, hatékonyan tudjon cselekedni, ahogy azt tette eddig is. Ha így teszünk, akkor újra le fogjuk győzni a vírust, együtt biztosan sikerülni fog. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Hollik István képviselő úrnak elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Völner Pál államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban valamennyien emlékszünk a tavaszi történésekre, amikor egy vadonatúj, ismeretlen veszéllyel, a koronavírus-járvánnyal kellett szembenézni, és a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, majd a parlamenthez fordult, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával megkapja azokat a jogköröket, amelyek az azonnali operatív intézkedéseket lehetővé tették. Emlékszünk az akkor történtekre, hogy még a házszabálytól eltérést sem támogatta az ellenzék, tehát, hogy módot adott volna a kormánypártoknak arra, hogy gyakorlatilag a legrövidebb időn belül ez kihirdetésre kerüljön. Majd  ez önmagában is elítélendő dolog  Nyugaton valóban egy rágalomhadjáratba kezdtek. Miközben az egészségügyi dolgozók, a szociális szférában dolgozók, a boltokban dolgozók, tehát sorolhatnám tovább, mindenki tette a dolgát, és küzdött a járvány ellen, próbálta a megszorítások, a korlátozások ellenére működőképesen tartani az országot, ők azzal házaltak odakint, hogy nem működik a parlament, hogy itt diktatúra került bevezetésre; itt a rémhírterjesztés tényállása kapcsán, ami veszélyhelyzet idején súlyosabb büntetéssel fenyeget, elhallgattatják a sajtót.

És arra is emlékszünk, hogy mindenféle vizsgálati próbálkozások voltak akár Věra Jourová részéről, akár a belga biztos részéről, mind-mind, viszont egyetlenegy kötelezettségszegési eljárást nem indítottak ellenünk, ellentétben a CEU-üggyel, a különböző rezsicsökkentési intézkedéseinkkel. Jogilag nem találtak fogást a történéseken, mindenki belátta, hogy azok a szabályok, amelyeket mi alkalmaztunk, nem haladják meg a Nyugat-Európában alkalmazott mértékeket. Tehát, ahogy miniszterelnök úr mondta, gyakorlatilag a francia elnöknek békeidőben nagyobb jogkörei vannak, mint a magyar miniszterelnöknek veszélyhelyzet idején.

Ezt a hazugságot egy darabig még szerintem odakint ápolgatniuk kell, mire ugyanígy árnyékra vetődve majd a Bizottság vagy akár az Európai Parlament  hogy úgy mondjam, nem pillanatnyi érdekek szerint befolyásolható  képviselői csatasorba állíthatók legyenek ebben a helyzetben.

De bízunk benne, hogy ebben az esetben, a holnapi napon győzni fog a józanság. Tehát akik itt ilyen elvakultan belevetődtek ebbe a konfliktusba, és próbálták a kormányt lejáratni, belátják, hogy a magyar emberek egészsége, a gazdaság működőképessége, az egészségügyi védekezés feltételeinek a megteremtése mind-mind fontosabb, mint hogy egy pillanatnyi érdektől vagy ötlettől vezérelve ugyanazt az ámokfutást elkövessék, ami a tavasz folyamán látható volt.

Az is látható, ahogy képviselő úr felsorolta, valóban a magyar védekezés nehézségekkel küzd ugyan, hiszen a tavaszi számokhoz képest súlyosabb helyzetben vagyunk, ezért most mondhatjuk úgy, hogy ugyanazok a korlátozások vagy még nagyobb korlátozások kerülnek bevezetésre, mint a tavasz folyamán, de nem lógunk ki az európai átlagból. Ez azt jelenti, hogy ha Svájcban napi 12 ezer megbetegedett lehet 8,5 millió lakosra, nálunk pedig 5 ezer van, akkor az azt bizonyítja, hogy nem a felkészültségen, nem az egészségügy színvonalán, hanem a járványnak az erősségén múlik sajnos sokszor az, hogy milyen hátrányokat és milyen veszélyeket kell elszenvednünk.

A másik, amire szeretnék rámutatni, ami szintén egy érdekes mechanizmus mind az ellenzéknek, mind pedig a brüsszeli bürokratáknak: most, a járványhelyzet idején tartják a legfontosabbnak, hogy egy zsarolással, politikai, ideológiai zsarolással gyakorlatilag sarokba állítsák Magyarországot. Mindenféle kötelezettségszegési eljárás, túlzottdeficit-eljárás nélkül, pusztán bizottsági döntések alapján meg akarnak tőlünk vonni forrásokat ebbe a jogállamisági köntösbe burkolva  aminek éppen az a lényege, hogy az Unió által biztosított keretek, például az Unió alapszerződése, amely bizonyos kérdésekben vétójogot ad mind a nemzeti kormányoknak, mind pedig a nemzeti parlamenteknek, ezeket , egy zsarolásba átfordulva be akarják Magyarországot, Lengyelországot vagy éppen a hallgató, más államokat kényszeríteni egy olyan helyzetbe, hogy egy árukapcsolással gyakorlatilag a hétéves költségvetés és a Next Generation elfogadásával próbálják zsarolni őket, kockáztatva ezzel azoknak a tagállamoknak a gazdasági stabilitását, munkahelyeit, amelyek sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint a jól védekező államok, vagy akik az elmúlt években a pénzügyi fegyelmet tartották.

Körülbelül itt tartunk ma, úgyhogy remélem, hogy holnap a józanság győz, reméljük, hogy a járvány minél hamarabb elvonul a fejünk fölül, és akkor végre megnyílhat a tér azoknak a politikai vitáknak, amiket az ellenzék olyannyira szeret, akár a tényeket is nélkülözve. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(12.10)
Felszólalások:   17-20   21-24   25-28      Ülésnap adatai