Készült: 2021.12.07.12:39:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  17-20. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:20


Felszólalások:   13-16   17-20   21-24      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik képviselőcsoportjából Z. Kárpát Dániel képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra: „Miért rombolja a családokat a családbarát kormány?” címmel. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban összefogásra lenne szükség, ehhez képest újabb termelési jelentések során újabb idézeteket hallhattunk. Hadd mondjak én is egyet! Gulyás Gergely: „Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Így van!) influenza tünetei következnek (Dr. Rétvári Bence: Folytasd az idézetet!), ha valaki nem beteg egyébként. (Dr. Rétvári Bence: Folytasd, olvasd tovább!) Hogy van ez, államtitkár úr?! (Dr. Rétvári Bence: Olvasd tovább a mondatot!) Szálljanak már le a földre (Dr. Rétvári Bence: Olvasd tovább a mondatot!), vegyék le a nagy mellényt, szálljanak magukba, és imádkozzanak azért, hogy az elbarmolt védekezés következményeit valamilyen isteni csoda folytán ez az ország ki tudja bekkelni!

(11.50)

Egészen elképesztő az a paktumkormány, amely képes lefeküdni bankoknak, multi cégeknek, nemzetközi érdekeknek (Dr. Völner Pál: Gyurcsánynak!), kiszolgálja a német autógyárakat, aztán hazajön és előadja azt az alja, harcias retorikát, aminek a keretein belül az elmúlt hetekben miket hallhattunk. Tökéleteshez közelítő felkészülést foganatosított Magyarország, ugye? Jaj, most nem kiabálnak be. Miért lehet ez? Szinte korlátlan egészségügyi kapacitás áll rendelkezésre, ugye? Nyáron a tesztelési kapacitást is fel tetszettek fejleszteni, vagy egész véletlenül a határain állunk?

Azt mondja, további idézetek a múlt hétről: vélhetően nem lesz szükség újabb intézkedésekre. Egészen elképesztő módon kapálóznak önök, és igyekeznek a valóság után menni, és egyébként hozzáteszem, valóban egy olyan kegyelmi pillanat van, amikor összefogást kellene tanúsítani. De azon retorikai jelzőrendszerről, amivel itt előálltak, ezt nem lehet létrehozni Magyarországon, de önök még most sem szállnak magukba, amikor a teljes eddigi érvrendszerük, érvkészletük kipusztult, elment a levesbe, és kiderült, hogy egy szó sem igaz belőle.

A harcias retorikát most kellene egy kicsit a háttérbe tolniuk, és most kellene valódi nemzeti összefogást produkálni. A helyzet az, hogy nyáron a tisztességes felkészülés helyett inkább a jachtozás és a luxuskormányzás tünetei dívtak Magyarországon.

Ezenközben, miközben lezárul a világ és Magyarország is, egy társadalmi és szociális katasztrófahelyzet közepén a hétre, szerda reggelre egy újabb kilakoltatásra érkezett meg a riasztás, és elmondhatjuk, hogy egy NAV-tartozás, egy másfél millió forintos kétségkívüli NAV-tartozás miatt viszik a családi házat tíz év pereskedés után.

Csütörtökön Érdre érkezett egy olyan kilakoltatásra riasztás, ahol tartozás ugyan nem állt fenn, mindent kifizettek; egy bírósági vita folyik arról, hogy a végrehajtó sajtpapírjai alapján tartozike még a család vagy sem, de ennek halasztó hatálya nincsen. A végrehajtó, bár feljelentés alatt áll, kiteszi a családot az önök asszisztálása mellett.

Azt mondja, hogy a IV. kerületből is kaptunk egy riasztást. Érdekes módon pozitív Covid-teszttel akarnak valakit kilakoltatni. A múlt héten erre azért nem került sor, mert egy másik aktivista telefonált a népegészségügyi főosztályra, aminek köszönhetően a kibontakozó botrány miatt meghátrált a végrehajtó, de az önök kilakoltatási moratóriumának a nagyon kései időpontja miatt a héten, most, miközben önök lezárják Magyarországot, ezt az igazoltan Covid-pluszos embert megpróbálják kitenni az utcára ezen a héten.

Na, most szeretném hallani a hangos bekiabálásokat! Most szeretném hallani bármelyiküktől azt, hogy holnap reggelre beterjesztik a kilakoltatási moratóriumot, és ennek az őrületnek véget vetnek. Mert családbarát kormány ilyesmihez nem adná a nevét.

Az önök 2010 óta bekövetkező regnálása óta eltelt időszakban több mint tízezer családot tettek elhelyezés nélkül az utcára. Ez álnemzeti, álkeresztény kormányzás, ha önök ezt képesek megtűrni. Áljobboldali is, hozzáteszem, hiszen nyilvánvaló módon ezen családoknak is lettek volna demográfiai céljaik, itthon maradási céljaik, ehhez képest önök nemcsak az út szélén hagyták őket, de a környéket még le is szórják napalmmal.

Szeretném elmondani, hogy azonnal elvárnám államtitkár úrtól is, hogy jelentse be a kilakoltatási moratórium meghirdetését, ne asszisztáljanak tovább a végrehajtó maffiának, ne szolgálják ki azt a rendszert, amely magyar családokat tesz tönkre, és ezen emberek és más honfitársaink esetében is a kieső munkabérek pótlásáról szóló magyar Munkahelyvédelmi Alap koncepcióját egész egyszerűen ma itt nekünk meg kell beszélnünk ebben a Házban. Hiszen azt nem várhatják el, hogy lezárják az országot, Európa legszűkmarkúbb munkanélküliségi ellátási rendszerét zúdítják azok nyakába, akik most bajba kerültek, ezenközben pedig egyes ágazatokban szórványosan kipótolnak valamennyit a munkabérekből.

Elvárható lenne minden kieső munkabér 80 százalékának a kipótlása azok esetében is, akik már elveszítették a munkahelyüket, és még egy nagyon fontos lépéssel több százezer honfitársunk életét kellene megkönnyítenünk, a végrehajtói 33, illetve 50 százalékos letiltások ne sújthassák a legalacsonyabb fizetést, a gyermekneveléshez szükséges bevételt, illetve a legkisebb nyugdíjakat.

Egy valódi, szociálisan elkötelezett és a jólétre törekvő kormányzat azonnal meghozná ezeket az intézkedéseket. Államtitkár úr, öné a pálya! Hol vannak a konkrét intézkedések? Parancsoljon! (Taps a Jobbik padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr elhangzott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Zsigó Róbert államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

ZSIGÓ RÓBERT, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Két rövid megjegyzésem van, utána egy hosszabb is az ön napirend előtti felszólalásához. Az egyik az, hogy mi is azonnal elvárnánk öntől vagy önöktől, hogy az indulatok helyett és az egészségügyi dolgozók folyamatos támadása helyett inkább segítsenek a védekezésben. (Nacsa Lőrinc: Így van.)  és a bekiabálások helyett is. Hiszen emlékezzenek vissza (Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.), hogy tavasszal önök egyetlen olyan lépést sem támogattak, amely segítette volna a kormányt, és a magyar embereket, a magyar családokat abban, hogy megvédjük őket. Akkor is  egyébként halkan jegyzem meg: most is  csak ránk, csak a kormányra és a kormánypárti képviselőkre számíthatnak a magyar emberek. (Z. Kárpát Dániel: Lehet, hogy éppen ez a probléma.)

A másik, hogy miközben folyamatosan bekiabál  ezt megszoktuk öntől a csütörtöki parlamenti ülésen is, amikor az otthonteremtésről beszéltünk , aközben azért majd nézzen körül, hogy vannake olyan települések az országban, ahol az önkormányzatok, az önökhöz tartozó önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök, alpolgármesterek éppen az önkormányzati lakásokból lakoltatják ki az embereket, így télvíz idején. (Nacsa Lőrinc: Hoppá!  Dr. Völner Pál: Szégyen!  Z. Kárpát Dániel: Söprögess a saját házad táján!  Közbeszólások.  Az elnök csenget.  Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük: Nyugodj meg!) Ha ezt megnézte és tud erre majd válaszolni, akkor vitatkozhatunk erről a kérdésről. (Z. Kárpát Dániel: Tíz éve kormányoztok!) Tisztelt Képviselő Úr! Annyit kérek öntől, hogy ne vegye át az elnökének a viselkedési stílusát, tehát nyugodjon meg, én is meghallgatom önt, egy szót sem szóltam, ön is hallgasson meg engem (Taps a kormánypárti padsorokban.).

A másik megjegyzésem, tisztelt képviselő úr, amit a devizahitelesekkel kapcsolatban mond, hogy eltévesztette a címzettet. Felróni ebben az ügyben nem nekünk kell bármit is, hanem az önök mostani barátainak, szövetségeseinek, egyébként a Gyurcsány-pártiaknak, meg az MSZP-seknek. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Tehát ne felejtsük el, tisztelt képviselő úr, 2002 után az önök mostani barátai, az önök mostani szövetségesei voltak azok, akik az otthonteremtési programot megszüntették. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük: Így van!), akik megszüntették 2002 után a családi adókedvezmény rendszerét, és a magyar családokat devizaadósságba kergették. Majd amikor devizaadósságba kergették őket, akkor 2008-ban magukra hagyták őket, és 2010 úgy érte a magyar családokat, hogy teljesen ki voltak szolgáltatva. Az ön kérdése, amit mondott, hogy ne romboljuk a családokat: az önök mostani szövetségesei, akik egyébként nem ülnek itt, azok rombolták a magyar családokat, tisztelt képviselő úr, és nem mi! (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, köztük: Tíz éve kormányoztok! Tíz éve!  Z. Kárpát Dániel: Válaszolj a kérdésre!)

2002 után családbarát fordulat történt Magyarországon. Minden eszközünkkel azon vagyunk, hogy támogassuk a magyar családokat vagy a fiatalokat a gyermekvállalásban, a gyermeknevelésben és az otthonteremtésben, tisztelt képviselő úr. Nem elveszünk családtámogatást, hanem folyamatosan bővítjük a családtámogatási rendszert. Visszavezettük a gyermekek után járó adókedvezményt, és egyébként önök mindig azt mondják, hogy csak a tehetősek vehetik ezt igénybe, a családi pótlékban részesülők 95 százaléka igénybe tudja venni egyébként a családi adókedvezményt. Bevezettük a gyed extrát, a babaváró támogatást, a négygyerekes anyukák szja-mentességét, a nagycsaládosok autóvásárlását, és egyébként hitelmoratóriumot is bevezettünk, amit egyébként nemrégiben meg is hosszabbítottunk, éppen azért, hogy a válsághelyzetben is támogassuk a magyar családokat.

És emellett, tisztelt képviselő úr, ön itt volt a vitán csütörtökön a parlamentben, amikor az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programjának bevezetéséről beszéltünk, ahol bevezetjük az 5 százalékos áfát; azoknak a családoknak, gyermeket nevelő családoknak, akik CSOK-ot vesznek igénybe, nekik nullaszázalékos áfa lesz a jövő év elejétől; otthonfelújítási programot vezetünk be, a többgenerációs otthonteremtést is támogatjuk, és az illetékmentességet is bevezetjük.

Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, arra szeretném kérni, hogy azzal tisztelje meg az Országgyűlést és azokat, akik az országgyűlési ülést nézik, hogy ragaszkodjon a tényekhez, és próbáljon meg ebben a helyzetben, ebben a válságos helyzetben nem folyamatosan konfrontálódni, hanem segíteni a magyar embereknek és a magyar családoknak abban, hogy közösen, összefogva túl legyünk ezen a válságos helyzeten is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.  Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Kilakoltatás!  Z. Kárpát Dániel: Fölvetettem három problémát! Három kérdést tettem fel! Három kérdést! Három kérdést tettem fel! Ilyen gyáva választ!  Nacsa Lőrinc: Gyáva az, aki…)
Felszólalások:   13-16   17-20   21-24      Ülésnap adatai