Készült: 2021.12.07.13:32:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2020.11.09.),  142-149. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:09


Felszólalások:   134-141   142-149   150-157      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, Rétvári államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Zsigmond Barna Pál, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az igazságügyi miniszter asszonynak: „Mit kapnak cserébe?” címmel. A miniszter asszony távolléte miatt válaszadásra Völner Pál államtitkár urat jogosította fel. Zsigmond Barna Pál képviselő urat illeti a szó.

DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Már többször beszéltünk arról, hogy az uniós állam- és kormányfők júliusi maratoni ülésén Magyarország milyen fontos csatát nyert. Néhány ország azt akarta elérni, hogy a közös költségvetésből nekünk járó összegek felhasználását politikai feltételekhez kössék. Azt akarták, hogy legyen egy olyan pénzügyi eszköz, amivel zsarolni lehet minket.Akkor ezt a támadást sikerült visszaverni, de a zsarolók nem adják fel. A múlt héten az Európai Parlament egyes képviselői újabb feltételeket támasztottak az Unió jövő évi költségvetésének és az uniós mentőcsomagnak az elfogadásához. Az még csak-csak érthető, hogy azok a tagállamok, amelyek elégedetlenek a nyári egyezséggel, tovább küzdenek a saját érdekeik védelmében. Azt viszont már nehezebb megemészteni, hogy vannak olyan magyarországi európai parlamenti képviselők is, akik meg akarják változtatni ezt a Magyarországnak kedvező megállapodást.

Mégis, milyen ember az, aki a saját hazája gazdasági érdekei ellen cselekszik? Márpedig a múlt héten éppen ez történt. A Gyurcsány Ferenc ifjúsági tagozataként működő Momentum képviselője ezeken a tárgyalásokon végig a magyar emberek érdekeivel ellentétes álláspontot képviselt. A legmegdöbbentőbb pedig alighanem az, hogy ő nem lebukott, mint a barátnője néhány héttel ezelőtt, hanem diadalittasan el is dicsekedett vele.

Tisztelt Államtitkár Úr! Most elsősorban a járvánnyal kell foglalkozni, és minél gyorsabban pénzt kell juttatni a bajban lévő déli országoknak. Soros György négy éve leírta, hogy ne adjanak költségvetési támogatást azoknak, akik nem engedik be a migránsokat. Magyarország nem engedi be a migránsokat, ezért támadnak minket, de hazánk nem zsarolható. Továbbra sem fogjuk beengedni a migránsokat, és a nekünk járó pénzhez pedig hozzá fogunk jutni.

Szégyen, hogy a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén, amikor az európai gazdaság nagy bajban van, Brüsszel ahelyett, hogy megoldást keresne, politikai játszmákkal van elfoglalva. De még nagyobb szégyen, hogy ezt kihasználva, néhány európai parlamenti képviselő a saját országa ellen áskálódik. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Joggal vetődik fe a kérdés, és tisztelettel kérdezem államtitkár urat: mit kapnak ezért cserébe? Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm, Zsigmond Barna Pál képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Völner Pál államtitkár úrnak.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország kiemelten fontosnak tartja az Európai Unió alapértékeit. Egyes politikai szereplők ugyanakkor politikai nyomásgyakorlásra használják az alapértékeket, és változatos szankciós eszközöket kívánnak erre hivatkozással alkalmazni Magyarországgal szemben. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére nem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden olyan új mechanizmus, amely pénzügyi szempontból vagy egyéb módon szankcionálná, nyilvánvalóan túlmutatna a szerződéseken.

A jogállamiság mint az Unió értékének absztrakt védelmét szolgáló egyetlen eszköz, a szerződések szerint a 7. cikk szerinti eljárás. Most pedig szemtanúi lettünk annak, hogy hogyan próbálják a Magyarország elleni boszorkányüldözés részeként a szerződéseket megkerülni és az Unió Bírósága nélkül szankcionálni közvetlenül Magyarországot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés júliusban elfogadott országgyűlési határozatában kijelentette, hogy az uniós források politikai és ideológiai feltételekhez kötése elfogadhatatlan. Az Országgyűlés által szabott feltétel a júliusban az Európai Tanács által elfogadott költségvetési megállapodásban maradéktalanul érvényesül. Az állam- és kormányfők által elfogadott következtetések kizárják, hogy az új típusú kondicionalitás jogállamiság-fókuszú legyen.

Tisztelt Ház! Egy új, általános költségvetési kondicionalitás kialakításáról született döntés, amelynek leírásában a jogállamiság kifejezés nem is szerepel. A kondicionalitás célja nem a jogállamiság védelme költségvetési eszközökkel, hanem a költségvetés védelme az európai értékek figyelembevételével. Az Országgyűlés által rögzített irányokra is tekintettel olyan javaslat, amely nem felel meg a júliusi következtetésben foglaltaknak, nem fogadható el a részünkről. Az EP és a Tanács közötti megállapodás fókuszában továbbra is a jogállamisági sérelmek, illetve azok veszélye áll fenn. Ez pedig elfogadhatatlan akkor is, ha egyesek üveggyöngyökért árulják Magyarország érdekeit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Völner Pál államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége Zsigmond Barna Pál képviselő úrnak.

DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm a válaszát. A cél valójában az, hogy olyan nyomásgyakorlási és zsarolási eszközt hozzanak létre, amit be lehet vetni mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik nemzeti kultúrájukat és identitásukat, és nem hajlandók meghajolni a globalizáció ideológiája előtt. Arról van szó, hogy le akarják váltani a jobboldali kormányt és baloldalit akarnak a helyébe ültetni  ez ennyire egyszerű. Erről szól ez az egész, hogy a baloldal gyenge, az emberek nem kérnek belőle, és ezért külföldön ránk akarják kényszeríteni, hogy aztán irányítsák őket. A legnagyobb baj az, hogy a zsarolásnak, illetve most a késedelemnek a déli országok isszák meg a levét. Ők azok, akiknek az újjáépítési csomagra sürgősen szükségük van. Mi a magunk részéről megvagyunk nélküle is.

Mi amellett vagyunk, hogy a déliek minél előbb megkaphassák azt a pénzt, ugyanakkor nagy felelőtlenség, hogy az Európai Parlament ennek keresztbe fekszik, és a koronavírus-járványt ilyen kisstílű politikai játszmákra használja fel. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A viszonválasz megilleti Völner államtitkár urat is.

DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány ismeri az országgyűlési határozatot, és annak szellemében fog továbbra is eljárni a tárgyalásokon. Gyakorlatilag tudomásul kell vennie az Unió azon szereplőinek, akik most ezt a pénzügyi helyzetet zsarolásra akarják felhasználni, hogy nem Magyarország az, aki pénzügyi érdekekért feladná akár az identitását, akár azokat az érdekeit, amelyek az itt élők migrációval szembeni védelmét szolgálják.A baloldalnak át kell gondolni az Unión belül is, hogy éppen azokat a mediterrán baloldali kormányokat sodorja veszélybe, kitéve az ott lévő országokat a gazdasági-pénzügyi válságnak, annak súlyosabb következményeinek, veszélyeztetve az ottani munkahelyeket, hogy egy olyan pluszszellemet akar a költségvetés elfogadása során betagolni a hétéves költségvetés és a Next Generation elfogadásába, amely korábban nem szerepelt, és amely célokat az Unió meglévő intézményei eddig is jól szolgálták, és a jövőben is jól szolgálnák. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   134-141   142-149   150-157      Ülésnap adatai